stimulare intelectuala
Simt ca fetita mea de aproape 8 luni
care nu plange si nici nu este niciodata suparata
incepe sa fie ziua f agitata
din cauza ca nu o stimulez suficient.
Ma simt foarte vinovata
pt. ca o las mult timp in premergator
si nu prea ma mai joc cu ea
pt ca am de invatat...
O plictisesc deja toate jucariile pe care le are
si clasicele joculete cu fata ascunsa, pititea, aruncatul
telecomenzii sau ruptul revistelor.
Cum altfel as mai putea sa o stimulez?
Exista jucarii "minune"?
va multumesc.
Irina si Sofia cea jucausa din burtica
Raspunsuri
crysa spune:
tu ar trebui sa discuti cu fetita mea mai mult. sa-i citesti din carti, sa-i cinti dupa atomic. ea trebuie sa simta afectiune de la tine mai ales ca esti mama ei. in permanenta trebuie vorbit cu ea. cind citesti pentru tine, fa-o cu voce tare, astfel ea nu se mai plictiseste si poate o indemni sa-ti raspunda. lasa-i tv-ul aprins in permanenta. toti copilasii se plictisesc repede de jucarii oricit de multe si de frumoase ar fi. e normal pentru ei.
asa ca mai multa conversatie,
pupici,
Sabina spune:
Trebuie sa iasa la plimbare!!! Cand Sofia mea e agitata o plimb, sau rog pe alticineva sa o duca.E cea mai buna solutie!
Sigur, trebuie sa comunici cat mai mult cu ea, dar...sa iasa afara!!!!
Sabina & Sofia Galagia
mitub spune:
Draga Ira,
Se pare ca tu stii deja raspunsul la intrebarea pe care ai pus-o. Nu, nu exista jucarii minune. Exista numai intelegere si rabdare din partea parintilor; si incearca sa nu te invinuiesti daca nu tot timpul pe care il ai e la dispozitia copilului. Ti-as sugera sa incerci sa iesiti cat mai mult afara, mergeti intr-un loc unde poti pune o patura pe jos si sta in zilele insorite de inceput de toamna. La fel, in zilele reci incearca sa inveti pe jos, cu cea mica langa tine. Da-i hartii pe care sa poata scrie cu creioane care nu sunt toxice, sa te vada si pe tine cum scrii si citesti si sa te imite. Iar tu incearca sa inveti cu placere, caci in felul asta si copilul va percepe cititul si invatatul ca o activitate placuta.
Bafta multa si rabdare,
Boga
qsar spune:
Eu sunt o persoana destul de tacuta si singuratica.
Dinu, fiu-meu, este la fel...
Imi dau seama ca nu petrec suficient timp cu el sa ne jucam, sa "vorbim" si sa "citim". Am incercat, dar fiind contra firii mele parca suna cam fals si artificial. In plus, Dinu nu are chef intotdeauna de mine. Sa-l las in pace?
Q (Gabriela si Dinu)
mamica_gutuie spune:
qsar, scumpo, eu am descoperit ca Nana, micutsa mea, cu toate că e foarte sociabila prefera de multe ori sa se joace singura sau sa stea singura in patut. Si asta mai ales pana la un an cand a inceput sa umble. Nici eu nu mai sunt expansiva si vorbareatsa, m'am introvertit in ultima vreme. Copilul simte, cred, starea celui de langa el shi se poate ca se instaureaza o anumita armonie cu tine in felul de manifestare al micutsului. Sau poate asha e firea lui.
Sa nu fii altfel decat eshti tu pentru ca Dinu va simtsi. Asta pot sa'tsi spun cu sigurantsa. Cu timpul lucrurile se vor schimba pentru ca Dinu va creshte shi te va provoca mai mult decat o face acum. Amandoi va acomodatsi unul cu celalalt.
Pupici pentru voi de la
Nana mica shi a ei gutuie de mamica :)
Ira spune:
Eu voiam sa spun altceva...
