Cum construim o casa!

Cum construim o casa! | Autor: lorellay

Link direct la acest mesaj

Hello...
Cine si-a construit casa?
Cu ce trebuie sa incep?
Care sunt pasii?

Sorana de Diana (10.11.2008) si Codrin (15.02.2005)
Where there's a will there's a way!

www.totsites.com/tot/codrin" target="_blank">[ Codrin]

www.hi5.com/friend/photos/displayManageAlbum.do?ownerId=215017846&albumId=292622548" target="_blank">[ Diana]

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ymca spune:

ai deja autorizatia de constructie si te intereseaza modalitatea practica de ridicare a unei case?

sau posezi una bucata pamant si vezi deja pe ea o casa frumoasa, cu gradina, loc de joaca si piscina pentru copii...si vrei sa stii toate etapele: proiect, autorizatii, etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorellay spune:

Sotul meau are o casa cu ceva pamant.In casa batraneasca..renovata s-au mutat socrii. Noi ne dorim foarte foarte mult o casa si am vrea sa facem o casa in gradina in spate. E destul loc.BIne..asta inseamna ca se duc rosiile si castravetii socrilor!Da e ok, ei sunt de acord.
Nu avem altceva..nici proiect nici nimic.Nici nu stiu cu ce sa incep.
Am vb cu un constructor si zice ca imi ia cam 70-100 euro la cheie si ar fi gata in 3 luni jumate.Pretul e in functie de ce materiale le ofer..da nu stiu cum adica ce materiale?In fine..pana acolo mai e.
Unde tre sa ma duc?
Ce proiecte imi trebuie?
Tu ai construit casa?

www.hi5.com/friend/photos/displayManageAlbum.do?ownerId=215017846&albumId=292622548" target="_blank">[ Diana]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karla2007 spune:

Lorrelay,din pacate legislatia romaneasca "cere"o gramada de documente,planuri,autorizatii,etc,si deci...trebuie sa ne conformam.
Sunt mai multe etape pe care ar trebui sa le parcurgi.
Vei avea nevoie de:- certificatul de urbanism
- planul Urbanistic Zonal (PUZ)
-planul Urbanistic de Detaliu (PUD)
Pentru autorizatia de construire(AC) ai nevoie de:certificatul de urbanism,proiectul tehnic, proiectul de executie, coordonarea specialitatilor, antemasuratori, caiete de sarcini si detalii de executie.
Solutia cea mai buna ,sa apelezi la o firma specializata pentru a nu avea bataie de cap.
Mult succes.

Mergi la inceput

Adica sa apelez la o firma care sa umble dupa toate hartiile astea?
E chiar asa de greu?Ca eu oricum stau acasa...nu ma speria...
Si costurile care sunt?Pentru hartii....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karla2007 spune:

Nu am spus ca e greu,daca ai timp nu e nici o problema,ideea era ca e de umblat dupa diferite documente,avize ,etc.Noi cand am construit casa(2002)am apelat la o firma specializata si impreuna cu arhitectul s-au ocupat de tot ce a fost nevoie,costurile raportate la 2009 nu le stiu,nu sunt la curent.:)

Mergi la inceput

eu pana acum am facut singura totul si sunt foarte mandra de mine.

nu am dat nicio spaga pentru ca 1. imi este extrem de rusine si 2. am vrut sa vad daca se poate merge si asa.

1. nu am avut nevoie de toate documentele mentionate de Karla, dar depinde de primaria locala si cerintele ei
2. eu construiesc in Ilfov

Pasul 1
- am contactat arhitect si am prezentat nevoile mele, casa, baie, flori in ghiveci
- posedam act de cumparare teren, cadastru si alte schite si hartoage aferente terenului
- arhitectul mi-a facut dosarul pentru certificatul de urbanism hranindu-se pentru asta cu hartoagele pe care i le-am dus
Pasul 2
- am depus dosarul la Primarie si am asteptat sa iasa CU
- in timpul asteptarii mai lucram cu arhitectul la schite, mai largeam bucataria, mai micsoram dormitorul
- tot atunci am contactat geotehnician si mi-a facut studiul geotehnic
Pasul 3
- am ridicat CU si acolo sunt mentionate actele pe care Primaria le solicita in vederea eliberarii autorizatiei de constructie (AC)
- mie nu mi s-a solicitat decat aviz de mediu, aviz electrica, salubritate si studiu geotehnic
- m-am ocupat singura de toate, mai putin de mediu, unde s-a dus tot arhitectul
Pasul 4
- toate avizele impreuna cu proiectul facut de arhitect care cuprindea schite ale casei fata-profil si alte minunatii au fost depuse la Primarie, in dublu exemplar de catre mine
- am asteptat cam 2 saptamani si mi-a iesi Autorizatia de constructie

De aici a inceput la mine greul.

