Este obezitatea copilului vina parintilor?

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Tot imi pare rau Ela. Riscul e mare sa fie diferit La mine sunt:)

Mergi la inceput

DarkBendis acolo zice "From the age of two onwards you can give semi-skimmed milk to your child." asata-i laptele partial degresat in romaneste, nu? Nici eu nu mananc 0%... mi se par prea artificiale metodele chimice.

Tot pe acolo zice.. "Cut down on saturated fat". Smantana nu are "saturated fat" ca o componenta principala?

Ce inseamna "cut down" din punctul de vedere al implementarii? Cat de des? Cat de mult? In combinatie cu ce?

Tehnic vorbind, de ce e gresit sa inlocuiesti o branza solida gen cascaval, urda cu grasime 20-40% cu una de vaci care are si ea grasime dar mult mai putina. Copilul tot primeste lipide, nu sunt scoase din alimentatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

In situatii de "copilul meu e prea grasut/prea slabut, ce sa fac? ce sa-i dau sa fie bine?" parintele ar trebui sa discute cu medicul si nutritionistul...iar raspunsurile la "cat de des", "cat de mult" "in ce combinatii" se dau in functie de situatia individuala (varsta, kg, greutate, constitutie, constitutia parintilor, stil de viata, cat de activ e, cultura etc). Nu prea exista o reteta generala - dar asta o stim cu toate

In UK full-fat inseamna grasimi 3.5%, semi-skimmed inseamna intre 1.8 si 2%, iar skimmed cam 0.3%. Branza de vaci are intre 4% si ...0% (cea degresata). Sunt foarte acord cu tine ca pentru un copil cu exces ponderal preferabil e un sandvis pe care ai pus o lingura de branza de vaca in locul uneia cu o felie de cheddar (34 grame grasimi/100 gr, dintre care vreo 22gr saturate), dar ai fi surprinsa cati parinti in general aleg sa mearga din start pe varianta no fat sau low fat cottage cheese, 0 fat yogurth, skimmed milk etc la copii de 2 si 3 ani. Si e vorba de parinti foarte bine intentionati, cu educatie, care aplica acest lucru desi copilul lor are o greutate buna sau chiar e subtirel...la asta ma refer cand spun ca e nevoie de lipide.

Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Inteles ce vrei sa zici. Aici cred ca-n afara Californiei, standardul e sa mananci grasut. Si si in Franta e la fel dpdv branzeturi, dar acolo au si multa verdeata:) si merge lumea cu bus-ul:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui ela_04
... dar cum sa-l fac sa manance mai putin?! sau sa numai fie asa de pofticios?

Crezi ca mananca de foame sau de plictiseala? Daca mananca de plictiseala ar trebui sa incerci sa-l ocupi cu ceva sa uite de mancare. Incearca sa-l scoti afara, sa gasesti activitati care ii plac si care ii tin mintea ocupata. NICIODATA sa nu-i dai mancare la TV sau calculator. E foarte usor sa faci excese alimentare asa. Daca vrea sa manance sa stea la masa.

Fii atenta ce ai in frigider. Daca ai numai mancare sanatoasa nu e nici o problema daca manaca ceva in plus. Daca cere inca o portie de zeama cu legume si carne macra pe care nu pluteste grasime, nu e nici un dezastru. Daca felul 2 sunt legume cu carnita, iarasi fara grasimi si prajeli si copilul mai vrea putin, iarasi nu e asa o problema daca nu mananca paine pe langa. Evita cartofii, orezul si pastele.

Si foarte important este miscarea!!!

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eunice78 spune:

Deci, stau si ma inchin de ce citesc pe aici si nu aveti decat sa dati cu rosii in mine pana nu mai puteti.
Vorbim despre un copil care are la 2 ani 19 kg, e adevarat. Dar am scris eu mai sus ca al meu a avut 20 kg la 2 ani. Si la 5 ani tot 20 a avut. Si acum la 8 ani si jumatate are 35 la 140 inaltime. Si arata ff bine, nu e gras, e ff bine legat, nu genul acela cu oase marunte.
Ela, cred ca ar trebui sa te bucuri de faptul ca cel mic mananca. Probabil are un puseu de crestere de mananca atat. Se intampla. Oricum sa vorbim despre obezitate la un copil de 2 ani care mananca spanac, verzituri, fura ceapa din frigider si o mananca..si despre stavilirea poftei lui de mancare mi se pare, personal, cel putin exagerat. Daca vorbeam despre un copil, cum am vazut, care mananca fast food dimineata la gradi in pachetel de la mami, la pranz cu buni in drum spre casa..as intelege dar asa..zau ca nu pricep. Sa indop copilul cu alimente degresate cand el este in crestere si in formare si are nevoie de grasimi..nu mi se pare ok. Intr-adevar, cum a zis DarkBendis mai sus..cu masura, dar sunt necesare toate.
Si sub nicio forma nu as face caz in fata copilului de asa ceva. Ca ma trezesc apoi ca nu mai mananca nimic cand creste ca sa vezi atunci drame...
Parerea mea este ca atata timp cat copilul mananca mancare sanatoasa, chiar daca este mai plinut, cat timp sta afara si se joaca, nu sta in fata tvului toata ziua, nu are cum sa ajunga obez.
Doar laptele praf l-as scoate eu, oricum am mai scris ca noi nu am folosit..nici nu a fost nevoie dar cred ca e destul de mare copilul sa bea lapte normal.
Oricum, Ela, nu ai scris ce inaltime are cel mic si daca ai fost la dr cu el si ti-a zis ca ar trebui sa pui copilul la regim.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eunice78 spune:

