reducerea numarului de spitale
Raspunsuri - Pagina 6
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Parerea mea. daca oamenii din tarile care au adoptat sistemul nu mor pe capete , iar aia de la sate au la cine sa mearga , eu cred ca e ok. |
Problema e ca tu nu intelegi amploarea sistemului din alte parti si motivele pentru care nu poate fi implementat in Romania. Pai aici daca ai un pacient care trebuie sa mearga la spital pentru o admitere programata, pentru o investigatie, sau la control si nu se poate deplasa singur cu masina i se ofera transport (gratuit evident) cu o ambulanta de transport. Vezi tu, exista ambulante de interventie si de transport. Pe ambulantele de interventie sunt paramedici (3 ani facultate), pe cele de transport ai ofiteri de ambulanta (cu un curs de 6 luni) care stiu sa faca CPR si cateva chestii de urgenta in caz ca se intampla ceva cu oamenii transportati pe drum. Deci, daca pacientul sta la 150 km de spital este transportat gratuit la programari, la controale, nu este absolut nici o problema. Pe cand in Romania nu te poti astepta sa functioneze un sistem implementat doar partial. La fel si cu ingrijirea post-externare, aici exista asistente care merg acasa, clinici, etc. Toate acestea trebuie implementate odata cu spitalele mari si multi-disciplinare ca sa functioneze. Altfel vei avea ceva gen spital cu etaj care nu are un lift in care sa poti baga o targa si devine o adevarata aventura (cu potential fatal asupra pacientului) sa transporti pe cineva la etaj . Si acum hai sa fim seriosi, daca exista interes se putea pune un lift adecvat in locul ala, sunt sigura ca un inginer contructor le putea da o solutie sa rezolve cumva problema. Dar nu a existat interes .
Apropo, la spitalul la care lucrez eu, considerat mijlociu (500 paturi) avem 4 lifturi pentru vizitatori si 6 lifturi pentru uzul spitalului (transport pacienti si pentru transportul personalului medical). Sangele pentru analize este recoltat la pat de catre flebotomisti, laboratorul functioneaza 24/7, rezultatele imediat ce sunt obtinute sunt bagate in calculator si pot fi accesate de oriunde din spital. Departamentul de imagistica are personal care aduc fiecare pacient care are nevoie de radiografii, CT scans, MRI, etc. Chiar daca esti capabil sa te duci singur, cand sunt pregatiti pentru tine vine cineva si te conduce unde trebuie sa mergi iar acolo esti preluat de o asistenta care iti explica procedura, etc iar cand ai termnat esti condus inapoi la patul tau. Pentru cei care nu pot sa mearga singuri se specifica cand se face programarea si cel care vine sa-i ia aduce fie un scaun (poti specifica daca pacientul e pe oxigen iti aduc un scaun special cu butelie , sau daca are o perfuzie aduc un scaun cu un bat pe care se pune pompa). Cei care trebuie dusi cu patul sunt luati de 2 persoane iar cei instabili primesc si o asistenta sa-i insoteasca. Iti zic toate astea ca sa intelegi ca sistemul este extrem de complex si nu poate fi implementat partial si sa te astepti sa functioneze ca afara. Astea sunt doar amanunte din sistem, chestiile mari sunt mult mai complexe si mai stufoase si nu cred ca romanii sunt in stare sa conduca o masinarie atat de bine pusa la punct, ca de conceput nu e nevoie au gandit-o deja altii.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
Problema e ca tu nu intelegi amploarea sistemului din alte parti si motivele pentru care nu poate fi implementat in Romania. Pai aici daca ai un pacient care trebuie sa mearga la spital pentru o admitere programata, pentru o investigatie, sau la control si nu se poate deplasa singur cu masina i se ofera transport (gratuit evident) cu o ambulanta de transport. Vezi tu, exista ambulante de interventie si de transport. Pe ambulantele de interventie sunt paramedici (3 ani facultate), pe cele de transport ai ofiteri de ambulanta (cu un curs de 6 luni) care stiu sa faca CPR si cateva chestii de urgenta in caz ca se intampla ceva cu oamenii transportati pe drum. Deci, daca pacientul sta la 150 km de spital este transportat gratuit la programari, la controale, nu este absolut nici o problema. Pe cand in Romania nu te poti astepta sa functioneze un sistem implementat doar partial. La fel si cu ingrijirea post-externare, aici exista asistente care merg acasa, clinici, etc. Toate acestea trebuie implementate odata cu