Exista discriminare in Romania?
Raspunsuri - Pagina 4
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Noe Denizelule, chiar crezi ca o sa primesti raspunsurile alea adevarate, pe care toti le stim dar pe care multi se feresc sa le spuna? |
pai eu, prea optimista sau prea proasta fiind , sper ca, prin intrebarile astea, as mai inmuia inima parintilor macar fata de copiii tigani.
Ca agresivitatea asta a unor copilasi tigani la intrarea pe un loc de joaca din parc de ex (au fost nenumarate "revolte" ale mamicilor DC din cauza copiilor tigani care consumau aerul din parc ), e tocmai o reactie fireasca de aparare a copilului la atitudinea ostila a celor din jur. Iar copilul ala creste...
Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March
Eliza5 spune:
citat din mesajul lui Noe si da, un om care calareste o statuie si se pozeaza cu mainile pe sanii acesteia, pentru mine e un badaran. |
pai si eu cand merg prin Grecia nu stiu cum de dau mereu peste adolescente britanice ce mereu fac exces cu bautura. sau tineri americani care fac scandal pe strada.
numai ca eu nu ii cred pe majoritatea britanicilor betivi si nici pe majoritatea americanilor scandalagii :-)
e vorba despre etichete, pe care e tare periculos sa le aplici.
denizel spune:
Eliza, in Romania nu ai auzit de tigani omorati? Nu ca au fost omorati, era programat sa nu mai ramana unul viu.
Ti se par atat de departe vremurile alea? Asa cum antisemitismul nu s-a stins, nu s-a stins nici anti-tiganismul.
Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March
Qamar spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Eliza5
pai si eu cand merg prin Grecia nu stiu cum de dau mereu peste adolescente britanice ce mereu fac exces cu bautura. sau tineri americani care fac scandal pe strada. numai ca eu nu ii cred pe majoritatea britanicilor betivi si nici pe majoritatea americanilor scandalagii :-) e vorba despre etichete, pe care e tare periculos sa le aplici. Eliza si Alex (15 nov. 2004) |
de acord, ---cu etichetele
dar tocmai asta era mesajul meu catre cei care inca mai cred ca suntem priviti cum suntem priviti din cauza tiganilor si numai din cauza lor
pentru ca nu e asa, badarani si hoti si etc gasesti in absolut toate natiile, in toate formele si culorile- dar e mai simplu pt noi sa dam vina pe o rasa intreaga pentru toate (sau majoritatea :P ) problemelor noastre
www.bebelissimo.com/" target="_blank">*Bebelissimo*
Eliza5 spune:
citat din mesajul lui denizel Eliza, in Romania nu ai auzit de tigani omorati? Nu ca au fost omorati, era programat sa nu mai ramana unul viu. Ti se par atat de departe vremurile alea? Asa cum antisemitismul nu s-a stins, nu s-a stins nici anti-tiganismul. |
Aaa... pai vorbim despre istorie?? Atunci da, desigur, in vremurile in care in toata lumea erau macelariti evrei si tigani, laolalta cu persoane cu dizabilitati da, erau omorati si tigani in Romania.
Au trecut totusi vremurile alea. Si sper sa nu se mai repete vreodata. Desi la nivel mondial, da, se observa o intensificare a miscarilor de extrema dreapta.
iarina spune:
Noi am avut nenorocul ca, intr-o dupa-amiaza in tunisia sa dam peste niste adolescenti britanici, morti beti, care incercau sa se catare intr-o barca din portul EL Kantaoui, spre disperarea sarmanului proprietar...au sarit niste turisti in ajutorul lui, ca un ditamai engezul de 1.90 se infipsese bine si voia sa-l arunce pe bietul tunisian din barca. Privelistea era undeva la granita dintre grotesc si amuzant, sau mai simplu tragic - comic.
Asta ca sa dau exemplu de comportamente.
Nu gasesc link-ul cu marea bataie de la Craiova a tiganilor...unde se lasa cu sabii, capete sparte, maini si picioare rupte, si vreo cativa ajunsi la urgenta. Niste tineri care se intoarceau de la discoteca.
