Acum 40 de ani

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Daca n-apucati sa-l intilniti pe Shermer in carne si oase, o puteti face online:
http://science.hotnews.ro/stiri-stiintele_vietii-6121980-video-scepticul-michael-shermer-discuta-online-despre-darwin-argumentele-impotriva-designului-inteligent-miercuri-ora-14-00.htm

Triunghiul portocaliu *

Mergi la inceput

V-a placut filmul? Tocmai ce l-am terminat si eu de vazut...
Cum care film???
Filmul din finalul articolului de pe hotnews, conferinta tipului; probabil ca e cam aceeasi chestie cu ce va prezenta miine aici, in Bucuresti.

E fain, vi-l recomand!

Edit: Hm. Poate ca toata chestia asta, cu venirea lui Shermer in Romania & restul informatiilor, merita un topic separat, in loc sa o pun aici, la sfirsitul unui topic pe care nu-l mai citeste aproape nimeni si care oricum se referea in principal la altceva....

Triunghiul portocaliu *

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui iileana

V-a placut filmul? Tocmai ce l-am terminat si eu de vazut...
Cum care film???
Filmul din finalul articolului de pe hotnews, conferinta tipului; probabil ca e cam aceeasi chestie cu ce va prezenta miine aici, in Bucuresti.

E fain, vi-l recomand!

Edit: Hm. Poate ca toata chestia asta, cu venirea lui Shermer in Romania & restul informatiilor, merita un topic separat, in loc sa o pun aici, la sfirsitul unui topic pe care nu-l mai citeste aproape nimeni si care oricum se referea in principal la altceva....

Triunghiul portocaliu *

www.trilulilu.ro/bright/566e0d1c4a9b15" target="_blank">see details

Multumim, iileana, pt. link si toate informatiile

Asa e, bun filmul!

Mergi la inceput

Multumesc, Gabi, pentru .
La rindu-mi, iti ofer si eu o , pentru ca mai citesti topicul ;).

Am avut curiozitatea de a-i urmari traseul lui Shermer in Romania, asa cum a fost acesta reflectat de mass-media si prin blogurile celor care au participat la conferinta.

M-au intrigat doua interviuri. Cel din www.evz.ro/articole/detalii-articol/867002/Scoala-romaneasca-fara-Darwin-in-Evul-Mediu/" target="_blank">Evenimentul zilei si cel luat de HotNews.
Idei corecte, alaturi, insa, de alte idei care m-au lasat efectiv cu gura cascata.
Spre exemplu, din al doilea interviu aflam ca:
- "Am descoperit ca educatia stiintifica este predata la un nivel rudimentar, am fost socat de cat de multe referiri la religie sunt in manulele scolare".
si ca:
- "Sa nu ne pacalim, nu exista educatie stiintifica in Romania, exista indoctrinare religioasa. Romania este eminamente o teocratie, la fel ca societatile din evul mediu, sau ca Iranul si Irak-ul."

Romania e o teocratie? Ashea, cam ca Iranul/Irakul???? Ha? Teocratie???
Referiri la religie in manuale? In alea de stiinte? Adica in manualele de matematica/fizica/chimie etc e amestecata religia????

Hai, ma, da-o'n fras de treaba, chiar asa? Si noua de ce nu ne-a zis nimenea???

Am incercat sa gasesc o explicatie acestor derapaje, cu atit mai mult cu cit, din cartea sa, Shermer mi-a parut un tip echilibrat/ponderat, cu simtul masurii. Ceea ce am apreciat, sincer.

Si atunci? Ce s-a intimplat?
Poate ca a primit date false.
Apropo de manuale, m-a strafulgerat ieri banuiala ca, probabil, organizatorii venirii lui in Bucuresti (Remus Cernea & AUR) i-au prezentat acel manual bizar de biologie, "Maiestrie si-nu-mai-stiu-ce in biosfera", care a facut, acum ceva vrema, obiectul unor discutii aprinse in mass-media, chiar si aici pe forum.
Insa au omis, bag de seama, sa-i specifice omului ca ala e un auxiliar folosit doar in unele licee teologice, ca nu corespunde programei ministerului invatamintului, si ca elevii din Romania in marea, imensa lor majoritate NU dupa manualul ala invata!

