Bona
Raspunsuri - Pagina 5
theo_2004 spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui Olina87
pe vremuri o astfel de femeie era numita guvernanta, nu bona; bona se ocupa cu cresterea si guvernanta cu educarea copilului |
conform DEX online:
"BÓN//#258; ~e f. înv. Femeie angajat#259; într-o familie bogat#259; pentru a se ocupa de educa#539;ia #537;i îngrijirea copiilor. /<fr. bonne, germ. Bonne "
"GUVERNÁNT, -#258;, guvernan#539;i, -te, adj., s.f. 1. Adj. (Adesea substantivat, m. pl.) Care guverneaz#259;. 2. S.f. Femeie angajat#259; pentru cre#537;terea #537;i educarea în familie a copiilor (mai ales pentru înv#259;#539;area unei limbi str#259;ine). – Din fr. gouvernant.
GUVERNÁNT//#258; ~e f. Femeie angajat#259; într-o familie pentru a educa, a instrui #537;i a cre#537;te copiii. /<fr. gouvernante
GUVERNÁNT#258; s. f. persoan#259; angajat#259; pentru supravegherea #537;i educarea copiilor. (< fr. gouvernante) "
Olina87 sa inteleg ca esti BONA si te-a deranjat descrierea pe care am facut-o eu?
Si discutia nu era despre "pe vremuri" ci despre momentul actual, anii 2009 - 2010, despre ce doresc mamicile. Guvernanta este un termen greoi, de pe vremuri, Bona fiind cuvantul care acum, in zilele noastre, se ocupa de cresterea si educarea copiilor f mici. Educatia trebuie facuta si la 1 an si la 2, 3 etc. Cred ca toate mamicile doresc ca persoana care petrece o buna parte din timp cu copilul lor sa fie o persoana care vorbeste corect limba romana (nu neaparat si alta limba), care sa fie calda, blanda, cu rabdare muuuulta, nu sa abuzeze nici chiar verbal copilul. Acum, in zilele noastre, majoritatea femeilor (ca nu toate sunt si doamne) care presteaza aceasta activitate o fac pur din interes material, nu au rabdare deloc cu copilul, inca mai sunt si extrem de nervoase, frustrate si mai stiu eu cum. Si toate acestea au repercursiuni asupra copilului nevinovat ce face primii pasi in viata.
Bona mea nu ar trebui sa fie o exceptie ci cea care confirma regula, job-ul in cazul discutiei de fata.
Mamici sta in puterea voastra sa urmariti si sa nu tolerati decat empatie, blandete si devotament in jurul copilului vostru.
Succes!
mami de theo
"o zi in care nu ai ras este o zi pierduta"
Olina87 spune:
nu m-a deranjat, de ce sa ma deranjeze?
si nu, nu sunt bona (??????)
si nu inteleg ce a fost jignitor in mesajul meu, doar am apreciat faptul ca persoana de care ai scris a facut mai mult decit intra, in medie, in obligatiile unei bone
nu reusesc sa citesc ce-ai scris, din pricina codurilor, dar ma gindesc ca in engleza se spune baby-sitter, adica "sta" cu copilul, nu ii face si educatie pe deasupra; bona e un amestec si din una si din alta, ba chiar si menaj
faptul ca invata istorie, geografie, sport etc pe copil nu cred ca intra in obligatiile bonei
lara_c spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Olina87 nu m-a deranjat, de ce sa ma deranjeze? si nu, nu sunt bona (??????) si nu inteleg ce a fost jignitor in mesajul meu, doar am apreciat faptul ca persoana de care ai scris a facut mai mult decit intra, in medie, in obligatiile unei bone nu reusesc sa citesc ce-ai scris, din pricina codurilor, dar ma gindesc ca in engleza se spune baby-sitter, adica "sta" cu copilul, nu ii face si educatie pe deasupra; bona e un amestec si din una si din alta, ba chiar si menaj faptul ca invata istorie, geografie, sport etc pe copil nu cred ca intra in obligatiile bonei |
Baby sitter-ul sta cu copilul cateva ore atunci cand parintii sunt la film.Nu este bona.
Nanny sau childminder fac activitati instructiv-educative cu copiii.
Diferenta fata de Ro este ca sunt calificate si se califica continuu inclusiv in prim ajutor si psihologia copilului dar si cer o avere pe luna.
Erinn's mummy
Hawaii Mexico US * Around The World * Wedding
* Erinn Kendall
theo_2004 spune:
| citat din mesajul lui lara_c Baby sitter-ul sta cu copilul cateva ore atunci cand parintii sunt la film.Nu este bona. Nanny sau childminder fac activitati instructiv-educative cu copiii. Diferenta fata de Ro este ca sunt calificate si se califica continuu inclusiv in prim ajutor si psihologia copilului dar si cer o avere pe luna. Erinn's mummy |
Lara din ce am citit pe aici majoritatea mamicilor parca doresc menajera care sa faca smotru si sa mai arunce un ochi si spre copil.
Eu am descris-o pe Dnma lui fi'miu pentru ca din punctul meu de vedere asta ar trebui urmarit la persoana ce va fi angajata pentru a petrece o parte din zi cu bb, dar ...
mami de theo
iahim spune:
Theo 2004,daca este cu adevarat asa cum o descrii,esti o norocoasa!
Am intalnit bone,care,din slugarnicie pentru "remuneratia" substantiala,accepta sa intre intr-un mediu familiar lipsit de orice principii,de respect si grija pentru copil.
Uite alt aspect al problemei...
Din punctul meu de vedere,orice "afacere" familiala,indiferent cat de solicitanta este ca timp,nu te absolva de meseria de parinte...
Atat timp cat copilul nu primeste educatie din lipsa de timp a parintilor iar bona sta cu copilul si duminica pana tarziu,nu putem vorbi de educatia copilului prin bona!!!
Nici un strain sau "prieten de famile"(ca bona,ca am auzit si astfel de scuze) nu se va ocupa de copil mai bine ca tine,ca parinte!
Sper sa nu fie inteles gresit mesajul meu,dar este foarte usor sa te dispensezi de responsabilitati parintesti si sa le plasezi IN INTREGIME unui strain!
Nu acuz si nu judec parintii care apeleaza la o bona,dar cele mai scrise mai sus sunt o realitate si un exemplu cum Nu ar trebui privita problema unei bone.
Am un copil de 5 ani si un servici care imi permite sa mai stau si cu el...Si O BUNICA (mama) ,careia ii doresc multa sanatate si ii multumesc din sufletul meu de copil, ca m-a ajutat si ma ajuta cu atata dragoste si devotament!Daca nu ar fi fost ea,sigur as fi apelat si eu la o bona!
Numai bine si sanatate la pitici!
kariguld spune:
| citat din mesajul lui iahim Theo 2004,daca este cu adevarat asa cum o descrii,esti o norocoasa! Am intalnit bone,care,din slugarnicie pentru "remuneratia" substantiala,accepta sa intre intr-un mediu familiar lipsit de orice principii,de respect si grija pentru copil. Uite alt aspect al problemei... Din punctul meu de vedere,orice "afacere" familiala,indiferent cat de solicitanta este ca timp,nu te absolva de meseria de parinte... Atat timp cat copilul nu primeste educatie din lipsa de timp a parintilor iar bona sta cu copilul si duminica pana tarziu,nu putem vorbi de educatia copilului prin bona!!! Nici un strain sau "prieten de famile"(ca bona,ca am auzit si astfel de scuze) nu se va ocupa de copil mai bine ca tine,ca parinte! Sper sa nu fie inteles gresit mesajul meu,dar este foarte usor sa te dispensezi de responsabilitati parintesti si sa le plasezi IN INTREGIME unui strain! Nu acuz si nu judec parintii care apeleaza la o bona,dar cele mai scrise mai sus sunt o realitate si un exemplu cum Nu ar trebui privita problema unei bone. Am un copil de 5 ani si un servici care imi permite sa mai stau si cu el...Si O BUNICA (mama) ,careia ii doresc multa sanatate si ii multumesc din sufletul meu de copil, ca m-a ajutat si ma ajuta cu atata dragoste si devotament!Daca nu ar fi fost ea,sigur as fi apelat si eu la o bona! Numai bine si sanatate la pitici! |
f bine punctat!!!