M-am intalnit cu numeroase echipe de constructori, unii mi-au placut enorm dar nu am avut bani pentru ei, altii se certau intre ei in fata mea, altii m-au sunat beti fiind, etc.

Am ales o echipa care mi-a fost recomandata de arhitect si am inceput constructia.

De aici echipa a mai preluat din responsabilitatile mele:
- adica merg ei pe la Primarie
- si-au afisat pe teren anuntul cu Executia de lucrari
- le dau bani o data la 10-12 zile, in functie de achizitii; eu nu merg cu ei dupa materiale, DAR

Acum sunt in discutii cu un diriginte de santier, persoana neutra, care sa urmareasca modul in care constructorul isi indeplineste obligatiile.

Nu stiu daca am facut bine, dar pana acum la partea cu hartiile m-am descurcat.

Cel mai rau pana acum mi s-a parut la Electrica. Cozi mari, organizare proasta, preturi pe masura - acolo sugerez pila.

edit: taxa CU - mica, taxa autorizatie constructie: 1530 RON, cred ca depinde de marimea casei, taxa mediu - 100 RON, taxa salubrizare - 45 ron pe vreo 3 luni, taxa electrica - pentru primul aviz cred ca 100RON, ca sa aduc curentul la teren 4000 RON

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana_jors spune:

La mine taxa salubrizare a fost vreo 180 ron, ca se ia la metri cubi, si se taxeaza 2 mc pentru autorizatie (cred ca depinde de firma care asigura zona in care construiesti).
Noi suntem inca in curs de obtinere avize, dar eu am imputernicit arhitecta si am platit prestarea de servicii, si face ea toata partea de hartogaraie.
Autorizatia de constructie costa un anume procent din valoarea totala a casei (nu stiu exact cat, inca n-am ajuns acolo)
Noi mai avem o mica problema, terenul nostru e intr-o zona protejata, asteptam cu sufletul la gura raspunsul de la mediu...

Diana de Alex (23 aprilie 2007)

Mergi la inceput

Chiar trebuie diriginte de santier pentru o casa?
Terenul il avem undeva la tzara intr-un sat langa ciumesti.Este deja casa acolo si noi vrem sa o facem in curtea din spate.
Cat costa proiectul?Cat % din valoarea lucrarii?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana_jors spune:

Proiectul are un pret per metru patrat al casei (atentie, se ia ca perimetru pe fiecare nivel construit, deci nu conteaza ca am un gol de 20 mp deasupra livingului dar nu se iau in calcul terasele). Pretul depinde de nivelul la care vrei proiectul - cauta pe net anunturi de la firme de arhitectura, asa te lamuresti cel mai bine.

Diana de Alex (23 aprilie 2007)

Mergi la inceput

lorellay, nu toata lumea apeleaza la diriginte de santier. dar eu construiesc singura, fara ajutorul vreunui cunoscator, si atunci singurele mele surse sunt "goagal" si un diriginte pe care-l platesc sa ma reprezinte in fata constructorului. asa - sper eu - mai reduc din erorile care apar in procesul constructiei (cele despre care vorbeste lumea, respectiv materiale inlocuite de constructor cu unele de mai slaba calitate, nerespectarea proiectului, nerespectarea metodelor de constructie, etc). deci il platesc acum, ca sa-mi fie bine dupa ce se termina casa - de fapt ma iluzionez singura - ca sa-mi fie putin mai bine, ca daca e sa fie facuta o munca de mantuiala se va face, cu toate incercarile mele de a controla procesul.

proiectul de arhitectura, niste detalii:

- se plateste cum a spus diana si se negociaza in functie de fiecare arhitect; la vremea cand cautam eu, preturile variau intre 5 USD si 18 EUR/mp...deci diferente mari, justificate de lucrarile din spate, nume, zona, etc; arhitectul avea echipa de inginer structurist, ing pentru reteaua electrica si sanitara, etc - si probabil din banii ceruti pe mp o parte mergea catre acesti colaboratori
- colegii mei care si-au mai construit case nu au apelat la arhitect; au apelat la un inginer structurist, care le-a vandut un proiect deja facut si inginerul a tinut legatura cu un arhitect (pentru ca trb si stampila acestuia pe proiect); a fost o varianta mai ieftina decat cea la care am apelat eu si am vazut o astfel de casa ridicata ffff bine

daca ai timp, du-te pana la Ciumesti la primarie - vei vedea ca gasesti oameni foarte amabili si dornici sa te ajute (la mine asa a fost) si care-ti vor da indicatii despre actele de care ai nevoie, daca mai e nevoie de ceva pentru actele terenului (cadastru, intabulare)...iti ofera asa, o mica consiliere. La Primaria din zona unde fac eu nu e niciodata aglomeratie, e verdeata multa si o atmosfera de vacanta, doamne zambitoare...mai au si nervi din cand in cand...dar cand te dai nestiutoare, de-abia asteapta sa-ti intinda o mana.

Mergi la inceput