cum sa devii geniu pentru numai 200.000RON
Raspunsuri - Pagina 12
loryi1974 spune:
Da,e adevarat ,nu sunt 350 000 ci fix ,conform site-ului propriu,311 928 studenti,plus 3242 masteranzi.Absolventi:92846.Cifre colosale,motiv de mandrie haretista:unul din trei studenti este haretist in acest moment in Romania.
Ziarul Financiar se intreba unde sunt absolventii.Si presupunea ca in institutiile de stat ,unde sistemul de salarizare este cel care este.Mai precis,in Ministerul Adm.-functionarii publici.Si in cel de Interne.
loryi1974 spune:
Dar nu cred ca trebuie sa legam neaparat discutia de Spiru Haret.Ce s-a intamplat/se intampla acolo este rezultatul lipsei de autoritate din Romania acestui moment.Legi incalcate,controale dupa interese in toate domeniile,nu numai in invatamant,presiuni formidabile asupra institutiilor de control din partea unor nulitati ajunse in functii de decizie,promovarea agresiva a nonvalorii.Asta este Romania anului 2009.Toti astia au copii,fiind invatati astfel se duc sipun presiune pe profesori,pe directori si intram intr-un cerc vicios.
Cum s-a ajuns aici?Generatia noua a dinozaurilor a cotropit institutiile publice unde salariile ajunsesera la valori incredibile in 2007-2008.Ei asa au fost educati si nu se vor schimba.Si nici nu vor schimba ceva in tara asta.
Llaura spune:
Citat: |
citat din mesajul lui loryi1974 rezultatul lipsei de autoritate din Romania acestui moment |
Si al lipsei de consistenta si competenta. Ministerul nu emite diplome, doar emite si verifica niste norme de organizare a invatamantului, norme obligatorii pt fiecare institutie. Asta-i autorizarea/acreditarea, dincolo de asta universitatile sunt autonome si piata decide.
Inainte de asta insa...nu prea. Voi pe cine ati angaja sa construiasca un pod? un inginer absolvent al politehnicii din Bucuresti, care a studiat matematicile speciale in anul doi nu trei, rezistenta si ce mai trebuie ca nu ma pricep, sau unul absolvent al universitatii noi-si-ai-nostri? uite acush ma apuc si dau drumu' la o universitate onlain, scot absolventi de inginerie poponetz ca din cutie, le dau sa citeasca singuri cursurile de la MIT ca-s publice pe internet si dupa fix noo saptamani jumate fara examen le dau si o diploma frumos colorata, trasa la cea mai tare imprimanta. Bineinteles ca piata si societatea sanctioneaza tunurile de genul asta (ceea ce se intampla cu Spiru acum) insa intre timp unii isi vad sacii in car, altii care si-au tocit coatele si pierdut noptile sunt pagubiti si dezamagiti, iar ceva dinozauri au castigat noi averi.
Putem discuta la infinit despre cum se castiga dreptul de a practica o profesie in Romania vs. alte locuri (apropo de tehnicianul care stie sa zoneze o casa); putem vorbi despre invatamantul de pe vremea lui nea nicu, ce a fost bun si ce a fost tragic de tot in el; putem vorbi despre etica profesionala a cadrului didactic si despre cum se fac subiectele de examen ca sa si testeze ceva (apropo de admiterea inainte de 89). Personal insa cred ca lucrurile ar fi mult mai putin complicate daca lumea si-ar mai face si meseria si datoria din cand in cand asa degeaba, fara motive ulterioare, doar pentru ca-s platiti pt asta...
Altfel nimic n-o sa se schimbe niciodata, bacul sau tezele unice nu vor fi niciodata SAT, admiterea va fi apa de ploaie cu sau fara examen...si tot asa.
Parerea mea.
asteryaro spune:
Io-s la Spiru , am trecut anu' 2.
Am si-o restanta, chiar, la Drept Civil, ca n-am invatat grilele .
Acuma voi ce ziceti sa fac, sa abandonez ?
Cristina si Razvan (31.01.2006)
poze (1),(2),(3),(4)
gaba-rema spune:
Noua ni s-a schimbat seful in decembrie pe la inceput. Colectivul de baza e destul de mic, toti pe la 35-40 ani, toti romani acum (inainte erau straini dar acum nu sunt decat putini).
Mi-a fost dat sa vad o scena intre seful si unul din colegi... a inceput din nimica toata, iar apoi a inceput faza aia cu "mai, da' tu stii cine sunt eu??" - sau ma rog, varianta: "tu stii ce scoli am facut eu la viata me?" Colegul a clacat nervos si i-a spus sefului comun ca are mari dubii asupra valorii profesionale a unuia care a frecventat Sp.Haret . Da, seful a facut a doua fac. la Spiru.
*
Am amortit... Cred ca colegul se poate deja duce frumos acasa...
