Romanii din strainatate sunt uniti ?
Raspunsuri - Pagina 3
alra spune:
intrebarea are sens. stiu multi romani in zona care se imprietenesc numai pe considerentul ca sunt de o natie. si se ajuta mult unii pe altii, dar se si cearta din nimicuri
noi suntem mai mult pe principiul nu conteaza natia ci omul, si avem prieteni multi bastinasi cu care ne intelegem foarte bine caci ne "potrivim". insa avem prieteni si romani chiar si oameni cu care nu clicaim neaparat si cu care in romania probabil ca nu am fi fost prieteni. ne vedem mai rar, la un gratar eventual, sa se joace copiii impreuna, mai auzim o barfa, d'astea...
mi se pare cumva normal sa ii cauti pe cei de o natie cu tine stabiliti in tara unde esti, te pot ajuta mult: nu cu job, dar cu informatii de toate felurile, de la ce trebuie sa faci sa te inscrii la asigurari sau sa suni ieftin in romania pana la unde gasesti malai si varza murata.
ALRA mami de Laura(06/02/2006) si Nicole(08/12/2008)
Vacanta cu Laura in Romania
adriuta spune:
Ce ma enerveaza la culme e ca daca ma duc intr-un Wall-Mart sau Mall sau orice loc sau magazin si vorbesc romaneste cu copilul sau sotul si ma aud alti romani vorbind romaneste tac si isi rand in sinea lor:"ha ha ha iote ce smecher sunt eu ca l-am prins pe asta vorbind romaneste".
Ii cunosc, ii ghicesc ca sunt romani si le cunosc privirea...si ma amuz.
Imi place de cei care vin la mine si facem cunostinta...etc. in general acestia sunt tineri si foarte deschisi. Nu tin neaparat sa vina la mine sau sa ma duc eu la ei,...dar zau asa...prea ne credem super deshtepti...noi romanii cateodata.
De ex. sunt romani care se cred buricul pamantului...ce prosti sunt americanii, ca-s naivi, cas-asa...si pe dincolo. Si io romanas am scoala vietii...spun ei. Si peste 10 ani el tot ilegal o fi, sau tot jobul acela amarat il face, limba straina zero. In general romanii "prietenosi" si fara prejudecati au prieteni si romani ca ei si straini. Realizeaza multe, merg la scoli,...au o viata frumoasa.
Cei care se cred buricul targului au prieteni ca si ei, barfesc... incearca sa faca smechereli...intelegeti voi.
Imi amintesc acum o intamplare. imediat dupa 89 niste preteni de-ai verisoarei mele plecasera in Austria sau Germania, nu mai retin. Si s-au intors cu impresii...ce prosti sunt nemtii...ce creduli...ca ii furi cum vrei, ca poti fura camasa cu tot cu umeras...ce mai , aveau impresia ca nimeni nu-i ca ei. Nemtii aia...creduli acum au pensii, servicii bune, masini,au trait 20 de ani frumosi. Ce au realizat desteptii nostrii dupa 20 de ani??? Nimic...Concluziile le trageti singuri.
Acum depinde din ce categorie faci parte. Cum privesti prietenia, daca intr-adevar gasesti prieteni cu care sa te simti bine. Categoria isteti si bagaciosi....sau categoria prietenoasa si deschisa.
Asta e parerea M.E.A.
Asa creste mare puiul
www.our365.com/NewbornPortraits/BabyDetail.aspx?birthid=f671635f-2b23-4e26-8953-e81fefa35501&babyid=f6181213-113f-4e32-89b5-e0b65b1e006a" target="_blank"> Paginuta mea!
danat spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Nu, romanii din Romania nu sunt uniti. Doar grupurile de interese ale celor din Romania sunt unite. Romanii cei multi cei care nu au ghiuluri, nici masini, cei care stiu sa rada sau sa planga sunt blazati, scarbiti si au ajuns sa nu le mai pese. Aceasta este opinia mea. Mai mult decat atat, marea majoritate duc o lupta de supravietuire. Ceea ce se vede la stiri si in general in mass media, sunt fragmente surprinse de la o parte redusa a celor ce locuiesc in Romania. Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video Pagina legislativa |
L-as parafraza pe Marius, in felul urmator:
"Nu, NICI romanii din Romania nu sunt uniti..."
