citim impreuna "Vrajitoarea de aprilie"
"vrajitoarea de aprilie" de majgull axelsson e cartea aleasa la cel de-al patrulea cerc de lectura, spor la citit !
Raspunsuri
lilanda spune:
Ahh, io am gasit Vrajitoarea (pe daneza, desigur, ceea ce nu e tocmai rau daca ma gindesc la acuratetea stilului ) si am citit si citeva pagini din ea; ce-i sigur e ca n-o termin io in doua saptamini .
E faina si pot sa pun pariu ca e pe gustul lui buflea:)) Se lanseaza bine, inteligent, cu descrierea pe scurt a celor 3 surori sanatoase (hmmm ) de catre Desirée - cea-a de-a patra sora, grav handicapata fizic, dar c-o minte brici. Si chiar daca subiectul e unul dramatic, stilul e de-un umor spumos, usor obraznic, razvratit!! Desirée, admiratoare a teoriei cuantice (dualitatea corpuscul-unda), isi percepe surorile intr-o miscare permanenta (a formei si a continutului). Mai ales pe Christine o vede fizic instabila, de parca electronii ei s-ar afla in acelasi timp pe toate nivelurile energetice posibile. Doar ea, Desirée, are o forma fixa si imobila!! Cu exceptia capului si bratelor care se misca spasmodic; poate emite doar trei sunete dezarticulate, poate duce o lingura de la farfurie la gura, poate mesteca si inghiti. Atit. Dar aude, vede si simte!
Pe de alta parte, mai am putin din "Memoriile lui Hadrian", o carte diferita de Vrajitoare, dar excelenta!! Daca o citeste cineva, abia astept sa purtam discutii despre perspectiva din care Yourcenar ni-l reda pe Hadrian: Om->Zeu, dar zeu nu din cauza naturii divine, ci, mai degraba umane.
Faine carti fura propuse!! Si atit de diferite!!
liadorian spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lilanda Pe de alta parte, mai am putin din "Memoriile lui Hadrian", o carte diferita de Vrajitoare, dar excelenta!! Daca o citeste cineva, abia astept sa purtam discutii despre perspectiva din care Yourcenar ni-l reda pe Hadrian: Om->Zeu, dar zeu nu din cauza naturii divine, ci, mai degraba umane. |
Eu o sa iau Memoriile lui Hadrian cu mine la mare. O s-o recitesc numai fiindca am cu cine, altfel nu stiu... e una dintre cartile alea care m-au marcat la un moment dat si la care ma intorc cu greu. Intr-un sens bun.
Inca n-am Vrajitoarea si luni plecam in vacanta. As fi vrut mult s-o iau cu mine, de obicei citesc cu un cap grozav de limpede la mare. Mi-e ciuda, am citit si-ai scris si-s grozav de curioasa.
beshter spune:
Si eu recitesc 'Memoriile lui Hadrian'. Nici nu se putea altfel. De cand am propus-o am stiut ca i-a venit din nou vremea. Deci count me in.
Si astept sa vina Vrajitoarea.
Lia, vacanta placuta!
You cannot both dance and not pay the piper.
liadorian spune:
Multumesc, Mihaela! No bun, deci Hadrian o sa fie! Vorbim despre dincolo, la organizatorice.
buflea spune:
citat din mesajul lui lilanda Desirée, admiratoare a teoriei cuantice (dualitatea corpuscul-unda), isi percepe surorile intr-o miscare permanenta (a formei si a continutului). Mai ales pe Christine o vede fizic instabila, de parca electronii ei s-ar afla in acelasi timp pe toate nivelurile energetice posibile. Doar ea, Desirée, are o forma fixa si imobila!! Cu exceptia capului si bratelor care se misca spasmodic; poate emite doar trei sunete dezarticulate, poate duce o lingura de la farfurie la gura, poate mesteca si inghiti. Atit. Dar aude, vede si simte! |
Am inceput si eu s-o citesc de dimineata, in tren ... Exact !!! Foarte interesanta si incitanta abordare, nu-i asa ? Imi place inceputul
Adela99 spune:
cartea e inspirata de Vrajitoarea de aprilie a lu' Ray Bradbury dupa cum si autoarea ne spune in comentariul introductiv al cartii. al doilea capitol are ca motto un citat din vrajitoarea lu' Bradbury: "It's spring, thought Cecy. I'll be in every living thing in the world tonight."
eroinele poarta numele printeselor (surorile regelui de azi) ”hagasessorna”, asemanarea insa se opreste aici, la nume : Desirée, Christina, Birgitta si Margareta. toate sunt in plasament, Desirée in plasament institutional, celelalte trei in plasament familial la tant Ellen, tant Ellen care se dovedeste a fi mama biologica a lu’ Desirée.
care dintre surori i-a furat viatza dedicata ei? asta vrea sa afle Desirée.
elementele de realism magic fac insuportabila descriere a sufletului captiv in materie, suportabila.
lilanda spune:
citat din mesajul lui Adela99 toate sunt in plasament, Desirée in plasament institutional, celelalte trei in plasament familial la tant Ellen, tant Ellen care se dovedeste a fi mama biologica a lu’ Desirée. |
Ahh, asta-i spoiler, spoiler!!
Fetele au fost in plasament!! Acum au peste 40 de ani si-s pe la casele lor, cu exceptia lui Desiree desigur, care, aflata in spital, se gindeste la relatia ei aproape "maritala" cu Hubertsson, doctorul :)) Tragic si comic deopotriva!! E absolut incintator felul in care minuieste Axelsson raportul asta dramatic, cum isi foloseste ironia si sarcasmul, cum face suportabila usuratatea fiintei. Nah, c-am zis-o :))
Io-s curioasa cum o fi fost tradus pe romaneste "den store spøgeful"?? Marele ghidus? Marele jucaus?
Si mie pare funny folosirea numelor regesti :)) Nu stiam de asta!!
Lorelai spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui lilanda
Ahh, asta-i spoiler, spoiler!! |
ma primiti si pe mine in club? am luat de la biblioteca vrajitoarea si am inceput-o aseara, dupa ce am pus copiii la culcare. m-am culcat la 2AM, e foarte captivanta. in ce priveste relatia dintre Desiree si Ella (eu o citesc in engleza, vad ca au tradus Ella) e clar de la inceput de pe copertile cartii unde descrie in citeva cuvinte cine e cine. si eu m-am gindit ca o sa strice lectura informatia asa pusa pe tava la inceput dar nu o strica deloc. e chiar binevenita pt ca pune toate evenimentele de la inceput in context.
Lorelai
beshter spune:
citat din mesajul lui lilanda Io-s curioasa cum o fi fost tradus pe romaneste "den store spøgeful"?? Marele ghidus? Marele jucaus? |
Atotputernicul Pisicher.
You cannot both dance and not pay the piper.