Topic ingrijirea copilului - CIC(5)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gabitzam spune:

Citat:
citat din mesajul lui dana820

Indemnizatia de maternitate vine cu o luna in urma sau luna pe luna?

Pe luna din urma.

Alaturi de SEBI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui amalia28spin

Buna ziua!
Imi cer scuze daca s-a mai discutat despre subiect, dar eu nu am gasit.
In cazul incredintarii in vederea adoptiei de cand se poate beneficia de CIC: de la data pronuntarii hotararii sau de la data ramanerii ei definitive, date care am inteles ca difera. Daca ma puteti lamuri as dori totusi si un art. de lege care stipuleaza clar aceasta situatie.
Va multumesc pentru timpul acordat!

Copilul este asemenea unei plante eliotrope: are nevoie de soare, de mangaiere si dragoste. Iulia Hasdeu

De la data pronuntarii incredintarii. Reglementare legala: art. 20 alin. (1) lit. c) din Normele metodologice aprobate prin HG 1025/2006, modificata prin HG 1682/2008.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petrean spune:

s-au adoptat normele legii 239/2009

Vlad si Catalin-17.03.2009 si Andrei Luca -15.12.2006

Poze gemeni

Povestea noastra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns terishka spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Citat:
citat din mesajul lui terishka

Tot eu... mai am o intrebare, cu cat discut mai mult pe subiect cu atat se pare apar mai multe nelamuriri. Daca mi se termina CIC in 19 septembrie si eu intru in concediu medical 1 luna si apoi inca 2 in prenatal pana nasc cel de-al doilea copil, cum se calculeaza concediul meu medical? Discutam cu cineva si mi-a spus ca se ia ca baza salariul minim pe economie, pentru ca nu s-ar lua in calcul indemnizatia pe care o primesc acum. Daca e asa, e vreo diferenta in calculul perioadei de concediu prenatal/ postnatal?

Va multumesc.

Indemnizatiile intra in baza de calcul, cf. art. 10 alin. (2)lit. a) din OUG 158/2005 modificata si completata.

Art. 10 (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
(2) Īn situatia īn care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizatiilor, se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) #351;i c), veniturile ce se iau īn considerare sunt:
a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) #351;i alin. (2);

Art. 8 alin (2) invocat este: Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile #351;i indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.

Concediile medicale si de maternitate sunt asimilate stagiului de cotizarjavascript:insertsmilie('')e, si prevazute in aceasta ordonanta de urgenta, deci indemnizatiile aferente lor intra in baza de calcul.

Si indemnizatia de concediu prenatal se calculeaza la fel, in baza de calcul intrand indemnizatia de concediu medical de 1 luna anterior.

"Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).

pentru raspuns:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Boo spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Boo

mersi mult pentru raspuns ! e clar ca astia care lucreaza prin HR nu prea stiu exact cu ce se mananca, fiecare da alt raspuns. oricum cel oficial conteaza, care e de bine vad

Sa ma ierte si moderatorul, si restul lumii pentru off-topic:
Ce treaba ai "astia care lucreaza in HR" cu indemnizatia ta? Decizia de prelungire a CIC 1 cu 2 n-o da firma, indemnizatia n-o socoteste si n-o plateste firma...deci, care ar fi treaba lor sa-si dea cu presupusu' in legatura cu asta?

"Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).

Ideea era ca am intrebat in stanga si in dreapta, pe cine stiam si eu. Dupa cum bine stiti in Hambarului daca suni pentru informatii iti raspunde cineva dupa un secol.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:

Citat:

mersi mult pentru raspuns ! e clar ca astia care lucreaza prin HR nu prea stiu exact cu ce se mananca, fiecare da alt raspuns. oricum cel oficial conteaza, care e de bine vad

Mami de Alexandru

"Nu ti se da niciodata o dorinta fara sa ti se dea si puterea de a o duce la indeplinire. Totusi, va trebui sa muncesti pentru asta ..." - Richard Bach

Sa ma ierte si moderatorul, si restul lumii pentru off-topic:
Ce treaba ai "astia care lucreaza in HR" cu indemnizatia ta? Decizia de prelungire a CIC 1 cu 2 n-o da firma, indemnizatia n-o socoteste si n-o plateste firma...deci, care ar fi treaba lor sa-si dea cu presupusu' in legatura cu asta?

Ideea era ca am intrebat in stanga si in dreapta, pe cine stiam si eu. Dupa cum bine stiti in Hambarului daca suni pentru informatii iti raspunde cineva dupa un secol.

Mami de Alexandru

"Nu ti se da niciodata o dorinta fara sa ti se dea si puterea de a o duce la indeplinire. Totusi, va trebui sa muncesti pentru asta ..." - Richard Bach

Am inteles. Intrebarea era menita sa clarifice competentele (am vazut decizie a angajatorului, intocmita de HR, prin care se respingea cererea de CIC inainte de pronuntarea legala a celor in drept s-o faca!!!!).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramonaa spune:

Buna si de la mine! Am si eu o nelamurire: zilele acestea voi naste al treilea copil, eu sunt in CIC pana la 3 ani cu fiica mijlocie (pe 05.01.2010 implineste 3 ani). Certificatul de handicap este valabil pana pe 19.12.2009-intrebarea mea este cand va trebui sa depun dosarul pentru CIC 2?
Va multumesc anticipat.

poze 1
poze 2

Ramona si Larisa + Robert

Eu sunt Larisa si eu Robert

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zsuzsu spune:

buna
am si eu o rugaminte poate cineva sa imi spuna cum se calculeaza indemnizatia d 85%
la dir de munca mi-au spus ca nu se iau ultimele 12 luni ci 11 si luna a 11 se dubleaza
eu cu acest mod de calcul pierd 200 de lei pe luna
in plus nici in 148 si nici in normele de aplicatre a 148 nu am gasit asa o aberatie
imi poate spune cineva daca e adevarat ca asa se calculeaza sau se ia si ultima luna cea a nasterii copilului in considerare?

deIulia Petra(29.03.2009) si de Daniel(05.03.2006)

poze cu noi

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui zsuzsu

buna
am si eu o rugaminte poate cineva sa imi spuna cum se calculeaza indemnizatia d 85%
la dir de munca mi-au spus ca nu se iau ultimele 12 luni ci 11 si luna a 11 se dubleaza
eu cu acest mod de calcul pierd 200 de lei pe luna
in plus nici in 148 si nici in normele de aplicatre a 148 nu am gasit asa o aberatie
imi poate spune cineva daca e adevarat ca asa se calculeaza sau se ia si ultima luna cea a nasterii copilului in considerare?
deIulia Petra(29.03.2009) si de Daniel(05.03.2006)

poze cu noi

"Aberatia" este reglementata in HG 1682/2008, Normele de aplicare ale OUG 148/2005, art.19^1, alin.(4):
(4) Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat īn luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.

Deci, practic de calculeaza de doua ori venitul lunii a 11/a.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ramonaa

Buna si de la mine! Am si eu o nelamurire: zilele acestea voi naste al treilea copil, eu sunt in CIC pana la 3 ani cu fiica mijlocie (pe 05.01.2010 implineste 3 ani). Certificatul de handicap este valabil pana pe 19.12.2009-intrebarea mea este cand va trebui sa depun dosarul pentru CIC 2?
Va multumesc anticipat.

poze 1
poze 2

Ramona si Larisa + Robert

Eu sunt Larisa si eu Robert

Dupa ce se naste copilul (evident), iar CIC 2 va incepe cu data expirarii certificatului de handicap care a fost baza legala a prelungirii CIC 1 de la 2 ani la 3 ani ai copilului.

Mergi la inceput