Si ca sa fiu on-topic: intre romanii de aici nu prea exista comuniunea aceea stransa pe care o vad intre turci, arabi, croati... nu se compara atitudinea romanilor, unii cu altii, cu cea a celor pomeniti mai sus. Desigur, exista biserica romaneasca, exista comunitate, forumuri, insa nu am senzatia ca e atit de apropiata atitudinea cum o vezi la natiile anterior mentionate. De-aia am afirmat ca nici in Ro acasa romanii nu sunt prea uniti intre ei, deci nu vad cum sa fie inafara tarii.
In schimb, ca si in Ro, fiecare isi poate face apropiati (si chiar prieteni) printre conationalii care le seamana in conceptii, in gusturi, atitudine fata de viata etc. Nu ne poate obliga nimeni sa fim prieteni cu toti romanii ce traiesc aici. Nici nu s-ar putea fizic!
Dar, eu pot spune cu optimism totusi, ca am gasit cateva persoane deosebite pe aici, familii de romani stabiliti de mai multi ani in Austria, care m-au ajutat cu multe sfaturi folositoare, prieteneste, fara urma de infatuare si pe care ma bucur ca ii cunosc.
Sigur, am observat si romani care daca te aud vorbind romaneste in magazin sau metrou, iau distanta sau comuta imediat pe germana Dar, la fel, am gasit functionari sau vanzatori romani, care auzind ca vorbim intre noi in romana s-au bucurat sa ne salute si sa ne intrebe daca traim aici. E placut sa vezi asa atitudine!
Cred ca gresesc cei care se duc intr-o tara straina si au pretentia la pus masa, gasit job si altele de catre un conational, doar prin prisma faptului ca avem aceeasi cetatenie initiala, sorry, dar e de neam prost asa atitudine. Nici cu rudele nu-ti permiti si nu au nici obligatia de a face asa ceva, oricand, cand ai tu chef. Fiecare cu viata lui, in fond
Editez: am uitat sa spun ca aici am avut bucuria sa imi fac amici cehi, unguri, olandezi, polonezi, slovaci (nu pot sa ii numesc deja prieteni, pt mine cuvantul asta chiar are greutate ).
Dana mama lu'Radu Stefan
www.youtube.com/watch?v=S4s16pzRYqU" target="_blank">If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and make a Change
Hobby
XIO spune:
Adriuta , tatal meu e una din pers. care se mira constant de unele lucruri pe care le vede prin jur, mai exact de incultura unor oameni din tara adoptiva. Se mira , imi spune si mie ca's cam tristi si le-o spune si lor in fata.
Ceea ce mie mi se pare normal, ca daca ma duc intr-o tara nu pic in fund de admiratie in fata tuturor doar pt. ca sunt din tara aia.
sau pe-ai nostri ii facem de cacao da' pe altii daca ii facem suntem prosti si jenanti?
Danat,daca te intrebi de ce comunitatea araba de la noi e unita raspunsul e f. simplu: sunt o mana de oameni care au o religie care faciliteaza intanirile, au anumite obiceiuri si conceptii si ete normal sa fie mai legati intre ei decat o tara intreaga de oameni.
Cam ce inseamna sa fie uniti romanii din Romania?
Si , in final , nu cred ca cei care pleaca dincolo au pretentii de gazduire , mancare gasit loc de munca , samd.Cel putin nici unul din cunoscutii mei nu a plecat cu asemenea idei de aici si ma indoiesc eu ca cineva pleaca si se bazeaza doar pe bunavointa altora. E prea riscant.
Si da , si eu ma bucuram cand auzeam prin magazine romani dar nu m-am dus la vreunul cu toate ca sunt f. prietenoasa.
In aeroport spre exemplu m-am impreiteni o data cu un roman care locuia in new york de mic si m-a ajutat cu sfaturi.
Data trecuta m-am imprietenit cu o fata de vreo 19 ani de prin Oltenia , o doamna de prin Moldova si inca o doamna. Eram singura care vorbea engleza si mergeam toate prin aeroport ca sa le ajut la cumparaturi si alte cele.
