FONDANT
Raspunsuri - Pagina 2
3x3 spune:
mireluta 39! fi binecuvantata! stai asa ca nu vreau sa te pierd.
vreau sa inteleg mai bine:
-ce este aia masina de clablat. daca nu avem putem folosi mixerul?
si in reteta de casa, nu mentionezi de mixer, ci de lingura. eu , pentru maioneza folosesc mixerul. deci, am tendinta de a lua ad litteram indicatiile tale. te rog, cum e mai bine? cred ca stau in noaptea asta si incerc. nu mai pot de pofta si curiozitate.
am sa iti spun cum am facut!
3x3 spune:
am facut exact asa cum ai zis ca faci acasa, mireluta 39 si...dezastru!!!!!
s-a intarit cu lingura cu tot! cand am dat sa amestec, se intindea ca o ata apoi s-a intarit
mireluta39 spune:
3x3,undeva ai gresit,ori ai fiert siropul prea mult,ori ai pus mai mult otet.Si trebuie tinut pe bain-marie sa-l poti lucra. Masina de cablat e un utilaj folosit in cofetarii:torni siropul de zahar printr-o palnie mare si curge pe partea cealalta,printr-o conducta,fondantul gata facut.Poti incerca si cu mixerul,dar mai adaugi putin unt si un ou pentru a da stralucire fondantului.
www.blogulluiaurel45.blogspot.com
3x3 spune:
mireluta draga, nu ai spus la retetea de acasa ca trebuie tinut la "focul de abur" ca sa il "lucrezi.
ok am sa mai incerc maine.
galliciana...scuze inca nu am incercat varianta ta, insa ideea de a masura 160 linguri este un pic mai...neeficinta pentru mine. am sa o fac, si reteta ta, si am sa spun rezultatul.
3x3 spune:
hai sa spun ce am facut. am pus zaharul la incalzit. asa cum ai spus. nu cred ca doza de otet am gresit-o. stiu, teoretic, ca zaharul sirop in combinatie cu acid(suc de lamaie, tu ai sugerast otet, insa se mai poate pune si tartar pudra-crema de tartar)la caldura rupe cristalul de zahar in fructoza si glucoza, reducand pozzibilitatea de cristalizare. iar cand cristalizeaza pordusul devine foarte fin, cum e fondantul.
buuuun!teoretic, e minunat! practic, insa mai am de gasit un amanunt care imi lipseste.
nu ai camera video? mireluta? sa faci fondant, sa filmezi procesul, si sa il pui pe link!
3x3 spune:
am gasit pe internet doua amanunte:
siropul de zahar se fierbe pana la temperatura de 234 grade celsius;
racirea mixturii siropului de zahar +acid, rapida, in timp ce se raceste. am sa incerc cu aceste doua amanunte.
vedem. daca imi iese, am sa fac eu un filmulet.
adi69 spune:
Mirela,nu cumva masina respectiva se cheama masina de tablat si nu cablat?
3x3,siropul de zahar trebuie sa fie de o anumita consistenta,o picatura din el pusa in apa rece trebuie sa fie maleabila,nici prea tare nici prea moale.
Daca e prea tare se va forma zahar cand il incepi a tabla,daca e prea moale nu se "incheaga".
De altfel e importanta si cantitatea de glucoza lichida ,zeama de lamaie sau otet care trebuie sa fie potrivita.
E putin complicat,doar incercand reusesti sa-ti iasa bine .
Daca ai termometru si temperatura la care trebuie sa ajunga,e mai bine.
Eu nu ma bag la facut fondantul,insa il mai induplec pe al meu sot sa-mi mai faca din cand in cand.
Lui ii placea sa se joace cu siropul de zahar ,acum i-a trecut ..:)La el am vazut ca-l tableaza(invarte in lighenas cu o lingura de lemn cu coada mai lunga)in ligheanul pus in chiuveta plina cu gheata.
In loc de glucoza lichida foloseste -energizant-este ceva care seamana cu mierea si are si glucoza in compozitie.
adi69 spune:
3x3 ,dar nu gasesti de cumparat undeva gata facut fondantul? Tu sa faci doar bombonelele?
Da o cautare pe net?
Trebuie sa fie,,la voi se gasesc de toate...pentru toti..
In Iasi se gaseste undeva,la galeti de 10 kg.Au mai cumparat fetele si-au impartit la mai multe ,ca nu ai ce face cu asa mult...
3x3 spune:
nu cumpar fondant de pe piata. vreau sa fac totul de casa. cele de comert sunt pline de conservanti, emulsifiatori si alti aditivi alimentari, care nu sunt tocmai sanatoase pentru organism.
un reportaj la tv a prezentat o informatie foarte interesanta, un medic care a facut afirmatia ca conservantul 211 este responsabil pentru distrugerea mitocondriei in celula si responsabil pentru probleme de comportament la copii. si a extins aceasta problema si la adult.
cum pentru mine ingerasul este viata mea, am datoria de a face totul de casa. stiu astfel ca este sanatos!
deci nu renunt la a face fondantul acasa.
mai mult, am vazut fot. mmmmmm! ce pofta mi-a facut! nu vrei sa faci o vacanta aici?
adi69 spune:
Ce e ala conservant 211?
Asa e ,si noi incercam sa evitam cat putem e-urile astea,m-am gandit insa ca n-ar avea ce sa puna la fondant..decat zahar si glucoza..
Oo,as veni intr-o vacanta acolo..desigur..:))