Urbanism - regim de inaltime
Ne-am cumparat o casa intr-un cartier nou de 200 vile (am sperat noi), precontract semnat in ian 2007,contract finalizat la notar in feb 2008. Azi cand am ajuns acasa am avut surpriza de a vedea, vis-a-vis de noi, peste drum, pe o parcela, trasata o fundatie si am aflat cu surprindere ca se va construi un bloc de P+2E+M, in conditiile in care casele noastre au P+M. Din surse neoficiale si neverificate inca am aflat ca deja exista autorizatie de constructie inca din 2008.
Intrebarea mea este daca in mediul rural, suntem la periferia Oradiei, intr-o comuna, exista niste reguli de urbanism? Avea nevoie de acordul vecinilor pt obtinerea autorizatiei? Se considera ca eram vecini si in perioada de precontract?
Ce pot sa fac pt ca nu-i tocmai placut sa te muti la casa dupa un efort deosebit pe toate planurile si sa constati ca dupa un an si ceva in fata si in spatele casei se ridica blocuri? Unde pot sa depun o ...reclamatie sau notificare sau nici nu stiu cum sa-i zic si ce sanse de reusita am. Am inteles ca e terenul lui si poate sa-l utilizeze cum vrea dar nu exista ceva reglementari care sa-l limiteze in ceea ce priveste regimul de inaltime? Ma poate ajuta cu ceva un avocat? Ar trebui sa ne unim mai multi vecini umbriti de blocuri?
Ioi sunt disperata. Am inteles ca de luni apar echipele de muncitori. Trebuie sa existe vreo posibilitate sa-l limitam cumva.
Raspunsuri
ache spune:
Verifica la primarie ce este specificat in PUG/PUZ ca functiune/regim de inaltime pt.loturile respective. Daca se respecta regulamentul de urbanism nu ai cum sa-ti conditionezi vecinii.
Sa inteleg ca intreg ansamblul de vile+blocuri apartine aceluiasi investitor?Adica v-au aratat un plan de dezvoltare care nu mai corespunde acum? ...hm,banuiesc ca ei sunt acoperiti cumva prin contractul pe care l-ati semnat,sau poate nu :).
Dandum
anca
Rufus spune:
Da, poti verifica, dar mi-e teama ca are autorizatie valabile. S-au facut abuzuri inclusiv in Bucuresti, in centru, de ce nu s-ar face si in alta parte?
Exista reguli clare pentru construit, insa nu se respecta.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
AdelaP spune:
Noi am fost prima familie care a contractat casa. (puteam sa alegem orice parcela de teren)In planul cartierului nu apareau blocuri de nici un fel. A fost un lot mare de teren pe care l-a parcelat pt 200 case individuale si nu stiu exact cate duplexuri. La inceputul fiecarui drum de case a ramas cate o parcela mai mare de teren in forma de trapez pe care acuma s-a gandit sa ridice 3 blocuri. Casa nostra e a 3-a de la strada pricipala, blocul din fata ma sufoca din plin iar vecinii din blocul din spate imi vor urmari fiecare miscare din curte.
Din pacate nici luni nu voi afla prea mult de la Primaria comunei. Primarul va fi in prima zi de concediu iar cu secretara mai ca ne-am scos ochii (din alte motive)azi si nu cred ca va fi f amabila. Cred ca merg direct la judet.
AdelaP spune:
Azi am aflat oficial ca PUZ-ul permite ca regim de inaltime p+e+m dar ca in urma cu cateva sapt in cadrul unei sedinte de consiliu local s-a aprobat si obtinut atorizatie pt constructia a trei blocuri s+p+2e+m. Intreb: pot modifica cei din consiliu un PUZ dupa bunul lor plac? Sunt convinsa ca daca intreb 90% din consilieri nici nu stiu ce-au votat. Chiar nu stie nimeni, avea nevoie de acordul vecinilor pt autorzatie?.
A inceput deja fundatia la primul bloc.
MihaelaV spune:
Cred ca au autorizatie de la primarie... Cu spaga sau fara e partea a doua.
Si la parintii mei, intr-un cartier rezidential renumit al Bucurestiului unde toate case sunt P+1+M a venit unul si a facut pe 250 mp un bloc cu 4 etaje si n-are nimeni ce sa-i faca.
MamiAmi spune:
Verifica in CU al tau emis de primarie ce regim de inaltime este specificat In cazul in care este specificat doar P+1E eventual S+P+1E, banuiesc ca i-ai putea da in judecata pe simplul fapt ca nu ai putut sa-ti mai ridici un etaj in momentul in care ai construit.