Clubul cititorilor (11)

Raspunsuri - Pagina 28

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

la lolita in teheran chiar m-am holbat zilele trecute, nu stiam de ce-mi suna clopotelul cunoscut, acum imi pare rau ca n-am cumparat-o.

Cred ca ti-ar placea cartea asta mult, mult de tot! Eu as zice sa o citesti indiferent daca o mai citeste cineva in paralel sau nu, cred ca e exact genul tau! :-) La biblioteca nu o poti comanda?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Am terminat 'Orbirea' lui Canetti si subscriu la parerea Lilandei, care spunea pe undeva ca e o capodopera. Este.
La inceput am avut niste furnicaturi usoare, care s-au transformat in zambete dracesti, apoi in hohote hohotitoare (cand Therese viseaza la vanzatorul de mobila si-l cheama in gand 'Puda' pentru ca aruncase o ocheada numelui Buddha prin cartile sotului-sinolog, inlocuindu-l astfel pe Grob cu Puda, care i se pare mult mai suav) apoi in disperare pura. Citesti si te cutremuri de ce i se poate intampla unui om orbit de dragostea pentru carti.


Canetti a facut, cu cartea asta, din grotesc, arta. Plus o demonstratie abila ca rationalul poate fi lesne inlocuit de ridicol si absurd. A aratat cum realitatea poate fi deformata prin cuvinte; cum realitatea reala e inlocuita de o suma de alte realitati care de care mai aberante. Iar personajele lui nu traiesc in real, ci sint prizoniere ale propriului supra-real. Ironia e ca realitatea exterioara, cea - hai sa-i zicem - reala e rezultatul tuturor acestor aberatii!!

Pe mine m-a umplut de respect maiestria cu care, la cei 26 de ani ai lui, Canetti a stiut sa acordeze un registru atit de vast al satirei care porneste de la ironia foarte fina, abia sesizabila, la grotescul incredibil.

Io am ris pe infundate la faza in care Kien declara razboi dusmanului, grupindu-si cartile ca pe niste armate. Din pacate, nemtii nu l-au putut ajuta, mai cu seama Schopenhauer cu vointa lui de viata. Francezii l-au luat bien sur la misto, ironizindu-i silueta ridicola si lipsa de vigoare masculina. Cind Kien, suparat, le-a cerut frantujilor sa-l lase-n pace ca nu-l merita, acestia l-au sfatuit de bine: "e atunci, du-te la englezi!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Si mie mi-a placut Auto-da-fe /Orbirea. Cand am dat s-o cumpar de pe Amazon m-a marcat un review care zicea Kafka's works seem to present a an almost cozy vision of humanity.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Doamnelor si domnilor, ce mai faceti, ce mai dregeti? Ce carti, cartulii si cartoaie ati mai cititara?
Io am citit Norman Manea, 'Anii de ucenicie ai lui August Prostul' si 'Fericirea obligatorie'. E misto nenea asta, vi-l recomand.

Am mai citit o chestioara - 'Superbaby' - in care autorul, Fernando Camon, face misto de institutele de educatie prenatala, ceea ce e foarte amuzant, numai ca lasa atatea loose ends si cartea e atat de dezechilibrata ca te apuca durerea de cap. Vorbeste pe zilioane de pagini despre profesorul de Drept Civil, care nu vrea sa-l treaca, incat te-ai astepta sa aiba vreo legatura cu firul narativ sau vreun rolisor acolo in desfasurarea actiunii. Cand colo, se plictiseste de asta si trece la descrierea unui cuplu de batrani excentrici, care-i ofera o camera pe gratis. Ii lasa si pe-astia si trece la altceva. Si tot asa.

Acum citesc Ingerborg Bachmann - 'Malina'. E foarte misto. E un fel de Elfriede Jelinek sexuata, adica vocea e inconfundabil feminina si mai 'blanda' oleaca. Acu' aflu ca a fost iubita lui Max Frisch si ca 'Numele meu fie Gantenbein' o 'contine' si pe ea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RWheelwright spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Doamnelor si domnilor, ce mai faceti, ce mai dregeti? Ce carti, cartulii si cartoaie ati mai cititara?


Aaa, pai stai sa selectam din agendele noastre de lectura .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Eu n-am mai cetit nimic, acum ceva vreme mi-am cumparat Things I've been silent about, memorii, interesant, am citit cam 100 de pagini din ea. In rest citesc cartile de la book club si nici pe alea nu le termin in timp :-(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Din ce-am citit in ultima vreme mi-a placut si m-a afectat Everyman (Povestea lui Orisicine) a lui Philip Roth. Despre batranete ca masacru fara sens a ceea ce, candva, este o fiinta umana intreaga. Cu toate ca mai am mult pana atunci, de cand am citit cartea nu trece zi () in care sa nu ma intreb daca si raul asta o fi unul ce poate fi transformat in bine. Si tot imi iese ca nu .


Mihaelka, stii cumva cine e Georgiana Adriana Branzei? A citit si ea cartea si m-a iritat recenzia-i bolovanoasa pe care am gasit-o pe un blog :D. Comenta asa, tare patronizing, si ma gandeam ca e vreo vedeta ceva . E genul cu care m-as ciondani ingrozitor pe DC :)))))).


Pentru parinti, de dragul copiilor


"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

denizel, nu stiu cine e:) Dar asta nu inseamna nimic, adica ea poate chiar e o vedeta:)

Mi-am pus 'Everyman' pe lista. Poate o gasesc in engleza pe undeva. Parca tu spuneai ceva de o librarie mai ieftinuta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Mihaelka, libraria e asta:

http://www.bookstoreguide.org/2008/02/anthony-frost-bucharest.html

E langa libraria Humanitas din spatele bisercii Cretulescu.
Daca tin minte bine, zicea tipul de acolo ca iti pot comanda ce carte doresti, fara sa-ti ia comision. Parca asa ceva...
In romana e aparuta la Polirom. Nu stiu cine a tradus-o, dar sigur nu e Irina Horea (eu pe ea o iubesc tare de tot :).


Pentru parinti, de dragul copiilor


"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Merci, deni! Ah, am umblat pe-acolo si mi-a placut! Ultima oara era si o expozitie de fotografii facute de Radu Afrim.
Mai stii alte librarii de carte straina?

Mergi la inceput