Romanii din Marea Britanie (20)

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rory76 spune:

Da, am depus niste cv-uri ca sa zic asa ale firmei noastre...m-au cam speriat un pic vestile despre criza, dar eu tot zic ca intotdeauna va fi nevoie de serviciile pe care le oferim noi, adica renovari, macar cei care vand sau inchiriaza.
Am gasit un site despre cartea galbena, self empolyed si LTD, unii care fac contabilitate in Londra, niste romani, pe de alta parte ma gandesc cum e normal sa imi aduc oamenii acolo-self employed sau cu cartea aia galbena?
Intrebare: cum e vremea in general in Londra? adica am inteles ca e ploioasa, cetoasa, dar cand e cald, cat de cald e? eu vreau sa iau cat mai putine bagaje, si ma gandeam sa ii dau sora-mii hainele de vara, gen tricouri, rokii, ca nu cred sa fie acolo cald ca in RO...
Exista magazine din astea gen Dedeman, Bricostore, din astea cu materiale de constructii?
Cum sunt englezii fata de straini? Cum se poarta? Sunt probleme cu romanii?]
Multumesc mult pentru a ma ajutati sa imi fac o idee inainte sa vin acolo.

"Trust no one!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns motanik spune:

Yellow card e optional (dar recomandat) pt romanii care lucreaza ca self employed. Nu sunt lucruri diferite, inregistrarea ca self employed se face la HM Revenue & Customs (gen ministerul finantelor la noi) pt alocarea unui nr de referinta unic pt plata contributiilor la stat.
Yellow card se elibereaza de care Home Office (ministerul de interne cred ca e echivalentul), in urma trimiterii aplicatiei care include printre altele si dovada ca esti inregistrat ca self employed, si nu e obligatoriu.
Nu iti recomand contabili romani. Cei mai multi nu sunt contabili cu scoala, ci transformati peste noapte aici dupa ce au lucrat cu/pt contabili autorizati. Cauta chartered certified accountants, diferenta de pret nu e mare dar stai linistita ca nu ai acte facute de firme fantoma.

Vremea este mai blanda decat in Romania iarna dar mult mai ploioasa iar vara la 30 grade se simte caldura mai ceva ca in Ro, umezeala mare in aer. Deci nu renunta la tricouri si fuste, si aici tot 4 anotimpuri sunt. (nu am retinut insa unde vreti sa veniti, ca daca in nordul regatului atunci discutam altfel, cred ca verile sunt mai friguroase decat in sud, unde stau eu)

Sigur ca exista magazine gen Bricostore, daca nu aici atunci unde? :)
Homebase, B&Q sunt cele mai cunoscute lanturi.

Discutia legata de cum se poarta englezii cu romanii s-a mai purtat, cred ca fiecare are alta experienta. Eu si sotul meu suntem de ani buni aici si nu ne-am simtit niciodata discriminati. Mi s-ar parea si culmea, intr-un oras unde majoritara e populatia de alta nationalitate decat cea britanica.

Mult succes!

--------------------

Andra si bebe Theodora

Angels wanted to do the moonwalk so God sent one to bring Michael Jackson

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rory76 spune:

Multumesc, motanik! Noi cred ca vom veni in sudul Londrei, pentru ca acolo e mai bine, am inteles, ca si siguranta, clima si lucrari de care vrem noi...ma gandeam acuma, cat timp avem sa ne punem la punct cu formele legale? Adica caut cazare, achit prin banca aici, ne urcam in masina sau avion, venim acolo, si dupa aia cat timp am la dipozitie sa imi deschid firma si sa stam legal acolo? Trebuie repede-adica chestie de zile sau de luni? Nu vrem sa avem probleme cu legea...Pentru fata credeti ca ar fi bine sa ii caut de acum o scoala - sa iau legatura cu ei pe email sau sa astept sa ajungem acolo?

"Trust no one!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns belle_vue spune:

Rory, ca sa cauti scoala, trebuie sa ai adresa in UK, fiindca scolile au toate "catchement area" si nu prea iau copii care locuiesc in afara ariei respective, deci nu prea ai cum s-o faci din Ro, decat daca ai deja inchiriata o locuinta la care sa primesti corespondenta etc. Daca ai, poti sa incepi o corespondenta pe email cu scolile care acopera adresa ta, eventual sa-ti stabilesti vizite la scoala pentru cand ajungi in UK. Aici, se asteapta lumea sa vizitezi scolile la care te gandesti sa inscri copilul inainte de a o face.

