La France (63)

Raspunsuri - Pagina 26

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns delphin spune:

Eh Marox si eu ma mir si si pt. mine e la fel. Atunci cand stai intr-o tara straina faci macar efortul sa inveti limba si sa respecti "les coutumes" si aici nu vorbesc de religie.

Dar in nici un caz francezii nu sunt toleranti! NON! Nici macar ingaduitori cu cineva care face efortul sa le vorbeasca limba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

marox, orice societate sanatoasa la cap ar trebui sa te excluda daca nu faci un minim de efort sa-i cunosti limba, cultura si istoria, din pacate tocmai asta e problema, ca aici nu se mai intampla deloc asa.

Un exemplu e chiar in ceea ce spui tu, inteleg ca voi v-ati chinuit cel putin un sfert de ora (timp si bani cheltuiti din banii publici deci) sa intelegeti ce vrea un individ care nu a facut un minim de efort in 35 de ani sa invete macar cuvintele uzuale ale tarii care l-a acceptat ca cetatean cu drepturi depline? Mie asta mi se pare un nivel de toleranta cu mult peste cel acceptabil!
Io dimpotriva gasesc francezii mult prea toleranti cu cei ce nu vorbesc limba (imagineaza-ti ca la o primarie dintr-un sat din adevaratul Baragan vine cu treburi un cetatean roman care vorbeste doar dialectul zulu si nu rupe mai nimic pe romaneste, cam cat timp crezi ca o sa treaca pana sa fie dat in suturi afara sau luat la misto si trimis sa plimbe ursu?), asta e tot cultural si nu numai in ce priveste limba, francezii au o atat de mare consideratie pentru cultura lor si pentru "l'art de vivre à la française" ca li se pare un compliment faptul ca strainii incearca sa-i imite, pe cand englezul de ex considera imitatia o maimutareala (asta n-am zis-o io ci un englez vorbind despre populatiile din colonii)

De aici poate si diferentele intre traditia frantei de asimilare a strainilor ("la roma faci ca romanii"), traditie anti-comunitarista aplicata pana prin anii 70 in care nici un grup nu avea dreptul sa se izoleze pe criterii etnice, culturale sau religioase intr-o anumita parte a teritoriului francez (si care a dat rezultate cu valuri succesive de imigranti topiti azi in peisaj) si 'multiculturalismul' anglo-saxon (model esuat lamentabil mai peste tot). Asta din urma din pacate a fost adoptat si aci incepand cu anii 70-80 din motive financiare dar si de "toleranta" si "politic-corect" si s-a ajuns la aberatii in care principiile republicii (laicitate, egalitate intre sexe etc) nu mai valoreaza nimic in anumite "cartiere" (termenul politic corect pentru zone de jungla urbana) dar nu numai:(

In afara de precizarea asta si mie mi-a placut articolul, poate pentru ca m-am regasit in multe din ipostaze:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Doruletz, de ce crezi ca multiculturalismul anglo saxon a esuat? Tu ai fost in State, eu nu, de aceea mi-ar place sa cunosc parerea ta despre integrarea imigrantilor. Citeam undeva ca orasul cu cel mai mare numar de polonezi, dupa Varsovia este Los Angeles. Crezi ca nu sint integrati?
Ceea ce ma uimeste, atunci cind citesc pe DC, intre altele, este sentimentul de apartenenta la o natiune, I'm American. Nu le pasa de unde vii, ci unde te afli in acel moment. Cel putin, eu una asa percep integrarea americana, ca un perimetru cu frontiere culturale elastice. Intinzi elasticul pina la un anumit punct.

