model cerere salariu bonus

datorita acestui forum am aflat ca am dreptul la acel salariu bonus pentru care este nevoie sa depun o cerere la locul de munca.eu lucrez-sau am lucrat pana sa nasc-la o firma micuta unde au mai nascut inaintea mea 2 colege dar care nu au depus nici o cerere in acest sens.
stiti cumva cum ar trebui sa sune aceasta cerere-cu legi,articole...tot tacamul-pentru ca am un angajator care nu prea vrea sa ne acorde drepturile in general,nu mai zic sa mai imi dea si un salariu in plus si chiar as vrea sa nu aiba nimic de spus,sa aiba tot in fata....concret.mentionez ca nici contabila nu stie despre asta,sau cel putin se face ca nu stie.
eu am nascut in iulie a.c. si salariul meu net este de 724 ron +comision dar care stiu ca nu se va lua in calcul.cam despre ce suma este vorba atunci?
multumesc frumos
Andreea,mamica de Denis-Stefan(17.07.2009)
Raspunsuri

Mirrella spune:
Uite aici,eu asa am conceput cererea in 2006 si nu au mai avut cum sa dea inapoi,,,mi-am luat banutii cu ceva intarziere,dar i-am luat.
Sper sa iti fie de folos.
CERERE
Subsemnata ………....................................,angajata in cadrul firmei ………………….......................,solicit a-mi aproba plata unui salariu de baza suplimentar pentru nastere copil,conform urmatoarelor prevederi legale:
Contractul Colectiv de Munca la Nivel National pe anii 2005-2006
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil”
Art. 3. 3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.
Art. 2. - (1) Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile patronilor*) si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca.- termenul patron desemneaza pe cel care angajeaza - persoana juridica sau fizica autorizata potrivit legii, care administreaza, utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, si care foloseste forta de munca salariata;
- termenul unitate desemneaza regiile autonome, companiile nationale, societatile comerciale, alte organizatii cu scop lucrativ, institutiile publice, asociatiile de orice fel si organele de stat.
Codul Muncii
Art.238 (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Art 239:Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
d) pentru toti salariatii încadrati la toti angajatorii din tară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel national.
Legea 130/1996 privind Contractul Colectiv de Munca
Art. 11.(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza:
d) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
Art. 8.(2) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
Art. 24.(1) Clauzele cuprinse in contractele colective de munca negociate cu incalcarea prevederilor art. 8 sunt lovite de nulitate
In cazul in care se refuza prezenta cerere va rog a-mi preciza in scris temeiul legal (lege, ordonanta, contract etc etc) in mod explicit pe baza caruia se bazeaza acel raspuns de refuz si persoana care isi asuma prin semnatura aceasta decizie.
Data: Va multumesc,
………. ………………………..


annablue spune:
Cu mentiunea ca la anul contractului national conform caruia ceri acest drept este 2007-2010 daca il soliciti acum.
In plus, acum se cere un SALARIU MEDIU PE UNITATE, nu un salariu al tau... Medie care se face din salariile tuturor angajatilor din companie - cu CIM, nu cei PFA.
Si ai dreptul sa ceri acest salariu doar in primele 6 luni de la nasterea copilului, dupa aceea se prescrie dreptul si firma poate sa nu ti-l dea.
Succes!
Ana & Adrian (01.11.2002) & Calin (27.03.2009)
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."


annablue spune:
aici aveti cererea asa cum am formulat-o eu anul, acesta in martie. sper sa va fie de folos...
CERERE
Subsemnata ..., angajata cu contract individual de munca pe
termen nelimitat in cadrul firmei .....incepand din data de ...., in prezent avand functia de .....,
solicit a-mi aproba plata ajutorului de nastere,constand intr-un salariu mediu brut pe unitate, conform urmatoarelor prevederi legale:
Contractul Colectiv de Munca la Nivel National pe anii 2007-2010
Art. 2.(1) Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile angajatorilor si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca.- termenul angajator desemneaza pe cel care angajeaza - persoana juridica sau fizica autorizata potrivit legii, care administreaza, utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, si care foloseste forta de munca salariata;
Art. 3.(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dup#259; cum urmeaz#259;:
a) pentru to#355;i salaria#355;ii încadra#355;i în unit#259;#355;ile din #355;ara, indiferent de forma
de capital social (de stat sau privat, roman sau str#259;in/mixt), în cazul
contractelor colective de munca la nivel na#355;ional;
Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare :
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil
Codul Muncii
Art.238 (2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
Art 239:Prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala.
Art. 241. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
d) pentru toti salariatii încadrati la toti angajatorii din tară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel national.
Legea 130/1996 privind Contractul Colectiv de Munca
Art. 11.(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza:
d) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.
Codul Fiscal
Art.55 (4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
In cazul in care se refuza prezenta cerere, va rog a-mi preciza in scris temeiul legal (lege, ordonanta, etc) in mod explicit pe baza caruia se bazeaza acel raspuns de refuz si persoana care isi asuma prin semnatura aceasta decizie.
Am atasat, in copie,certificatul de nastere al copilului.
Data: Semnatura:
Ana & Adrian (01.11.2002) & Calin (27.03.2009)
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."