spitalele mari si multi-disciplinare ca sa functioneze. Altfel vei avea ceva gen spital cu etaj care nu are un lift in care sa poti baga o targa si devine o adevarata aventura (cu potential fatal asupra pacientului) sa transporti pe cineva la etaj . Si acum hai sa fim seriosi, daca exista interes se putea pune un lift adecvat in locul ala, sunt sigura ca un inginer contructor le putea da o solutie sa rezolve cumva problema. Dar nu a existat interes . Apropo, la spitalul la care lucrez eu, considerat mijlociu (500 paturi) avem 4 lifturi pentru vizitatori si 6 lifturi pentru uzul spitalului (transport pacienti si pentru transportul personalului medical). Sangele pentru analize este recoltat la pat de catre flebotomisti, laboratorul functioneaza 24/7, rezultatele imediat ce sunt obtinute sunt bagate in calculator si pot fi accesate de oriunde din spital. Departamentul de imagistica are personal care aduc fiecare pacient care are nevoie de radiografii, CT scans, MRI, etc. Chiar daca esti capabil sa te duci singur, cand sunt pregatiti pentru tine vine cineva si te conduce unde trebuie sa mergi iar acolo esti preluat de o asistenta care iti explica procedura, etc iar cand ai termnat esti condus inapoi la patul tau. Pentru cei care nu pot sa mearga singuri se specifica cand se face programarea si cel care vine sa-i ia aduce fie un scaun (poti specifica daca pacientul e pe oxigen iti aduc un scaun special cu butelie , sau daca are o perfuzie aduc un scaun cu un bat pe care se pune pompa). Cei care trebuie dusi cu patul sunt luati de 2 persoane iar cei instabili primesc si o asistenta sa-i insoteasca. Iti zic toate astea ca sa intelegi ca sistemul este extrem de complex si nu poate fi implementat partial si sa te astepti sa functioneze ca afara. Astea sunt doar amanunte din sistem, chestiile mari sunt mult mai complexe si mai stufoase si nu cred ca romanii sunt in stare sa conduca o masinarie atat de bine pusa la punct, ca de conceput nu e nevoie au gandit-o deja altii. Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation |
Bird , incredibil sau nu , si aici exista ambulante de transport
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
Andries spune:
citat din mesajul lui bird70 Iti zic toate astea ca sa intelegi ca sistemul este extrem de complex si nu poate fi implementat partial si sa te astepti sa functioneze ca afara. Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation |
in sfarsit ma intelege cineva!!
si dragii mei: 150 de spitale la 40 de judete, inseamna cate?
si daca XIO nu ai inteles nimic din povestea cu anamneza (sau te faci ca nu intelegi ) sa-ti mai explic o data:
femeia aia pe care tu o consulti si ii faci analize pe foaie de prezentare (test de sarcina si ceva analizede sange inteleg ca ii faci, nu??) poate a venit de la cucuietii din deal de la 150 km, cu transport nu se stie de unde, fara sa stie daca va avea nevoie de o internare sau nu, cu sacosa de boarfe dupa ea - camasa, papuci, periuta (sau nu??), eventual cu un apartinator care sa ii aduca ce ii mai trebuie, nu?? pentru tine ca medic poate astea nu conteaza, dar pentru beneficiarii sistemului conteaza, ca poate au copii, catel, purcel, serviciu ...nu pot pleca la spital asa...pentru orice batatura ca si cum ar pleca in expeditie, omu' stie cand pleaca...
si cu ce ma rog induc lumea in eroare?? ca spun lucrurilor pe nume si ca nu laud un sistem in care intai daramam tot ce se poate???
ca ministerul vrea sa taie spitale si sa le transforme in alte tipuri de unitati, sociale cica...? ca il roade ca nu ii ajung bugetele pentru toate spitalele....pfuuu!! sa spuna ce pune in loc, sa faca !!! si pe urma sa taie!!
sa stai sa faci "bube" in clinici universitare??? pai unde mama dracului ajunge medicina romaneasca in care cu greu mai gasesti un loc decent in care sa rezolvi o problema grava?? ajunge in Austria, Ungaria etc...sau mai departe!
iei "triajul" din spitalul mic, (pe care il desfiintezi ca nu ai buget)si il muti la usa "super spitalului" aia faci...si mai transferi niste costuri de transport pe capul pacientilor, aia e!!!
Andries
Andries spune:
Ambulante de transport vaaaiiii... nu pot sa cred...ia spune sincer, cand ai aranjat ultima data o ambulanta de transport???? cate ore ti-a luat???
Andries
XIO spune:
Andries , tu induci lumea in eroare pt. ca nu stii despre ce vorbesti.
