Rapane
In limbaj comun, sunt melcii de mare, aia mari cat pumnul unui copil, ale caror cochilii se vand pe post de bibelou. Fetele de la mare stiu, insa, ca se cheama rapane si ca sunt gustosi, nu gluma...
Se gasesc la METRO, sau pe stabilopozii digurilor, daca va plac scufundarile.
Melcii in cochilie se dau intr-un clocot, se racesc in apa si, cu o fusculita sau un cutit, se scoate carnea afara. Partea care trebuie inlaturata se desprinde usor, cu mana, la fel ca si partea cornoasa de pe "talpa" melcului.
Asa curatati si clatiti, se pun din nou la fiert, cateva clocote; din nou se spala, sa nu mai ramana fir de nisip.
Mie imi place supa. Morcov (rondele subtiri), cepa (taiata marunt), cozi maruntite de patrunjel, un ardei marunt, ardei iute foarte marunt, sare -toate se pun la fiert, ulterior se pun rapanele taiate, in felii (dupa chef, sau cam trei bucati/melc). La sfarsit, multa verdeata (patrunjel frunze) tocata si lasata la infuzat. In farfurie se poate pune piper macinat. Secretul? Ardeiul iute, trebuie sa fie usor picanta.
Torei ii plac rapanele cu un sos pe baza de usturoi si verdeata. Nici mie nu-mi displac...
Totul e natural, fara grasime...si cica creste apetitul sexual
Marea e deosebit de generoasa. Nu uitati de scoici (cele pane sunt delicioase!) si de pesti; alaturi de binecunoscutii guvizi, este barbunul, un peste pe care atunci cand il prajesti, vecinilor le lasa gura apa. Ar mai fi garizii, dar nu toata lumea mananca asa ceva.
PS: Ii multumesc lui Fane, gazda noastra priceputa, din Eforie Nord
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
Raspunsuri
marius spune:
Aha... bagat la tartacuta... cheia? Trebuie sa ajung la mare
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Rufus spune:
Da, Marius, n-ai face rau...marea noastra e superba. Recomand tuturor perioada pana in 1 iulie; de altfel, in aceasta perioada de sfarsit de iunie, melcii vin sa se reproduca la adapostul digurilor si se gasesc ciorchini, cate 3-4 legati (perversii!), iar barbunii nu mai stau mult timp la mal...ies in larg si mai revin in septembrie.
Inteleg ca in Belgia se mananca melci din astia la greu.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
anamaria spune:
mmmm ce buni sunt! ....
ce vremuri... la gura portitei, am mancat si salata de 'ghioci' d-astia de le zici tu rapane (eu le spun ghioc din copilarie.... mama zicea ca in ei ghicesc tzigancile iar daca ii pui la ureche poti sa auzi marea); faceam salata din ei fierti (si curatati cum povestesti tu de un vecin de cort ), am pus maioneza, boabe de porumb si ceapa solzisori
am mancat atunci si garizi, cu lamaie si nu mai tin minte ce...
vaaaiiii ce pofta mi-ai facut