Cum se ingrijeste un batran de 97 de ani?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mada spune:

eu i-am mai facut bunicii mele baie, rar ce-i drept dar pot sa zic ca am ceva experienta
la bunica mea in baie desi nu e mare puneam un scaun de lemn poate fi si cu spatar si ea se aseza acolo, cu capul aplecat peste cada o spalam la cap si o clateam, pe spate o sapuneam bine pe picioare la fel, partile intime nu erau treaba mea se poate spala si singura, apoi o clateam cu dusul , o ajutam sa se ridice o stergeam apoi cu grija si cu prosoape pe jos (ca sa nu cada ) mergeam in dormitor unde o ajutam sa se imbrace.

un sfat ar fi sa cumparati o cadita de bebe, dar una mai mare in care sa incapa un scaun, taburet si sa stea acolo pe jos ca sa nu faceti prea mare deranj in baie plus ca apa nu mai curge siroaie peste tot.

succes

Ilinca si Rares

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Va multumesc din suflet tuturor. Nu ma asteptam sa primesc atat de multe sfaturi utile. As vrea sa comentez/intreb si altele, revin la sfarsitul saptamanii.

P.S. Multumesc ca ati lasat sb. deschis aici. Daca nu-si gaseste locul, il astept la Clinica virtuala.

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Si noi am trecut pe acolo cu strabunica mea.
Se poate inlocui vana cu un dus sau pur simplu cu un mester se taie vana si se creeaza o deschizatura pe mijloc si intra in vana pasind o treapta mica. Uite aici cum se face in US, dar mai rudimentar se face si-n .ro

http://allbororefinishing.com/walkintubconversion.html?gclid=CKzpoueRtpsCFZJM5Qod5zOfAg

In vana intr-adevar si mama folosea un scaun de plastic cu spatar si manere sa se tina de ele. In ultimele zile punea si o sfoara in fata ca sa previna o alunecare cand ea nu mai avea puterea sa se tina.

Vara mama folosea si metoda asiatica de spalat. Cu cateva prosoape umede tinute in apa calda si stoarse bine stergea transpiratia si o lasa racorita.

In caz de incontinenta exista aici pampersi de adulti.

Uff grea batranetea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

Citat:
citat din mesajul lui avmaria

Citat:
citat din mesajul lui Deus

noi pe cine am ajutat in astfel de situatii sau similare i-am scos cada si am pus cabina de dus...
Sunt multe asistente medicale care ar face un ban in particular, sau asa cum spui de la un azil sau de la un centru de pensionari...spune-i mame tale sa intrebe si sigur cineva o sa-i recomande o persoana.

Deus, nu ti-e activat PMul asa ca sant nevoita sa-ti scriu aici. Ai cumva vreo cunostiinta care ar fi interesata de un asemenea job (punctual gen 2 saptamani, sau punctual cateva ore pe zi, sau permanent). Toate optiunile ma intereseaza pt bunica mea, mama face fata din ce in ce mai greu, desi nu se plange. In conditiile actuale, chiar si numai o saptamana de vacanta, sa schimbe atmosfera, eventual sa-si vada nepotul, i-ar face un bine enorm. Solutia ideala ar fi sa aiba un ajutor in permanenta.

Daca tot am scris aici, las intrebarea deschisa tuturor fetelor din Cluj ...

Multumesc mult

Am umblat pe la munte si nu am descis pana acuma calculatorul:)
Am sa ma interesez pentru o doamna si daca aflu ceva te anunt!

„Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci.” Gandhi

http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cinezee spune:

ML am sa iti raspund si eu ce faceam unei batrane ( sora bunicului meu la 85 acum 13 ani )iar eu atunci aveam vreo 22 de ani

-era bolnava de schizofrenie si parkinson , la vremea aia nu erau pempersi ptr adulti, era o femeie slaba tare ( norocu meu ) o caram in brate la baie, era pus pe fundul cazii un prosop ca sa nu fie cada rece, apoi o spalam si o ridicam de acolo doar dupa ce o stergeam bine

- pe pat avea o musama pusa mereu sub cearcaf , iar pe zi schimbam cel putin 2 cearceafuri

- ii dadeam sa manance cu lingurica ca la copii mici , macare semoi moale si foarte bine fiarta , taiata destul de marunt

Daca mai ai intrebari nu ezita sa imi scrii , apropo poate ar trebui sa spui in ce stadiu este doamna in varsta ca sa stim ce sfaturi iti dam si mai depinde foarte mult daca este lucida sau nu si daca este cat de cat cooperanta

pana la mai putin de 3 luni

Mergi la inceput

I-am transmis mamei toate informatiile (va multumesc mult, sunt cu adevarat utile, dar... este complicat pt. ca mama are poliartrita si nu are siguranta in maini. Asa cum spui si tu, Mindy, ii e teama sa o mute prea mult de colo colo ca sa nu-i alunece si sa ii cada. Plus ca bunica vede putin, numai cu un ochi si nu mai aude... Tot pe toaleta vrea sa o spele, cu dusul de la cada, pune si niste presuri vechi pe jos... asa vrea... Cinezee, nici vorba sa o poata lua in brate, din cauza mainilor...
F. bune ideile legate de modificari in baie, dar tare greu de pus in practica in cazul lor. Imi aimtesc ce greu le era sa gaseasca un instalator sa repare un amarat de robinet, sa nu mai vorbesc de schimbari de cada sau altele. Cred ca se duce bunica, biata, inainte sa apuce sa rezolve ceva. Macar un maner, langa WC, daca ar reusi sa puna.