Azi, banuiala mi-a cam fost confirmata de www.flickr.com/photos/shermer/3909395386/in/photostream/" target="_blank">una din pozele postate de insusi Shermer in albumul sau.
Mda, poate ca omul crede ca asta asta se invata, de-a lungul si de-a latul Romaniei, in scoli :(....

Daca lucrurile stau cum banuiesc, mi se pare o mutare extrem de gresita, dpdv tactic, a celor care au furnizat aceste informatii trunchiate.
Din cauza carora interviurile date de Shermer cuprind, acum, inexactitati usor demontabile cu privire la situatia din Romania si risca sa fie catalogate drept discursuri din categoria "atei cu spume"/"atei cu strigaturi" (expresii copyright annie_xtreme :). Ceea ce minimalizeaza impactul ideilor valoroase cuprinse in ele si nu fac decit sa radicalizeze cititorul suspicios. Si se-alege praful de toate bunele intentii.

A, inca un lucru nu mi-a placut, mai periferic, asa. Sigur ca Remus Cernea, ca organizator al conferintei, avea tot dreptul sa mai stringa, cu acest prilej, niscaiva semnaturi de adeziune pentru inscrierea in cursa electorala pentru presedintia Romaniei. Insa mi s-a parut cu totul, dar cu totul deplasat ca aceste semnaturi sa fie www.youtube.com/watch?v=FFSoCorFiOM" target="_blank">cerute chiar de catre conferentiar !

Altfel, conferinta se pare ca a cuprins intr-adevar cam ce era in filmul de pe hotnews, si ca a placut spectatorilor.
Cea mai simpatica remarca intilnita pe un blog : "Mie mi s-a parut mai mult stand-up comedy decat academic speech. Partea buna e ca mi-a placut, partea rea e ca nu pentru asta venisem " .

Ar fi bine sa mai fie manifestari din astea pe la noi, insa sper sa fie, totusi, mai corect manageriate....

In fine, sa vedem ce-o fi, saptamina viitoare, la Cluj.

Triunghiul portocaliu *

Mergi la inceput

Mai, chiar nu se mai reda teoria evolutionista in scoli?
Mi-e greu sa cred, dar vad ca se tot confirma asta...
Si in lipsa predarii sale, elevii iau de bune elementele de teorie creationista pe care le au de ici, de colo?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

interesant ce spui Iileana

citisem si eu raspunsurile lui Shermer si am fost fooarte dezamagita, eu sunt din gasca suspiciosilor :) insa am observat ca s-au format in ultima vreme niste grupulete care dezinformeaza si bruiaza si se saboteaza reciproc, asa ca e foarte posibil sa fie cum presupui tu

gabi, scoala romaneasca are la ora actuala probleme mult mai serioase decat programa de biologie

te asigur ca orice absolvent de 12 clase care se respecta stie cate ceva despre evolutia speciilor

din pacate sunt foarte multi absolventi de doispe clase care nu stiu sa rezolve o ecuatie cu doua necunoscute (cred ca sunt destui care nici tabla inmultirii n-o nimeresc totdeauna), care cred ca Beethoven e un nume de caine si Kant e o marca de tigari

si datorita statutului de prioritate nationala pe care-l are invatamantul am inceput sa avem si profesori care prezinta aceleasi simptome :D]

Mergi la inceput

Gabi, uite cum am inteles eu ca s-a intimplat: in urma cu vreo trei ani s-a scos din programa clasei a 12-a lectia distincta care trata evolutia speciilor, cu intentia de a fi inclusa in programa clasei a 8-a. Ceea ce s-a intimplat de-abia in acest an. Povestea, pe scurt, aici.
Manualele de biologie din Romania au fost, chiar in absenta acelei lectii special dedicate lui Darwin, "elaborate în spiritul evolutionismului", cel putin asa sustine www.mediafax.ro/social/mect-evolutionismul-este-integrat-in-programa-de-biologie-de-la-liceu-2455598" target="_blank">Ministerul Invatamintului.
In rest, vorba Doinei. Elevii retin ce invata la biologie cam in aceeasi masura in care retin modalitatea de rezolvare a ecuatiei cu doua necunoscute. Unii mai mult, altii mai putin. Si, per ansamblu, din ce in ce mai putin, pe an ce trece.

