Clubul cititorilor (11)
Raspunsuri - Pagina 36
corap spune:
da, e frumoasa "asasinul orb", si mie mi-a placut. acu' am la rand "ochi de pisica" - dar am o coada ingrozitoare, nu mai stiu cum sa le prioritizez.
iarina, ms de pontul cu traducerea la "poveste despre dragoste si intuneric" - dat fiind ca n-am avut cine-stie-ce asteptari de la traducere, am digerat-o mai usor (traducerea, nu cartea - cartea mi-a placut).
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mihaelka Ooooo, iarina, cunoastem Malamud! Frumos-frumos (parca era acolo o povestire despre un Golem care mi-a placut foarte tare). Hai sa ne mai sclifosim putin:) poate-i scoatem pe preopinenti de prin neguri. Si eu ma intreb unde-i Lilanda si unde-i Llaura si unde-i Liadorian si unde-i Beren si unde-i ....toata lumea |
Am convingerea ca discutiile au continuat iar clubul a supravietuit in timpul asta... Ba chiar a evoluat, ceea ce ma bucura.
Cum tot se spune ca "the eighties are back" (;\), vin si eu cu o postare in acord cu mood-ul meu de moment:
"I think we ought to read only the kind of books that wound and stab us. If the book we are reading doesn’t wake us up with a blow on the head, what are we reading it for? …we need the books that affect us like a disaster, that grieve us deeply, like the death of someone we loved more than ourselves, like being banished into forests far from everyone, like a suicide."
Asa zicea Kafka cu ceva decenii in urma; o fi fost exagerat, dar m-a provocat sa ma gandesc la alta categorie filozofica importanta: cartile proaste printre care trebuie sa navigam adesea. Ne fura timpul, atentia, perspectiva. Au un efect aproape criminal, asa ca mi se pare justificat sa incep aici o lista de carti proaste, care-mi provoaca un spleen mai ceva ca-n Bacovia. (Munca lui Sisif, stiu.)
(Mi se pare un proiect potrivit pentru un subiect defunct, precum cel de fata. Coming soon.)
beren spune:
Ca sa nu tin audienta trepidand de curiozitate, revin pentru un moment ca sa sugerez doar cateva nume de autori de carti proaste.
(Nu e vorba despre cei care nu sunt capabili sa scrie. E plina lumea de ei, cititi ziarele sau blogurile sau tweeturile care ne inconjoara. E vorba despre cei care pot sa scrie bine, dar n-o fac. Mult mai grav... )
Pentru moment, cap de lista:
Maggy Atwood
Dan Brown
(to be continued)
lilanda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui beren Ca sa nu tin audienta trepidand de curiozitate, revin pentru un moment ca sa sugerez doar cateva nume de autori de carti proaste. (Nu e vorba despre cei care nu sunt capabili sa scrie. E plina lumea de ei, cititi ziarele sau blogurile sau tweeturile care ne inconjoara. E vorba despre cei care pot sa scrie bine, dar n-o fac. Mult mai grav... ) Pentru moment, cap de lista: Maggy Atwood Dan Brown (to be continued) |
Well, nu sint fun Atwood, dar The handmaid's Tale nu e o carte proasta. Topul iti apartine? Daca da, vreau sa aud argumente pentru prioritatile tale
Cit despre Dan Brown, nu te pot contrazice...fie doar si pentru ca nu i-am citit nicio carte!!
beren spune:
Sigur ca-mi apartine. Si mai am de adaugat...
Cum spuneam, ca sa aiba sens critica, trebuie sa stabilim ca autorii mentionati pot sa scrie bine. Asa ca e logic sa o nimereasca macar o data.
In sensul asta, fie ca esti fan Atwood, fie ca nu, putem considera The Tale drept acel bright spot :)), daca vrei.
Sunt atat de multe alte scriituri ale lui Atwood care... stink.
"Cat's Eye" - oy. Plina de locuri comune, fortata, studiata. Ideea nu ar fi rea, pretextul de a explora societatea din acea perioada merge destul de bine, modul naratiunii nu era nepotrivit. Dar din toate astea iese... ceva tras de par, fara sentiment, brutal fara justificare.