In timp ce in Franta frontierele sint rigide, esti in interiorul cercului sau in afara lui. Eu vad integrarea in Fr de 2 feluri, individuala si colectiva. In primul caz sintem noi, cei cu mariaje mixte, pentru care a fost mai usor sa "facem ca romanii". In al doilea caz au fost italienii, spaniolii, portughezii, polonezii, arabii si africanii. Românii n-au emigrat colectiv, ma rog, cu exceptia romilor, care o fac acuma. Cei care s-au integrat in trecut au fost italienii, spaniolii si portughezii. Si ei consider ca s-au integrat atunci cind au fost acceptati de francezi. Si cind au fost acceptati? Cind Italia, Spania si Portugalia s-au redresat economic. Polonezii, timp de generatii au trait in comunitate. Am un prieten ai carui strabunici au venit in Nord, sa munceasca in mine, pe la 1910. Desi bunicii au fost nascuti in Fr, parintii la fel, au vorbit in casa poloneza, s-au casatorit in comunitate si pina la generatia prietenului copiii au avut prenume poloneze. Cit despre arabi si africani, cultura lor e prea diferita de cea individualista, franceza "Chacun pour soi et Dieu pour tous". Se vor putea integra vreodata? Cine stie?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arcenciel spune:

Doruletz,
Sunt de acord cu tine...
Toleranta francezilor (mai ales cea cu gust socialist din anii 80) a nascut monstrii: piscine cu zile pentru burquini, strazi inchise pentru rugaciune, meniuri fara porc in scoli (am vazut de curand afisata o petitie la macelarie: "Copiii nostri vor sa manance porc la scoala")... intr-o tara laica, tara drepturilor omului,a egalitatii si fraternitatii.
Eu sunt mandra de diferenta mea, spun cand sunt intrebata ca sunt romanca, si ma simt mai frantuzoiaca decat tanara cu nihab pe care am intalnit-o in tren de dimineata.
Am participat saptamana trecuta la un curs de "dezvoltare personala" si primul lucru pentru a se afirma este sa iti spuis ca esti Unica si Magnifica... Suntem unice prin diferenta noastra... si asta ne face magnifice...
Bref, ca sa revin la subiectul lansat de ralu- mada (simt ca purtam acelas nume ), sotul meu a venit in Romania si am locuit impreuna la Bucuresti 8 ani... asa ca simte pe jumatate roman. A facut sacrificiul de a-si parasi jobul si familia pentru ca in acel moment nu ma simteam pregatita sa parasesc Romania... Insa in momentul cand ne-am gandit la copii, ne-am spus ca Franta e locul unde as dori sa creasca... Am facut acelas drum ca si el, dar in sensul invers acus, dinspre Romania spre Franta, m-am despartit greu de parinti, de un servici unde eram apreciata si care imi placea... M-am gandit la viitorul copiilor meu si la mediu in care imi doream ca ei sa creasca. Nu regret, ma simt acasa aici. Poate, ca intr-o zi, cand vom simti ca locul nostru nu mai e aici, ne vom orienta catre alte orizonturi...
Cat priveste limba, fiind profesor de franceza la baza, ce sfatuiam pe candidatii la emigrarea canadiana era sa se uite la filme frantuzesti subtitrate... si sa citeasca benzi desenate... eu mi-am perfectionat gramatica citind, caci teoria goala nu foloseste la nimic. Si fiindca suntem unice, sa nu ne fie teama de comunicare... Cel mai bun exemplu pentru mine a fost o prietena de-a mamei, care in anii 90 anima o asociatie franco- romana si care vorbea franceza cu "fuculition", dar fara teama si se facea inteleasa... si acum ii zic, "Merci Tanti Vali" caci ea mi-a dat curajul sa ma lansez... important e sa te faci inteles.
Si revenind la canadieni, eu sunt de acord cu modul lor de "triere" a viitorilor cetateni: nu vorbesti limba lor, ramai la tine acasa. Caci de prea multe ori am vazut cetateni francezi care nu vorbeau o iota din limba tarii lor... Credeti ca intr- o zi, in caz de razboi, acesti cetateni vor fi gata sa isi apere patria?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

marox, nu stiu sa spun despre state, io n-am fost acolo decat ca turist. Ma refeream la esecul modelului multicultural in europa iar asta nici n-am zis-o eu ci o spun politicienii din mai toate tarile europene, ultima fu dna Merkel care zise ca
"Le multiculturalisme a échoué, absolument échoué. Nous nous sentons liés aux valeurs chrétiennes. Celui qui n'accepte pas cela n'a pas sa place ici",
http://www.lexpress.fr/actualite/monde/europe/le-multiculturalisme-a-echoue-selon-angela-merkel_928622.html