Manualul creationist care i-a fost prezentat lui Shermer este un auxiliar de circulatie restrinsa, destinat liceelor teologice. El insa a retinut ca asta-i manualul dupa care se invata biologia in intreaga Romanie, ceea ce este, evident, fals.

Din pacate, Shermer a uitat sa fie exact ceea ce si-a propus sa fie: un sceptic. Ar fi trebuit sa verifice informatia primita. A avut prea multa incredere in gazdele sale :(.

Si imi pare cu adevarat rau ca s-a intimplat asa, pentru ca acum, din cauza acelor doua-trei nefericite remarci evident neadevarate ale sale, se poate ataca si partea solida, puternica, si perfect adevarata, a discursului sau.

Nah, inca o ocazie ratata.

Triunghiul portocaliu *

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

NU exista educatie stiintifica in Romania. Matematica, biologia, chimia si fizica au fost primele www.romanialibera.ro/a164044/stiintele-exacte-si-calitatea-educatiei-in-romania.html" target="_blank">sacrificate de "reforma" educatiei.

Haideti sa nu'i confundam pe cei care nu stiu tabla inmultirii pentru ca sint dobitoci cu cei care stiu ca pamantul are 6000 de ani pentru ca sint indobitociti. Prima categorie este integrabila social.

Come to The Dark Side ... we have cookies!

Mergi la inceput

Nu prea cred ca teoria evolutioismului este strict o problema de biologie, eventual una marginala .
E ca si cum ai zice ca e o problema minora, limitata la fizica, daca manualele ar mai afirma si azi ca protonul e o particula indivizibila, doar pentru ca asa se credea pana acu' 40 de ani.

Un elev, oricat o fi e de loaza, va retine foarte usor (si pentru totdeauna), rapsunsul la o intrebare: viata pe Pamant a aparut printr-un 'proiect' initial si diversele forme de viata sunt neschimbate de la inceputuri, sau a evoluat de la forme extrem de simple pana la ce vedem astazi? Mult mai usor decat ar retine un algoritm de extragere a radacinii patrate dintr-un numar real, sau chiar rezolvarea unui sistem de ecuatii cu 2 necunoscute. Sper ca sunteti de acord cu asta...

Uite, si eu am uitat cum sa rezov determinanti , si am uitat si semnificatia operatorului 'nabla'. Nu cred c-as mai fi in stare nici sa fac graficul unei functii . Dar sunt inca in stare sa inteleg aplicatiile in domenii practice ale derivatei I si II, a minimului si maximului unei functii. Dar s-o reprezint grafic... n-as mai sti :(

E foarte important sa stim anul (sau macar decada) caderii Constantinopolelui, e foarte important sa stim ca Van Gogh nu a fost portar la Ajax Amsterdam...

... dar sincer sa spun, a fi constient de corectitudinea ideii evolutioniste (versus creationism sau alte teorii eronate), si ca Pamantul are multe milioane de ani si nu e centrul sistemului solar, mi se pare inca si mai important. Parerea mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Citat:
citat din mesajul lui xenocid

NU exista educatie stiintifica in Romania. Matematica, biologia, chimia si fizica au fost primele www.romanialibera.ro/a164044/stiintele-exacte-si-calitatea-educatiei-in-romania.html" target="_blank">sacrificate de "reforma" educatiei.

Haideti sa nu'i confundam pe cei care nu stiu tabla inmultirii pentru ca sint dobitoci cu cei care stiu ca pamantul are 6000 de ani pentru ca sint indobitociti. Prima categorie este integrabila social.

Come to The Dark Side ... we have cookies!

eu nu vad legatura dintre cele doua alineate ale mesajului tau. primul exprima un adevar trist

unii pusti nu vad rostul memorarii unor chestii pe care le ai in calculatorul din buzunar (nu stiu daca-s neaparat dobitoci, am putea sa zicem ca-s indobitociti de tehnologie :D)

iar ca sa spui (in lumea asta a asaltului informational) ca aia care stiu ca pamantul are 6000 de ani sunt indobitociti de scoala, mi s-ar parea comod (nici macar profesorii de religie nu afirma asa ceva); mai curand aici intervine gena :D)

Mergi la inceput