Romanii din Marea Britanie (20)
Raspunsuri - Pagina 19
ella_64 spune:
Belle_vue, nici mie nu imi sarisera in ochi aspectele de care s-a legat ambasadorul nostru. Si mie mi s-a parut emisiunea buna, in stilul zeflemitor englezesc, dar in general buna.
Partea cu apa comunista mi s-a parut ca nuca in perete; nu avea nici in clin nici in maneca, cred ca a fost unul din comentariile stranii pe care le face Clarkson de obicei doar ca sa nu taca. Iar partea cu palaria si tiganii a fost atat de patetica incat s-a incadrat in cadrul general al sfintei ignorante britanice.
Nici nu ma asteptam de la Clarkson la alt gen de comentarii.
Mai bine ar incerca domnul ambasador sa promoveze partea buna a Romaniei in loc sa sublinieze, fie si indirect, partile rele. Dar cred ca el stie mai bine, nu ? Altfel de ce ar fi el ambasador si nu noi?
Luna1 spune:
Belle-vue si mie mi s-a parut ca emisiunea a pus Romania intr-o lumina placuta, ba mai mult fratele meu a fost sunat in secunda doi dupa emisiune de un prieten englez care s-a rugat de el sa mearga in Romania la vara ca i s-a parut superb. Eu cred ca a scos Romania exact asa cum e, cu bune si cu rele, si englezii care au urmarit emisiunea au inteles ca este o tara absolut normala din fostul regim comunist. Eu cred ca fara astfel de imagini care arata realitatea, strainii cred ca este mult mai rau (vorbesc de cei care nu au fost acolo).
Sotul meu (englez) a fost mandru, el iubeste Romania si a ras de la inceput pana la sfarsit de comnentariile facute, in sensul ca initial au crezut ca au cele mai tari masini de acolo, ulterior au ajuns in Constanta si au ramas socati de opulenta si frusetea locurilor. Lui personal (sotului) i s-a parut o reclama facuta Romaniei si mi-a zis ca daca n-ar fi fost acolo niciodata si-ar fi dorit sa mearga dupa o astfel de emisiune.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
LauraNicole spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Luna1 Sotul meu (englez) a fost mandru, el iubeste Romania si a ras de la inceput pana la sfarsit de comnentariile facute, in sensul ca initial au crezut ca au cele mai tari masini de acolo, ulterior au ajuns in Constanta si au ramas socati de opulenta si frusetea locurilor. Lui personal (sotului) i s-a parut o reclama facuta Romaniei si mi-a zis ca daca n-ar fi fost acolo niciodata si-ar fi dorit sa mearga dupa o astfel de emisiune. Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007) |
Si mandrul meu viitor sot a ras la comentarii si vrea sa incercam la anul sa ajungem cu masina in Ro si sa mergem pe-acolo ( e impatimit fan al emisiunii Top Gear ) ! Vreau neaparat sa-l duc la Vatra Dornei Bai unde mi s-a parut cel mai frumos loc din lume !
Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it!
LauraNicole spune:
Luna1 ,cu data de nastere ai dreptate pentru ca fie-mea e nascuta pe 23 mai1997 deci are 12 ani juma si e in anul 8 aici !
Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it!
rory76 spune:
Multumesc mult pentru raspunsuri! Deci, va fi clasa a 9-a, inteleg. Daca noi plecam in primavara, va fi in timpul anului scolar, o primesc atunci? ca am auzit ca la ei transferurile se fac numai la inceputul anului, da' ma gandesc, ca sunt multi in situatia asta...n-o sa stea bietul copil acasa 3-4 luni degeaba,nu? Si clasa a 9-a asta inseamna liceul? Cate clase are liceul? exista cumva licee specializate, ca la noi, gen arta, sport, informatica, sau sunt pur teoretice? unde gasesc mai multe info despre sistemul de invatamant din UK? Oare as putea sa lucrez si eu acolo ca primary school teacher? Aici, in Ro, am fost invatatoare 12 ani, din care 3 la scoala unde predam numai in engleza, trebuie sa imi iau si niste recomandari ceva,nu?
"Trust no one!"
belle_vue spune:
Rory76 uita-te pe paginile oficiale legate de educatie si curriculum ca sa iti faci o idee despre procesul de educatie din UK:
http://www.direct.gov.uk/en/Parents/Schoolslearninganddevelopment/ExamsTestsAndTheCurriculum/DG_4016665
Scoala primara aici e de la 5 ani la 11, iar cea secundara de la 11 la 16 obligatorie, dupa care dau un examen GCSE, iar cei care vor sa continue scoala si sa mearga la universitate mai fac 2 sau 3 ani pt A si respectiv AS levels. Astia ultimii ani sunt considerati "colegiu".
