Supravegherea in tabara ??
Abia azi am citit o stire de pe 8 iulie: "Trei elevi aflati in excursie la Lipova s-au înecat în apele Muresului. Copiii, cu vârste între 10 si 15 ani, faceau parte dintr-un grup mai mare de scolari care vizitau zona si erau însotiti de trei învatatoare. Au vrut sa se racoreasca în apele râului, supravegheati de cadrele didactice, dar au fost luati de curenti."
Iar noi chiar ne gandeam ca la anul fetita noastra de 5 ani sa mearga si ea cu gradinita in tabara de ski. Acum mi s-a facut frica.
Personal ma astept ca ca cel putin personalul cu care copiii merg intr-o tabara sa fie responsabil, (nu cred ca profesorilor insotitori li se cere sa aiba cunostinte de prim ajutor, dar ar fi o idee buna). Insa in acest caz nu mi se pare responsabilitate sa lasi copii de 10-15 ani sa inoate in raul Mures!!! Stiu ca e dificil sa mergi undeva cu multi copii si ca ei oricum au tendinta sa isi faca de cap (ca isi cumpara redbull in loc de suc, de exemplu) daca nu stai cu ochii pe ei, dar sa ii lasi sa intre intr-un rau mi se pare inconstienta...
Asa ca va intreb pe voi, cei care aveti copii mai mari, cum evaluati daca o tabara e ok sau nu, daca va lasati copilul acolo, ce intrebari puneti, ce verificati, ce va invatati copilul ca are voie si nu are voie? Fiindca in cazuri similare ma gandesc ca o varianta ar fi ca parintii sa le spuna copiilor ceva de genul "orice te lasa invatatoarea sa faci in excursie, gandeste singur daca e bine sau nu sa ... exemple .... pentru ca ... explicat toate posibilele efecte negative... sperand ca va intelege si va tine cont, rezistand la presiunea grupului ... ideal vorbind insa. Adica trebuie sa iei in calcul varianta ca nu te poti baza pe judecata unor profesori? Erau 3 oameni adulti aici totusi!!!
Si atunci sa iti iei precautii suplimentare pregatindu-ti copilul sa judece singur situatii potential periculoase????
Eu am avut o colega de liceu care a murit inecata inainte de a afla rezultatele de la bac, cand toata lumea era emotionata si fericita, noi am aflat vestea ca n-a putut sa mai inoate de curenti. Probabil si din cauza asta m-a afectat stirea.
Mihaela Zaharia
www.parenting.ro
Raspunsuri
deya spune:
Eu iti pot raspunde in calitate de animator de tineret.Pana anul trecut am lucrat in tabere de vara si am avut o serie de copii multi multi 100 de copii cu varste de la 5 la 15 ani la 5 animatori,iar la prezentarea de la inceput la cadrele didactice am fost intampinati cu;"Faceti ce vreti cu ei suntem si noi in concediu".
Bineeeeeeeeeeeeeee cum adica?Da inteleg, eu sunt platita sa fac un anumit program si ii supraveghez pe copii in intervalul orar alocat mie nu si in restul timpului.Am ramas dezamagita plus ca si la noi era un lac in apropiere si aia micii vreemm la appaa vremmm la apaaa cu voii

.Categoric nu am mers cu ei.
Dar vroiam sa subliniez ..superficialitatea cadrelor didactie.Am mai avut o serie unde era un domn profesor toata stima si respectul avea o grija de copii nemaipomenita.
Acum tu stii cu cine o trimiti pe cea mica.
tomecica spune:
Este greu sa ai incredere in cadrele insotitoare care merg cu copiii in tabara. Cele mai sigure mi s-au parut cantonamentele sportive si sunt mult mai linistita decat atunci cand pleaca in tabara cu d-na invatatoare. Anul trecut a fost in Grecia in tabara si am lasat-o singura . A venit acasa cam dezamagita de faptul ca d-na mergea la cumparaturi iar copiii ramaneau cu o bunica care venise in tabara cu vreun copil. Anul acesta majoritatea au fost in tabara insotiti de bone si bunici. Am scapat si noi de stres si d-na de orice grija.Toata lumea fericita
ADRIANA STEFANIA-05-11-1998
ALEXIA-MARIA-24-10-2004