Dar sincer , mi se pare o exagerare ce se intampla acum, ca toti se uita la absolventii de la Spiru ca la niste ciudati, sau mai stiu eu cum :( ... ca or mai fi si acolo destui stud. buni si care-si vad cinstit de examene...
dry_votka spune:
Am o tinerica la mine la serv (22 de ani) care face 2 facultati particulare, in paralel (Spiru) , si am ramas absolut masca atunci cand asta-vara mi-a aratat cum copiaza (si nu cred ca doar ea...) : o casca mica cat un graunte (pe bune!) pe care si-o baga in ureche, evident nu se vedea deloc, iar cineva ii dicta. Apoi si-o extragea pur si simplu punand in dreptul urechii un magnet (probabil special)
Habar nu aveam ca James Bond se afla la mine in ograda...
http://verze.ro
simtul umorului nu a murit
gaba-rema spune:
citat din mesajul lui dry_votka Am o tinerica la mine la serv (22 de ani) care face 2 facultati particulare, in paralel (Spiru) , si am ramas absolut masca atunci cand asta-vara mi-a aratat cum copiaza (si nu cred ca doar ea...) : o casca mica cat un graunte (pe bune!) pe care si-o baga in ureche, evident nu se vedea deloc, iar cineva ii dicta. Apoi si-o extragea pur si simplu punand in dreptul urechii un magnet (probabil special) Habar nu aveam ca James Bond se afla la mine in ograda... http://verze.ro simtul umorului nu a murit |
Mda, am auzit.
Dar e valabil si pt. cei de la stat, si aia copiaza altfel decat copiam noi pe vremuri :D
iar treaba cu sapte facultati in paralel... sincer, nu cred ca poti invata ceva in felul asta.
poate-s io mai conservatoare, mai invechita, dar am convingerea ca daca vrei sa faci ca lumea o scoala, apai faci una o data, si dupa aia n-ai decat sa mai faci inca una... dar nu 2-3-4 deodata
beren spune:
citat din mesajul lui Llaura Personal insa cred ca lucrurile ar fi mult mai putin complicate daca lumea si-ar mai face si meseria si datoria din cand in cand asa degeaba, fara motive ulterioare, doar pentru ca-s platiti pt asta... |
Adica din respect fata de sine. Dar cum respectul (fata de sine, altii, etc) e foarte greu de gasit in Romania, suntem inapoi de unde am plecat.
Altfel nimic n-o sa se schimbe niciodata, bacul sau tezele unice nu vor fi niciodata SAT, admiterea va fi apa de ploaie cu sau fara examen...si tot asa. Parerea mea. |
O piata de munca performanta, care selecteaza dupa competenta, n-ar strica. Daca dinozaurii din ministere si universitati s-ar retrage si profesionisti consacrati ar fi invitati inapoi in tara in locul lor n-ar fi rau (un exemplu bun in sensul asta: noul ministru al educatiei). Dar e nevoie de o masa critica, si de timp. "Selectia" negativa care a avut loc prin exodul multor oameni competenti in ultimii 20 de ani e mai serioasa decat pare.
Un matematician consacrat in State, de la o universitate top, a incercat sa "doneze" din timpul si talentul lui inapoi la univ. din Bucuresti, acum vreo 10 ani. Dupa cum spunea, "ca sa indrume pe unii din tinerii interesati de acolo". A fost primit cu birocratia si refuzul balcanic care-i caracterizeaza pe cei ramasi la conducere (fostii lui colegi). Sau cititi trista aventura a lui Sergiu Moroianu: http://www.imar.ro/%7Esergium/diplome.html
_
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars."
XIO spune:
Hia sa nu generalizam , ca sunt "dinozauri" in facultati la care mergi la cursuri cu drag si ai putea sa-i asculti vorbind zile in sir.
La polul opus este un prof pe care l-am avut la sanatate publica. La cursuri am ascultat povestile lui din timpul rezidentiatului , la stagii am facut de 2 ori despre HPV , mai mult o discutie intre noi si asistent (asta pt. ca cel care trebuia sa vina era politician si nu avea timp sa ajunga). La examen le-a dat 10 la 2 colegi care o stiau pe fiica lui, iar majoritatea au luat 5 si 6 . Eu am luat 7 si am pierdut bursa cu cateva sutimi.La o materie la care n-am facut nimic si la care au fost intrebari din istoria medicinei , ca in materie de calcule pt. morbiditate , mortalitate si altele am facut tot bine.
Mai bine dinozauri care stiu decat de-astia care isi bat joc.
***Fur is for petting**
http://www.xfactor.ro/#tp (produse eco)
http://www.adoptiicaini.ro/adoptii-virtuale/
http://www.adoptiipisici.ro/adoptii-virtuale/
http://freecycletm.ecosapiens.ro/
http://accesoriisihaine.blogspot.com/
http://www.4animals.ro/ajuta.html
Llaura spune:
citat din mesajul lui beren trista aventura a lui Sergiu |
Pai cine e vinovat ca n-a reusit la MIT sa capete un skill pe care vulgul il numeste atat de sugestiv, plastic si la obiect "deschisul usii cu capul?" Si nu-i singura problema: eu am avut $90/luna ca asistent cercetare si se pleca din institut ca din gara din Mizil. La $40 nu stai decat daca te leaga de scaun sau ai o boala care-ti afecteaza instinctul de conservare; orice alt motiv e fishy
Este o matematiciana romanca profa in state care a reusit sa isi pastreze orele la unibuc; dar ea plecase din sistem si a fost deci la momentul respectiv mult mai bine pregatita sa se lupte cu el, iar fostii colegi (unii cel putin) au ajutat-o. Daca n-a fi de plans, ar fi de ras, zau.
(Ca sa nu incepem inca o invarteala in jurul cozii, sunt in Romania profesori minunati la toate nivelele, statistica insa ne omoara)
Xio, nu despre varsta profesorilor vorbim noi aici. Azi e sambata, nu vrei sa faci tu un exercitiu, si anume: scriu numai la topicele pe care le-am citit si le inteleg? Mersi.