Cand m-am intors am nimert langa o doamna de treaba, ne-am salutat, intrebat daca ne deranjeaza ceva si atat. Dimineata la trezire vine micul dejun si incepem sa discutam in engleza evident daca mai e mult , oare cand aterizam , ajungem sa ne intrebam unde mergem , ii spun ca in Ro , ea zice "oh , me too" si eu o intrebam "bun , atunci de ce vorbim tot in engleza?" "ca asa am inceput".
Ea avea carte in engleza, eu am vb in engleza asa ca fiecare a presupus inevitabilul.
Dupa aceea ne-au auzit si alte femei din jur , tot romance , am inceput sa povestim.
Din intamplarile astea trag si eu concluzia ca suntem un neam prietenos, ca or mai exista si altii mai asociali, adevarat , dar unde nu exista?
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
giani spune:
Pai nu-s ce sa zic de asta cu intratu' in vorba cu romanii de-i auzi prin magazine, eu una nu prea pot, in general leg greu o conversatie cu persoane pe care nu le cunosc. Ma bucur sa aud romaneste, dar nu pot sa ma bag in convesatia oamenilor.
Revenind la subiectul cit de uniti sint romanii: p-aci pe unde sint eu, romanii socializeaza: facem petreceri, botezam, craciunuri si revelioane, treburi d-astea. Comunitatea nu e organizata din punct de vederea legal, nu sint asociatii de ajutor pentru romani, de orice natura or fi ele, sau poate or fi, dar nu le stiu eu. In cadru larg ne mai intilnim pe la biserica, la sarbatorile importante, ori cine freceventeaza, chiar saptaminal, si tot felul de spectacole cu artisti din Romania de mai vin prin oras.
De ce s-ar schimba in rau un individ doar pentru simplu fapt ca emigreaza? De ce s-ar naste invidia in el, doar ca isi schimba domiciliul?
Cum in Romania nu poti socializa cu toti romanii, asa si aci, iti faci prietenii dupa aceleasi criterii ca in tara.
Grupul nostru de prieteni este acelasi din facultate. Unii din ei sint genul de care pomenea cineva mai sus, cu case exagerat de mari, cu masini scumpe, electronice sofisticate, si tot asa, genul de etaleaza mai mult decit au. Asa erau si inainte, asa-s si dupa ce au venit, asa-s ei, sint oameni in care ai incredere de altfel, prieteni saritori. Altii in grup, total opusul, economi din cale afara (au savinguri cu mult peste medie), dar cu lifestyle de welferist. Persoane foarte agreabile si primitoare, in casa lor te simti ca acasa. Asa au fost de studenti, cu siguranta nu s-ar fi schimbat cu emigrarea.
Emigrarea nu schimba un om in esenta lui.
danat spune:
Apropos de chestia cu vorbitul unora in locurile publice in romana si apoi, daca te vad ca esti tot roman schimba limba, ma refeream la modul caraghios de a face acest lucru si nu ca, Doamne fereste, as vrea eu sa intre in vorba sau sa ma bage in seama Doar ma amuza si nu pot intelege de ce se feresc. Ce or fi patit de la alti romani de nu vor sa se auda ca sunt romani?
Repet, daca nu am fost inteleasa: experienta mea de aici cu romanii este una placuta, ca sa parafrazez un titlu mai vechi de emisiune "am intalnit si romani fericiti" .
