Ciorba de peste?
Am fost de doua saptamani in zona Orsova si am mancat ciorba de peste. Ne-a placut foarte mult dar din pacate in zona noastra nu se face. Daca aveti o reteta gustoasa, va rog sa o scrieti aici
Ani de Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Sebi are nevoie de voi!!!
Si ingerii au nevoie de ajutor...
Cum se topesc kilogramele
Raspunsuri
catalina2307 spune:
Eu ciorba de peste o fac dupa reteta greceasca (al meu sot nu mananca ciorbe romanesti).
Reteta o gasesti aici :
http://forum.desprecopii.com/forum/recipe.asp?action=info&id=1042
Si la noi se face cam la fel dar se adauga rosii si se acreste cu bors sau otet. Si bineinteles, leustean :).
Ciorba de peste iese mai gustoasa daca folosesti mai multe tipuri de peste.
coltul meu de rai
Octavia75 spune:
puisorule ceea ce trebuie sa stii despre ciorba de peste, in primul rand este ca nu iese buna daca se face in cantitate mica. Noi o facem intotdeauna la ceaun si intotdeuna cu foc de lemne. Zic "noi", dar de fapt sotul este marele specialist in ciorba de peste, eu doar il asist cu pregatirile. Avem un ceaun de 16 l. si vreau sa iti spun ca in 15 persoane (cat numara gashca noastra de iarba verde) il "dovedim" intr-o zi.
Asadar, aici sunt cantitatile pentru 16 l.
- 300 ml ulei
- 1/2 kg ceapa tocata marunt
- 1/2 kg zarzavaturi (morcovi, patrunjel, telina) taiate rondele
- 4 kg peste {crap, somn, stiuca} si cateva bucati de peste mic {optional}
- 500 g pasta de tomate
- condiment pentru ciorba de peste {la noi nu il gasesc nicaieri, noi il luam din Serbia, ca sotul e de acolo} sau varianta preparata in casa {2 linguri boia dulce, 1 lingura boia iute, 2 linguri vegeta, 1 lingura amidon de porumb sau fulgi de cartofi}
- sare, piper dupa gust
Prepararea
Se caleste ceapa impreuna cu zarzavaturile si foarte putina apa, cam 10 min, se adauga pestele {in prealabil curatat} taiat in bucati mai mari, inclusiv capul, precum si bucatile de peste mic si se toarna apa atat cat abia sa acopere pestele. Se fierbe la foc foarte mic cam 15 min.
In timp ce fierbe pestele, turnati intr-un castron pasta de tomate pe care o amestecati cu 2 plicuri de condiment de ciorba de peste sau cu amestecul descris mai sus.
Dupa cele 15 minute se scoate pestele si se curata bine de oase, pestele mic se arunca sau se trece prin masina de tocat carne (asa se face la restaurante) si carnea se toarna din nou in ciorba.
Se adauga si compozitia cu sos de tomate si se completeaza cu apa si se mai lasa inca 30 min sa fiarba la jar.
Este o treaba destul de migaloasa, dar merita tot efortul pentru placerea de a savura o ciorba de peste pe cinste.
Daca mai ai nelamuriri sunt bucuroasa sa iti raspund. Pofta buna!
puisorul spune:
Multumesc pt retete.
Octavia, suna bine reteta dar nu se acreste cu nimic? Si nu se pune leustean? Ciorba care o mancasem la Orsova era acrita cu bors. Ciaun avem, foc de lemne putem face acasa la parintii mei, deci o pun de o ciorba in weekendul asta.
Ani de Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Sebi are nevoie de voi!!!
Si ingerii au nevoie de ajutor...
Cum se topesc kilogramele
Octavia75 spune:
Ani, asta este reteta sarbeasca si ei nu pun nici bors nici leustean.
O ciorba de peste traznet am mancat la Szeged, dar mi-au fluierat urechile de cat era de iute.
crisspoliss spune:
stiu eu o reteta traznet de ciorba de peste, prietena mea care e bucatar sef mi-a zis reteta, se numeste bouillebaisse si e o reteta specifica din Marseille. Se face cu o gramada de feluri diferite de peste. Se face o zeama de peste( fish broth) la care pune multe capete de peste, peste mic de tot. MAi inatai pune niste ulei de masline , ceapa,usturoi, praz, telina, morcovi, rosii, ardei,cartofi taiate toate cubulete. Se adauga fenel( un bulb cu tot cu frunze), coaja de portocala, sofran, frunze de dafin, cimbru, sare, piper, optional si marar. Apoi se pune apa si pestele, dupa 15 min se pot adauga si fructe de mare sau peste mai fin ca somonul, si se mai lasa la fiert 10-15 min. Se serveste cu patrunjel verde si de multe ori in MArseille se face un fel de maioneza; se amesteca usturoi maruntit bine cu ardei iute, apoi se adauga un galbenus de ou, si se amesteca cu ulei de masline pana se face maioneza. Dupa ce s-a facut supa se adauga putina zeama in maioneza asta, si fiecare poate sa-si puna cat vrea in farfurie. Sau daca nu vreti maioneza, se poate pune smantana sau frisca lichida in supa si se mai da un clocot. E un deliciu. Dar habar n-am cantitatile exacte, eu mereu pun dupa ochi, nu-mi iese niciodata la fel.
Crisss mami de pui mic