Absolut tot ce ai pus in mesajul de pe pagina anterioara , cand imi explicai mie cum se desfasoara treaba este ERONAT.
la spital pacientul poate ajunge cu salvarea sau cu mijloace proprii.
Nu isi cara geamantanul pt. ca este o urgenta , vine la spital si punct. Nu intereseaza pe nimeni cine din familie lucreaza si cu cine ramane purcelul, treaba medicilor este sa trateze pacientul.
Prin urmare , ajunge la urgente , este preluat, daca nu vine un apartinator pana se decide ce trebuie facut acestia sunt sunati de catre spital sau de catre pacient. Astfel , ei pot veni cu bagajul pt. internare sau daca pacientul nu este trimis inapoi cu ambulanta pot veni sa-l ridice de la spital.
La urgente vin pacienti din toata tara, am avut o batranica venita din Suceava pt. ca avea fractura si nu a fost pusa in gips acolo. Nepoata ei care locuieste in Timisoara i-a spus sa vina la ea in vizita si o duce si la spital.
Am avut pacienta care a venit pt. o batatura in talpa.
Femeii i s-a facut foaie de prezentare , a venit la chirurgie de unde a primit recomandari.
Pacienta care avenit cu fractura a fost pusa in gips si trimisa acasa cu recomandari.
O alta pacienta care trebuia operata a fost internata. bagajul cu lucrurile poate fi adus si la cateva ore dupa internare pt. ca in cazul urgenetlor nu ramane cu hainele pe ea.
Sincer , Andries , nu cunosti situatia si mi se pare aiurea sa induci realemnte lumea in eroare cu presupuneri . Ce legatura are anamneza cu locul din care esti?Ca asta chiar mi-a starnit curiozitatea.
Bird, asta se vrea , o rezolvare a problemelor. gandeste-te cat de mult costa sa tii deschise atatea spitale intr-un singur judet si cat ar costa sa ai unul la standarde europene , cu tot ce trebuie , unde sa lucreze cei mai buni doctori (sper) , si in rest policlinici.
Andries, da , exista ambulante de transport.Cat dureaza? In functie de cat de ocupati snt , poate sa vina in jumatate de ora sa ridice pacientul de la spital sau in 5 ore , dat fiind faptul ca NU este o urgenta.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
ladyJ spune:
Exista o vorba, care spune cam asa:
´´daca totul functioneaza bine, NU SCHIMBA nimic´´
Cum regula nu se aplica la sistemul sanitar din Ro la ora actuala, putem spune´´nimic nu e BINE, deci trebuie schimbat´´.
E foarte simplu. Degeaba vii tu Bird cu exemple autraliene. Aici nu e vorba de comparatii intre Australia si Ro, nu in situatia in care e RO la ora actuala. Ca pierde detasat.
Aici e vorba despre un sistem de KKO care NU E BUN si trebuie schimbat.
Ati vazut, asa printre randuri, ce a scris Guestus la subiectul asta?
Tot ce vad sunt acuze. Sistemul nu e k, ne plangem de una alta, dar cand e vorba de schimbare iar ne plangem.Si o ochim pe XIO, singura care face parte direct din acest mediu si care scrie la subiect, si o facem mincinoasa si proasta.
Bird, imi poti spune te rog(pe scurt) cam care sunt in Australia asigurarile de sanatate? Cat platesti si ce primesti.
Andries spune:
citat din mesajul lui XIO Andries , tu induci lumea in eroare pt. ca nu stii despre ce vorbesti. Absolut tot ce ai pus in mesajul de pe pagina anterioara , cand imi explicai mie cum se desfasoara treaba este ERONAT. la spital pacientul poate ajunge cu salvarea sau cu mijloace proprii. Nu isi cara geamantanul pt. ca este o urgenta , vine la spital si punct. Nu intereseaza pe nimeni cine din familie lucreaza si cu cine ramane purcelul, treaba medicilor este sa trateze pacientul. Prin urmare , ajunge la urgente , este preluat, daca nu vine un apartinator pana se decide ce trebuie facut acestia sunt sunati de catre spital sau de catre pacient. Astfel , ei pot veni cu bagajul pt. internare sau daca pacientul nu este trimis inapoi cu ambulanta pot veni sa-l ridice de la spital. "Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc " ***Fur is for petting** http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100 http://www.flickr.com/photos/greecky/ |
QED
Andries
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Andries
QED Andries |
? Acum ma induci din nou. Ce s-a demonstrat?
***Fur is for petting**
XIO spune:
Da , si asta e adevarat. Dar sunt curioasa daca imi poti explica si mie te rog in ce chestiune spui ca ai avut dreptate. Tine tot de informarea altora , de aceea intreb.
***Fur is for petting**