Mindy, AB, ne gandeam si noi la "scutecele" pt. batrani, dar imi este teama ca mama nefiind cu ea in casa (bunica locuieste impreuna cu o fata, tinuta in gazda, mama se duce zilnic la ea) se va irita daca ramane neschimbata, nu stie sa si le scoata cand are nevoie la toaleta, plus mi-e teama de o eventuala infectie urinara... Dar, am retinut, ca alternativa, inclusiv "spalatul" in pat (Doina, multumesc pt. filmulete!) si firmele de asistenta. Sa vedem cum va evolua totul.

Va multumesc inca o data, poate va mai intreb una, alta, la nevoie, daca nu va suparati si cunoasteti...

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexa_m spune:

Eu am o bunica careia i-au fost amputate picioarele in urma cu 2 ani. Mama si sora ei au preferat sa aiba ele grija de bunica, chiar daca le e mai greu, decat sa angajeze pe cineva. Asa ca fac cu randul. Isi pun orele la serviciu in asa fel incat una sa fie dimineata acasa si cealalta dupamasa. Cand se intampla sa fie amandoua ocupate, raman eu prin preajma, dar in general nu o lasam singura mai mult de doua ore.
Noi am procedat asa:
- Pe pat am pus o musama mare. Peste musama am pus cearceaful si o patura. In locul in care sta bunica mai mult in pat am pus o bucata de musama si peste ea punem bucati mari de panza. In acest fel, cand se intampla vreun accident , schimbam doar bucata de material de sub bunica, nu tot patul. Bucatile de material sunt usor de manevrat si le poti spala imediat.
- In general, bunica se poate controla, asa ca noi o lasam fara pampers cand sta in pat. Ii punem pampersul sau plosca doar cand cere.
Ii mai punem pampers atunci cand este lasata mai mult timp singura, sau cand o scoatem afara in curte in caruciorul cu rotile.
Chiar si asa, tot se mai irita din cand in cand (mai ales ca este diabetica), dar atunci cand se intampla asta o tratam imediat si trece destul de repede.
- In legatura cu baia. Bunicii ii facem baie o data pe saptamana ( iarna o data la doua saptamani, pentru ca este foarte sensibila, raceste repede, indiferent cat ne ferim noi sa nu fie frig sau curent). Ii punem ceva de jur imprejur ( o patura imbetita in mai multe straturi sau saci de plastic) astfel incat sa nu udam patul. Ii aducem lighen cu apa, o sapunim in partea de sus, dam cu apa dupa aceea, apoi o stergem. In partea de jos, se sterge ea singura , intai cu o carpa cu sapun pe ea, apoi se limpezeste cu carpe ude. Pe cap o spalam tot deasupra ligheanului. Sta aplecata, o dam cu sampon, apoi o limpezim pe cap.
- Noi i-am facut o masuta joasa, pe care o tinem langa pat, si atunci cand ia masa, ii punem masuta in pat si pe ea punem un prosopel frumos. Dar vara ia masa de pranz in curte, caci o scoatem des in caruciorul cu rotile.
- Desi nu poate merge, , incercam sa o implicam in treburile casei, ca sa nu se simta inutila. De exemplu, cand se face mancare, ii dam ei sa curete sau sa toace legumele. Ajuta si la prepararea dulceturilor si a conservelor.Iarna ne tricoteaza flanele, manusi, caciulite, etc. Bunica mea a fost o persoana foarte activa toata viata ei, si a fost un soc cumplit pentru ea sa ajunga dependenta de altii. De aceea incercam sa ii ocupam timpul cu ce se poate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Scuze ca ma vir si eu aici, insa as fi interesata cum gasesc un link pt. azile de batrini in Buc, eventual poate stiti/recomanda, orice info este binevenita, nu reusesc sa dau decit de oferte de afaceri pe net cu azile de batrini. Multumesc frumos!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Oare o "transfer bench" ar fi utila? E ca un scaun lung pe care il pui jumate in afara cazii jumate in cada. Unele au sliding seat altele fix, picioare ajustabile, au gauri in seat pentru scurgerea apei si sa nu alunece omul de pe scaun, maner, spatar.
Cateva modele:
http://www.1stseniorcare.com/ProductImages/eproducts/31662-Eagle-new-sliding-swivel-transfer-bench-big.jpg
https://www.abledeluxe.com/oscommerce/images/727142500.jpg
www.1800wheelchair.com/asp/view-product.asp?product_id=1849" target="_blank">http://www.1800wheelchair.com/asp/view-product.asp?product_id=1849
Cauta un pic cu google "transfer bench" ca sunt diferite modele.

Mergi la inceput

Multumiri, din nou, pt. sfaturi!

Alexa, m-a impresionat mesajul tau! Cat are bunica?

Oana, am retinut, pare deosebit de util, dar poate pt. cineva mai in putere. Mama imi povestea ca incepe sa mearga prin casa (bunica) cu ochii inchisi. Doamne, Doamne, cine stie ce-i in mintea lor, bietii? In urma cu vreo doi ani spunea ca nu mai poate sa traiasca, e obosita, vrea sa moara.

Take joy! (poze)

Mergi la inceput