Romanii din Marea Britanie (20)

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rory76 spune:

Luna1, nu stiu cum e sa se uite lumea urat la tine, sau s arada de cm vorbesc...nu mi s-a intamplat pana acum, dar eu zic, ca daca chiar vrem sa facem ceva, o sa trecem peste orice mici inconveniente.
Despre calitatea muncii, ca sa zic, baietii cu care venim sunt adevarati artisti, foarte buni in ceea ce fac, nebautori,au experienta d emunca in spania, italia si norvegia, a, si inca ceva, suntem singura echipa din Cta care face curat dupa ce termina renovarea, altii lasa totul pe seama proprietarului! Eu tot sper ca nebuna ca o sa facem ceea ce ne dorim, am eu asa o intuitie care nu ma inseala niciodata!
A, inca o chestie, daca fii-mea are 12 ani, deci nu are inca buletin, o sa i-l faca pe UK? Sau cum fac cu ea? Adica are pasaport, dar o sa ii trebuiasca si un buletin la un moment dat,nu? Si noi, cum aducem cartil ede identitate cu noi? Le traducem sau e suficient doar pasaportul?
na, or fi intrebari cam cretine, dar vreau sa ma gandesc la toate si sa nu avem probleme acolo...chirii mai mici in ce zona a LOndrei sunt? Adica am vazut si chirii la 1500 de lire, ma rog, la Bucuresti in centru gasesti cu 3000 de euro...dar noi vroiam un loc mai curatel, nu foarte mare, si cu o chirie normala de 500-600 de lire, sa zicem.

"Trust no one!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Citat:
citat din mesajul lui rory76
A, inca o chestie, daca fii-mea are 12 ani, deci nu are inca buletin, o sa i-l faca pe UK? Sau cum fac cu ea? Adica are pasaport, dar o sa ii trebuiasca si un buletin la un moment dat,nu? Si noi, cum aducem cartil ede identitate cu noi? Le traducem sau e suficient doar pasaportul?
na, or fi intrebari cam cretine, dar vreau sa ma gandesc la toate si sa nu avem probleme acolo...chirii mai mici in ce zona a LOndrei sunt? Adica am vazut si chirii la 1500 de lire, ma rog, la Bucuresti in centru gasesti cu 3000 de euro...dar noi vroiam un loc mai curatel, nu foarte mare, si cu o chirie normala de 500-600 de lire, sa zicem.

"Trust no one!"

Aici nu exista buletine...inca. Vor sa le introduca insa e inca mare vorbarie pe tema asta. Momentan pasaportul este actul de identitate. Nu vad oricum la ce ti-ar trebui buletinul, mie de 5 ani nu mi-a trebuit niciodata. Aici te "identifici" initial cu pasaportul si mai apoi cu notele de plata, nota de plata de la taxa de consiliu (primaria), note de plata de la telefon, numai asa faci dovada locuintei. Deci raspunsul la interebarea ta, ii vei face buletin romanesc fiicei numai daca vrei sa aiba rezidenta declarata in Romania altfel va fi cetatean roman cu domiciliul in strainatate.

Despre chirii nu cred ca vei gasi chirii la 500-600 lire mai ales in sudul Londrei. Un buget acceptabil ar fi in jur de 850 lire insa nici acela nu va obtine ceva de lux. Pe langa chirie mai platesti lunar council tax (taxa la primarie) care e in functie de zona si marimea locuintei. Noi suntem intr-o zona acceptabila insa nu de lux, si traim intr-o casa cu 3 dormitoare, platim 120 lire lunar. Zic eu ca un apartament curatel puteti gasi cam la 850-1000 lire. Acum vezi ce mai zic si restul fetelor. Aici in nord-vestul Londrei, in afara Londrei la 20 mile un apartament cu 2 dormitoare e undeva intre 750-900 lire.

Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lara spune:

Auch, nu stie nimeni sa deschida un subiect nou? Motaniko, unde esti?

