pasta de tomate pt iarna?
nu e timpul dar acus vine toamna ,cine stie sa faca un bulion bun asa cum il cumparam de la market dar fara EE-uri ,ar fi bine sa scrie sa invatam si noi va poop
Raspunsuri
ni-na spune:
Iti sunt datoare un raspuns,nu?
Eu fac anual bulion de casa,si iti scriu reteta mea:rosiile bine spalate le oparesc si le dau prin ciur(cand fac cantitate mare la tara sau prin sita de paste cand fac in oras.Cauta o sita prin care sa nu treaca semintele rosiilor,poate fi si din plastic,nu conteaza)
Deci oparit,lasat sa se racoreasca,apoi trecut prin sita.
La tzara mama lasa 12-18 ore lichidul rezultat intr-un borcan de sticla,apoi cu un furtunas scotea zeama limpede care e super pt acrit ciorba iar partea cu pulpa o punea la fiert.
Eu nu am un borcan de 15litri si nu cumpar doar pt asta(e de preferat borcanul pt vizibilitate)asa ca pun zeama rezultata la fiert(atentie,pune tabla sub fundul oalei ca se lipeste de numa-numa),pun la fiert un pic de sare si putin zahar si cand are consistenta unui nectar il transfer fierbinte in sticle cu capac(cum sunt cele de tedi sau santal...sticla nu pet)le inchid ermetic si mai sterilizez in cuptor 20-25 min!
De vrei bulion fierbi mai mult si pui in borcane, pe care le sterilizezi de nu ai beci racoros.
bafta si vei vedea ca merita efortul.
fritz spune:
Eexista masina pentru facut suc de rosii, este din plastic si functioneaza cam pe principiul masinii de tocat carne, doar ca "melcul" este din plastic si este in interiorul unei site metalice. Masina se gaseste la raioanele cu chestii pentru bucatarie, dar mai sigur la magazinele de cartier. Eu de obicei am facut suc de rosii, cu sare si zahar dupa gust sau rosii cu ardei gras, taiat marunt, la care le-am pus sare , le-am pus in borcane si le-am sterilizat ca pe compot. Am folosit borcane de 400 g si pun unul la oala de ciorba. Bulionul stiu ca se fierbe in tuci sau in vas f. gros, sa nu se lipesca, se fierbe f. mult, sa iasa cat mai gros si se pune fierbinte in borcane, ca si gemul.
andacos spune:
Fritz,Anita vrea pasta de tomate si nu suc de rosii!
Eu n-am facut niciodata dar imi amintesc ca mama dadea rosiile prin razatoare(partea asta ne revenea noua de asta imi amintesc procesul de fabricatzie)si apoi punea la fiert la foc mic,pina scadea!De fapt mai departe e procedeul spus de nina,doar ca mama nu oparea rosiile!
Nina oparirea rosiilor are vreun rol aparte sau doar pentru a obtzine acea zeama ce spui ca o folosesti la acrirea ciorbelor?
Dana
ni-na spune:
Eu oparesc rosiile doar sa se scoata mai usor pielita(uitasem sa scriu si ca le bucatesc inainte sa fiarba mai repede.
Exista acel accesoriu de care vb fritz,doar ca eu il aveam din metal si il atasam la masina de tocat clasica,insa al meu stropea de numa numa........banuiesc ca imbinarile nu erau chiar ok,si de aceea mi se pare mai usor cu ele oparite.
fritz spune:
Ca sa faci bulion ai nevoie de rosii fara coaja si fara samburi, de aia am pomenit de sucul de rosii. Bulionul (eu stiu ce este acelasi lucru cu pasta de tomate, poate gresesc) este un suc de rosii foarte gros, adica fiert un timp mult mai lung. Si da, cam stropeste masina de stors rosiile, dar mi se pare mult mai usor decat sa decojesc rosiile si sa le dau apoi prin ciur....
ni-na spune:
Ai dreptate,insa nu ma exprim eu prea inteligibil(ultimului meu neuron ii miroase a vacanta).Cand le trec prin ciur,acolo ramane si coaja,si semintele si eventuala parte mai lemnoasa...si de sunt oparite bine,merge foarte repede!Scuze Anita ca ti-am facut praf subiectul.