Romanii din Marea Britanie (20)
Raspunsuri - Pagina 11
motanik spune:
Elia, noi vorbim numai romana cu ea acasa pt ca suntem romani amandoi.
Scuze, nu am retinut daca sotul tau este tot roman. Daca da, atunci vorbiti in romana cu ea tot timpul.
Daca e englez, vorbeste tu cu ea in romana cand sunteti singure si in engleza cand sunteti toti 3.
Va invata engleza f repede in parc cu alti copii, la gradinita si apoi la scoala.
--------------------
Andra si bebe Theodora
Angels wanted to do the moonwalk so God sent one to bring Michael Jackson
carstea spune:
Buna seara
Mai s-a mai animat un pic subiectul.
Sa-l mai anim si eu un pic cu o intrebare.O buna prietena a mea vine in Uk si are fetita de clasa I in tara.Ce trebuie sa faca sa o inscrie aici la scoala?Unde trebuie sa se adreseze?Care e primul pas?
Sper ca Laura are un raspuns pt mine ca tocmai a terminat cu inscrierea.
Va pup
DarkBendis spune:
Buna seara si de la noi!
Toate bune prin Glasgow...a venit toamna, ploua, bate vantul...zici ca-i Scotia
Noi suntem bine, eu am inceput din pacate lucrul and I HATE IT!!! dar asta este, nu ne descurcam cu un singur salar. Mister merge la childminder si s-a acomodat relativ bine (desi tot cu mami si tati e mai bine)imediat face 10 luni, a inceput sa mearga tinut de manuta, i-a iesit un dintisor si mai sunt cativa "pe venite", aplauda, baga totul in gura, chiuie la pisici, povesteste in limba lui non-stop... intr-un cuvant, creste
Elia, sotul meu e scotian, asa ca el vorbeste cu bebe in engleza, eu in romana, si asta chiar atunci cand suntem toti 3. Asa am si citit ca ar fi bine sa procedam, si asa mi s-a si recomandat de catre speech therapist-a de aici, si (teoretic) daca o sa continuam asa si vom fi consistenti, bebe va fi bilingv, ceea ce ne si dorim. In caz ca sotul tau e roman, iti pot spune cum a procedat cumnata-mea care locuieste cu sotul ei in Italia (ei fiind amandoi britanici). In casa vorbeau atat intre ei, cat si cu copiii in engleza, iar "afara" vorbeau italiana. Acum toti 3 copiii lor sunt bilingvi.
Nu te stresa prea tare cu limba engleza, Alexandra va merge la gradinita/scoala in limba engleza, va avea prieteni/vecini/camarazi de joaca locali, si va invata oricum foarte repede engleza. Eu as incerca sa ma asigur sa vorbeasca romana (daca asta e lucru dorit), din experienta cunostintelor pe care le am aici limba romana e cea care e folosita din ce in ce mai putin de catre copii, nu engleza.
Pup pe toata lumea si ma bucur ca sunteti toate bine!
Va doresc o duminica placuta si nu uitati sa dati ceasurile cu o ora in urma la noapte
Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)
Our Goblin Prince
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
s_ellia25 spune:
buna ziua fetelor..timp urat in north wales poua torential cu un vant idiot care a adus toate frunzele in fata casei noastre,nu de alta dar ca sa am si eu ce face doar stau acasa tot timpul'degeaba'..noi suntem romani amandoi stabiliti aici de aproape 3 ani..
motanik si tu si darkbendis la unison imi ziceti sa vb cu fetita in romana..dar problema e ca dc o sa locuim in continuare prin zona va trebui sa invete si welsh ca aici toti copii vorbesc welsh,inclusiv la scoala au cu predare in welsh..asa ca eu cum sa fac sa fie bn??va 'pride'si engleza si welsh din gradinita si jocul cu alti copii?nu stiu..e o nazdravana isi suge manutele tot timpul si gangureste acolo in limba ei..se intoarce pe burtica dar inapoi neam si incepe sa tipe dupa ajutor..
pwwp la toata lumea..o duminica placuta va doresc..
