Recunoasteti placinta / aveti reteta ???
http://family.webshots.com/photo/2938174280059491989eOWsst
In BH se cheama placinta cu cartofi.
E ruda cu langosul, dar se face cu umpluturi si in putin ulei incins.
Cum se cheama pe la voi ?
Nu reusesc sa caut reteta pt ca placintele in restul tarii sunt de fapt prajiturile noastre cu mere/branza
-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) & Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !
Raspunsuri
vl-ad spune:
Mamagiuliei ,cepofta mi-ai facut.... si mi-ai adus aminte de copilaria mea petrecuta in Bihor , la bunici.De unde vine bunica , la aceasta placinta i se spune "raitese" si bunica o facea adeseori.Ea o facea si cu umplutura de varza murata si o facea pe un fel de plita (lespede)unsa cu un pic de ulei.Din pacate nu stiu reteta si nici mamei nu ii iese cum ii iesa bunicii , dar am dat o cautare pe google si am gasit ceva asemanator:
http://www.culinar.ro/forum/continut/Reteta-ta-preferata/6070/Placinte-cu-varza-pentru-Elena/
------------------------
ADINA SI VLAD (17-11-2004)
VLAD
POZE CU PUIUTUL MEU
www.dropshots.com/vl-ad" target="_blank">filmulete Vlad
szivarvany spune:
Intre timp m-a salvat o colega de la copilasi, poate intereseaza pe cineva:
Placinte cu cartofi - reteta bihoreana
Ingrediente: 2 k cartofi, 500 g faina;, 1 pachet mic de drojdie, 2 ouua;, lapte cāt cuprinde, piper, sare
Mod de preparare: Se amesteca bine toate ingredientele pāna devin o coca de consistenta aluatului pentru placinte, apoi se lasa la dospit. Separat, se fierb circa 2 kg de cartofi. Īn apa se pune si putina sare. Dupa ce au fiert, se zdrobesc bine si se adauga piper, sare si ulei dupa gust. Se ia o lingura de aluat (coca) si se īntinde. Se pun la mijloc doua linguri de cartofi, apoi se aduna marginile placintei sa acopere cartofii, dupa care se īntinde din nou la marimea unei clatite si cāt mai subtire posibil. Se unge tava cu putin in ulei, ca si la clatite, apoi placintele se coc si pe o parte si pe alta, pāna cānd se rumenesc. Sunt excelente servite calde.
-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) & Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !
raluca30 spune:
eu ceva foarte similar mananc adesea in Norvegia(cele mai bune se gasesc la brutarii) ..le consumam cu unt si zahar sau cu niste branza maro(specifica lor)..fff bune
Ramona J spune:
Ador placinta asta, am mincat si eu prin Ardeal. Cu varza mi-a placut cel mai mult, dar nu cred ca era murata. Stie cineva cum se pregateste?
boticelina spune:
Se numesc blinele. Eu am mancat doar o data facute de o colega basarabeanca. Ea le-a umplut cu cartofi si marar si cartofi si branza framantata. Foarte bunute
Monica si gargaritza Nancy
"If you are unware of your choices, then you have none"
principe spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramona J Ador placinta asta, am mincat si eu prin Ardeal. Cu varza mi-a placut cel mai mult, dar nu cred ca era murata. Stie cineva cum se pregateste? Lume multa, oameni putini |
cum se pregateste varza? se caleste,se face din varza de vara,tocata,frecata un pic cu sare si cimbru si pusa la calit in ulei.
cartofii pure ptru placinte se amesteca cu cateva linguri de unt incins in care se pun 2 lingurite de paprica(boia de ardei dulce)abia dupa ce a fost luata tigaia cu unt de pe foc ,ca sa nu se arda paparica.
asa facea bunica mea,ardeleanca pur sange
aaaa si ne facea si cu mere rase,tot calite,cu scortisoara si zahar.
palcaintele astea se manaca mult in ardeal,cu diferite umpluturi...
branza,varza,cartof,cartof cu ceapa,mere,gem,zahar.
am sa fac si eu ca mi-ati facut pofta.
crista-s spune:
si rudele mele din ardeal le faceau cu toate umpluturile amintite de Principe in plus mai faceasu si cu urda + marar. Insa nu le prajeau in ulei ci le coceau in cuptorul de piine, de fapt cred ca se coceau special primele in cuptor ca sa se verifice bine temperatura cuptorului inainte de a introduce piinile.
In Italia, ca doar lumea asta e mica cit o batista, se numeste Bartolaccio sau Bartląz , in umplutura de cartof se adauga brinza si sunculita, aluatul nu are drojdie sau are foarte putina adaugata numai optional si nu se prajesc in ulei ci se coc pe plita sau in tigaia de fonta
Octavia75 spune:
Uai, is super faine placintele astea!! De cate ori trecem prin Oradea, obligatoriu oprim la piata si, cel putin eu, "rezolv" vreo 3 bucati, lejer.