N-am inteles prea bine, intentionezi sa cauti cazarea pe net? Daca e vorba de hotel pentru cateva zile ca sa va orientati, e ok, insa gasitul unei locuinte de inchiriat pe internet mi se pare cam hazardat -- in Londra, diferentele nu doar intre o zona si alta, dar de multe ori intre o strada si alta din cadrul aceleiasi zone considerate ok pot fi foarte mari. E obligatoriu sa vezi ce iei, fiindca urmeaza sa locuiesti acolo o perioada mai lunga. In plus, daca e zona proasta sansele ca si scoala de care apartine sa fie proasta sunt destul de mari. Pe de alta parte, o scoala foarte buna poate sa ridice semnificativ nivelul chiriilor si chiar pretul caselor in zona pe care o acopera... Poti sa iei legatura cu agentiile imobiliare si sa-ti trimita listele de locuinte disponibile dinainte, dar tot trebuie sa ajungi sa vezi.

Pentru tot ce e legat de deschiderea unei firme:
http://www.hmrc.gov.uk/businesses/tmastarting-up-in-business.shtml
E mult mai simplu decat in Romania!

Ti-am zis ca lumea e pe internet in UK... :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Cum sunt englezii fata de straini?

Cred ca o sa va fie greu sa va gasiti clienti. Englezii sint suspiciosi cind e vorba de straini si chiar daca o sa lasati din pret tot o sa intimpinati probleme. Am vazut o emisiune in care era vorba despre niste polonezi care se ocupau cu ce va ocupati voi si in paralel de o echipa de constructori/renovatori englezi. Englezii si-au gasit imediat client, polonezii foarte greu, si dupa ce in sfirsit au gasit pe cineva dispus sa le de-a de munca, asa ce au trebuit sa reduca din pret, in final au iesit in pierdere.

Cit despre a inchiria prin internet, iarasi cred ca este greu, sint suscpiciosi cu strainii si cine n-ar fi? Si noi am inchiriat imediat ce am ajuns aici, dar toti landlorzii au vrut sa ne vada la fata si a ajutat ca eram si cu copil. Dar toti cereau plata in avans pe 3 luni (dupa aia plateam lunar) plus un depozit pe care ni l-a dat inapoi cind ne-am mutat.

Va doresc sa inzbinditi in ce va propuneti sa sa ne tineti la curet.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lara spune:

Buna fetelor, nu am mai trecut pe la voi de o gramada de timp.
Ce atmosfera relaxata si faina e la voi :) A fost o placere sa va citesc.
Sa-i raspund si eu lui Rory, numai ca ma tem ca n-o sa fie tocmai ce ar vrea ea sa auda. Si eu cred, ca si Letitia ca va fi foarte dificil, cel putin la inceput sa sparga "piata" ca sa zic asa. Nu va fi imposibil, cu timp si bani va reusi, insa la inceput, trebuie sa fiti inarmati cu multa rabdare. Asta, in primul rand pentru ca, oricat de buni si profesionali ati fi, nu ati lucrat aici, deci nu aveti cel mai important lucru care conteaza pentru un british si anume refference. Oamenii astia sunt bolnavi dupa asa ceva si referintele sunt extrem de highly regarded. Pana si daca vrei sa inchiriezi o casa, e nevoie de asa ceva, deci daca aveti ceva cunostinte aici care sa puna o vorba buna pentru voi la landlord, va va fi mai usor sa va gasiti chirie.
Si da, sunt unii care prefera o echipa engleza celei "din afara" insa nu toti. Unii sunt chiar fericiti sa ia din afara, pentru ca o data si ei au fost in papucii lor :) am auzit de cateva ori chestia asta.
Vremea aici e.. minuata uneori, acum de cateva zile le tot ploua si bate vantul. Vara.. depinde, vara asta si mai ales toamna au fost chiar minunate, dar nu se intampla prea des asta. Deci umbrela absolut tot timpul in geanta, ca nu se stie.
Scoala copilului o vei putea rezolva relativ repede, in functie si de disponibilitatea de locuri libere la scolile pe care le ai in zona. Eu tocmai m-am mutat acum trei luni si doua luni am continuat sa-mi duc fata la cealalta scoala pana s-a eliberat un loc la scoala care era mai aproape de mine. Cum va gasiti o casa, vezi ce scoli ai in apropiere fa un tur, mergi si vorbeste cu ei si te vor indruma ei unde sa suni si vei primi acasa documentatia necesara, insa daca te muti in Londra, nu iti vor accepta cererea pana nu vei avea factura de la Council pe numele tau, ceea ce poate dura ceva timp pana iti vine, la mine asa s-a intamplat, nu mai zic (,) ca atunci cand in sfarsit venise, a venit cu eroare de numar, ajunsese la vecini.. In fine, abia cand ai factura asta, sau daca inchiriezi prin agentie, contractul de la agentie, nu de la o persoana fizica poti trimite documentatia si te anunta ei ce si cum dupa. Uneori trebuie sunat, intrebat si insistat.. depinde si ce noroc ai, sa speram ca vor fi locuri libere si se va rezolva repede.
Sa-ti deschzi o firma in UK e foarte usor, nu dureaza mult si o poti face.. prin internet, vorba lui belle-vue :D.
Multa bafta si rabdare va doresc, in timp cred ca veti reusi, insa nu va asteptati sa se intample asta chiar cum ajungeti. Intr-adevar ar fi minunat sa veniti la un contract sigur. Ca self employed te poti apuca de treaba si ai timp trei luni, nu mai mult din momentul in care ai inceput sa lucrezi sa depui pentru Self Employment si National Insurance, ca sa ai actele in regula. Sa ma contrazica fetele daca nu e asa, eu parca asa stiam.

