Toate societatile trebuie sa respecte CCMN???
Am si eu o durere in suflet
Directorul de la resurse umane, si lucrez la o societate care respecta Codul muncii, mi-a spus ca nu pot sa am program redus de 6 ore, renuntand la a sta acasa cu copilul pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului pentru ca noi nu respectam Contractul Colectiv de Munca la nivel national, acest lucru fiind facut doar de firmele care au semnat nu-stiu-ce la inspectoratul de munca, sau cam asa ceva.
Eu cred ca dir, care se crede o pers. extrem de importanta in firma, nu stia de prevederea din CCMN, stia doar ceva referitor la legea care da mamelor care alapteaza dreptul la program de 6 ore.
BB in noiembrie face 1 an si in conditiile de fata, daca nu ii demonstrez cumva ca nu cunoaste legislatia, o sa pierd aceasta facilitate, acest drept al meu, si al BB, de ce nu??
Raspunsuri
marius spune:
ART. 2
(1) Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile angajatorilor*) si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca prevazute de legislatia in vigoare, precum si cele convenite in procesul de negociere.
*) In sensul prezentului contract:
- termenul angajator desemneaza pe cel care angajeaza - persoana juridica sau fizica autorizata potrivit legii, care administreaza, utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, si care foloseste forta de munca salariata;
- termenul unitate desemneaza societatile comerciale, alte organizatii cu scop lucrativ, institutiile publice si orice persoana juridica ce angajeaza salariati;
- companiile nationale si regiile autonome sunt definite prin lege grupuri de unitati;
[...]
ART. 17
(1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
mikim spune:
Dar la ce se poate referi Dir de resurse umane???
Ca nu stiu cau sa-i demonstrez ca am dreptate.
mikim spune:
Sa-ti spun ceva, Marius. Eu lucrez la C.E.C.C.A. din Romania. Culmea este ca eu faceam Suplimentul legislativ al revistei, pana nu acum cateva luni. Sunt economist, nu jurist.
TIpa de la resurse umane pare ca le stie pe toate, nu accepta o alta variana in afara de cea spusa de ea si nu vrea sa-si schimbe opinia, cu toata legis;atia cu care ai incerca sa-i dovedesti ca legea spune altceva.
Citeam acum cateva minute ca ar fi trebuit sa primesc un salariu pentru nasterea copilului...
Eu am intrebat inainte sa nasc si mi-a raspuns sec: la noi in firma nu se acorda...
Nu stiu ce sa fac... Sa vorbes cu cei de la Inspectoratul de munca?!!!, sa ma fac ca ploua si sa renunt... Ma enerveaza nedreptatea in sine... Mai mult decat altceva...
Cine sti