Exemple pro si contra putem da pana maine..ma tem ca n-o s aajungem la nici un consens. eliza5pentru postari
Delyutz spune:
Nici eu nu cred in discriminarea lor! Eu am avut un coleg de clasa in liceu care era pe jumatate tigan insa care aspectual era colorat ca sa zic asa. Si nimeni, absolut nimeni nu l-a discriminat si nu i-a zis vreodata ceva jignitor cu privire la etnia lui. Asta deoarece era ca oricare alta persoana din clasa.
E vorba de comportament, asa cum au mai punctat si fetele inaintea mea. Sunt marginalizare persoanele care se comporta urat, care sunt violente si prost crescute si de care mie personal mi-e uneori teama. daca vad un grup de tigani (inclusiv copii) stransi intr-un loc ii ocolesc nu pentru ca sunt tigani, ci pentru ca ii vad ca se imping, fac galagie si hartuiesc persoanele care trec pe langa ei. Asa fac si cand vad un grup de romani cu comportament dubios.
desprecopii spune:
Pe de alta parte eu nu am vazut nicaieri in europa palate tiganesti ca in Romania - trecand prin Huedin in drumul nostru spre granita - poti vedea ditamai palatele inturnurate, la o grandoare si o proportie care te face sa te indoiesti ca proprietarii lor nu au bani sau noroc ...
Si apoi, sa nu uitam ca multi artisti romi sunt vedete de televiziune - sunt canale de unde ei sunt nelipsiti, invitati, pusi sa cante, sa isi dea cu parerea, sa isi prezinte bijuteriile sau odrasele si ele deja in cautare de glorie. DAca nu ma insel exista si un canal doar cu muzica de a lor - asa mi s-a parut in zepajul meu cu telecomanda. Ba chiar exista si politicieni romi cu succes la partide si mase ...Deci pana aici nu vad unde este discriminarea.
Acuma, referindu-ne strict la discriminare reala sau inchipuita - una este sa ti se refuze un loc de munca pe motiv ca esti tigan si alta sa ti se refuze un loc de munca pe motiv ca s-ar putea sa nu prezinti incredere sufiecienta. Daca pentru un post de paznic de depozit se prezinta un roman neaos si un tigan (venit cu caruta cu puradei) ... e clar cine ia postul. Dar asta nu e ceva de condamnat - cred ca acelasi lucru se intampla in orice tara, increderea se construieste si nu se acorda din oficiu.
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
kariguld spune:
problema discriminarii, in general, este de unde anume o priveste fiecare. si da exista in Ro, nu neaparat impotriva rromilor, ci in general a oamenilor mai slabi, mai saraci, practicanti ai diferitelor religii, sau a celor cu alte inclinatii sexuale.
respect si atentie merita orice OM, indiferent de culoare, religie sau sex.
bwy, cea mai buna prietena a mea este o femeie rroma. prin ea am cunoscut oameni deosebiti, ea insasi este profesoara, a ajuns directoare intre timp la o scoala de la sat. rar mi-a fost dat sa intalnesc oamnei cu atata caracter si bun simt ca aceia pe care i-am intalnit in satul respectiv!
cont pay-pal:mihaela77oprea@yahoo.com
Bazar pt Mihaita
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
beshter spune:
Eliza, e cale lunga de la 'programe' de 'integrare soociala' a tiganilor - care sa dea bine in ochii vestului civilizat - pana la schimbarea din cerebelashul omului de rand.
Adica ala sau aia care-si scoala pretiosul fund de pe scaun in tramvai ca sa ma asez eu - foarte gravida - dar nu si-l mai salta si pentru tiganca la fel de gravida. Ca ea nu e la fel ca noi astia mai albi si curati la suflet, e colorata, precis pute si - desi inca n-a deschis gura - precis precis nu stie decat sa injure si sa spurce.
De la exemple concrete si foarte concrete de discriminare in sens restrans - asa cum ai definit-o tu - te si va scutesc. Desi stiu multe si marunte.
In afara de minoritatea roma, mai e o minoritate discriminata in Romania - minoritatea homosexuala. Dar toata lumea o sa spuna 'dar, vai, cum adica, io nu l-am angajat / nu l-as angaja pe-ala ca e prost, nu ca e homosexual'. Asta ca sa ma refer strict la discriminarea asta stramta. Ca daca incep cu problemele de atitudine si mentalitate, trece baba cu colaci.
You cannot both dance and not pay the piper.