Si revin tot eu, ca sa primesc rosii destule. La mine in frigider exista si prajiturele Barni, si ciocolatele kinder si inghetata si mai fac si eu prajituri, cam la 2 saptamani ca nu am timp sa fac mai des. Si de 2 ori pe saptamana la gustare la gradi copii primesc langa sandvis un dulce din cele de mai sus enumerate. In rest primesc fructe la gustare. Si nu cred ca exagerez deloc si sunt si ei multumiti..si nu frustrati ca alti copii mananca si ei nu.Iar acasa copii imi cer pe post de gustare..morcovi..si la bunici mananca mazare in gradina, capsuni etc. Plus ca poti sa supraveghezi copilul cat e mic dar cand ajunge la scoala..ce faci? Ca se duc copii la bufet si cumpara cand nu vezi tu..ori un copil caruia i-au fost interzise toate..in loc sa fie invatat ca tb sa existe un echilibru si ca, de ex. chipsurile nu sunt sanatoase, dar daca mancam odata pe an nu murim..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Eunice baiatul are 100 cm. E si inalt e adevarat. Dar am si cazuri in familie de obezitate. Am 2 nepoti de 6 si 12 ani pusi la regim drastic asa ca am cam vazut ce inseamna un regim la varste asa de fragede.
El de mic a fost cam grasun...la 1 an avea 14 kg. De asta am si zis ca poate am exagerat cu laptele praf... asta este ...instinctul meu mai mult. Doctorul sau nu a zis nimic de regim doar sa evitam painea.
Incerc pe cat posibil sa nu o duc in extrema... sa ma controlez eu in primul rand.
Branza de vaci e normala nu dietetica iar peste mananca somon, care are si asta destule grasimi. Dar tinant cont ca mananca multe verdeturi am zis ca e ok. Stiu bine ca un colesterol prea mic iar poate da probleme, ca si grasimile au rolul lor in organism.
Afara sta in majoritatea timpului. Si acum e deja in curte cu masinutele. Alearga peste tot...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Si eu am fetita cu o mare pofta de mancare ( cam cum povesteste ela-04), nu stiu daca e parinteala de vina sau genetica, dar de cand am nascut-o a tipat de foame :). Manca sanatos, dar mult, m-am gandit la tot ce se poate, vreo boala, plictiseala, nevoie de afectivitate...Ce am observat la ea, dormea mai putin decat ceilalti copii de varsta ei, si probabil compensa energia din mancare ( asta e una din explicatiile pa care le-am gasit de-a lungul timpului), dar am trecut prin toate starile si cautarile, am vorbit cu medicul, am avut regim, in timpul caruia se ducea la frigider si batea cu pumnii in el sa-i dau sa manance, am evitat parcurile, unde cine o vedea mai grasuta simtea nevoia sa ii dea ceva de mancare.
Am facut tot ce au spus fetele mai sus( vorbit cu medicul, activitati fizice cat mai multe, evitat plictiseala, evitat locurile de joaca unde stiam ca sunt parinti care simt nevoia sa-i hraneasca pe ai altora, ba chiar am rupt niste relatii cu prieteni care desi ma criticau ca indop copilul cu prostii- de unde banuiala asta nu stiu, veneau des cu sacosica cu dulciuri la copil, m-am luat de ei si de neamurile care aveau astfel de obiceiuri).
Ce am mai facut? cand a implinit varsta de doi ani, situatia noastra cu pofta de mancare si greutatea a fost esentiala in decizia pe care am luat-o cu privire la cu cine va ramane copilul dupa intoarcearea mea la munca. Asa ca, am optat pentru gradinita, unde stiam ca are un program de masa, unde am insistat pe activitatile fizice si am fost ascultata, in detrimentul unei bone, care cred eu ca ar fi profitat de acest aspect, sau nu ar fi putut rezista rugamintilor, si ca sa stea linistita i-ar fi dat copilului sa manance si sac rontaie.

Acum la 5 ani, a invatat ce este moderatia, nu mai avem probleme cu pusul unei limite ( dar tot eu trebuie sa pun limita, ea inca nu se poate opri din mancat, dar intelege), suntem in grafice cu greutatea, insa este un copil mai bine facut, suntem pe drumul cel bun!

Ca si o concluzie, ar trebui sa nu ne grabim sa cataolgam anumiti parinti, poate unii duc o lupta grea cu astfel de probleme, si a le pune stampila din start ca isi indoapa copiii sau le dau sa manance nesanatos, este ca si cum, cand vedem un copil foarte slab, am spune ca parintii lui nu ii dau sa manance.

Lumea mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia71 spune:

Asta e un subiect care mi-a stat pe degete ceva vreme in urma sa-l scriu. N-am indraznit, poate sunt prea lasha.

E vorba de o familie care sta langa casa mamei.
O familie in care lucrurile merg si nu merg, din punctul meu de vedere.
Au doi copii, fata cea mare are 12 ani si 90 kg.
Greseala, 100% a printilor.

Familia asta procedeaza gresit, desi li s-a sugerat in nenumerate randuri sa mearga la medic cu copila, parca refuza, gasesc scuze mereu , ba ca nu-s bani, ba ca nu e timp samd.

Mancarea de baza: cartofii si fasolea cu paine. Multa paine. Carnea rar.
Nici vorba de un regim alimentar, nici vorba de un sfat: nu accepta!
Daca le spui, te iau la misto ca stiu ei mai bine... ce te dai destept. Asa e fata grasuta asa a fost de mica. Ca fata e de vina ca nu se abtine sa manance paine.
Cum sa nu manci paine cand ai mancare de cartofi, ce sa tina de foame??!!

E un subiect atat de sensibil pentru mine, ca sunt implicata emotional si simt ca nu pot face nimic pentru copilul ala.

Daca insisti, risti sa nu te mai primeasca pe acolo..

uneori gandesc prea mult....

Mergi la inceput