Chiar daca modelul asta o fi fost importat din state, in primul rand nu mi se pare asa sigur ca acolo a avut vrun succes rasunator si in al doilea ca deocamdata nu poate fi comparat cu europa ..doar daca europenii de 'bastina' ar trai azi in rezervatii si nou-venitii si-ar fi facut propriul stat. Nu-i exclus peste cativa ani s-o vedem si pe asta, tocmai aici e problema ...unii zic ca e foarte posibil ca peste cateva decenii Seine Saint Denis sa ceara autonomia...
Ideea initiala a multiculturalismului cred ca era "fiecare vine cu cultura lui si o imbogateste pe cea a locului dar traim toti impreuna dupa aceleasi legi". Problema e ca anumite culturi vin la pachet cu legi cu tot iar statul e prea slab sau prea las ca sa ii impiedice sa le aplice. De aici rezulta ceea ce zice arcenciel adica piscine "rezervate" intre anumite ore, schimbarea meniurilor in cantinele scolare, strazi blocate vinerea, cartiere unde esti obligat sa mananci halal (si prin asta sa cotizezi la un cult religios) alternativa fiind sa devii vegetarian etc

Apropos de "mixitate" , marox, cum tu lucrezi la primarie, ai idee daca pot sa sar peste partea cu derogatia ca sa inscriu copilu in CP la o scoala de care nu (mai) apartinem?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Doruletz, nu poci! Derogatia nu mai e ceruta la collège, insa in continuare valabila la scoala primara. Unde se fac inscrierile la voi, in scoala sau in primarie? Daca se fac in primarie aproape sigur iti vor cere si un justificatif de domiciliu. La noi se fac la scoala si pentru Alex nu-mi aduc aminte ca directorul sa ne fi cerut o factura recenta. Ca sa ai sanse sa-ti accepte derogarea, trebuie sa pui accentul pe:
- serviciul parintilor (cit mai aproape de scoala);
- (daca e cazul)service périscolaire cu orare mai suple;
- nounou in apropiere

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

inscrierile sunt la primarie. ea termina maternala din cartierul respectiv pentru ca si noi locuiam acolo pana anul trecut. Ne-am mutat la doar doua strazi mai incolo insa nu mai apartinem de aceeasi primarie si deci ca sa o inscriu in CP la aceeasi scoala la care e acum imi trebuie derogatie. Maitressa ei de acum de la maternala ma invata sa declar la primarie o adresa a altcuiva care locuieste in cartier... dar cum? sa spun ca sta copilul in gazda ? la nici 6 ani? aia cred asa ceva? mai ales ca ei stiu unde locuim acum ca mi-au cerut sa fac cerere de derogatie si pt anul asta (mi-au acordat-o fara pb). Mi s-a parut bizar ce-mi zice maitressa d'aia intrebam daca sunt metode de "sarit" peste derogatie.
Oricum am facut deja demersurile la ambele primarii, la asta din cartieru cu scoala ne-au zis ca in principiu o accepta ca a facut maternala acolo si sa cerem derogatie pentru "continuité scolaire" numai ca "rezultatul" nu-l aflam pana in iunie si io voiam sa stiu daca exista o cale mai rapida :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Ti-au acordat derogatia anul asta tocmai pe motivul de continuitate scolara. Insa CP inseamna inceputul unui nou ciclu. Noi nu ne amuzam sa cerem derogatii pentru fiecare an de gradinita si mai apoi de scoala primara. De altfel, copiii sint inscrisi din oficiu in clasa superioara, parintii nu au alte demersuri de facut.

Nu stiu pe ce motive sint refuzate derogarile in orase. La tara, motivul principal de refuz este cel financiar. Adica: un copil domiciliat in comuna A vrea sa mearga la scoala in B. Daca directorul scolii din B este de acord (prin acceptarea copilului nu incarca in mod inutil clasele), daca primarii din A si B sint de acord, comuna A va trebui sa plateasca lui B o anumita taxa. Si din cauza asta, multi primari refuza derogatia. Mai e si faptul ca lasind copii sa plece, pot sa provoace inchiderea unei clase datorita uni numar insuficient de elevi.