Hai ca vad ca si eu am chef de vorba azi :)
Rory, ultima grija pe care trebuie sa ti-o faci aici e ca te trateaza lumea urat, sau ca te discrimineaza. Londra este cea mai cosmopolita capitala a lumii, toate natiile si-au gasit aici locul de intalnire, toti se accepta si se respecta. Poate uneori dai si de britanici tipicari, si mult prea nationalisti, sa zic asa, poate satuli de atatia emigranti insa chiar si asa, nu iti vor arata pe fata ce simt. Cam toata lumea iti zambeste pe strada, iti ofera locul, nu se ingramadeste, nu se izbeste in tine ca la piata mare. Mereu o sa-i auzi spunand sorry si thank you, e ceva atat de normal pentru ei sa faca asta, chiar te fac sa te simti prost uneori ca sunt mult prea draguti. Da, o sa mai vezi si nepoliticosi si galagiosi si iti spun sincer ca cei mai multi sunt tot cei noi veniti, care obisnuiti cu bulmuzeala de la ei de acasa o tin tot asa si aici. Pana si in trafic, o sa fii uimita ca aici lumea te mai si lasa sa intri, iti si multumeste daca il lasi sa treaca, daca e aglomerat nu se enerveaza si nu auzi claxoane, ca doar asa nu o sa ajungi mai repede oricum.
Despre chirii.. Eh aici e buba cea mai mare in Londra si chiar imprejurimi. Suma la care te gandesti tu.. nici o sansa sa o poti gasi nici macar in afara, eu tocmai m-am mutat si crede-ma ca stiu pe pielea mea. Locuiam in N-V Londrei, la o casa cu 3 dormitoare si curte iar dupa ce am plecat proprietarii au ridicat pretul la 1400£ pe luna, am lasat casa impecabila. Noi plateam 1100£ si asta pentru ca arata cam.. aiurea cand ne-am mutat, insa am renovat-o noi si I-am ridicat valoarea. Deci era ieftina la 1100£. Oricum, sa te astepti la case mai.. ravasite si mai neingrijite, eu tocmai ce am vazut niste case de mi-ar fi rusine sa le arat, daca eram proprietar. Cei mai multi emigranti vin aici sa faca banuti si sa se intoarca acasa, asa ca nu le pasa cum si unde traiesc si poti gasi niste conditii, de nu-ti vine sa crezi. Aici mai e si moda cu impartitul casei, tocmai din cauza ca e prea scump. Am auzit de cazuri in care stateau ingramadite si patru familii intr-o casa cu 4 dormitoare. Familii cu copii, care imparteau o baie si o bucatarie. Teribil!
Acum noi, in Watford tot platim chirie mai mult decat maximul care speri tu sa-l platesti in Londra si e cel mai bun pret din cate case am vazut. Si am cautat destul de mult si am obosit sa vedem locuinte foarte naspa la care cer cu nesimtire atatia bani. Am luat pana la urma ceva mai curatel, nu am mai vrut sa facem treaba dupa altii, eram oricum prea obositi sa mai cautam si de mutat vroiam sa ne mutam, pentru ca adunate si facturile casa aia era mult, mult prea scumpa. Macar aici avem facturi decente, acolo urcau pana in tavan :)
Sper ca nu te-am descurajat, fiecare are norocul lui, si daca iti doresti cu adevarat un viitor mai bun pentru copilul tau, merita sa incerci. Noi tot pentru o viata mai civilizata am venit aici.
Multa bafta iti doresc.

Lara, 23 & mami de Ioana

www.piczo.com/Forsweetdiana?" target="_blank">Rugati-va pentru DIANA
-----------------------

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina1974 spune:

Lara, felicitari pentru sarcina! SA-ti mearga bine in continuare si sa te bucuri de un bebe sanatos si voinic.
Acum, vreau sa-i zic si eu ceva lui Rory76.
Deci, si eu si sotul suntem britanici de mult timp, engleza are un pic de accent la mine, care probabil ca se va pastra toata viata, insa la sotul meu nu. Eu vin din Romania, el,la origine, din Iran. Avem business in multe domenii. Sa-ti spun cum a fost la noi. Toti strainii ne preferau pe noi, pe cand englezii erau un pic mai conservatori. Insa, odata ce au fost multumiti de serviciile noastre, ne-au recomandat tuturor pe care ii stiau, si acum, ca avem un portofoliu foarte mare, cladit de-a lungul anilor, pot spune ca marea majoritate a clientilor sunt englezi. Conteaza mult sa-ti faci treaba bine, pentru ca ,inafara de tine, mai sunt alte cel putin zece care fac acelasi lucru,deci competitia este foarte stransa. Ceea ce tie ti se pare extraordinar ca faceti curatenie dupa ce terminati, aici este perfect normal, asa ca nu va fi un bonus pentru voi. Cum te faci cunoscut? Intri in contact cu website-uri specializate si faci publicitate. Asta costa, si uneori foarte mult. Insa, la ora actuala, utilizatorii internetului sunt cam 85% din populatie, daca nu mai mult. Ce-i drept, exista si generatia mai in varsta, care nu prea e obisnuita cu netul, iar ei cauta prin ziare, prin publicatii de specialitate, insa ,dintre ei, cei mai multi merg pe recomandare din partea prietenilor, familiei, etc.
Am avut un cunoscut care era inginer contructor in Iasi. Omul asta a facut in Iasi multe case, deci avea experienta foarte vasta in domeniu. Vreau sa iti spun ca a venit aici cu o gramada de sperante si vise. Timp de cateva luni a fost exploatat de romanii care erau deja aici, platit cu praful de pe tobe, deci la un moment dat a luat decizia sa se intoarca in tara, pentru ca nu mai facea fata cheltuielilor din Londra.
Va urez bafta multa, insa nu trebuie sa va imbatati cu apa chioara. Banii se fac greu si se cheltuie usor. In plus, constat ca voi ati decis sa veniti intr-o tara despre care nu stiti absolut nimic, ceea ce mi se pare un pic straniu. oricum, numai bine si sa dea Dzeu sa fie asa cum va doriti!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rory76 spune:

Pai daca e sa o iau asa, despre nici o tara nu stiu nimic, in afara de Romania. Nu am locuit in nici o alta tara, am fost si noi in concedii prin Austria, Franta, dar nu poti sa iti faci o idee despre cum e sa iti castigi existenta acolo pana nu stai efectiv acolo.
Tocmai de asta am zis sa intreb si aici, pentru ca nu am de unde sa aflu atatea detalii despre viata de zi cu zi, nici o ambasada nu o sa ne spuna toate astea...voi cand ati plecat, cum ati hotarat? Ati ales in functie de ceva anume? Adica, ati avut prieteni acolo, ati mers de mai multe ori, ati studiat la scoala despre tara x sau y sau cum?
Este chiar atat de gresit sa vrem sa construim ceva pentru fata noastra? ca vrem si noi sa iesim din starea asta de "mai mult de atata nu ai cum sa speri"? Aici e un loc caldut, nu pot sa zic ca ne chiar rau, dar sincer, m-am saturat sa dau spaga in stanga si-n dreapta pentru price nimic-de exemplu, am avut controale de la garda, de la protectia muncii,de la ITM, nu scapi fara o spaga sanatoasa! Adica cel putin 500 de lei de caciula! Si nu vine unul singur, vin cel putin 2! Eu in loc sa dau bani la oameni sau sa ii investesc, platesc spagi, atentii si alte alea...mi-a ajuns pana peste cap! Si asta nu ar fi tot ce merge aiurea aici! Sunt atatea ca nici nu stiu de unde sa incep! Nu vreau ca fata mea sa traiasca intr-un mediu asa cum e acum sau cum va fi in urmatorii 20 de ani aici!
Am senzatia ca , daca as pleca acum, si m-as intoarce peste 20 de ani, nu s-ar schimba nimic in bine! sau ar fi atat de putine, ca nici nu s-ar cunoaste!
Nu avem 10 vieti, eu am trecut o data pe langa moarte, atunci am realizat ca viata e numai una si ca depinde numai de mine ce fac cu ea! Si m-am hotarat sa o traiesc!

"Trust no one!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina1974 spune:

Rory, eu cand am plecat din Romania, am facut-o pentru ca m-am casatorit cu sotul meu, care era de aici. Noi nu am fost in situatia de a emigra, pentru o viata mai buna. El are toata familia aici, mai putin bunicii care au ramas in Iran. Iar eu eram bine mersi in Romania, aveam tot ce puteam sa imi doresc, plecam cand voiam eu si unde voiam eu.
Eu am ajuns aici, si nu aveam pe nimeni altcineva decat pe sotul meu. M-am simtit de multe ori in plus, cand eram in vizite pe la parintii lui, si nu aveam unde sa ma duc sa ma descarc. Tine cont ca eu, la inceput, nici nu intelegeam limba farsi, cea vorbita de ei, in familie, d-apoi sa mai fac si conversatie. Si nimeni nu s-a deranjat sa ma faca sa ma simt altfel, cu toate ca stiau toti engleza, evident. Intre timp, lucrurile s-au schimbat mult,mi-am facut un rost aici, au aparut copiii.....
Eu nu ma zis niciodata sa nu incerci sa faci ceva mai bun pentru copilul tau. E normal sa lupti pentru fetita ta, insa eu sunt impotriva ideei asteia conform careia in momentul in care ai plecat din Romania, gata, ai ajuns in Paradis unde umbla caini cu colaci in coada. Fiti pregatiti, inarmati-va cu multa rabdare. S-ar putea sa te apuce depresia cand iti vezi copilul bolnav, Doamne fereste, iar la doctor obtii programare abia peste cateva zile. Si nici alta alternativa nu ai,ca sectorul privat este destul de scump. Ti-am dat un exemplu doar. Si zic asta nu ca sa te descurajez, Doamne fereste, ci ca sa iti intregesc imaginea pe care o ai despre Marea Britanie, cu bune si rele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ella_64 spune:

Rory, nici noi nu am plecat din Romania pentru ca ne lipsea ceva anume, ci pentru ca pentru sotul meu s-a ivit ocazia unei impliniri profesionale peste ce putea face in tara. A avut ocazia de a dovedi ce poate face in termeni profesionali. Si acum lucreaza in proiecte la care nici macar nu a visat in tara, dar bineinteles ca totul are un revers (vezi mesajele mele postate anterior pentru ca nu doresc sa sun redundant).

Inca nu ma pot obisnui cu unele lucruri (badarania unor oameni cu care vin uneori in contact), in timp ce altele imi plac foarte mult: reciclarea deseurilor .

Recunosc ca ceea ce spune Cristina este adevarat: primul lucru pe care il faci ajungand aici este sa renasti, sa te reinventezi si sa iti descoperi dimensiuni si calitati nebanuite. Asta inseamna insa sa evaluezi corect pasul pe care l-ai facut si situatia in care esti, sa privesti adevarul direct in fata, sa nu te minti nici macar o clipa. Depinde numai de tine daca reusesti sa faci lucrul acesta sau nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Citat:
citat din mesajul lui mess0804
Cred ca cine spune ca tine ca tine doar de optimism nu a aplicat ca mine timp de un an la sute de joburi ... si cand vezi ca sunt alti 100 care au aplicat pt acelasi job nu mai tine de cat de bine te-ai prezentat tu in cv, de cat optimism ai ... tine si de noroc sa ajunga sa citeasca si cv-ul tau...

Aici chiar te inseli Mess.Chiar un an batut pe muchie am aplicat.Timp in care (dupa facultate ) m-am reintors sa locuiesc cu parintii intr-un oras de provincie la aprox 200 km de Bucuresti.Mergeam la Bucuresti saptamanal la interviuri (intr-o sapatamana si de 3 ori) - nu exagerez.Plateam hotel, ca nu am rude in Bucuresti si nu puteam apela la amici de atatea ori.Ba o data am fost la Constanta si m-am intors in aceeasi zi la un interviu pt Politia de Frontiera unde s-au prezentat sute de candidati - inafara de faptul ca am asteptat afara in frig ore intregi si am contractat varicela nu am reusit nimic.Altadata am fost la Brasov...tot asa ...0..
Stii tu cat ii invidiam pe ceilalti candidati care nu tb sa se trezeasca la 3 ca sa fie la examen la 8?Sau care nu tb sa palteasca hotel daca tb sa sustina probe in 2 zile consecutive?

Si mai demoralizator era faptul ca de multe ori deja se susotea pe holuri numele celui/celor ce va.vor reusi si CULMEA...chiar ei erau pe lista admisilor....La unul dintre examenele pt un binecunoscut departament MIE (n-are sens sa dau nume) o tanara domnisoara s-a adresat celui ce ne impartea subiectele cu 'TATA' - iti dai seama cat de desteapta si de apta sa lucreze in MIE era....Mai tb sa iti spun ca a luat postul???
Ma durea faptul ca ma pregateam temeinic pt testele scrise/interviuri, aveam CV f bun, bursa in strainatate , numeroase atestate si eram mereu pe lista respinsilor.
Recunosc nu am aplicat niciodata pt firme private ci numai pt institutii guvernamentale - poate ar fi fost altfel.