Afectiune are din belsug,
cu TV-ul nu vreau sa o obisnuiesc
la pian ii cant mereu
si e superfericita cand fac asta
ba chiar ma si ajuta
insa eu chiar ma refeream la niste jucarii minune
citind si eu prin carti straine
am vazut ca pe afara exista...
niste asa zise "centre de activitate"
bebelusul are la dispozitie multe butoane
manete
etc
si el cand se joaca
are f multe de invatat...
Sabina are dreptate ca
nu prea o scot pe afara ca nu am timp...
Irina si Sofia cea jucausa din burtica
Mirunda spune:
Draga Ira,
jucarii minune nu exista, nici aici nici nicaieri...eu stiu despre ce vorbesti, si Mara mea a avut ceva de genul asta, dar nu i-a dat mai multa importanta decat altor jucarii. Mi se pare extraordinar de bine ca ii canti la pian, si ma bucur pentru fetita ta, ca nu o lasi sa se uite la TV. Cred ca este important, intr-adevar, sa incerci sa o scoti in fiecare zi afara, macar 1-2 ore, asta este f. important. Dar este important si sa ai timp pt. tine, spui ca esti studenta, deci ai destule pe cap. Nu iti fa asa mustrari de constiinta. Daca incerci in fiecare zi sa iti petreci timp cu ea, sa te joci cu ea, sa ii canti, sa te plimbi, cred ca procedezi f. corect. Uneori mai mult, alteori mai putin, ea va simti oricum cand tu esti nemultumita, asa ca incearca sa ai ai tu timpul tau, asa va fi si ea fericita.
Stii, exista studii pe tema asta, ce jucarii sunt cele mai potrivite, si la ce varsta. Cam pe toata durata copilariei, jucariile cele mai preferate dar si cele mai recomandate de psihologi si medici, sti care sunt ? Poate nu ai sa ma crezi, dar sa sti cam citit mult despre asta: banalele cubulete de lemn, de forme si culori si marimi diferite! Sau varianta lor mai moderna, pietrele Lego. Sti de ce: pentru ca ele stimuleaza enorm imaginatia copilului. Din ele poti construi un castel , unde printesa cea frumoasa isi are iatacul, pe urma o ferma cu multe animale, un tren, un munte, si 1001 de alte lucruri. Din ele ies povesti, care inflacareaza un copil. Chiar si cu un copil micut poti sa incepi sa te joci asa: este o mare fericire, cand ei reusesc sa puna 2 cubulete una peste alta, si hop-a iesit un turn grozav! Copii trebuie lasati, dar si ajutati, sa descopere singuri lumea si minunile ei. Trebuie sa le aratam, sa ii indrumam, dar si mai bine, sa ii invatam sa isi descopere singuri puterile. Nu stiu daca a fost prea clar ce am vrut sa spun, eu oricum iti recomand cubuletele cu caldura. Mai exista si un alt fel de jocuri care fascineaza copii: jocurile imaginatiei, cele cu degetele de exemplu. Cu sau fara papusi, degetele noastre pot juca teatru, pot canta, si alte 1001 de alte aventuri. La varsta copilariei sunt mult mai benefice, decat calculatorul, televizorul etc. La fel si jocurile in natura, cu pietre, cu bucatele de lemn, si alte 1001 de minuni, castane de exemplu, ca a venit vremea lor. Ele sunt mult mai pline de minunatii decat cele mai noi sofisticarii descoperite de fabricantii de jucarii. A lasa tev-ul deschis mi se pare o comoditate tare greu de acceptat. Nu la fel si cu a lasa casetofonul, cu povesti sau muzica de copii , deschis. Muzica ii stimuleaza, lasa loc imaginatiei, Tv-ul, din nou ma repet, mai ales in cantitati mari, prosteste din pacate. Imaginile vin si pleaca, la aceasta varsta copilul nu poate discerne intre real si imaginar, tot ce vede el acolo, incepand de la Superman pana la Tom care ii da in cap cu tigaia lui Jerry, exista si este la fel de real ca si fiinta aceea care miroase asa de bine, are papica asa de buna, se simte asa de moale si bine, si la la pieptul careia se adoarme asa de bine...cea care peste cateva luni o va striga "mama"...
