Calendarul gradinarului vesel :- ) 9
Raspunsuri - Pagina 23
claudia_a spune:
Ajutati-ma si pe mine...
In sfarsit sper ca saptamana asta sa terminam gardul... urmeaza sa aram terenul si sa pun cate ceva pentru primavara... ce as putea sa mai "cultiv" la vremea asta??? gazon? Flori de primavara? brazi? pomi fructiferi? trandafiri?... nu e prea tarziu sa pun si eu cate ceva in pamant? (avem 1000 mp gol pusca)
lbelciug spune:
Claudia poti pune pomi fructiferi sau conifere; acum e per ideala caci a incetat vegetatia.
Daca vrei sa ai gradina la primavara, poti pune stufat, arpagic, usturoi, salata, spanac. Succes!
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
Vara 2009
valentinag spune:
Tala,nu tunde trandafirul,in primavara faci operatiunea asta!Si ai mei sunt inca plini de flori si boboci!
Daliile nici noi nu le-am scos,sambata fac operatiunea,ca tot asa,inca au flori frumoase!Gladiolele si canalele(sau care o fi pluralul)saptamana asta le scoate mamaie.
Lalelele,crinii,brandusele,narcisele si restul de plante de primavara noi nu le scoatem,doar atunci cand vreau sa le mut!
Mi-au inflorit si 2 culori noi de tufanele,una alb galbuie zdrentuita si una lila,sunt superbe,imi pare rau ca nu am facut poze,poate daca le mai prind pana sambata sa fac.
Mi-au mancat gugustiucii aproape toata salata plantata,imi venea sa arunc cu grau tratat sa moara toti nesimtitii,am stat sambata de am plantat iarasi,sper pásta sa mi-o lase!
A si acasa mi-a inflorit trandafirul japonez,dupa 5 ani de stagnare,e asa frumos!Si ficusul benjamin mi-a murit,de tot,i-au cazut toate frunzele si s-a uscat,al 3-lea care imi moare,nu-mi mai cumpar niciodata!
"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
valentinag spune:
Claudia,pe langa ce ti-a zis liviana,mai poti sa pui si zmeur daca vrei,afin,arbusti de genul asta!Mai intai iti faci schita pamantului da?Adica te hotarasti care sa fie gradina de legume,care de flori,fa-ti pe o hartie si in functie de ce va hotarati plantati.Eu daca as avea un loc virgin,asa as face.De ex imi doresc tare mult sa scap de bolta de vie pe care o avem,dar nu ma pot intelege cu bunica-mea
"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea
Tala spune:
Valentina, multumesc de sfat, asa voi face, astept sa tund trandafirul in primavara iar daca vine bradutul, il voi muta cu o mare cupa de pamant cu tot ca sa nu-l deranjez prea tare.
Claudia, cand iti faci planul gradinii nu uita sa iei in calcul zonele umbroase si cele insorite astfel incat sa oferi fiecarei plante ce are nevoie. Analizeaza bine pamantul ca sa vezi ce-ti suporta (pe mine m-a pacalit la inceput, dar in final mi-am dat seama de care este). Vorbesc ca o experta, nu sunt recunosc, dar sa stii ca eu ma bucur ca n-am putut pana acum din diferite motive sa-mi populez curtea pt ca am avut timp sa ma documentez si stiu acum ca in final va arata perfect.
Pentru cine este interesat, va pot spune ce plante am gasit care se preteaza la tipul nostru de clima si care infloresc si sunt pline de miresme IARNA. Cand am intrebat pe cei care au venit sa-mi faca gradina (dar nu i-am mai chemat) ce flori infloresc iarna n-au stiut sa-mi spuna decat despre spanz, dar sunt atat de multe si atat de minunate....
gandeste-te ce-ti doresti de la curtea ta: productie de legume, flori, umbra, miresme....si in felul acesta poti selecta ce ai nevoie. Nu uita ca pomii fructiferi nu sunt toti autosterili si trebuie sa iei cate 2 sau soiuri care se polenizeaza reciproc,; unele plante sunt invazive (chiar zmeura, capsunile, si altele) altele sunt periculoase in anumite sensuri (fie rup tevi - lonicera sau glicina, chiar si luleaua turcului) sau otravitoare, atrag sau resping anumite insecte sau pasari etc. Trebuie sa iei in calcul si dimensiunea finala a plantelor, arbustilor sau copacilor pe care ii pui ca sa nu ajunga sa se sugrume in final cand ajung la maturitate.
Gandeste si aleile in functie de punctele de interes din curtea ta.
Se pare ca n-au fost pierdute noptile mele de studiu (in principiu pe internet) dar iti pot recomanda si niste carti care mi se par mie destul de pline de informatii.
Succes si rabdare.
Bucurie!
claudia_a spune:
Tala draga, sunt ca un burete, vreau sa invat sa disec si in final... sa stiu exact ce pun in curtea mea... terenul nu este pentru casa (deocamdata vreo 5-7 ani); l-am luiat pentru aer curat (si slava domnului zilele astea geroase am stat acolo de dim pana seara, am turnat beton la gropile de gard si nu am racit nici macar un pic); avem 1.000 mp, 20 (la poarta)x 50 lungime... e dispus foarte bine (zic eu); in fata 500 mp vrem frumusete (gazon, flori, arbusti ornamentali, 1-2 braduti, gazon, foisor... in spate 500 mp ii las pentru gradinarit legume, pomi fructiferi, cativa butuci de vie...
Orice info e bine venita... daca ai site-uri de info, poze, amenajari,orice de gradina - vreau (mail claudyany@yahoo.com - daca aici se considera reclama)!Multumesc
lbelciug spune:
Tala, vreau si eu info despre gradinarit si florile inmiresmate iarna. Daca ai in format electronic, mi le poti da te rog pe email?
Merci.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
Vara 2009
Tala spune:
Claudia, Liviana, va trimit pe mail pt ca am facut o selectie in word, cu poze si info despre fiecare - este cam ce-mi doresc eu in curtea mea (si voi avea la un moment dat)
Bucurie!
gabitza2005 spune:
Fetelor vad ca va pricepeti la gradinarit . Am si eu o intrebare :are cineva experienta cu Leandri plantati in gradina. Cum rezista la noi iarna? Trebuie sa facem ceva sa scapam de ghivecele imense (ca au crescut marisori) si eu una am observat la greci ca in pamand devin adevarati copaci. Oare merge si la noi????
claudia_a spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gabitza2005 Fetelor vad ca va pricepeti la gradinarit . Am si eu o intrebare :are cineva experienta cu Leandri plantati in gradina. Cum rezista la noi iarna? Trebuie sa facem ceva sa scapam de ghivecele imense (ca au crescut marisori) si eu una am observat la greci ca in pamand devin adevarati copaci. Oare merge si la noi???? |
De la geamul biroului meu vad in curtea unui preot: gazon, flori, copacei, foisor... super; atractia insa este un leandru "aranjat" in pamant de vreo 3 ani si care rezista impecabil de la an la altul! Toata vara e plin de flori si frunze... cand da inghetul, il imbraca in folie albastra si il leaga cu scotch, pana la primavara! Acum de exemplu nu este inca impachetat... creste in fiecare an foarte frumos si chiar a ajuns ca tufele din Grecia! Si noi avem vreo 2 pe care ii tin in balcon (inclusiv iarna) si nu au patit nimic. Ii vom planta in curte la primavara!