LauraNicole spune:
Citat: |
citat din mesajul lui carstea Buna seara Mai s-a mai animat un pic subiectul. Sa-l mai anim si eu un pic cu o intrebare.O buna prietena a mea vine in Uk si are fetita de clasa I in tara.Ce trebuie sa faca sa o inscrie aici la scoala?Unde trebuie sa se adreseze?Care e primul pas? Sper ca Laura are un raspuns pt mine ca tocmai a terminat cu inscrierea. Va pup POZE Rares(7 mai 2007) Filmulet Un anisor |
Salutari tuturor !
Buna , Cristina ! Ce varsta are fetita?Daca are 6-7 ani cum se intra la scoala la noi in clasa 1 e posibil sa o inscrie in an mai mare .Sa se duca la Counsil din zona in care locuiesc si sa intrebe acolo ca sa stie sigur sigur .Trebuie neaparat pasaportul mamei , pasaportul copilului daca are separat , ceva care sa ateste adresa unde locuiesc (eu am avut scrisoare scrisa de mana de logodnicul meu si a mers ,de asemenea,daca stau cu chirie si nu au inca contract de inchiriat am inteles ca merge scrisoare de la propietar) .Cauta-ma pe messenger sa iti explic acolo mai detaliat !La Counsil sa explice exact ca in Romania fetita ar fi intrat in clasa 1 ca asa se intra acolo ,daca a fost sau nu la gradinita ,si piticlontul cu ea ca madam sau musiu care vor cobori din office sa vorbeasca cu parintii ii vor pune intrebari si micutei .Printre intrebari va fi si cea cum se descurca in engleza .
Daca mai e nevoie sa afli ceva , scrie-mi pe nickysweet4u @ yahoo . com (am pus spatii sa nu ma trezesc cu spamerii ) .
Motanik ,felicitari pentru primii pasi ai Teodorei !Draga de ea ca tare imi sunt dragi cum incep ei sa mearga ca ratustele !
La mine , in MousiLand (cum imi numesc prietenii casa in urma nicknameului dat mandrului meu ) suntem bine , miercuri mi s-a terminat divortul si , in urma atator ani de stress si scandaluri , m-am simtit atat de usurata,de calma in sfarsit incat ma simteam obosita , epuizata ca dupa un efort imens .Am avut avocat grozav si s-a terminat totul de la prima infatisare . Soricelul a asteptat sa treaca doua zile si , in timp ce eram in Pub si ascultam un el si o ea cantand o melodie a lui Meat Loaf (de fapt mai mult urland la karaoke ) , in timp ce ea urla " Will you love me forever,will you make me a wife and make me happy forever !" ,Mousi al meu se intoarce spre mine si cu un zambet shugubat imi spune : " Asta tu ar fi trebuit sa o canti ca eu sa raspund DA ! " si imi pune inelusul pe deget !Mi s-au muiat grisinele si am plans ca o bleanda !L-am intrebat daca e ceea ce cred eu si a zis DA .Asa ca...............
Alexa a terminat ILU cu Excelent scris pe diploma,cu recomandare catre noua scoala sa se aiba grija ca e " gifted " pentru ca scrie poezii si picteaza si tot pe "docomente " scrie ca de la Level 3 de english a trecut la amazingly si headteacherul (nu pot sa zic directorul scolii ca aici fiecare an are un fel de sef ) mi-a zis ca i s-a spus de catre profesorii de la Cranford ca Alexa are darul de a invata foarte usor limbi straine si , daca sunt de acord sa mi-o inregistreze in clasa de franceza .Normal ca am zis Da .
Ellia , felicitari pentru micuta si nu te speria , uneori dureaza mai mult pana iei alocatia respectiva si , cum te-au sfatuit fetele , aplica pentru Child Refund !
