Cum e in Romania ? (2)
Raspunsuri - Pagina 14
olympia spune:
AnkaLaura, e intr-adevar greu sa cresti doi copii in Bucuresti daca n-ai bunica disponibila,nu-ti permiti o bona sau un afterschool. Daca scoala, gradinita sau locul unde mergeti la balet sunt departe de casa si tu ai job. De fapt e greu oriunde, dar in capitala, din cauza distantelor si a traficului e chiar foarte greu. Si e greu de gestionat programul familiei in asa fel incat sa va fie bine la toti.
In cazuri din astea se cere o schimbare, a casei, a cartierului, a jobului. Emigrand le faci pe toate deodata!
Numai ca problema asta a distantelor combinata cu cea a bugetului e in multe locuri din lume. Nu cred ca e usor sa gasesti jobul cel mai bine platit aproape de casa ideala, pozitionata in cartierul verde si civilizat, unde copiii sa mearga la scoala/gradinita din apropiere si sa aiba parcul si centrul de activitati la doi pasi. De cele mai multe ori una din asta nu-ti iese si atunci compenseaza celelalte.
Pene colorate... cate putin din toate!
olympia spune:
Revin, ca mai voiam sa spun ceva! Am citit recent o statistica ce spunea ca in Romania sunt de doua ori mai multi proprietari de case decat in Germania. Si cam tot pe-acolo se situeaza si Polonia, Ungaria, Lituania. Eu zic ca e o situatie care explica si implica multe.
Pene colorate... cate putin din toate!
marius spune:
Ceea ce mie imi scapa este indarjirea in a nu discuta lucrurile pe fata asa cum le vede fiecare. Nu prea inteleg de ce ar trebui sa asimilez o opinie oricare ar fi aceea. Nu vad de ce nu s-ar discuta problemele sau observatiile sau constatarile sau experientele sau necazurile sau bucuriile asa cum sunt. Atata vreme cat sunt spuse cu detasare nu vad de ce ar fi o problema de comunicare. Insa vad "ace" aruncate. La urma urmei viata nu se va schimba aici. Ceea ce se schimba insa este faptul ca multi oameni ajung sa fie face to face cu alti multi oameni si sa constate cum arata viziunea lor, experienta lor, viata lor, sansele lor. Atata vreme cat nu se pune invidie, exagerare, depreciere ci se ramane la nivel de comunicare cred ca toata lumea are numai de castigat.
Cei care au plecat afla despre ce este prin tara de origine de la cei care isi traiesc efectiv viata in tara de origine.
Cei care traiesc in tara de origine afla despre viata de afara a celor plecati, de sansele sau nesansele lor
Cei care s-au intors exprima experintele lor
Cei care intentioneaza sa plece exprima experientele lor....
deci in mod normal toata lumea interactioneaza.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Rufus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Edip Rufus
Sa stii ca aici gresesc multi. Daca tie nu iti e bine cum poti avea pretentia ca si copilului sa ii fie bine. Doar pe baza ca sistemul e mai bine pus la punct decat cel din Ro? Da, dar nu e cazul ideal. Cand emigrezi in primul rand trebuie sa iti fie tie bine ca sa poti oferi copilului altceva. |
Ai dreptate, un parinte trebuie sa o duca bine, ca sa-i fie bine copilului.
Realitatea (nu stiu daca-i valabil si prin alte parti) este ca am fost educati in ideea ca odraslele noastre sa aibe mai mult ca noi, sa o duca mai bine, indiferent de sacrificiul nostru. Daca sunt din tagma de jos, doresc ca copiii mei sa paraseasca mediul meu, indiferent la cate umilinte ma supun. Pentru asta, emigrez, desi poate nu vreau asa ceva, si imi las familia mea si prietenii mei, ca sa le ofer lor, din start, alta optiune.
La varsta mea, cunosc destui oameni care au emigrat. Demult, sau recent. Aproape toti au o casa in Romania, la care (sustin ei) se vor intoarce dupa ce vor fi pensionari, iar copiii pe picioarele lor.
Pe mine ma tulbura mult acest aspect; asta m-a facut sa spun ca ne gandim in primul rand la copii, iar la noi speram sa ne vina randul mai tarzior.
Cat despre cei plecati, care nu comenteaza nimic (rau sau bine) despre Romania, mai sunt variante (pura fictiune): nu le place sa intre in dispute, nu le place sa-si aminteasca lucruri urate, ii doare-n cot de ce se intampla aici, vor sa uite ca-s romani...si altele.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Grace , daca stai sa te gandesti ca e si bine in tara nu inseamna ca esti orb sau prost sau in negare. |
Nuuu...inseamna ca esti ca in bancul ala cu copilul optimist care-si dorea un ponei de Craciun si era foarte fericit cand a gasit sub brad o balega; credea ferm ca si calul era prin zona...