Crede-ma ca ma saturasem efectiv de interviuri, teste scrise, examene medicale (pe care le plateam tot eu), drumuri la Bucuresti si alte orase,hoteluri...sa nu mai vb de faptul ca dupa 4 ani de independenta (pe timpul facultatii am locuit singura la Bucuresti si am lucrat in presa - domeniu unde nu mai vroiam sa ma intorc din cauza salariilor proaste, pilelor , compromisurilor, etc) a trebuit sa ma reintorc la statutul de 'copil' care inca locuieste cu parintii.Parinti care imi spuneau mereu....e bine ca ai idealuri inalte...dar e mai bine sa accepti un post de assistant manager, orice... intr-o firma privata de aici...iti merge vechimea, etc, etc.Si ei erau constienti de nivelul pilelor din institutiile guvernamentale din RO si nu vroiau sa ajung demoralizata si somera la 30 de ani.
Am tras concluzia ca nu mai are rost dupa un an de zile sa mai incerc sa obtin un post intr-o institutie guvernamentala din RO, ci e cazul sa schimb.... guvernul ...LOL
Nu am plecat din tara imediat am luat in considerare misiule diplomatice la Bucuresti.Am obtinut postul dorit de la primul interviu.Si ulterior am plecat in UK si acum temporar in Bangladesh - intre timp reusind sa si avansez.
Asa cum tu ai ajuns la aceeasi concluzie...ca nu are sens sa mai incerci in RO si ai schimbat tara, deci primul pas l-ai facut.

Sa stii ca, comparatia cu Bangladeshul nu este chiar nereusita, banuiesc ca ai remarcat ca cei mai multi medici in UK sunt originari din India sau Bangladesh...asta ca sa dau numai un exemplu.Deci ..de unde au plecat si unde au ajuns..N-are sens sa te cramponezi de locul unde te-ai nascut, de faptul ca nu ai realizat ce iti doreai pana la 30 de ani...Daca realizezi la 32 sau 35 e chiar asa de grav?Daca te vei deprima si resemna este garantat 100% ca nu vei reusi ce iti doresti.
Iti urez bafta si in primul rand rabdare si , da, si optimismul de care vorbeai mai sus ajuta...

Erinn's mummy

Hawaii Mexico US * Europe_and US * Wedding
* Erinn Kendall *KUALA LUMPUR

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delphin spune:

Buna fetele, ma bag si eu doar ca sa atentionez ca se poate s in Ro sa te realizezi, adica un "copil" are viitor.
Am un exemplu clar, nu ca sa ma laud, in familie ci doar din admiratie pomenesc.
E cazul fratelui meu, care a reusit DOAR pe puterile lui, fara nici o pila de nicaieri, prin seriozitate si munca multa. Are 25 de ani maine poimaine si va fii judecator anul viitor.Acum e anul 2 la INM, insa a muncit enorm...a invatat zile si nopti fara pauze, a facut cateva luni si avocat din oficiu dupa ce a intrat in barou, ca sa vada cum se intampla si acolo. A fost visul lui sa ajunga judecator si a reusit.Precizez ca nimeni din familia noastra nu are nici pe departe nimic in legatura cu Dreptul!
Se poate si in Ro, cu multa perseverenta. Eu sunt plecata de multi ani, i-am sugerat sa vina sa se stabileasca in toate tarile pe unde am fost, insa a venit doar in vacanta si atat. A preferat sa termine ce a inceput acolo.
Nu e nimic rau Rory sa doresti ceva mai bun pt. copilul tau, insa trebuie sa fii realist, ceea ce tie iti lipseste cu desavarsire...fara suparare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ella_64 spune:

Delphin, ai dreptate, si in Romania te poti realiza.

Nici eu nici sotul meu nu am avut pile, nu am avut relatii in domeniile in care ne-am realizat, dar este adevarat ca eram la noi in tara si competitionam cu oameni egali noua in toate privintele.

Sotul meu s-a realizat si aici, avand in vedere ca "english can't count" asa cum foarte bine spunea un coleg de-al lui. El are o meserie care in momentul acesta este foarte ceruta in UK. Eu, de cand sunt in UK, am acelasi cap ca mai inainte, aceeasi capacitate de lucru, dar imi lipseste ceva esential: nu sunt nascuta aici si asta se vede destul de repede pentru cineva care este dispus sa recunoasca adevarul rece, in mod corect, fara sa se minta.
Regula care mi se aplica mie este aceea ca daca vor gasi un englez dispus sa faca treaba respectiva in locul meu, el/ea vor fi angajati, chiar daca eu as avea calificari mai bune decat ei. Calificarile mele nu sunt obtinute aici.

Mergi la inceput