baclava

baclava | Autor: ANITA75

Link direct la acest mesaj

Mai,care stie reteta buna cum este in cofetarii de baclava ca tare-mi place

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns blagabodea spune:

Noi o preparam asa:

Ingrediente: 400 grame nuci tocate, 3 linguri de zahar, 1 lingurita de scortisoara macinata, 200 grame unt, 18 foi de aluat de placinta.
Pentru sirop: 400 ml apa, 400 grame zahar, 2 rulouri de scortisoara, 1 lingura zeama de lamaie, 4-5 linguri de miere.

E nevoie de o tava dreptunghiulara de 35x25 cm (aproximativ) - sa nu fie teflonata ca se zgarie.

Daca aluatul de placinta e congelat, se lasa la dezghetat.
Se amesteca nucile tocate marisor cu zaharul si scortisoara. Se topeste untul si se pregateste o pensula pentru uns. Se incinge cuptorul la 180 grade (foc mediu).

Se unge tava cu unt topit si se intinde prima foaie de placinta. Daca depaseste marginile tavii, se lasa in afara pana se pune ultima foaie, dupa care se pliaza toate in interior.

Se presara amestecul de nuca-scortisoara-zahar peste prima foaie. Se intinde urmatoarea foaie si se unge cu pensula cu unt topit din belsug, apoi se adauga iar umplutura. Si tot asa pana se ajunge la 78-8 straturi. Finalul trebuie sa aiba mai multe foi de placinta una peste alta, fara umplutura intre ele. Se pliaza marginile foilor in interior si se unge foaia de deasupra cu unt topit.
Noi taiem baclavaua inainte sa o bagam la cuptor, in triunghiuri (patratele, oricum). Se baga la cuptor 40 de minute pana devine aurie. Daca e un cuptor puternic, se verifica dupa 20 de minute daca s-a facut.

Pana se coace baclavaua, se pregateste siropul ala minunat! Se pune apa cu zaharul si miereal la foc. Se pune zeama de lamaie si cele 2 rulouri de scortisoara si se lasa sa fiarba la foc mic 10 minute pana se topeste zaharul si se obtine un sirop dens. Se scot rulourile de scortisoara din sirop.

Se scoate tava cu baclava din cuptor si se toarna peste ea siropul - cat baclavaua e fierbinte. E mult sirop dar baclavaua va absorbi foarte mult.

Se lasa la temperatura camerei 3-4 ore sa absoarba bine siropul. Cea mai buna este dupa 2 zile, pentru cine are rabdare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Incercati sa puneti in sirop apa de flori (din magazinele arabesti) si o sa iasa asa ca la mama ei.

Mergi la inceput