Egoismul - calitate sau defect ?
Raspunsuri - Pagina 2
iuliya spune:
Citat: |
citat din mesajul lui LauraNicole Asa cum scria Marius despre tatal lui inseamna ca si eu si fiica mea suntem "defecte" din punctul de vedere al lui Buftea!Fi-mea e in stare sa dea tot ce are sa ajute pe altii si aduce bucurie tuturor celor din jur pentru ca este dulce,cuminte,iubitoare si BUNA .Unul din fostii ei profesori imi spunea ca ori de cate ori o priveste are impresia ca e inger pentru ca emana puritate si dulceata! Deci am crescut un copil "defect" si sunt al naibii de mandra de ea asa "defecta" cum e! Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it! |
Asa "defecti" vreau sa-mi cresc si eu copiii.
nepotica mea
ladyJ spune:
Egoism inseamna sa vrei totul pentru tine. Doar tu si iar tu. Restul e de o mare neimportanta. Si este gresit.
Cum bine spunea Petra: egoist e una, adica sa te gandesti DOAR la tine, iar a-ti pune interesele pe plan principal e cu totul altceva. E bine sa nu te lasi calcat in picioare si sa devii sclavul altora care profita de tine. Este la fel de bine sa te gandesti si la cei din jurul tau si sa nu faci o obsesie pentru ´´EU,EU SI IAR EU´´
Oamenii egoisti sunt evitati. Pentru ca de obicei nu sunt capabili de empatie. Vrem oare sa avem un copil evitat de ceilati , un copil care traieste doar pentru sine, fara cel mai mic interes pentru cei din jurul lui? Eu nu, multumesc.
In schimb vreau un copil ordonat, care stie ce-si doreste si stie sa ceara ce doreste, un copil care sare in ajutorul celorlalti, un copil care IUBESTE, si deci daruieste. Pentru ca-i face placere si-l face fericit.
blackpanterro spune:
Haideti mai, ce o luati asa personal? A spus cineva ca aveti copii defecti?!?
Buflea crede ca a fi egoist e o calitate, se refera strict la ea si la familia ei, cel putin asa reiese din mesajul ei.
Mie mi se pare ca daca nu ai si egoism in tine esti luat de fraier mereu pt ca putini sunt oamenii care iti apreciaza altruismul, cei mai multi incearca sa profite de asta.
Mama mea e un exemplu graitor, ajuta mereu pe toata lumea, da de toate la toti si nici multam nu i se spune si mai rau cei care au fost ajutati incearca sa te lucre pe la spate.Pt ea oricum nu conteaza daca i se multumeste dar din cand in cand s-ar simti mai bine daca ar sti ca efortul ei e apreciat.
Eu una nu imi invat copilul ca trebuie NUMAI sa dea si sa fie bun, trebuie sa si primeasca si altii sa fie buni cu el si daca daca nu primeste la fel cum da sa evite persoanele respective.Eu pe cei de genul ala ii numesc "succubus" :))
Egoismul are si el rolul lui in viata omului si cred ca e foarte bine sa stii cand sa lupti pt tine si cand pt altii.
Adriana si Aidan - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier
"Friendship is like peeing in your pants, everyone can see it but only you can feel its true warmth."
buflea spune:
Asaaaa ... am lipsit o perioada de aia n-am raspuns pe aici.
Eu cred ca omul, prin structura lui naturala este EGOIST. Si asa cum nativ suntem mai blonzi sau mai bruneti, mai frumosi sau mai urati ...etc, asa suntem si mai egoisti sau mai putini egoisti.
Cei care se vad altruisti, daruiesc tot din egoism ... EI personal traiesc sentimentul de fericire si multumire, generozitatea este o forma de egoism ... orice actiune a noastra vine din egoism, orice miscare o facem instinctiv pentru binele propriu. Cand nu facem asta, pe loc sau mai tarziu ne pare rau ...
Suplimentar cred ca sunt situatii cand putem fi egoisti si provoca tristete in jur sau situatii cand putem fi egoisti si perceputi ca generosi ...Nu exista un om numai EGOIST sau numai ALTRUIST...exemple sunt o mie
- intr-un concurs de ex, ii dai pe altii la o parte ca sa ocupi tu un post, imprastii nefericire in jur dar iti este tie bine.
Este foarte nobil sa ne educam copiii sa aduca fericire in jur, cu conditia ca ei sa fie multumiti si fericiti cu asta ... de aia mie mi se pare inutil sa ii educam asa. Ce treaba am eu cu cei din jurul copiilor mei ? Eu am treaba cu fericirea, realizarile si multumirea copilului meu ...
Dupa mine, cea mai completa fraza este "sa fii multumit cu tine insati, sa lupti sa-ti fie bine" ... adica ajung de unde am plecat, e foarte ok sa fii egoist .
Ce spun eu este doar o alta definitie a egoismului ...
marius spune:
Cei care se vad altruisti, daruiesc tot din egoism ... EI personal traiesc sentimentul de fericire si multumire, generozitatea este o forma de egoism ... orice actiune a noastra vine din egoism, |
Tu intelegi ce scrii? Fara sa te superi este incoerent. Cel putin pentru mine.
Cel care este gras defapt estre slab, iar cel care este bun defapt este o exprimare a raului. Cand suntem scunzi defapt suntem inalti si cnad ne este foame este un rezultat al satietatii. Uneori nu ne este sete in realitate suntem insetati. M-ai omorat total. Sincer nu am inteles absolut nimic in afara faptului ca te consideri egoista si esti multumita de asta.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
monixy spune:
buflea vrea sa zica asa : la egoisti satisfactia vine direct prin actiune asupra propriilor interese , iar la altruisti satisfactia vine indirect prin actiune asupra intereselor celorlalti , e vb doar de un punct de reper care e mai aproape sau mai departe in functie de morala(epocii , societatii ?!) si oportunitati
roisin spune:
Cred ca inteleg ce zice Buflea si intr-o oarecare masura rezonez cu ideea.