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
Guestus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Rufus [Realitatea (nu stiu daca-i valabil si prin alte parti) este ca am fost educati in ideea ca odraslele noastre sa aibe mai mult ca noi, sa o duca mai bine, indiferent de sacrificiul nostru. |
pai aia e cea mai simpla gindire care exista si cel mai simplu lucru care poti sa-l faci ...adica 1 ciocolata si ceva jucarii...1 concediu la mare si gata...copilul cica e happy...basca m-am sacrificat pt copil asa cum am auzit ca fac si altii.
Am ce spune si la job...si la vecin...si in autobuz...
si peste 30 ani poti sa-l si bati la cap pe copil...cite sacrificii am facut pt tine si tie nu-ti pasa
Eliza5 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Grace Realitatea Ankai este a celor multi pe cind realitatea ta (ca si altor 2,3 persoane de pe aci) este una proprie si personala care nu schimba si nu imbunatateste cu nimic realitatea celorlalti. |
Grace, eu nu inteleg ceva.. si anume pe ce anume te bazezi cand spui ca realitatea unuia este mai cu motz decat realitatea altuia. Sau realitatea unuia este mai reala decat realitatea celuilalt.
Da-mi voie sa am dreptul la propria mea realitate, care by the way este impartasita de multi alti romani ce constituie generatia mea (25-35 de ani) ok? Multumesc.
Eu nu impart oamenii in saraci si bogati, de asta mi se pare irelevanta aceasta discutie si nu numai irelevanta, dar si contraproductiva. Eu impart oamenii in optimisti si pesimisti, ii mai impart in activi si pasivi, in extroverti si introverti, educati si ne-educati si tot asa. Pentru mine oamenii sunt cam la fel peste tot. Nu sunt in Romania mai rai decat in alte parti.
Experientele lor sunt diferite intr-adevar, cultura este diferita. Ne face asta mai rai decat altii? Nu, eu dimpotriva cred ca suntem poate mai buni decat altii. Pentru ca a trebuit sa luptam pentru ceea ce avem, pentru ca trebuie permanent sa ne adaptam mediului nu intotdeauna foarte prietenos, pentru ca spre deosebire de altii suntem mult mai creativi. Pentru ca suntem mai "latini", mai pasionati, mai prietenosi, mai deschisi. Pentru ca inca nu ne-am transformat in acei roboti sociali care intre 9 si 5 isi pun masca "profesionala zambitoare" pentru ca apoi sa se prabuseasca seara in droguri si alcool. Pentru ca suntem inca vii.
Nu avem inca toate strazile perfecte? O sa le facem in timp. Nu avem inca functionari perfecti? Te asigur ca sunt cu totul diferiti de acum 10 sau poate chiar 5 ani.
Toate se rezolva.
Ne mananca insa spatele asta aplecat, umilinta in fata preafrumosilor si perfectilor vestici care si sandwichul il manaca mai frumos decat noi.
Zau.
ankalaura spune:
EDIP - cand e vorba despre a nu-ti pasa de tine, nu inseamna ca te astepti sa ne simti nasol, sa nu iti fie bine, si te sacrifici pentru copil.
Dincolo de adaptarea mai grea de care vorbeste si Maraki, te astepti sa involuezi cumva la inceput, sa pleci de jos, pentru a avea acees la evolutie peste 2-3 ani... ori nu sunt multi dispusi la asta. Ca nu e simplu sa pleci de pe o pozitie bunicica sa zicem, pe una de ghereta in exil. Sau de livreur de pizza. Sau de lipingeala de etichete. Ca nu poti sa stii ce te asteapta. Cam asta era ideea.
Ca principiu, din mare managerita romaneasca ce sunt eu (pfuai...), nu m-ar deranja sa ma duc vanzatoare intr-o tara civilizata, daca asta imi permite sa platesc mancarea copiilor si sa lucrez numai 8 ore pe zi, ceea ce aici este un vis desart...
XIO - la treaba cu psihologii nu m-ai prins, vin din invatamant, stiu foarte bine situatia. In scolile in care exista totusi un psiholog, in 99% din cazuri ala freaca menta. Sunt foarte putine scolile care au un psiholog.
Unde exista, nu am vazut vreunul proactiv. El sta la biuro'! Sa se duca aia cu probleme la el. Nu sta el sa urmareasca, sa vada daca e vreunul cu probleme. Daca e vreunul cu vreun pui de ADHD, la noi, pac, eticheta, "prost crescut", ...
