Acum 40 de ani
Raspunsuri - Pagina 5
iileana spune:
Salut! :)
Un raspuns tot 2 in 1, dar nu scurt, ca io nu-s in stare sa fiu concisa :D.
1. Sigur ca aniversarea (apropo, de fapt azi destupam sampania :) este emotionanta. Dincolo de performanta tehnica, reusita de atunci e un extrem de puternic simbol. Al indraznelii speciei noastre.
Nu mi s-a parut ca mass-media romaneasca s-ar fi facut de ris. (Desigur, excludem Formula AS :))). Hotnews a pregatit un "dosar" interesant: Aselenizare 1969. Un farmec special il are grupajul din EVZ, www.evz.ro/articole/detalii-articol/859425/Primii-pasi-facuti-pe-Luna-vazuti-de-la-Bucuresti--VIDEO/" target="_blank">Primii pasi facuti pe Luna, vazuti de la Bucuresti - interviu cu Andrei Bacalu, parerile lui ceausescu (!) privitoare la eveniment, atmosfera de pe-aci. (Apropo, eu nu stiam ca romanii au fost singurii din "lagarul comunist" care au avut parte de transmisiunea televizata a aselenizarii!)
Dupa ce-am ciocnit cupele :), io m-as gindi putin si la intrebarea asta care tot se repeta. De ce s-au oprit?
Probabil ca, dincolo de schimbarea contextului politic, un raspuns e si cel de care am amintit: prezenta omului in carne si oase :) in spatiu nu numai ca nu mai e necesara, dar de fapt incurca. "Prelungirile" omului, "masinariile" sofisticate creeate de el - sondele spatiale, obtin, dpdv stiintific, rezultate la care o misiune cu echipaj uman nici n-ar putea visa. Se strecoara oriunde, nu le e foame, nu le e somn, nu respira, nu sufera de depresii, si nici nu trebuie sa se intoarca acasa. E mai simplu, mai eficient, mai ieftin asa. De fapt, numai asa se poate, deocamdata.
2. Cartea pare a fi intr-adevar interesanta. Recunosc insa ca m-am intristat nitel vazind ca-i vorba de un material aparut in '97. Da, stiu, a fost revizuit de autor in 2002, si, la urma urmei, subiectele tratate nu-s "sensibile" la perioade atit de scurte de timp, dar chiar si asa.... e cumva deprimant sa vezi cit de defazati sintem :(...
P.S. Off-topic.
Xeno, ca tot veni vorba de carti si de bizarerii, si dat fiind ca nu stiu cind te mai prind: despre www.librarie.net/carti/109993/Mileniul-pierdut-Asediu-la-portile-istoriei-Florin-Diacu" target="_blank">Mileniul pierdut e ceva de spus? Ca ma uit, pe de o parte, uluita, la subiect, apoi, pe de alta, ma uit la cine a tradus-o si la contextul lansarii ;), si chiar nu stiu ce sa mai cred....
De fapt stiu ce sa cred, dar oare e corect sa cred ceea ce cred? :)))
Macrina spune:
Ceva amuzant.. pentru mine, bineinteles, nu pt xeno
NASA lost moon footage, but Hollywood restores it
b.nica spune:
Xeno ar trebui sa ne dumiresti de ce in 40 de ani "pasul acela mic"a ramas asa stingher!
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica de ce in 40 de ani "pasul acela mic"a ramas asa stingher! |
Tu iti inchipui ca americanul de rand este de acord sa se arunce in van sute de miliarde de dolari doar ca sa le inchida gura celor care nu cred in aselenizare?
Omul a ajuns pe Luna. Nu o data ci de cateva ori. Vreo duzina de pamanteni s-au plimbat pe-acolo. Odata satisfacut orgoliul omenirii si incheiata finala ideologica est-vest programele spatiale au revenit cu picioarele pe pament, adica au devenit pragmatice: cine-i tampit sa trimita un om pe Luna pentru doar o saptamana cheltuind vreo 1-2 miliarde de dolari si riscand sa-si ridice in cap planeta daca nu se intoarce teafar cand pentru aceeasi suma poti trimite nu mai putin de 5-10 rovere automate care sa bantuie cativa ani la rand Luna in lung si-n lat si a caror soarta nu-i plansa in nicio biserica?