Sunt doua chestii aici: discutia despre cat de sincer si de 'pur' este un altruist, si cat de bine e sa fii un altruist pur si sa faci totul pentru a-i bucura pe cei din jur.
Trebuie sa spun de la bun inceput ca si eu incerc sa-mi invat fetele sa fie bune, darnice, altruiste, sa lase de la ele pentru a-i multumi pe altii. Dar am ajuns la situatii in care una din ele renunta la tot in urma presiunii celeilalte. Nu mi se pare corect.
Nu mi se pare corect sa accepti orice de la oricine in numele altruismului. Sau nu sa stii sa spui "NU" pentru a nu supara pe cineva. Vorbesc din punctul de vedere al unei persoane care a invatat sa fie egoista pe la 30 de ani. De acord ca trebuie sa fim empatici cu suferinta altora, de acord ca nu trebuie sa calcam pe sufletul nimanui pentru a ne atinge un scop. Dar nu cred ca trebuie sa traim doar pentru a-i face fericiti pe altii.
A doua discutie este ce inseamna cu adevarat bunatate si altruism. Esti bun atunci cand dai o paine unui batran si apoi te lauzi cu asta? Esti bun cand ajuti un prieten si o luna mai tarziu iti pare rau? Esti generos si altruist cand te uiti in oglinda si-ti zici "moama, ce bun sunt, azi am ajutat un mosulete sa treaca strada!"? Sau o faci doar pentru a-ti satisface o vanitate personala?
Era o lectie in liceu, la filozofie, din pacate memoria nu ma ajuta sa dau multe detalii. Un filozof spunea ca filantropia adevarata nu e cea care vine din mila si compasiune, ci aceea care vine din sentimentul de datorie. Pentru ca atunci cand esti generos din mila, sentimentul depinde de starea ta generala, daca esti intr-o 'pasa' buna vei fi darnic cu cei din jur. daca ai tu personal o problema, nu mai ai ochi si pentru altii. Dar atunci cand o faci din simt civic, o vei face indiferent de starea ta de moment.
Punctul meu de vedere este asemanator cu al Deliei (delsim): echilibrul si masura sunt cheia. In orice. A fi egoist nu e o calitate, dar nu e neaparat nici un defect. Si da, nu exista persoane 100% egoiste sau 100% altruiste.
PS Eu mai am o problema: atunci cand faci ceva din "mila" (repet, mila, nu compasiune), nu cumva te simti superior celuilalt? Nu cumva mila e un sentiment care tinteste dinspre cel "puternic" inspre cel slab? E asta un semn de bunatate?
Andrada spune:
"ma intereseaza ca lui sa-i fie bine si daca asta trebuie sa se intample cu sacrificarea celor din jur, atunci asa sa se intample"
Deci nu te intereseaza deloc cei din jur si la o adica i-ai calca in picioare tu sau copilul ca sa fiti fericiti dar pe de alta parte te intereseaza putin ca altfel nu ne-ai cere parerea.
Suna ca un pol pe care l-ar face Hitler inainte de investitura.
buflea spune:
citat din mesajul lui Andrada "ma intereseaza ca lui sa-i fie bine si daca asta trebuie sa se intample cu sacrificarea celor din jur, atunci asa sa se intample" Deci nu te intereseaza deloc cei din jur si la o adica i-ai calca in picioare tu sau copilul ca sa fiti fericiti dar pe de alta parte te intereseaza putin ca altfel nu ne-ai cere parerea. |
E a doua oara cand ma lovesc de ideea ca cer parerea pe forum si ma confuzeaza asta ... discut niste definitii care dupa parerea mea le luam din dictionar dar care in viata reala pot avea si alte interpretari. Deci, nu cer parerea voastra referitor la cum sa-mi educ eu copilul , ma si pufneste rasul ca nici nu m-am gandit la asta ... va cer doar sa incercati sa iesiti din dictionar, umpic de flexibilitate, asa ca sa mai treaca timpul.
Acum la subiect ... eu cred ca toti actionam asa, adica ne urmarim interesele personale chiar daca ranim pe cei din jur. Sigur, in general nu ranim gratuit si sper sa nu fi inteles ca asta o sa-i spun eu copilului meu ...dar daca copilul meu o sa trebuiasca sa raneasca ca sa fie fericit, chiar si pe mine, atunci eu o sa-i spun sa-si urmeze drumul. Uite rapid imi vine exemplul asta - noi am plecat din tara si am lasat in urma parinti batrani si singuri. Am facut-o pentru binele nostru si al familiei noastre, am facut-o din egoism, intai ne-am gandit la noi si apoi la ei ...si acum incercam sa bandajam rana asta cat putem (ii vizitam, ii aducem aici ...etc)
Ia sa ne gandim acum ca copiii nostri se vor decide sa traiasca pe luna, sau mai rau, in Somalia, in Afghanistan ... o sa plece acolo indiferent de cata amaraciune lasa in urma ... o sa plece dupa interesul lor.
buflea spune:
Monixi, Roisin ... asa este, imi pare bine ca m-ati inteles.
Putem face "rau" in jur pentru ca asa ne cer interesele noastre de moment, ne pare rau ca facem rau, dar e bine sa ne urmam binele personal. Facem si "bine" in jur si ne simtim bine sau mai bine spus, facem "bine" ca sa ne simtim "bine", deci indirect tot satisfactia personala o urmarim.