stie cineva cum se face o foaie din fondant pentru imbracat torturi?martipan am reusit sa fac,dar fondant nu ,si tare as vrea sa reusesc
Anita-
Martipanul se foloseste la imbracarea torturilor,decoratii sau umpluturi.Este o pasta dulce din migdale.In alte tari se gaseste peste tot,la noi nu prea,exceptie anumite cofetarii din capitala,la mine in Constanta nu am gasit.Reteta mea este urmatoarea:
500grame migdale
200 grame zahar pudra
200 grame miere
1 esenta vanilie
zeama de lamaie
(putina faina sau amidon sau mult zahar pudra pentru intins foi)
Migdalele se curata de coaja(se tin in apa calda cateva minute si se decojesc apoi se usuca pe hartie o zi),se macina marunt intr-un robot de bucatarie.Se amesteca zaharul pudra cu mierea,esenta vanilie,zeama lamaie si se adauga treptat faina de migdale.Se framanta pana rezulta o pasta groasa,apoi se presara pe masa de lucru faina sau zahar pudra,chiar din amandoua la greu,se framanta pana devine flexibila si o puteti intinde cu sucitorul de lemn in foaie.Foaia se poate colora(evident inainte de a o intinde),colorantii contin "E"urile acelea rele,dar asta e riscati daca vreti culoare!Se imbraca torturi sau se modeleaza figurine,flori,etc.Retineti ca aluatul pentru foaie nu trebuie sa fie foarte gros cativa milimetri,daca e prea tare puteti adauga un pic de apa,daca va iese prea moale si nu puteti face figurine sau flori mai adaugati zahar pudra.