Vreau o casa-sunt la inceput-doresc sa ma sfatuiti
Vreau sa imi fac o casa, in curte la socrii mei-dupa ce daram 3/4 din ce este acum casa veche.
Casa este in mediul rural.Care sunt pasii de facut-dupa ce cumpar proiectul-ca sa imi iau toate autorizatiile?Am apa in curte si curent de la fosta casa pe care o voi darama.Trebuie sa ma duc la primaria comunei-de ei depinde obtinerea autorizatiei?
Vreau informatii legate de toate actele care imi trebuie,cam cat dureaza, si cam cat ar costa??
As mai avea o nelamurire-daca daram din casa veche imi trebuie autorizatie de demolare???
Si-inca ceva- imi ajung 2 miliarde de lei vechi sa imi fac casa la rosu- si eventual parter finisat(pentru o suprafata utila de 160 mp=parter+etaj-constructie regie propie???)
Raspunsuri
giulia71 spune:
Exista un forum specializat , daca doresti iti dau datele pe PM in care sunt multe persoane care isi fac casa si unii dintre ei sunt de profesie si dau sfaturi chiar bine documentate.
Acu, in primul rand asigurati va ca terenul este al vostru cu acte in regula , nu promisiuni . S-au vazut n cazuri in care copii au construit pe pamantul parintilor, acestaia din urma s-au suparat ca na unii ii apuca hachitele la batranete si dup'aia stati ani buni prin tribunale sa va recastigati drepturile.
Apoi mergeti la Primarie, la Urbanism si vedeti ce fel de autorizatie va trebuie. S-ar putea sa nu aveti nevoie de autorizatie de constructie, ci una de extindere care e ceva mai ieftina si pentru care nu trebuie o gramada de aprobari.
Proiectul, e bine sa stii din start ce vrei si bine e sa te orientezi spre case traditionale romanesti. Am vazut multi constructori care au construit case gen mediteranean si au iesit adevarate kichuri pina la urma.
Cauta o firma de constructi, dar una serioasa cu care sa negociezi manopera si fa un contract bun cu acestia. E posibil sa ai bafta pentru ca sunt multi oameni care au lucrat pe afara si au experienta in constructii (adica nu fac lucrurile de mantuiala) , dar din pacate sunt si mai scumpi, insa o casa o faci o data in viata si merita sa dai banii pentru o lucrare de calitate.
In paralel angajeaza-ti si un diriginte de santier,el va fi omul de baza pentru tine ca si beneficiar. Va veni la toate turnarile si ii va semna constructorului fazele determinante ale proiectului (se fac niste mici receptii). La fel, acesta e destul de scump de la 400 euro in sus, dar face banii pentru ca isi va da seama daca proiectul de executie este bun (s-au vazut cazuri in care proiectele de executie erau copy-paste de la alte lucrarii si n-aveau nici in clin, nici in maneca cu lucrarea de fata) , sunt executate lucrarile conform staselor normative si isi da cu usurinta seama daca constructorul e habarnist sau nu.
Nu faceti public bugetul pe care-l aveti, fata de constructor si nici fata de un alt prestator de servicii.
Este foarte posibil cu suma pe care ai spus-o sa te apropii binisor de partea de finisaje, daca mergi pe calitate medie si nu fite.
Si nu in ultimul rand, innarmati-va cu multa rabdarte si multi nervi. Stii cum se spune, "daca vezi un om vorbind singur pe starada ori a scapat de la nebuni , ori isi face casa in Romania"!
Bafta si tine-ne la curent!
MamiAmi spune:
Draga Paula si noi am incepuy constructia unei case in primavara. Sa-ti spun cam cum stau lucrurile: pentru inceput iti trebuie CU de la primarie (in mediul rural merge mai repede 1 zi sau doua fata de 3 saptamani la oras), dupa aceea iti trebuie toate autorizatiile din CU, apoi depusa cererea pentru autorizatie (cu proiectul de casa (am inteles ca este obligatoriu). Dupa ce a fost emisa autorizatia poti sa te apuci de construit.
Cheltuielile aproximative pentru o casa de 200mp P+M, la rosu (fara invelitoare, doar cu sarpanta si fara geamuri) sunt de 30000 Euro inclusiv manopera. Ceea ce spun este din experienta proprie si nu am facut rabat la calitate si mai ales k preturile difera in Bucuresti (unde am construit noi) fata de provincie.
PS: Nu te sfatuiesc sa construiesti decat pe un teren proprietate personala si caruia i s-a facut cadastrul (inclusiv intarusarea, masuratorile cu GPS), nu face extindere, asta insemnand sa fii legat de proprietatea altcuiva (chiar si mama, nu iti recomand. Astea fiind spuse pentru a nu avea batai de cap pe viiitor. Oricum inarmeaza-te cu multa vointa si rabdare.
Spor la construit!