Putem inlocui esecul cu succesul ?
"Trebuie sa reusesc în viata!"
Act de vointa, formula "magica", impuls personal (sau insuflat de cei apropiati) - poate fi deviza câstigatoare a fiecaruia sau, din contra, poate actiona asemenea unei bariere de netrecut.
Întâlnim oameni care sunt marcati de insuccese si poarta stigmatul "incapabili", datorat educatiei restrictive neadaptate potentialului personal. Talentul, potentialul exista în fiecare dintre noi, important fiind însa acel "ceva/cineva" ce ne stimuleaza sau potenteaza disponibilitatile ascunse.
A întelege semnificatia asa-zisului "insucces", a reusi delimitarea cauzalitatii sale - interioara sau exterioara - presupune un efort considerabil si sustinere din partea celor apropiati.
Astazi, a pica la un examen, a-ti da demisia, a fi concediat/disponibilizat, reprezinta tot atâtea drame, senzatia de cadere în gol, o prapastie din care nu mai poti iesi.
Dupa o astfel de experienta ne-am dori sa dam timpul înapoi, sa recreem situatia si pe noi însine. Din pacate, timpul nu poate fi dat înapoi, nu putem schimba circumstantele - dar putem avea ragazul unei reevaluari, reconsiderari - atât din punct de vedere personal cât si în raport cu ceilalti. Putem fi ajutati sa învatam din propriile greseli sau din ceea ce am afisat celorlalti, deoarece marile insuccese se datoreaza neatentiei sau superficialitatii în relatiile cu ceilalti.
Un esec major sau multe adunate creaza sentimentul insuficientei, al nepriceperii sau chiar al lipsei de valoare. Toate acestea nu fac altceva decât sa ne zdruncine propria imagine, stima de sine si încrederea ca putem reusi.
A ne vedea în termenii succesului, a avea o gândire pozitiva, a vizualiza într-un tablou în care orice bariera poate fi trecuta/depasita, reprezinta cheia care ne deschide calea spre reusita. Mintea omului creaza de multe ori scenarii negative, în subconstient ne asteptam întotdeauna sa ni se întâmple tot ce este rau si mai rau, ceea ce ne conduce spre un esec previzibil.
Oamenii trebuie sa învete sa creada în propriul lor potential si în capacitatea lor de a-si apropia reusita si sa nu uitam niciodata ca asteptarile obisnuite atrag circumstante si evenimente corespunzatoare.
A-ti recunoaste greselile, a sti ce a fost sau ce este în neregula cu propria persoana reprezinta pasul important în a trece de la "nu am încredere" la "am descoperit ce pot face si sunt încântat". Daca dorim sa ne schimbam viata, sa ne bucuram de reusitele noastre si ale celor dragi trebuie mai întâi sa ne schimbam în plan personal. Acesta este începutul în a face din succes un "prieten apropiat".
Una din metodele de eficientizare personala, cel mai des folosita de psihologi, face apel la puterea cuvintelor. Un articol care discuta despre cele mai importante cuvinte sugera expresii ca: "Înfaptuieste - Eu sunt - Actioneaza acum", inclusiv cele noua cuvinte considerate cele mai mari: "A fi sau a nu fi, aceasta-i întrebarea."
Tu ai descoperit deja care sunt cele mai puternice cuvinte pentru tine?
Ioana si Stefan Dimitri
http://babycenter.shutterfly.com/osi.jsp?i=67b0de21b32aaebf6598
Raspunsuri
moto spune:
Iti dau dreptate ....asa este .....daca vrei potisa faci orice si oricand......Delia si bb-ul Sebastian.