Clubul cititorilor (11)
Raspunsuri - Pagina 30
buflea spune:
Cioc, cioc, cioc ?
Incerc timid o intrebare ca imi este mai usor sa intreb decat sa scotocesc prin topice
In ce faza sunteti cu cititul la comun ? Prouneri, vot, comentarii despre o carte ?
beshter spune:
buflea, suntem la comentat 'Portretul lui M' (Matei Calinescu). Ne apropiem de inceputul noii runde. Tema o propune Llaura si trebe sa se intample - daca am socotit bine - la sfarsitul saptamanii.
Llaura spune:
Gabriela Adamesteanu are roman nou: www.hotnews.ro/stiri-cultura-7469030-provizorat-noul-roman-gabrielei-adamesteanu-lansat-clubul-taranului.htm" target="_blank">Provizorat. Poate ne ziceti si noua daca e misto.
liadorian spune:
Am terminat de citit cartea Sandei Golopentia, www.curteaveche.ro/Viata_noastra_cea_de_toate_zilele-3-901" target="_blank">Viata noastra cea de toate zilele. Cartea reconstituie 129 de zile din viata familiei Golopentia, timp in care Anton Golopentia a fost urmarit de Securitate. Suntem in intervalul 1948 - 1949. Cartea e construita, in mare, din doua paliere. Unul e dat de transcrierea notelor de filaj semnate de agentii care l-au urmarit, zi si noapte, pe Anton Golopentia. Celalat palier e al comentariilor, al completarilor, al contextualizarilor realizate de Sanda Golopentia.
Din punctul meu de vedere, cartea e dintre cele cutremuratoare. Mai convingatoare decat o lucrare de pura istorie pentru ca informatia obiectiva e dublata de perspectiva personala asupra evenimentelor. Mai pasionanta decat un roman, mai intensa, mai tensionata, chiar daca finalul e, din pacate, cunoscut. Personaje nu sunt numai membrii familiei Golopentia, ci si urmaritorii din umbra, cei fara chip, agentii ascunsi care cronometreaza si consemneaza fiecare miscare a lui Anton Golopentia. Discursul agentilor e, cu mici exceptii, impersonal si redus la cliseu si tocmai din cauza asta te infioara - parca auzi rotitele sistemului invartindu-se, haraind surd, macinand implacabil destinele. Felul in care nevazutul devine acum manifest, tocmai prin publicarea documentelor secrete, felul in care detaliul autobiografic, amintirea calda sunt coroborate cu notatia impersonala a agentilor te tin asa, ca intr-un cleste.
O carte de tinut minte, cred eu. Din ce-am dedus citind, ea reia o parte dintre doumentele publicate in cateva carti anterioare - "Rapsodia epistolara" ar fi una, www.carteadinraft.ro/literatura-romana-biografii---memorialistica-ultima-carte-p-47657.html" target="_blank">Ultima carte ar fi alta.
liadorian spune:
Salutare! Si-o-ntrebare: l-a citit cineva pe Thomas Wolfe? Mie-mi suna foarte tentant ce scrie www.polirom.ro/catalog/carte/priveste-inger-catre-casa-2922/" target="_blank">aici dar mi-ar prinde bine opinia cuiva care-a trecut printr-o carte a lui Wolfe.
Ingrid S spune:
Liadorian, aceeasi senzatie am avut-o citindu-l pe Paul Goma cu Soldatul cainelui. In afara unui sarcasm crud, agentii de filaj sunt prezentati mai degraba ca aflati in normalitate,de parca societatea si valorile ei sunt privite de-a-ndoaselea, identic cu imaginile de pe retina.
Nu e mai putin adevarat ca in Franta, unde avea agenti de paza, spaima se amplifica, nestiutul fiind ridicat la rang de lege. O carte banala ascundea o bomba. "E adevarata, c..va!", spunea el mai tarziu, dupa explozie.
Nu l-am citit pe Wolfe. Mai asteptam o saptamana cu cealalta carte, please? Inca il decantez pe Culianu.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
Ingrid S spune:
Lia, am Religie si putere, de la Humanitas, care cuprinde trei studii, unul de Romanato, altul de Lombardo si la final il avem pe Culianu. Eu am inceput cu sfarsitul. Nu-mi sta in caracter, dar m-am dus spre Culianu plina de curiozitate, avea o excelenta referinta facuta de un user, plus ca fusese discipolul lui Eliade, fata de care am o mare admiratie.
Nu m-a dezamagit, doar ca e un soi de supa concentrata filosofica si m-a naucit cu dilemele sale. In paralel il citesc pe Oliver Twist, da, sa nu razi dar e printre putinele carti necitite de Dickens. Si mi-am zis, de ce nu? cand am vazut-o la anticar. Suna bine Dickens plus Culianu.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
Mik spune:
Cititoarelor pasionate,
Ce a aparut bun in Ro (scriitori romani) in ultima vreme ? caci imi vine mama din Ro acusica si sora e acolo si vreau sa le rog sa-mi aduca una-alta. Mersic.
Pina una-alta, am descoperit un mare scriitor mexican si am pe gaz "Les déferlantes" un roman premiat acum 2-3 ani scris de o ea, excelent.