Cred ca va povesteam de o fetita, cu FB la toate materiile, mai putin la purtare, cica e obraznica! N-a fost mentionata printre primii, copila... Deh, e obraznica Aberatie de sistem...
Cu datul banilor la medic... In regula, primesc bani, dar de ce nu ii declara? Sa plateasca impozit si nu mai am nimic cu spaga. Sa se legalizeze spaga. Ca si daca se cresc salariile, eu cred ca tot ar lua. Eu nu ma pot da mare aici ca sunt nasoala, mi-e rusine sa dau spaga deci nu dau Si la manichiurista mi-e cam rusine. Ginecologul meu m-a luat tare "Da' ce bai eu sunt frizer?" Am intrat in pamant Probabil e unul dintre foarte putinii ginecologi care nu primesc bani la nastere Exista si de-astia, da....
Nu am nimic nici cu preotii, dar si aici ma deranjeaza ca nu se declara veniturile.
Nu am nimic nici cu profesorii - am fost unul - dar nici banii din meditatii nu se declara.
Eu cunosc cativa medici care castiga mult prea bine din asta, aici, ca sa se indure sa plece cu traista in bat. Si sa castige numai salar, si sa mai faca si niscai scoala ca sa poata practica? Pai nu le convine.
Aici cauti un medic la ora 11 juma', nu il mai gasesti, ca a plecat. Vine la 8 si pleaca la 12 max! ori s-a modificat norma si nu stiu eu?
Si sa nu imi ziceti de garzi, ca alea sunt alta mancare de peste, altfel socotite si ca timp si ca bani.
Daca esti internat si cauti pe careva noaptea, noroc ca te poti lua dupa sforait, ca altfel... Si apoi zice "vai ce obosita sunt, nu m-am putut deloc odihni noaptea ca a fost prea cald" adica fusese in tura de noapte. Sa ma iere putinele asistente si infirmiere care isi fac meseria cu pasiune. Pe unele din ele le-am intalnit la Floreasca la urgenta, la postoperator la ortopedie.
Pe cele mai relaxate le-am intalnit la Orl la Panduri, la Hociota, la foniatrie, etajul 1. E cea mai lejera sectie Nu as zice acelasi lucru despre etajul 4 din acelasi spital, unde e muca multa, sau despre neonatologie la Polizu.
La dispensar insa bate vantul, ca na, nu toti medicii sunt in spitale.
Pai cum sa pleci la munca de-aia serioasa, 100% din timp, cand aici poti sa dormi si sa iei salar?
Nu este o generalizare! Dar asta se petrece pe scara destul de larga. Noroc ca am avut nevoie de internare numai la nasteri.... (in ultima vreme, ca per total, am mai avut eu ceva experiente de-astea,...)
OLY - ai dreptate, dar in multe tari, sistemul de educatie s-a adaptat. La scoala se sta pana la 7. 12 ore pe zi. Daca e nevoie, desigur. Dar il inscri pe copil, si sta acolo, nu se izbeste de colo colo in casa la teve sau in fata blocului, cat e mama la serviciu...
In Quebec, gradinita costa 7 dolari pe zi. E mai ieftin ca o gradinita de stat din Romania. Ori la ei e privata, la 7 dolari.
In Irlanda cica nu exista gradi de stat, sunt private i sunt scumpe tare. 800-1200 euro lunar.
In Finlanda gradi de stat costa 200 pe luna.
In Franta mai putin
In Anglia mai mult
Si tot asa...
Cu proprietatile... e drept ca or fi mai multe... Dar nici nu exista un sistem de chirii. Aici, risti sa fii cu traista in bat o data la 6 luni. Pai ce faci daca ai copii?
Frate-miu sta de 10 ani in acelasi apartament si ar mai putea sta inca 20 eventual. Si plateste mai putin pe chirie decat ar plati rata la un apartament al lui.
La noi, chiria este comparabila cu rata. Atunci mai bine faci rata.
Numeroase familii stau cu parintii. In 2 camere daca au noroc. Mama-tata-copilul intr-una, bunicul si bunica in alta.
Altii mai nimeresc o mostenire (nu prea o pricep eu pe asta cu mostenirile, parca cele mai multe mosteniri in Romania sunt, tara unde nu prea au existat proprietari pana acu' 20 de ani )
ELIZA - nu saracia sau bogatia face diferenta neaparat, dar nici optimismul nu are cum sa fie inepuizabil in momentul in care albesti luptandu-te cu tot ce ai in jur.