Tu poti sa lucrezi daca vei avea drept de munca in UK si daca iti iei de la Ministerul Educatiei din Romania (Dept de Relatii Internationale) o adeverinta ca ai drept de predare in Romania si respectiv la ce ani si pt ce subiecte. Asta foloseste la echivalarea in conformitate cu o directiva europeana a ceea ce in UK se numeste QTS (Qualified Teacher Status -- cauta pe web).
Aici, profesorii predau in general pe grupe de varsta (asa numitele Key Stages -- o sa vezi in link-ul pe care ti l-am dat) si nu prea se schimba. Adica si la scoala primara se schimba "invatatorul" in fiecare an -- sau cel mult la 2 ani, fiindca un anume profesor/invatator are intotdeauna anul 2 sau 3 etc.
Probabil ca cel mai bine ar fi cand ajungi aici sa incerci sa gasesti o scoala care sa te primeasca sa faci "practica" o perioada, ca sa te obisnuiesti cu sistemul. Sunt multe resurse pe internet si destul de bine organizate -- aici toata lumea e pe internet, asa ca o sa-ti fie usor sa gasesti ce-ti trebuie.
Luna1 spune:
Rory ti-a explicat bine Belle_vue, conteaza f mult si zona in care mergi, unde locuiesc eu e primary school pana in anul 6 apoi secondary school din anul 7 (un fel de liceu). In zona in care sta cumnata mea la doar 15 mile de noi e alt sitem, primary school, middle school, high school. Deci putin diferit insa in principiu toate functioneaza asa cum ti-a explicat Belle. Transferul se face oricand, nu doar la inceputul anului, iti dai seama ca mai sunt oameni care se muta dintr-un loc intr-altul, deci isi muta si copii. In fct de data nasterii copilul tau va fi a 8-a sau a 9-a.
LauraNicole si noi planuim sa mergem cu masina in Romania si sa facem si Valea Oltului.
rory76 spune:
Aha, acuma am mai priceput ceva!!Sistemul lor este cu totul diferit de cel de aici, nu stiu cum o sa se adapteze fii-mea, dar stiu ca e obisnuita saraca cu mutarile pana acum a invatat in 5 scoli!
Alta intrebare: daca venim cu masina noastra in Anglia, o sa putem conduce? Trebuie sa facem acolo un curs de soferi ceva? Stiu ca la ei este altfel si condusul, e cum zicea o tipa la TV:"conduci regulamentar pe contrasens!" Trebuie adaptata si masina cumva la mersul pe stanga?
Alta intrebare, de fapt, mai mult o rugaminte: daca aveti ceva renovari de facut prin casa, sau de construit o casa, sau aveti prieteni care au nevoie de echipa de amenajari interioare, oriunde in Anglia, anuntati-ma! Noi o sa venim oricum acolo cu echipa noastra, dar ma gandeam ca e mai usor cand pleci cu o lucrare deja contractata ...
daca vrem sa ne facem reclama acolo, exista un ziar asa cu anunturi, ca la noi? Exista bannere pe mijlocul strazii pentru reclama? Cum o fi mai eficient?
Sunteti niste dragute, multumesc din suflet pentru ajutor!!
"Trust no one!"
mess0804 spune:
Am trecut intamplator si eu azi pe aici (hihi, stau pe forum ca omu' e dus la meci )...
Mie au venit colegii sa imi spuna super incantati de emisiune, le-a placut tare. Si mie mi-a placut, mi s-a parut Ro chiar asa cum e: cu bune si rele (ca si peste tot in lume). M-a deranjat mai mult emisiune echivalenta la care se uitau cica in pub: in RUSA mama naibii...
La minunile care au fost prin presa despre romanii nu a reactionat domnul ambasador, asta care poate o replica sa fi avut aiurea (care oricum a fost pe post de gluma) nu mi se pare ca are de ce ne leza asa tare....
Luna1 spune:
Rory masina nu trebuie adaptata la nimic, conduci normal insa pe cealalta parte a drumului si nu uita, prioritate de dreapta la intersectii. Carnetul e valabil, ba mai mult, il poti preschimba in carnet de conducere englezesc contra unei taxe. Nu mai stiu exact ce si cum, dar poate iti poate da mai multe detalii cineva care a facut-o de curand. Aici asigurarea este costisitoare la masina si taxa de drum insa am inteles (la fel poate iti dau mai multe detalii fetele mai informate) ca daca iti faci casco in Romania poti conduce fara o alta asigurare facuta aici.
Despre reclama, da exista ziare locale, iti poti face reclama de asemenea pe websituri de constructii/amenajari interioare si chiar pe websit-ul comunitatii romanesti in cazul in care doresti sa fi cunoscuta si printre romani.