In rest , numai bine tuturor !
Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it!
ella_64 spune:
Laura, felicitari pentru rezultatele Alexiei. E minunat ca s-a adaptat atat de bine si de repede la invatamantul britanic. Succes si pe mai departe! Iar tie, iti doresc sa fii fericita in noua casnicie (daca am inteles eu bine) .
Cristina, unul din parintii copilului trebuie sa ia legatura cu Local Education Authority, LEA, din orasul/zona respectiva. Ei vor fi cei care ii vor face propunerea pentru scoli si care iti vor spune unde au locuri libere. In paralel, e bine ca parintii sa caute scolile din apropierea domiciliului. Aceast lucru este necesar pentru ca repartitia se face de cele mai multe ori in functie de domiciliu, asa cum e si la noi in tara. Dupa ce localizeaza scolile, e bine sa caute pe internet rapoartele OFSTED despre scolile respective. Acestea rapoarte sunt facute in urma unor inspectii Ofsted, la intervale de 2-3 ani, in scoli si contin informatii importante despre scoala respectiva: care este nivelul elevilor, care este gradul de agresivitate in scoala, la ce nivel lucreaza profesorii, care sunt conditiile de masa, sport, cum se ocupa tutorii de an de elevi (pastoral). Dupa acest pas e bine ca parintii sa ia legatura cu scolile asupra carora s-au oprit - sa sune la Office si sa programeze o audienta la director ( Headteacher sau Headmaster) si sa faca o vizita la scoala. Pot cere sa faca un tur al scolii si sa intre pentru cateva minute in clase sa vada cum se desfasoara orele. In felul acesta atunci cand LEA va veni cu propunerea de scoala ei vor fi avizati si vor sti ce se intampla in scoala respectiva.
Motanik, felicitari pentru startul Theodorei. Nu mai aveti mult si va scotoci peste tot :). Am aruncat o privire pe fotografia ei si aveti o mandrete de fetita! :)
Eu am fost tare prinsa cu scoala si in plus mi-am luat si niste meditatii la 6th Form ca sa nu ma plafonez chiar de tot in Secondary School. Deocamadata sunt inca pe sistemul de suplinire, care este mai flexibil si imi da posibilitatea sa imi aranjez programul in functie de nevoile familiei. De la anul, cand fiul nostru va pleca la Universitate, totul va fi mai simplu intr-un fel si ma voi putea angaja la un program incarcat pe o durata mai lunga.
Elia sa va traiasca fetita. Nu trebuie sa iti faci griji de faptul ca fetita nu va invata sa vorbeasca in welsh si in engleza. Fiul nostru vorbeste curent engleza si germana si acasa vorbeste romana. Singura problema este ca uneori frazele in romana au constructia celor din engleza. Copiii invata foarte repede limbile straine. Am mai povestit aici pe forum. Am o prietena care acum s-a mutat in Germania si s-a casatorit acolo. Ea este japoneza. Fetitelei cele mari au tatal brazilian, deci el vorbeste portugheza. Ele vorbeau acasa japoneza, portugheza si cand erau la scoala vorbeau engleza. Acum vorbesc si germana. Nu este o problema.
Bendis, felicitari si voua pentru progresele facute de cel micut, :)! Sa nu iti para prea rau ca trebuie sa mergi la servici. E totusi bine ca ai un loc stabil, la care te poti intoarce. Pe vremurile acestea e mare lucru.
Adina, ai gasit medicul de care aveai nevoie?
Cred ca am recuperat toata perioada de tacere prin care am trecut in ultimile luni . Acum sa apuc sa scriu cat sunt in half-term, ca dupa aceea, cine stie cand voi mai avea timp .
va pup pe toate si va doresc o saptamana buna
P.S. am vrut sa va scriu numele in purpuriu si cu caractere ingrosate dar nu imi iese deloc asta, desi am incercat tot felul de variante .
mess0804 spune:
Azi n-am reusit sa fac programare la GP, mai insist maine (tb sa suni dimineata la 9 fix, azi am putut sa sun de abia pe la 9.15 si deja nu mai aveau locuri pe azi.