Acum sa trec la ale mele As vrea sa stiu daca a nascut cineva la Watford General Hospital. M-am mutat in Watford si tocmai am schimbat spitalul si mi se pare ca e cam diferit aici decat in Londra. Noi o sa mai avem un mic membru al familiei la sfarsitul lunii martie, in jur de 26 Suntem super happy ca in sfarsit s-a hotarat sa vina, Ioana abia astepta sa fie the big sister. Nu stim ce e, va fi "a surprise", ca pe vremuri :D
Oricum, as vrea sa stiu in mare mai multe despre nasterile in UK, pe fiicamea am nascut-o in tara, asa ca nu stiu prea multe, eh, stiu cateva si bune si rele, dar nu m-as supara sa mai aflu. Nu ma sperie nici deca aud de rau, ba chiar m-ar ajuta sa vad unde sta rau sistemul de aici, sa fiu well prepared
Va pup si va multumesc. Multa bafta la toata lumea, indiferent ce-si propune sa faca.

Lara, 23 & mami de Ioana

www.piczo.com/Forsweetdiana?" target="_blank">Rugati-va pentru DIANA
-----------------------

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CryssUK spune:

Draga Rory76,

Eu lucrez in sistemul scolar aici si cred ca te pot ajuta cu cateva informatii.
Anul in care va intra la secondary school (high school) se calculeaza astfel:
data nasterii Anul scolar
1/09/1996-31/08/1997 8
1.09/1995-31/08/1996 9

Daca o sa o dai la o scoala de stat trebuie sa intri in legatura cu School Admissions Department de la consiliul local de care faci parte. Daca stii unde o sa locuiesti nu strica sa iei legatura cu ei de pe acum, dar procesul in sine nu il poti incepe pana nu te muti aici.
Peste 90% din scolile de stat nu se ocupa direct de admisii, ci totul se face prin consiliul local. Eventual dupa ce primesti info si formularul de la consiliu, poti suna scolile sa iti trimita un prospect si neaparat sa verifici ce grad au de la OFSTED.Ofsted is the Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills Ofsted este o insitutie desemnata de Ministerul Invatamantului sa inspecteze scolile si sa le dea grade : Outstanding e cel mai bun, si Good e ok. Dar daca e Satisfacator sau undeva acolo, mai bine nu.
Deja inscrierea pe toamna 2010 s-a terminat, deci e prea tarziu pt asta, dar tu poti cere un mid year admission.
De asta te sfatuiesc sa verifici bine scolile, pt ca cele mai bune nu mai au locuri si te pun pe un waiting list, si de multe ori se intampla sa se gaseasca un loc cand cineva pleaca (se intampla frecvent).
Dupa ce se gaseste un loc, o sa prime4sti o scrisoare acasa in care o sa iti ofere locul si in cateva zile, max 2 sapt scoala o sa te sune pt un interviu. Dupa interviul cu diriginta (Head of Year) in cateva zile ar tb sa ii dea un start date.
La interviu specifica ce limba straina vrei sa invete fetita si cere suport pt lb engleza.
Ia toate certificatele, foile matricole de acasa si te informeaza in avans despre diferite scoli in regiune ta.
Am uitat sa zic ca aria acoperita de o scoala e de in jur 3 mile, dar verifica cu consiliul.