Ce ti-a zis educatoarea cu domicilierea la o alta adresa , ce sa spun, e inutil daca va cer de la primarie o factura recenta pe numele vostru. Eu as intreba-o franco, ce a vrut sa spuna. Acum citiva ani am vazut intr-un jurnal parizian de anunturi imobiliare cum cineva vindea o camaruta de 6m2, cu mentiunea "aflata in zona care permite inscrierea la un liceu bun".

Daca ti-au spus ca vei avea raspunsul in iunie, il vei avea poate in iulie, dar ma indoiesc ca-l vei obtine in aprilie. Insa daca ti-au spus ca in principiu o accepta, cred ca n-ai de ce sa-ti faci probleme.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

merci marox, da, si io am inteles tot asta din ideea derogatiilor, ca primaria care te "lasa" sa pleci sa plateasca taxele de scolarizare primariei care te "primeste". Se zice prin cartier ca primaria asta de unde apartinem acuma da usor derogatiile da' nu plateste nimic Asa ca depinde de primaria cealalta daca te primeste si asa sau nu. Ei zic ca da, ca ne primesc tot pe baza de continuité scolaire chiar daca schimbam ciclul da'parca pot sa am incredere in functionari?:))(glumesc: )
Si chestiile astea fac parte tot din aberatiile "multiculturalismului" fortat, ca cica harta scolara asigura "mixitatea" si cand colo n-a facut decat ghettouri in anumite zone si birocratie in altele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

am sters din greseala mesajul asta, desolée, il adaug mai jos:)

-----------------------------------------------
Mama_2baieti
nou venit
Buna seara doamnelor,

Revin dupa ceva timp cu rugamintea de a-mi mai raspunde si mie la cateva intrebari... pentru ca se apropie momentul mutarii in Franta si mai am muuuulte lucruri de lamurit.

Va spuneam ca asteptam sa-si gaseasca sotul job, lucru ce nu s-a concretizat inca, el lucreaza si int-un domeniu destul de inchis, in aviatie si e mai greu, dar sperante sunt, are ceva promisiuni, tb sa mearga la niste interviuri si vom vedea. Ideea e ca ne-am cam saturat sa asteptam sa-si gaseasca job-ul din tara, cum ar fi fost ideal, stiu...

Asa ca ne luam inima-n dinti si ne-am decis sa venim in Franta in aprilie si sa cautam amandoi job de acolo. Avem unde sa stam pentru o luna-doua, venim si cu bani sa ne sustinem cheltuielile pentru cel putin un an, ne ajuta un angajator francez cu o promisiune de angajare cu care sper sa putem obtine dreptul de munca.

Acum vine intrebarea, am citit ca pe baza unei promisiuni de angajare cu CDI se poate obtine dreptul de munca, imi puteti spune daca se si obtine in realitate? Si daca am putea sa depunem actele inainte de a veni in Franta, am inteles ca actele pot fi depuse ori de angajator ori de catre viitorul angajat.

Ar mai fi un lucru, avem doi copii de 2 si 4 ani si jumatate pe care vrem neaparat sa-i inscriem la gradinita din toamna si pentru a putea invata putin limba, cel mare mai ales, exista cluburi, gen after school la care sa-l ducem? unde sa poata interactiona cu copii, ca nu cred ca doar iesitul in parc il va ajuta.

Pentru asigurare de sanatate cam care sunt costurile pe an, vrem sa le facem copiilor, noi probabil ca vom folosi cardul de asigurari de sanatate din Romania.

Si inca un lucru, ne gandeam sa venim cu masina din tara, putem sa o folosim, exista vreo restrictie de timp in sensul acesta? N-am vrea sa o inscriem in Franta ca probabil costurile sunt prea mari, cred ca mai bine cumparam una direct de acolo.

Cam atat pentru moment, va multumesc de acum pentru raspunsuri si astept cu nerabdare sa le citesc.

Pupici de la Bucuresti,

Mirela, mami de Mihnea(aug 2006) si Sergiu(ian 2009)

Mergi la inceput