Topic ingrijirea copilului - CIC(5)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui Eseea

BUNA,

are cineva textul noilor norme ale OUG 148/2005? se pare ca-s pe dinafara total, nu am mai urmarit asta in ultimul timp..e adevarat ca nu se va mai trece din cic 1 in cic 2 cu indemnizatia de 85% din veniturile avute de dinainte de bb 1?? ( eu sunt in aceasta situatie, sunt deja in CIC 2) Sper ca nu e si retroactiva cumva prevederea asta.......

EDIT : Mediajust, vreau si eu normele ( am citit intr-un post anterior al tau ca le-ai avea) la E_seea@yahoo.co.uk.

Mami de fetita si de baietel

Evident ca nu exista o asemenea prevedere, pentru simplul fapt ca Normele metodologice aduc lamuriri unui text de lege, nu-l modifica.
Ti-am trimis, te rog sa confirmi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns assistform spune:

Am citit din urma ceva pagini, insa nu am gasit nimic similar. Sper ma lamuriti in urmatoarea pb.:

Eu sunt in concediu de ingrijire copil pana la jumatatea anului viitor. Beneficiez de cei 85%. Urmeaza sa plec in alta tara (din UE). Sotul meu va avea contract acolo si implicit noi (eu si copilul) vom fi asigurati prin intermediul contractului lui de munca. Eu nu voi lucra acolo, dar voi avea domiciliul acolo.

Intrebarea este: pot beneficia de plata indemnizatiei din Ro, atata timp cat figurez ca asigurata in tara respectiva, dar cartea de munca ramane in RO? Daca da, cum se procedeaza concret. Citisem de exportul drepturilor dintr-o tara care e in UE in alta tot din UE, insa nu imi este f clar mecanismul.

Multumesc anticipat!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui assistform

Am citit din urma ceva pagini, insa nu am gasit nimic similar. Sper ma lamuriti in urmatoarea pb.:

Eu sunt in concediu de ingrijire copil pana la jumatatea anului viitor. Beneficiez de cei 85%. Urmeaza sa plec in alta tara (din UE). Sotul meu va avea contract acolo si implicit noi (eu si copilul) vom fi asigurati prin intermediul contractului lui de munca. Eu nu voi lucra acolo, dar voi avea domiciliul acolo.

Intrebarea este: pot beneficia de plata indemnizatiei din Ro, atata timp cat figurez ca asigurata in tara respectiva, dar cartea de munca ramane in RO? Daca da, cum se procedeaza concret. Citisem de exportul drepturilor dintr-o tara care e in UE in alta tot din UE, insa nu imi este f clar mecanismul.

Multumesc anticipat!

Se numeste export de prestatie, dar nu cred ca este cazul sa te complici.
In strainatate vei avea probabil resedinta, nu domiciliu (inteleg ca este o sedere temporara, pe perioada contractului), deci iti pastrezi domiciliul si cetatenia - conditii pentru a beneficia in continuare de indemnizatie.
In concluzie, opteaza pentru plata pe un card pe care sa-l poti folosi acolo.
Asigurarea pe contractul sotului nu are relevanta (presupun ca este vorba despre asigurare de sanatate).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns assistform spune:

Multumesc frumos! Da, mediajust, este vb despre un contract pe perioada determinata. Intr-adevar este vb de resedinta, nu domiciliu in cazul acesta.
Imi poti spune si daca, in cazul in care eu sunt insarcinata si voi naste acolo cel de-al doilea copil (urmand sa leg CIC1 de CIC2 printr-o f scurta perioada din concediul de 126 zile), primesc indemnizatia de crestere a copilului 2? Din cate stiu este 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni (indemnizatia din CIC1 si concediul medical). Intreb din perspectiva faptului ca bb2 s-ar naste acolo.

Multumesc inca o data!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui assistform

Multumesc frumos! Da, mediajust, este vb despre un contract pe perioada determinata. Intr-adevar este vb de resedinta, nu domiciliu in cazul acesta.
Imi poti spune si daca, in cazul in care eu sunt insarcinata si voi naste acolo cel de-al doilea copil (urmand sa leg CIC1 de CIC2 printr-o f scurta perioada din concediul de 126 zile), primesc indemnizatia de crestere a copilului 2? Din cate stiu este 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni (indemnizatia din CIC1 si concediul medical). Intreb din perspectiva faptului ca bb2 s-ar naste acolo.

Multumesc inca o data!

Nu conteaza unde se naste copilul - vei beneficia de aceleasi drepturi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona80 spune:

Buna ziua,
Sunt in concediu de ingrijire copil si vreau sa va intreb: daca am contract cu o firma de asigurari, adica sunt broker de asigurari dar pe perioada concediului n-am incheiat nici un contract de asigurare, deci nu am realizat nici un venit din asta, voi avea probleme cu indemnizatia? La sfarsitul anului voi primi o fisa fiscala si vreau sa stiu daca va trebui sa o depun undeva desi venitul va fi zero.

Mamica fericita a lui Victor Stefan din 04 iunie 2008

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Ramona80

Buna ziua,
Sunt in concediu de ingrijire copil si vreau sa va intreb: daca am contract cu o firma de asigurari, adica sunt broker de asigurari dar pe perioada concediului n-am incheiat nici un contract de asigurare, deci nu am realizat nici un venit din asta, voi avea probleme cu indemnizatia? La sfarsitul anului voi primi o fisa fiscala si vreau sa stiu daca va trebui sa o depun undeva desi venitul va fi zero.

Nici nu vei avea probleme cu indemnizatia, nici nu trebuie sa depui fisa, daca nu sunt venituri de declarat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona80 spune:

Multumesc mult pentru raspuns. Mi s-a luat o piatra de pe inima.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aditapop spune:

Stiti cumva daca exista vreun proiect legislativ care prevede micsorarea perioadei de CIC?? eu asa auzisem ca ar fi intentii de scurtare la 1 an jumate?!
Suntem concurenti la KLORANE, speram sa ne votati
http://www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?bid=3&folder=Cat+de+fericit+e+copilul+tau+KLORANE ad1 si ad2

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui aditapop

Stiti cumva daca exista vreun proiect legislativ care prevede micsorarea perioadei de CIC?? eu asa auzisem ca ar fi intentii de scurtare la 1 an jumate?!
Suntem concurenti la KLORANE, speram sa ne votati
http://www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?bid=3&folder=Cat+de+fericit+e+copilul+tau+KLORANE ad1 si ad2

Nu exista niciun proiect care sa fi "plecat" pe filiera legala spre aprobare.

Mergi la inceput