Sa stim sa spunem NU avortului!!
Raspunsuri - Pagina 10
ocebine spune:
Citat: |
citat din mesajul lui freedelia Mesajul meu nu spunea ca avortul este traumatizant ci ca SI avortul este traumatizant. Ca si nasterea la 14 ani, a unui copil dintr-un viol, pe care sa il dai spre adoptie. Exista tragedii, unele pot fi evitate prin educatie sexuala, prin respectarea indatoririlor morale ale mamei (care are datoria de a isi proteja copiii de un tata abuziv si violator), prin cate si mai cate metode. Altele nu sunt evitate si se intampla. Si lasa sechele, normal. Intr-adevar, situatiile nu ma ating, cred ca ar fi greu sa ne atinga ceva ce nu ne afecteaza direct. Putem avea empatie fata de persoana respectiva, dar asta se poate intampla intr-o situatie reala, nu intr-una ipotetica. NU stiu de ce discutam aici situatii ipotetice. Topicul era general -- ce parere are lumea despre avort. Eu mi-am expus-o, la fel si altii, nu vad de ce trebuie sa venim cu exemple oribile, ipotetice, |
Daca nu poti empatiza cu un numar de femei si situatii ipotetice (dar care au radacini in viata reala de mai multe ori decit ne-ar place sa credem) nu vad de ce ar trebui ca opinia ta sa fie mai mult decit vorbe in vint.
Viata este o succesiune de evenimente unice fiecarui individ.
Si ratezi miezul problemei cam cu un kilometru jumate daca reduci discutia la un banal "prins la inghesuiala"...Convingerea ta morala trebuie sa se aplice in toate situatiile daca iti asumi parerea ca avortul trebuie ilegalizat.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
XIO spune:
citat din mesajul lui freedelia Da, nene, asupra corpului ei, sa isi faca liposuctie sau breast implants. Dar sa omoare o alta fiinta este o alta mancare de peste... |
Din nou : nu e o alta fiinta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
freedelia spune:
Conceptia mea morala se aplica in oprice situatie. Numai ca nu pot spune ca stiu cum e sa te afli in cutare sau cutare situatie. Cu atat mai putin cand este o situatie imaginara.
Si chiar ma gandeam acum, stand aici si indurand greturile unei sarcini dorite, ca poate nu as avea taria sa le indur intr-o sarcina nedorita, provenita dintr-un viol de exemplu. SI poate ca as ceda psihic si as avorta.
DAR, maaaare diferenta intre ce as face dintr-o slabiciune si ce cred eu ca este moral. Daca as face asa ceva nu cred ca as reusi sa uit sau sa ma iert in veci si m-ar marca toata viata sa stiu ca am comis o crima.
andacos spune:
citat din mesajul lui freedelia Si chiar ma gandeam acum, stand aici si indurand greturile unei sarcini dorite, ca poate nu as avea taria sa le indur intr-o sarcina nedorita, provenita dintr-un viol de exemplu. SI poate ca as ceda psihic si as avorta. |
pai inseamna ca ai si tu "ginduri criminale"sau cochetezi cu ele!
Eu cred ca tu confunzi si amesteci un pic lucrurile,numai pentru a zine la principiile tale!
Daca sunt pro choice,asta nu inseamna ca nu respect viatza altei fiintze!
Dana
editez sa spun ca pentru mine fiintza reprezinta cea ce are un sistem respiratoriu propriu,circulatoriu,nervos ,etc!
ocebine spune:
citat din mesajul lui freedelia Conceptia mea morala se aplica in oprice situatie. Numai ca nu pot spune ca stiu cum e sa te afli in cutare sau cutare situatie. Cu atat mai putin cand este o situatie imaginara. |
Situatiile nu sint imaginare, oricit de triste si socante sint. Sint un fapt real desprins din viata de zi cu zi (chiar daca preferam sa traim cu capul ferm adincit in nisip). Si este bine ca ai convingerea conceptiilor tale morale doar ca ele TREBUIE sa se aplice la propria ta persoana si ATIT. Nu iti poti exercita "moralitatea" asupra altei persoane fata de care capacitatea ta de empatie este limitata.
Anamaria
"With sufficient thrust, pigs fly."
AB spune:
citat din mesajul lui freedelia Il naste si il da spre adoptie si apoi terapie la greu. Repet, se intampla si tragedii in viata, dar nu este crima rezolvarea lor. Si un avort are un efect psihologic devastator asupra unei fete, mai ales la varste fragede, 14-15 ani. |
ti s-a intamplat tie sa ai si o sarcina la varsta aceea si un avort la varsta aceea?
Mie nu. Si refuz sa-mi imaginez cum ar fi. Si daca cineva i-ar face asta fiicei mele... vai de el. Si fiica mea ar alege ea ce ar simti ea ca trebuie sa faca.
De asemenea bolile genetice grave in care aduci un copil pe lume ca sa-l vexzi cum moare ce solutie morala au?
Daca ajungem la exista tragedii in viata... una din ele e sa dea masina peste tine si sa mori. Asa ca asa justificam orice.
Si ce-i tragedie pentru mine nu-i si pentru tine.
Si ce mai tura-vura e clar ca io-s perfecta si am solutii la toate , dar le dau celorlati dreptul la dreptatea lor, la solutiile lor.
Legea e facuta de majoritate. Si majoritatea medicala si religioasa a decis ca exista un timp pana la care mama poate alege daca vrea sau nu sa aiba un copil. A face un copil nu e o obligatie este o responsabilitate. E o dilema etica a lumii actuale cu multe aspecte negre. La fel cum dilema veche era din cati copii faceai cati traiau. Pentru ca majoritatea mureau de boli, subnutritie si lipsa de grija.
fdoina spune:
freedelia, draga babii, pai treaba-i asta? in loc sa vezi un film frumos stai pe-aici sa raspunzi la interogatorii? crezi ca e moral sa te enervezi in perioada asta?
freedelia spune:
AB, banuiesc ca stii ca in America poti avorta copilul si in momentul nasterii -- se cheama partial birth abortion. Daca nu ma crezi, cauta si vezi ca adevar graiesc.
Doina, da, stau aici ca MOR de plictiseala, mi-e prea rau sa ies din casa, asa ca scot ai mei copiii in parc si io raman singura cuc si ma plictisesc de mor. Sper sa ma simt mai bine in curand.
Ocebine, nu am vrut sa zic ca aceste situatii nu exista, ci ca mie una imi e mai greu sa empatizez cand nu e vorba de o situatie specifica. Daca ar veni aici o mama si ar povesti ca barba-su a violat-o pe fata ei de 14 ani as plange in hohote dar intr-o dezbatere pur teoretica in general nu devin emotionala si incerc sa argumentez logic.
AB spune:
citat din mesajul lui fdoina freedelia, draga babii, pai treaba-i asta? in loc sa vezi un film frumos stai pe-aici sa raspunzi la interogatorii? crezi ca e moral sa te enervezi in perioada asta? |
Nu-i moral... fdoina dar ar trebui sa vezi in US cum stau la usa putinilor ginecologi care fac avorturi... femei si barbati. Uneori femei insarcinate... Ar trebui sa vezi cum sunt ucisi asemenea doctori... si apoi poate ai intelege interogatoriul.
freedelia daca din niste greturi te gandesti ca suporti sarcina... ehhh... greu, greu...
andacos spune:
Pai ce-i logic pentru tine nu e logic si pentru mine!Ceea ce tu consideri moral si etic,nu inseamna ca este si pentru mine!
Tolerantza asta e cuvintul cheie!
Dana