Zarzavat de iarna pt. ciorbite bune
Fiindca vreau, dar nu stiu, trebuie sa fac zarzavat sa pun la borcane/sticle.
Am rosii, ardei, morcovi, verdeata (marar + patrunjel)... ce-o mai trebui?
Ok, le robotesc pe toate, le fierb intrun ceaun maaaare cu sare, ulei... cat? Se mai sterilizeaza?
Multumesc.
Cristina si Razvan (31.01.2006)
poze (1),(2),(3),(4)
Raspunsuri
Ayla21 spune:
Pai poti folosi cam tot ce folosesti tu la ciorbe, de ex daca iti place si in mod normal folosesti telina, leustean.
5 kg rosii, 1 kg ardei gras sau gogosari, 10 legaturi de patrunjel si leustean la un loc, un pahar de 200 g cu zahar, o lingura de sare
Se oparasc rosiile, se aseaza cate 8-10 intr-un castron si se toarna apa fierbinte peste ele. Se decojesc, se taie in felii potrivite si se pun la fiert. Se lasa sa clocoteasca o jumatate de ora. Se taie ardeiul in rondele subtiri, se pune peste rosii si se mai lasa sa clocoteasca 10 minute. Se adauga verdeata tocata, sarea si zaharul. Se mai lasa la fiert inca 10 minute. Separat, se incalzeste bine ½ l de ulei. Zarzavatul fierbinte se pune in borcane mici, insa acestea nu trebuie umplute cu varf (se lasa un spatiu gol de 3-4 cm). Deasupra, se pune, cu lingura, ulei fierbinte, se leaga borcanele cu celofan si se pun in camara.
Da-mi Doamne, forta de a indeplini tot ce sta in puterile mele, rabdarea de a indura ce depaseste puterile mele si discernamantul de a nu le confunda.
www.glitter-graphics.com/users/monika21m" target="_blank">Monica, cea mai buna mami pentru Claudiu, Luana, Alma
Iti multumesc Doamne pentru ceea ce am, dar si pentru ceea ce nu am, Tie Doamne Iti multumesc!
Aprinde o lumanare in memoria Almei!
Ayla21 spune:
1 kg morcovi, 1 kg patrunjel radacina, 500 g gogosari, 500 g ardei gras colorat, 500 g telina, 500 g conopida, 1 kg rosii, 300 g ceapa, 500 ml ulei, sare dupa gust
Se spala si se curata toate zarzavaturile si legumele, se toaca legumele si se pun peste ceapa taiata solzisori si calita. Se lasa pe foc mic sa fiarba, amestecandu-se din cand in cand, dupa 10 minute se pun si rosiile. Se tine pe foc 30 minute, apoi se pune la cuptor sa scada. Se pun caldute in borcanele pregatite, se pune capacul sau se leaga cu celofan si se fierb cam o ora la bain-marie. Dupa ce le-am fiert la bain-marie, se lasa pe loc si se acopera totul cu paturi sau prosoape, pana a doua zi.
3 kg morcovi, 10 ardei grasi, 3 kg rosii, 1 conopida mica, 1 varza mica, usturoi (o capatana), 1-2 bucati de hrean
Se dau toate ingredientele prin masina, se amesteca cu 1/2 kg sare. Se indeasa bine in borcane. Se pune deasupra putin ulei. Se leaga borcanele cu celofan si se pun in camara.
Da-mi Doamne, forta de a indeplini tot ce sta in puterile mele, rabdarea de a indura ce depaseste puterile mele si discernamantul de a nu le confunda.
www.glitter-graphics.com/users/monika21m" target="_blank">Monica, cea mai buna mami pentru Claudiu, Luana, Alma
Iti multumesc Doamne pentru ceea ce am, dar si pentru ceea ce nu am, Tie Doamne Iti multumesc!
Aprinde o lumanare in memoria Almei!
asteryaro spune:
Fetelor, multumesc .
Abia astept sa trec la actiune.
Cristina si Razvan (31.01.2006)
"Viata e ca carosabilu': unii vine, altii trece..." (adusca, membru DC)
poze (1),(2),(3),(4)
fritz spune:
Eu folosesc alta reteta si anume : toc toate legumele enumerate la marimea pe care vreau sa o aiba in ciorba, le amestec intr-un vas mai mare, adaug sare, eventual zahar dupa gust si le pun in borcane pe care le inchid ermetic si apoi le fierb pe bain-marie, la fel cum procedez cand pun castraveti la murat. Le fierb cam 30 de minute.
violeta29 spune:
Eu pun asa:tai rosiile cubulete, ardeii si morcovul le toc marunt si adaug si frunze de telina tocate si sare.Pun in borcane si apoi le sterilizez.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=133111-povestea nasterii
minunea care ne-a luminat viata
Violeta ,mamica de nazdravana mica -Alexandra Valentina(2.09.2008)
manon spune:
3 kg morcov, 1kg albitura amestecata (pastarnac si patrunjel), 1 kg telina. le toc la masina de tocat (impreuna cu frunza de telina), le amestec bine si le repartizez in 3 pungi in asa fel incat prin rularea pungilor sa abtin niste rulouri mai groase. le pastrez la congelator si iarna, cand am nevoie se taie foarte usor cu cutitul. gustul e perfect, ca de zarzavat proaspat.
mama pune rosii (nedecojite) taiate, ardei gras (sau gogosar) fideluta, frunza de telina (patrunjelul fermenteaza) amestecate cu sare si aspirina pisata, le pune in borcanele sau sticle cu gatul larg, mai presara un praf de aspirina deasupra si gata. rezista perfect peste iarna fara fierbere.
ioana2004 spune:
dragutelor voi ce parere aveti despre conservant sau aspirina dauneaza copiilor de 1-2 ani?
Asa am facut si eu zarzavatul pt iarna dar in loc de aspirina eu am pus conservant .Si stiti care e problema ardeiul gras taiat fidelutza ramine tare chiar si dupa fierbere....
As mai face un rind de zarzavat dar l-as steriliza adica o sa il fierb 1/2 de ora sau chiar o ora in cuptor in tava de la aragaz umpluta cu apa...
Eu pun in zarzavat asa: ardei rosii taiate patrunjel si leustean bineinteles si sare
violeta29 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ioana2004 dragutelor voi ce parere aveti despre conservant sau aspirina dauneaza copiilor de 1-2 ani? Mariana mama de Ioana de 4 ani si Stefan de 2 luni |
Uite, eu spre exemplu sunt alergica la aspirina,asa ca nu pun la conservele ptr iarna,fiindca nu pot risca: daca si fiica-mea e alergica?La urma urmei aspirina e un medicament ,nu? .Conservantul, iarasi e controversat,asa ca evit pe cat posibil sa-l folosesc si prefer sterilizarea.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=133111-povestea nasterii
minunea care ne-a luminat viata
Violeta ,mamica de nazdravana mica -Alexandra Valentina(2.09.2008)