PS. www.redorbit.com/news/space/314544/china_aims_to_put_man_on_moon_by_2020/" target="_blank">Raspunsul la intrebarea ta il gasesti tot in tara lui Mao.
capcaunul spune:
www.rense.com/general58/moon.htm" target="_blank">Asta le va inchide definitiv gura celor care nu cred ca omul a ajuns pe Luna.
PS. b.nica, dacii nimic, nimic?
xenocid spune:
citat din mesajul lui iileana P.S. Off-topic. Xeno, ca tot veni vorba de carti si de bizarerii, si dat fiind ca nu stiu cind te mai prind: despre www.librarie.net/carti/109993/Mileniul-pierdut-Asediu-la-portile-istoriei-Florin-Diacu" target="_blank">Mileniul pierdut e ceva de spus? Ca ma uit, pe de o parte, uluita, la subiect, apoi, pe de alta, ma uit la cine a tradus-o si la contextul lansarii ;), si chiar nu stiu ce sa mai cred.... De fapt stiu ce sa cred, dar oare e corect sa cred ceea ce cred? :))) |
Ileana, nu am citit cartea respectiva dar de la cei care au primit'o am aflat ca e construita ca un pur exercitiu de argument - contra'argument. Autorul e atat de fidel misiunii sale incat nici la sfarsitul cartii nu decide care dintre cele doua cronologii e valida
Capcaune, dacii nu au fost pe Luna. E mai mult decat atat! Luna e formata din resturile materialului utilizat de daci la formarea Sistemului Solar.
luvile spune:
Intersant subiect, sa nu va opriti aici comentariile, sincer m-as baga si eu dar sunt pe langa subiect, asa nu mai raman si eu in ceatza, citind ce scrieti voi......va pup pe toti
Marox spune:
Cu siguranta acum 20 de ani, in Ro, nu s-a sarbatorit aniversarea. Dar nu-mi amintesc nici ca in '99 sa se fi vorbit prea mult. Ori acuma, la 40 ani, pe toate posturile de televiziune nu se vorbeste decit despre asta. TF1, postul principal de televiziune a facut o emisiune speciala la ora telejurnalului. Asa este peste tot, ori numai in Franta? Si de ce, de ce se acorda (brusc) asa o importanta?
Acestea fiind spuse, pina acuma nici nu stiam si nici nu-mi inchipuiam ca exista unele persoane care contesta ca oamenii au ajuns pe luna. Dar, de fapt, de ce ma mir, sint unii care contesta si 11 septembrie?!! Insa asa bazaconii ca alea pe care le-am citit in linkul catre Formula As...mai rar...cadavru umanoid intr-o nava spatiala descoperita pe luna
b.nica spune:
citat din mesajul lui capcaunul www.rense.com/general58/moon.htm" target="_blank">Asta le va inchide definitiv gura celor care nu cred ca omul a ajuns pe Luna. PS. b.nica, dacii nimic, nimic? |
In primul rand,oficial,in 40 de ani nu au fost "o duzina" ci cam 12 si-au lasat urmele de ghete pamantene(?).
Eu sunt convinsa ca omul a ajuns pe Luna.
Dar ma intreb si eu ca altii, nu cumva erau pe acolo unii mai intai veniti care le-au zis sa nu-i mai calce cam la vreo...40 de ani ca altfel ii calca si ei pe Pamant?
Dacii draga,nu s-au dus pe luna au venit lunaticii la ei si le-au furat aurul, ca aveau ceva nevoie!
iileana spune:
citat din mesajul lui b.nica In primul rand,oficial,in 40 de ani nu au fost "o duzina" ci cam 12 si-au lasat urmele de ghete pamantene(?). |
Am dat quote ca sa nu se piarda ideea.