cont pay-pal:mihaela77oprea@yahoo.com

Bazar pt Mihaita
VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA

Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
theo_2004 spune:
Iahim, nu ma supar, pentru ca stiu cine sunt si cum sunt:sunt efectiv indragostita de puiul meu.
Am fost fortuita de imprejurari sa reincep serv dupa 2 ani. de drag si dor pentru el mi-am decalat programul de lucru pt 7-15 si la 15:30 eram acasa, cand se trezea eram acolo deja. O perioada a stat mama mea cu el dar la un moment dat nu s-a mai putut si a trebuit sa angajez o bona. Am avut noroc si am intalnit-o pe aceasta Doamna. Imi mentin programul 7-15. Practic cu bona petrecea pe zi 6 ore din care 1-2 erau de somn pentru ca dimineata la trezire era tatal acasa, la 9 venea bona pleca el, la 13 papa de pranz si la nani apoi cand se trezea eram eu acolo.
Deci nu am transferat educarea copilului meu catre straini dar am / am avut grija ca timpul pe care nu-l petrece cu noi, parintii lui, sa fie de calitate. Imi place sa petrec timp cu el si din cand in cand rezolv treburile cu el langa mine (cumparaturi, plati diverse servicii, chiar si la manichiura l-am luat cu mine odata ca aveam programarea facuta si a intervenit ceva la tatal lui).
Dar stiu si eu persoane care prefera sa-si faca de lucru la birou ca acasa urla copilul cand se joaca de-a indienii. Eu ma joc impreuna cu el (ne aranjam de ex ca piratii)
O zi buna,
mami de theo