Is mai multi doctori la GP insa nu stiu la care am fost si la care nu (am fost la 2 indience si amandoua mi-au zis nu). Ultima data am fost pt ca aveam rusii de 3 saptamani si mi-au dat pastile sa il opresc si atat. Singura lor medicatie pe care mi-o ofera sunt anticonceptionalele (de care am luat 5 ani si nu mai vreau). M-am si certat cu tanti GP ultima data ca imi raspundea aiurea si m-am enervat: eu ma plang 9exagerat) ca ma doare la contact si ea imi zice inseamna ca nu esti pregatita (si daca ma doare de fiecare data ce sa fac tanti sa nu mai fac nik? as putea sa am o rana cat mine de mare inauntru ca ei insista ca nu iti trebuie ginecilog daca smear test ti-a iesit ok - smear- am facut acum vreun an jumate-doi)
Si e si un subiect aiurea ca sa ma apuc sa fac scandal...
Am gasit pe vreo 2 pagini si un pret si era 150 - 180 consultatia si ma gandesc ca tb sa mai coste o avere si tratamentul. Tb sa fac programare insa tb sa fac si de la munca sa vad cand imi pot lua liber. Cu banii astia m-as duce pana in ro daca as avea timp.
Mai studiez posibilitatea.
rory76 spune:
Fetele, stiti cumva ce studii/cursuri trebuie sa am ca sa pot lucra ca si "childminder" in Londra? Noi vrem sa plecam din tara dar trebe sa ne orientam si eu am fost invatatoare in Ro timp de 12 ani, vorbesc fluent engleza. Nu stiu daca studiile din Ro sunt suficiente sau ba, ma poate lamuri cineva? Multumesc frumos!
"Trust no one!"
cristina1974 spune:
Salutare la toata lumea!
Am mai citit aici, insa nu am mai avut timp sa scriu nimic. Acum am cateva minutele si va zic si eu din experienta mea:
Vis-a-vis de limba vorbita in casa..... eu vorbesc romana, cat de des pot cu fetele, Kaveh vorbeste farsi cu ele, la fel, cat de des poate, noi doi vorbim ba engleza,ba farsi, iar copiii vorbesc romana, engleza si farsi, insa preferara este, de departe, engleza.
Chiar si Georgia, la aproape trei ani, iti raspunde in limba in care o intrebi.
In legatura cu problema Adinei, vreau sa spun ca am avut si eu o problema de genul asta. A trebuit sa fac biopsie si colposcopie, nu am ajuns, ce-i drept, la cauterizare, insa pe mine m-a marcat chestia asta. Ce parea la inceput "stadiu incipient de cancer", s-a dovedit a nu fi decat o chestie care a trecut de la sine. Insa, de atunci, in fiecare an mi se face programare pentru smear test, si asta pentru ca am avut problema aia initiala. Smear - test-ul il fac la NHS, pt ca ei imi fac programarea, insa absolut orice altceva mi le fac in sectorul privat. Si, pentru linistea mea, din cand in cand imi refac smear-testul si la medicul privat. Eu merg la Portland, si sunt multumita de ei.
In rest, felicitari noii mamici, felicitari pentru performantele copilasilor care au crescut intre timp, si sper sa am mai mult timp in viitor ,sa pot scrie mai mult. Deocamdata, alergam si muncim.
s_ellia25 spune:
buna seara tututror..ma bucur pt performantele copilasilor vostri..
motanik felicitari pt fetita ta..ma uit si eu la puiul meu si ma gandesc ca mai e muuult pana atunci..la scoala si performante scolare inca nu imi permit sa visez..
sanatate multa la toata lume...tre sa ies ca plange bbica...