Daca te mai trezesti (Fereasca Dumnezeu!) cu copilul lovit de un tembel care trece pe rosu (din nou, Fereasca Dumnezeu!) pe cuvant ca te lecuiesti de optimism pe vecie...
La fel de bine copilul tau poate avea de suferit intr-o scoala dotata slab, cu un educator putin pregatit (asta e alt discurs vast, de ce au ajuns educatorii - pe orice nivel de educatie - sa fie slab pregatiti), samd... Si in aceste cazuri, s-ar putea sa nu mai fi asa de optimist privind repararea gropilor, atata timp cat o sa ai de cautat solutii pentru redresarea copilului tau, in cazul in care porneste cu stangul...
Ori asa ajungem la finante, ca finantele serioase rezolva de obicei startul unui copil. Sau comunitatile restranse dar totusi dezvoltate, cum e cazul Olympiei, dupa cum povestea. Si nu cum e cazul comunei Cumpana sau al orasului Comanesti, de care povesteam eu...
Chestia cu spatele aplecat si umilinta in fata vesticilor, nu am prea priceput-o. Eu cred ca AICI ne ucide spatele aplecat...
Ca daca il aveau mai multi drept, spatele zic, pun pariu ca azi nu mai aveam gropi de astupat (a se citi gropi in toate sensurile, nu doar in asfalt...)
marius spune:
E impresionanata energia de care dai dovada, e super si de ce nu necesar. In fond o societatea este clar eterogena, nu? Pe de alta parte inteleg sursa de energie vazand palierul de varsta (multi ani inainte) si nu pot sa nu compar experientele altora in raport cu varsta lor cu ceea ce scriu ca si opinie.
Orgoliul insa nu cred ca merge intr-un dialog.
Cat despre pasajul:
Citat: |
Pentru ca inca nu ne-am transformat in acei roboti sociali care intre 9 si 5 isi pun masca "profesionala zambitoare" pentru ca apoi sa se prabuseasca seara in droguri si alcool. Pentru ca suntem inca vii. |
personal il consider mult exagerat. Nu stiu ce fel de informatii detii insa nu sunt in conformiatate cu realitatea. Alcoolicii si dependentii sau consumatorii de droguri in eneral fac parte din paturile submedii sociale ca si pregatire si venit. In egala masura in Romania sunt foarte multe persoane dependente de alcool si o forma de drog insa nu este atat de mediatizat pe cat ar trebui iar pe de alta parte venind dintr-un sistem social perfect inchis inclusiv consumului de droguri inca nu avem nivelul altor societati. Insa si socuetatea romaneasca face pasi extrem de rapizi in aceasta directie. De aici si dezvoltarea serviciilor specializate ale Politiei si pregatirea cadrelor in alte tari prin colaborare inter-tari.
Mentionez ca din pacate rata crescuta a problemelor de sanatate sociala din Romania este datorata tot lipsei actualizate de informatii specifice precum si datorita lipsei pregatirii personalului de specialitate pe anumite domenii alaturi de lipsa informatiei si educarii sociale. Insa - facem pasi rapizi si in aceasta directie.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Eliza5 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ankalaura ELIZA - nu saracia sau bogatia face diferenta neaparat, dar nici optimismul nu are cum sa fie inepuizabil in momentul in care albesti luptandu-te cu tot ce ai in jur. Daca te mai trezesti (Fereasca Dumnezeu!) cu copilul lovit de un tembel care trece pe rosu (din nou, Fereasca Dumnezeu!) pe cuvant ca te lecuiesti de optimism pe vecie... La fel de bine copilul tau poate avea de suferit intr-o scoala dotata slab, cu un educator putin pregatit (asta e alt discurs vast, de ce au ajuns educatorii - pe orice nivel de educatie - sa fie slab pregatiti), samd... Si in aceste cazuri, s-ar putea sa nu mai fi asa de optimist privind repararea gropilor, atata timp cat o sa ai de cautat solutii pentru redresarea copilului tau, in cazul in care porneste cu stangul... |
Fa-ma sa inteleg.. Copilul poate fi lovit pe trecere de un tembel care trece pe rosu DOAR in Romania? Mai sa fie...
Cat despre educatori, cei de la gradinita copilului meu, sunt foarte buni, slava Domnului. Si cand o fi cazul - DACA o fi cazul pot sa il trimit sa isi imbogateasca experienta de viata, inclusiv cea educationala oriunde in lumea asta. In Europa de exemplu studiile sunt de multe ori gratuite. Iar bani de intretinere se gasesc prin burse daca nu reusesc eu sa-i asigur asta.
Totul este sa depui efortul sa le cauti.