Preparare linte?!
Poate cineva sa ma ajute cu vreo reteta pentru linte? Am avut o colega sirianca de "iubea" lintea. Mi-a facut si mie pofta si am cumparat o conserva, dar ... nu cunosc nici o reteta de preparare. Puteti sa ma ajutati? Colega mea intre timp s-a intors in Siria, si io am ramas cu ... lintea in mana.
Multam fain!
Geo si burtica.
Raspunsuri
osna spune:
initial postat de ani35
se spala cu apa rece apoi se pun la foc,cand au dat in clocot,se arunca apa si se adauga apa calda cat sa le acopere plus inca putin,se adauga ulei de masline(cred ca e bun orice fel),o ceapa tocata marunt,doi catei de usturoi,un cartof cuburi mari,sau doi daca preferi,un morcov.In ceea ce priveste carnea,poti sa pui de care vrei,insa are gust mai bun cu carnati afumati.Se pune tot odata,in afara de cartof,care se adauga spre final.Se acopera si se lasa la foc mic pana scade.Sare se adauga la final,dupa gust
osna spune:
initial postat de dodo
Depinde ce vrei sa gatesti: lintea rosie e pentru ciorbe, ca si cea maro iar lintea verde se face si ciorba dar si scazuta. Noi folosim lintea ca fel de mincare exclusiv vegetarian, nu amestecam cu carne, ca sa-i pastram gustul.Iti dau mai jos reteta de supa de linte, care e foarte simpla:
-linte 2,5 cesti
-3 cartofi
-3 morcovi
-1/4 pahar ulei
-1 ceapa
-1/2 leg.patrunjel
-sare, suc de lamiie, enibahar, chimen-dupa gust
Se spala lintea si se pune la fiert. Cind fierbe, se adauga cartofii taiati cuburi si morcovii taiati in rondele subtiri, sare, enibahar. Se fierbe pina bobul de linte e moale (ca bobul de fasole). Se scurge apa de fiert si se dau prin masina de tocat sau mixer legumele. Se adauga apa calda si se pun din nou la fiert. Se curata ceapa, se taie marunt si se pune la calit cu uleiul. Cind capata culoarea aurie, se toarna peste supa si se mai lasa la fiert citeva minute. Se serveste calda, cu suc de lamiie si patrunjel tocat marunt. Pofta maxima!
Catan spune:
Eu pregatesc lintea asa si garantat e f delicioasa.Din linte rosie.MIncarea mea este libaneza si se numeste ;Mjadra.Mod de preparare:1 ceapa;1 pahar de linte;o minuta de orez.Cureti lintea o speli cu orezul .Prajesti ceapa in ulei si adaugi patru pahare de apa,o lasi sa clocoteasca si adaugi lintea cu orezul si il dai la foc potrivit.Sa fii atenta sa nus e lipeasca"Cind scade apa o dai la foc mic si amesteci bine.Sarea se adauga aproape de sfirsit ca altfel se lipeste de cratita.Dupa gust poti sa adaugi si chimen.Cind este ingrosata poti sa o iei de pe foc ,se maninca calda si rece cu castraveti acrii ,sau salata si cartofi prajiti.Pofta mare.Cred ca prietena ta gace lintea ca mine,ptr ca sirienii gatesc f aproape de stilul libanez.Iti urez spor la treaba si pofta mare.Te pupim Catan piciul nazdravan si bebita Cindy.
f irewall spune:
Va multumesc mult!
Dar trebuie sa plec pentru ca nu mai pot! Tre' sa gatesc limtea!
Pentru toata lumea, multi
Geo si burtica.
madelaine spune:
Lintea este un aliment foarte sanatos pentru cei mici pentru ca, contine foarte mult fier. Va dau o reteta cu linte maro . Se numeste Modardara
Ne trebuie 1/2 cana linte maro se curata si se spala bine, apoi se pune la fiert. Separat luam vreo 3-4 cepe le taiem pestisori (juliene) si le calim in ceapa pina se inrosesc. Cind ceapa s-a inrosit, scoatem jumatate din ea si o punem pe o farfuriuta. Adaugam in oala in care am calit ceapa 4 cani de apa si cind apa clocoteste se pun 2 cani de orez cu bobul lung( gen uncle bens) si se adauga si lintea scursa de zeama si pe jumatate fiarta si sare dupa gust. Se lasa sa de-a in clocot se acopera cu un capac si se da focul mic. Este gata cind a scazut apa . Da-ti capacul la oparte ca sa iasa aburul si lasati putin. Trebuie sa iasa orezul bob cu bob. Cind se serveste in farfurie se pune deasupra ceapa calita pe care am scos-o pe farfurie si se serveste alaturi cu un bol de iaurt.
De preferabil sa nu se lipeasca orezul, folositi oala de teflon.
Pofta buna!
Madelaine si cei trei muschetari