Dana mama lu'Radu Stefan
www.youtube.com/watch?v=S4s16pzRYqU" target="_blank">If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and make a Change
Hobby
columbiana spune:
apropo de accent, eu n-am intilnit nici un roman aici care a reusit sa asimileze quebecoasa (franceza vorbita cu accent de Quebec), doar unii care au trecut prin Franta inainte de a veni si carora le recunosti accentul francez-original; de aceea prin magazine vorbind franceza, uneori si cu dezacorduri si furculisioane romanii sunt extrem de usor de recunoscut, si ma apuca risu'plinsu;
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
vikinga spune:
Cred ca sunt uniti de anumite evenimente gen seri, petreceri, sarbatori romanesti asta in cazul in care traiesc in zona unor comunitati mari romanesti. Acolo unde sunt multi romani in general tari ca spania-italia stiu ca de craciun, pasti se unesc familii romanesti si petrec impreuna, unii cumpara un porc impreuna, il prepara in stil romanesc, petrec romaneste, merg la biserica noaptea de pasti de iau lumina indiferent ca stiu cit de ciudati sunt priviti cum vin ei noaptea pe strazi cu luminarile aprinse. Eu cred ca in astfel de situatii romanii doresc compania altor romani deci ii uneste ceva. Important e ce ii uneste. Prin italia sunt discoteci romanesti ori seri romanesti si manelele unesc pt o noapte romanii care danseaza si se imburica fericiti chit ca a doua zi nu se telefoneaza toti intre ei, ceva prietenii sigur se leaga. Ori duminica ii leaga un meci de fotbal jucat cu alti cunoscuti romani, ori un mers la peste, un gratar, o saramura.In rest fiecare cu viata lor pe unde sunt, cred ca e semn de imaturitate sa depinzi numai de compania altor romani, asa ca e f bine ca romanii sunt curiosi si doresc sa socializeze cu alti oameni indiferent de natie. Si acolo unde ai fost tu Tzuni, cred ca de ob era vorba de o mica comunitate romaneasca, erau bucurosi de asa oaspeti si chiar cred ca primirea a fost sincera si da, asa sunt ei la astfel de petreceri ori intilniri. Intr-adevar turcii, arabii sunt mai uniti dar de ob sunt asa nu neaparat ca-s arabi ci pt ca-s ba veri, matusi, unchi de prima, a doua ori a treia spita nu conteaza, familie ramine si cum fac copii multi sansele sunt mari ca noi de pe margine sa confundam o familie larga ca fiind doar o comunitate unita doar de nationalitate.Sirbii vad ca-s depenedenti de compania altor sirbi dar mai mult cei de pe la tara sunt asa, pt ca si ei daca nu-s veri ori familie prin alianta is consateni care s-au adus unii pe altii intr-un anumit loc.Dar sunt si multe dezavantaje eu nu vad asa ceva de admirat la genul asta de comunitati. De ex femeile vb greu limba tarii, unii copiii chiar daca sunt nascuti in noua tara ajung se simt altfel. Nu cred ca fiind un avantaj ori ceva de admirat cind astfel de comunitati sa zicem prea "unite" ajung de considera oamenii si obiceiurile tarii gazda ca fiind ciudati, prea altfel, inferiori in multe si incompatibili in si mai multe. Din punctul meu de vedere romanii merg pe o cale de mijloc si asta e bine. Nu am auzit de romance ca dupa 20 de ani sa nu vb limba tarii, ori sa se isterizeze daca copii lor au iubite/i din natia tarii de adoptie si cu alta religie, nu am auzit de copii romani nascuti prin alte tari sa se simta emigranti si dezavantajati, de ob se sterg urmele astea dupa prima generatie de emigranti. Cred ca e imposbil sa fii si perfect integrat si unit la modul ideal cu toata comunitatea romaneasca. Important e ca sunt atitea lucruri care inca ne unesc: muraturile, traficul de leustean;), micii, muzica, cite un forum, craciunul, pastele si mai sunt atitea...Vikinga 11+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo
danat spune:
Citat: |
citat din mesajul lui vikinga ............. Important e ca sunt atitea lucruri care inca ne unesc: muraturile, traficul de leustean;), micii, muzica, cite un forum, craciunul, pastele si mai sunt atitea... Vikinga 11+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo |
Vikinga care mici ma? Ca pe-aici se cheama cevapcici si nu aduc nici pe departe cu aroma mititeilor originali facuti pe gratar... Ati gasit voi vreo sursa? Sau stiti vreo reteta miraculoasa?
Tzuni , scuze de off-topic, dar cand e vorba de asa problema existentiala...
Dana mama lu' Radu Stefan
Hobby
_
www.youtube.com/watch?v=S4s16pzRYqU" target="_blank">
If you wanna make the world a better place,
take a look at yourself and make a Change
marius spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui danat
Vikinga care mici ma? Ca pe-aici se cheama cevapcici si nu aduc nici pe departe cu aroma mititeilor originali facuti pe gratar... Ati gasit voi vreo sursa? Sau stiti vreo reteta miraculoasa? Tzuni , scuze de off-topic, dar cand e vorba de asa problema existentiala... Dana mama lu' Radu Stefan Hobby _ www.youtube.com/watch?v=S4s16pzRYqU" target="_blank"> If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and make a Change |
Pai hai ca-ti fac cinste cu mici si bere numai sa vii. Mici pe gratar si bere proaspata nu ameteli.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa