Topic - concediul medical, prenatal, postanatal(3)
Raspunsuri - Pagina 6
Mediajust spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui cristina_84 As avea o intrebare referitoare la indemnizatia de maternitate: eu snt doctorand cu bursa (bursa este neimpozitabila) si tin ore de laborator la facultate in regim de plata cu ora (aceasta plata este impozitabila), deci nu primesc bani decat 9 luni pe an, cat sunt ore la facultate, nu si pe perioada vacantelor. Daca raman insarcinata, am dreptul la indemnizatie de maternitate? Si cum s-ar calcula aceasta? |
Trebuie sa ai in fiecare luna venituri impozabile. Practic insa, ar trebui sa-ti acoperi doar cele 3 luni de vacanta de vara (vacantele "mici" nu cred ca acopera o luna intreaga, deci tot iei ceva.) Pentru aceste 3 luni trebuie gasita o varianta (de ex., somaj - aici iti trebuie 12 luni de cotizatie in ultimele 24, sau un alt contract, fie el si pe timp partial, poate un PFA daca iti permite specialitatea). Daca acele 3 luni ar fi chiar inainte de nastere, ti-ai putea lua concediul prenatal.
Cat priveste calculul - este 85% din media acestor venituri. Daca suma rezultata este sub 600 lei - atunci indemnizatia va fi 600 lei.
cristina_84 spune:
Am auzit ca mai este posibilitatea sa ia tatal concediu si indemnizatia. El ar avea salar si totul ar fi ok. Se poate face chestia asta? Sau doar in conditii speciale se dau tatalui?
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui cristina_84 Am auzit ca mai este posibilitatea sa ia tatal concediu si indemnizatia. El ar avea salar si totul ar fi ok. Se poate face chestia asta? Sau doar in conditii speciale se dau tatalui? |
Da, poate lua tatal, optional, nu e nevoie de nicio conditie speciala. Insa in aceasta perioada nu mai poate avea alte venituri.
cristina_84 spune:
Sotul meu e asociat la o firma,dar nu a luat dividente niciodata, si nici nu cred ca o sa ia...poate fi asta vreo problema?
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui cristina_84 Sotul meu e asociat la o firma,dar nu a luat dividente niciodata, si nici nu cred ca o sa ia...poate fi asta vreo problema? |
Deci, nu are venituri impozabile? Sau este si angajat al firmei la care e asociat? Mai sus vorbeai despre salariu...
cristina_84 spune:
Este asociat si angajat. Ma refeream la observatia aia ca nu are voie sa mai aibe alte venituri in afara de indemnizatie...si ma intrebam daca ar fi chestia asta cu asociatul o problema.
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui cristina_84 Este asociat si angajat. Ma refeream la observatia aia ca nu are voie sa mai aibe alte venituri in afara de indemnizatie...si ma intrebam daca ar fi chestia asta cu asociatul o problema. |
Nu, nu sunt venituri profesionale, deci nu vor suspenda plata indemnizatiei.
iana_mari spune:
BUNA ZIUA.
Va deranjez si eu cu cateva intrebari,poate sa scris,dar nu am timp sa caut.
Eu am carte de munca de anul acesta de pe 3 ianuarie,DPN este pe 16 ianuarie 2010,deci as avea 12 luni,dar la gemeni pot naste mai devreme cu 2-3 saptamani si nu ar mai fi 12 luni.
-acum va intreb cele 42 de zile de concediu dupa, nastere se adauga la vechimea celor 12 luni atunci cand depui dosarul?
-in cazul in care nasc la termen concediul este obligatoriu?Mi se acorda CIC daca nu iau acest concediu.
Cartea de munca e la firma noastra,iar contabilul este un batran mai demodat,eu sunt prima femeie careia i se acorda CIC si as vrea sa facem cat mai bine.
VA MULTUMESC
iana
19+ 

Mediajust spune:
| citat din mesajul lui iana_mari BUNA ZIUA. Va deranjez si eu cu cateva intrebari,poate sa scris,dar nu am timp sa caut. Eu am carte de munca de anul acesta de pe 3 ianuarie,DPN este pe 16 ianuarie 2010,deci as avea 12 luni,dar la gemeni pot naste mai devreme cu 2-3 saptamani si nu ar mai fi 12 luni. -acum va intreb cele 42 de zile de concediu dupa, nastere se adauga la vechimea celor 12 luni atunci cand depui dosarul? -in cazul in care nasc la termen concediul este obligatoriu?Mi se acorda CIC daca nu iau acest concediu. Cartea de munca e la firma noastra,iar contabilul este un batran mai demodat,eu sunt prima femeie careia i se acorda CIC si as vrea sa facem cat mai bine. VA MULTUMESC iana 19+ ![]() ![]() |
Nu, cele 42 de zile nu se socotesc.
In schimb, oricand ai naste dupa 18 decembrie, vei avea conditia de stagiu indeplinita. Chiar daca, Doamne fereste, nasterea se produce inainte de termen, exista prevedere legala.
Concediul postnatal de 42 de zile e obligatoriu, el precede CIC.

...de-acum pot sa trec la treaba