"Oryx and Crake" - oricine reuseste s-o termine merita laude (mi le asum). Cand totul e incheiat, e atat de greu sa n-o urasti pe M. A. ca ti-a furat timpul ala din viata.
"Surfacing" - aceeasi poveste. Plina de whistles and bells, cu potentialul de a spune ceva sensibil, si despre inegalitati sociale, si despre alienare, si despre nebunie. Dar nu... suna ca o toba de tabla, caracterele torturate fara nici un beneficiu.
Putem continua...
iarina spune:
Beren....cat pe ce sa ma incrunt la ora asta tarzie, dar apoi am citit mai bine postul tau si am priceput ca te refereai cand ai propus topul. Altminteri maine sau in weekend o sa scriu de ce mie totusi mi-a placut Asasinul orb
Recunosc ca Ochi de pisica ar fi putut sa fie, dar n-a fost :) Da' tot am citit carti mai proaste
Acum, sa ma risc, sa nu ma risc....o sa va suparati pe mine, dar eu il trec pe Pamuk cu Muzeul inocentei.
beren spune:
Dap... Pamuk merita inclus (pentru ce anume, depinde de fiecare).
Iarina, scrie de ce ti-a placut, sigur. Daca poti, scrie si ce nu ti-a placut :))
Autorii ca M.A. (faimosi, prolifici) sunt criticabili pentru ca pregatesc aproape totul perfect pentru o carte buna, care insa nu materializeaza niciodata. Si in loc de after-glow obtinem after-taste :\.
Pentru genul asta de auto-mutilare il includ aici cu cinste si pe Kurt Vonnegut, pentru al sau "Breakfast of Champions". Arrrrgh...
denizel spune:
Nu stiu mare lucru despre John Fowles, nu stiu daca intra sau nu in categoria criticabililor propusa, dar am plans pentru timnpul pierdut dupa ce am citit Magicianul.
iarina spune:
Revin ca promisesem sa spun de ce mi-a placut Asasinul Orb.
M-a prins prima fraza, genul acela de propozitii care te incolacesc si te fac sa iubesti o carte. Uneori din motive extrem de....intime: “La zece zile de la sfarsitul razboiului, sora mea Laura a cazut cu masina de pe un pod…” Mi-au placut jongleriile stilistice, hatisurile narative - m-am pierdut cu placere prin ele, si analiza psiho-socio-istorica. In plus cartea asta raspunde perfect intrebarii lui Mircea Cartarescu De ce iubim femeile, la care el, cel putin prin cartulia aia, n-a reusit sa raspunda si sa convinga deloc.
La ochi de pisisca m-am impotmolit, inca mai citesc la ea. Am lasat-o pentru ca mi-a cazut in mana Claude Simon cu Vantul .M-a convins imediat cu o virtuozitate proustiana destul de rara, as zice, cu o scriitura pura, care umbreste pana la desfiintare vanitatile epicului, in traditia Noului Roman francez, dar depasind-o enorm in rafinament. Apropos a mai citit care ceva de el? Eu n-am gasit Vantul la noi, mi-a picat in mana o traducere germana, care s-a dovedit a fi excelenta.
Acum m-am apucat de Kierkegaard, desi mi-am cumparat un tom de carti de pe amazon, da' kierkegaard e oricum genul de lectura care tine un an sau ...o viata, asa ca probabil o sa incep in we altceva.
Sa continui cu top-ul lui Beren? Eu il iubesc pe Rushdie, dar mai bine se insura a 5-a oara decat sa scrie Seducatoareea din Florenta
Deci pana acum :
Pamuk cu Muzeul inocentei
Rushdie cu Seducatoarea din florenta
Eddit ca uitai: denizel si io mi-am pierdut cateva zile din viata cu Magicianul, nici ca am mai citit ceva de Fowles de atunci.
beren spune:
Nice...
Il adaug la lista de mai sus (in calitatea de autor care a produs si niste carti excelente), pe Saul Bellow.
:)))