Deci noapte buna, Ira si celorlalte mamici , si traiasca jocul si HUO TV-ului ...glumesc, sunt cam extremista, si Mara mea se uita la TV, dar cu masura!
Mirunda
"Copilului tau, atunci cand este mic, sa ii daruiesti radacini, atunci cand este mare, aripi".
mama_lui_alex spune:
Draga mea Irina,
Noi avem aproape 9 luni juma, si, desi stau toata ziua cu bb-ul si incerc sa-l stimulz in toate felurile (directiile) la un moment dat incepe sa maraie de plictiseala…Sa nu-ti mai spun ca si eu sunt deja cu nervii tare-tare intinsi – cred ca bb-ul deja simte asta – efectiv nu mai am energie sa ma “maimutaresc” cu el toata ziua…De cand a venit si vremea rece si nu mai petrecem cea mai mare parte a timpului afara, parca e mai rau – suferim mai tare de plictiseala.
Hai sa-ti spun ce am mai “inventat” noi.
- reviste de rupt/rasfoit – cat cuprinde (dar dupa 10 minute le arunca si gata distractia.)
- pianina pt. copii (desi nu e recomandata decat de la 3 ani, eu I-am luat – din aceea cu animale – scoate tot felul de sunete “animaliere” prin simpla atingere a figurii respective) – si asta ..tine vreo 15 minute)
- castroane, linguri de plastic, alte obiecte direct de la bucatarie – pare tare interesat de chestiile astea - tot vreo 15 minute
- mai roade un coltuc de paine , mar, morcov, portocala, piersica, etc (si umple tot patutul de frimituri si bucatele zemoase)
- multe-multe mingiute mici si colorate (de marimea celor de tenis de camp) – cred ca avem vreo 30 – ii umplu patutul si-l las sa-si faca de cap
- le fel cu figurile geometrice de diverse marimi si culori (din plastic)
- legume si fructe de la bucatarie (spalate, dar nu de rontait ci de pipait, mirosit) – I-am dat sa “studieze” inclusiv cartofi si vinete
- I-am mai dat o cutie de pantofi de dimensiune mai mica in care I-am pus diverse jucarele – a invatat sa deschida capacul sa ia si sa puna la loc jucarelele ( asta-I chestie inventata saptamana asta – sa vedem cat il va tine preocupat)
Cam astea…precum vezi, toata ziua stau sa-I dau si sa-I strang diverse, dar cel putin il mai tim un pic preocupat.
Mai cantam cantecele de copii, mai dansam (asa ma mai relaxez si eu un pic) – la tv nu vreau sa-l las (caci oricum sta cu ochii pe tv cum il vede un pic deschis)..ce mai ne jucam – “hai la groapa cu furnici”, “uta-uta”, il mai iau cu mine la bucatarie cand gatesc si-I explic cate ceva (de multe ori s-a plictisit si am lasat mancarea balta..)- ii mai dau sa guste /miroasa ce mai am prin bucatarie – sare, zahar, scortisoara, piper, etc.(asta-I place f. tare)..
Cam atat..nu-mi mai vine nimic prin minte..incer sa fiu inventiva, dar descopar ca “jucaria minune” pt. el, sunt EU , de fapt!!!
Pupici mici,
la mamici si bbici,
Mama_lui_Alex
sorana spune:
Daca ai posibilitatea pune-i undeva o cutie cu nisip sau pietricele si da-i lopetica, galetusa. Chestia asta o tine pe Monica ocupata chiar si o ora! Fii atenta la inceput sa nu bage in gurita (Monica a retinut repede ca nu e voie). Fiind vara noi am facut chestia asta afara, acum ma gandesc unde as putea amplasa o astfel de cutie.
Monica se joaca in nisip de pe la 9 luni, acum are aproape 1 an.
bb Monica si Sorana
Ira spune:
Va multumesc tare tare mult!
Mi-ati dat niste idei nemaipomenite!
Mama lui Alex a pus punctul pe i...
Eu sunt jucaria ei minune preferata!
Irina si Sofia cea jucausa