Multa bafta,

Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lutoniana spune:

Lara felicitari pentru sarcina.
M-ai facut sa zambesc cand am citit postul tau pentru ca mie mi-a luat cam o luna sa ma obisnuiesc cu gandul ca nu voi sti ce am si inceracm sa nu imi canalizez gandurile, visele, dorintele spre baietelul mamii sau fetita .....
Acum fie vorba intre noi, a iesit ce mi-am dorit toata viata: un baietel minunat
Eu am nascut la Luton & Dunstable Hospital, un spital foarte mare la care am fost si pt cele 2 ecografii. Stiu ca mai sunt si experiente neplacute insa a mea a fost una cu final fericit chiar daca in esenta a fost o nastere foarte grea.
Pe tine te va ajuta faptul ca ai mai nascut dar eu eram la prima sarcina si am fost avida dupa toate informatiile de aici, am participat la toate cursurile posibile.
Vei naste cu o moasa care la mine cel putin a scris caiete intregi de hartii si hartoage , pe un pat normal (asta era alt stres de-al meu) si ceea ce e bine este ca poti sa scrii dinainte un birth plan in care sa spui ce-ti pofteste inimioara: sa primesti copilul pe piept dupa nastere sau nu, sa-i tai tu sau partenerul cordonul sau nu, daca vrei sa-ti spuna ei sexul sau vrei sa te uiti tu....(eu am ales sa-mi spuna moasa dar a uitat saraca si dupa ce imi pusese bebelusul pe burtica ...incercam sa-l ridic de-un piciorus sa vad ce e si in acelasi timp eram terorizata sa nu i-l rup cumva )
Cred ca ar fi mai usor sa pui intrebari...ca eu mi-s tare vorbareata si nu ma maiopresc. Daca stiu, te ajut cu mare placere.
Uite iti las si povestea nasterii fiului meu pentru mai multe amanunte.

Rory se schimba si la faruri ceva la masinile din Ro
Cu inchiriatullocuintei este oarecum greu pentru ca toti vor vrea sa vada referinte asa cum au spus si fetele iar noi nu aveam. Ori apelezi la privati (noi umblam prin agentii) ori ai noroc cum am avut noi.
Am stat doar 2 zile la hotel si in a treia ne-am mutat.

Mi-am dorit fericirea, am cautat-o si am gasit-o....se numeste David 13 septembrie 2009

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lara spune:

Lutoniana, tocmai ti-am citit povestea nasterii lui David. Oh, nu ai idee cat de tare m-a emotionat..
Daca puiul meu va fi baietel, tot David il va chema.. numele asta e pregatit de mult, de fapt, eu ar fi trebuit sa nasc tot in septembrie cam cand ai nascut tu, insa am pierdut sarcina la inceputul anului. Asa ca povestea ta e cu atat mai speciala pentru mine, mi s-a parut minunata si cu final atat de fericit si emotionant, in ciuda experientei prin care ai trecut. Felicitari!
Iti multumesc pentru sfaturi si info, sunt foarte bine venite Daca mai e ceva de care iti amintesti, cu placere sau nu, be free sa-mi povestesti, ma bucur ca esti vorbareata, I`m a good listener
Sincer, nu stiu ce as putea sa intreb acum, mai revin eu pe parcurs cu intrebari, mai e ceva timp pana trebuie sa nasc si sigur o sa va bombardez atunci cu chestii mai concrete.
Crestere usoara lui bebe David
Numai bine!

Edit, ca am vazut pozele cu bb David. E adorabil!!!

Lara, 23 & mami de Ioana

www.piczo.com/Forsweetdiana?" target="_blank">Rugati-va pentru DIANA
-----------------------

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ella_64 spune:

Lara, felictari pentru bebelusul care va veni. Indiferent ce va fi iti doresc sa fie sanatos, vesel si plin de noroc.

Mergi la inceput