HELP: nu vrea sa doarma
Avem o mare probema cu Matei: nu vrea sa doarma...indiferent cat este de obosit..uneori ajunge sa adoarma si la ore dupa ce l-am pus la culcare..sigur cu certuri, pedepse...mare scandal...incat suntem fff disperati sa gasim o solutie
In primul rand nu doarme dupa-amiaza pentru ca in medie doarme 12ore/noapte, asa ca am renuntat la tortura aferenta somnului de dupa-amiaza. Avem o oarecare rutina la culare: il anunt din timp ca ne pregatim de culcare, citim povestea, ne iubim(adica imbratisari, pupici, mangaieri etc etc) si ar urma sa se culce....dar in acest moment de obicei incepe scandalul: vrea sa bea ceva, face pipi..incepe sa sara in pat, sa cante..etc etc etc..orice numai sa se culce nu. Eu ii explic cu frumosul, il pun iar pe perna...dar nimic...ajungem la amenintari cu pedepeasa...pedepse...si uneori nimic nu functioneaza...ne duce la capatul disperarii...sincer...nu mai am avem solutie...avem nevoie mare de sfaturi..cum ati facut voi...sau orice sfaturi din carti de psihologia copilului..nu stiu...orice..
Multumesc mult pt ajutor!
Raspunsuri
Sabina spune:
de cand dureaza? vezi sa nu fie de ;a caldura. Sofia la aproape 4 ani a avut un episod din asta in caere dormea 6 ore noaptea si cu asta basta. Ne-am dus la mare si s-a rezolvat.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo
LoraG76 spune:
Si Iustina a avut o perioada din asta, cu putin inainte de 4 ani. Si acum adoarme tarziu, nu incerc niciodata sa o culc la ora 20-21, pentru ca am intampina aceeasi problema ca si voi...ora ei de culcare este, in medie, ora 23.00, indiferent ca merge sau nu la gradinita a doua zi. Ziua nu doarme cand e in vacanta niciodata. Nu stiu ce sfat sa-ti dau, sincer, doar voiam sa stii ca nu esti singura care trece prin asta.
Lora, mami de Iustina
Teledon pentru Dan
Ajuta la construirea unei sectii de chirurgie cardio-vasculara :
858 - 2 euro/sms - Comote, Orange, Vodafone
www.inimacopiilor.ro
Bazar pentru Sebi
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
natalia_nica spune:
Eh, si cu Denis al meu la fel... pana l-am dus la cresa, asta insemnand trezirea la 6.30 (nu la 9), somn la pranz de la 13 la 16 (nu de la 14 la 18, cum facea inainte). Si 12 ore pe noapte e mult, e normal sa nu mai vrea sa doarma copilul...
Multa rabdare iti doresc si poti sa incerci sa-l trezesti tu dupa maxim 10 ore de somn, zic eu asa, e insa doar o parere...
EllaX spune:
Matei de cand nu vrea sa doarma? Nu-i legat de lumina si caldura din timpul zilei? Ca eu am o Ana (imediat face 3 ani) care nu adoarme mai repede de orele 22:00, dar numai de cand s-a facut primavara-vara. Asa am patit si anul trecut: a trecut la "programul de vara" exact cand s-a lungit ziua. Anul asta, doarme de pe la 22:00 la 06:00, apoi mai doarme la cresa, la pranz. Nici in weekend nu doarme mai mult de 6 - 7 am, cand se trezeste spontan. Am fost cam ingrijorata, ca ea e un copil minunat si zvapaiat, dar rezonabil, cand e odihnita, dar cand e obosita se trasforma intr-o demolatoare-cazatoare-plangatoare-Gica contra. Apoi am stat si am cugetat: oamenii astia mici isi asculta mult mai bine decat noi instinctele. Ana face precum rudele noastre din regnul animal: sta treaza cat e lumina. M-am linistit cand am ajuns la concluzia asta, sa stii! Da' concluzia a venit dupa o vreme in care m-am tot straduit sa o culc frumos la 20 - 21, ca si pana atunci. Cum a zis Sabina, si caldura are rolul ei, ca fata mea doarme bine cand sunt 18 grade la ea in camera.
Si noi avem ritual de culcare, si dureaaaaza tot procesul, ca include dush, spalat dinti, uns cu crema de corp, spus noapte buna prin casa, deschis geam, deschis lumina mica, inchis lumina mare, deschis muzica de dormit, povesti, dragaleala... Acum n-o linisteste, daca nu e intuneric afara. Indiferent la ce ora terminam ritualul de culcare si incerc sa o pun in pat, sa stii ca tot in jur de 22 adoarme, deci daca o pun la 20:30 (ca este obosita si se vede), timp de 90 minute ma tot cheama ca ii trebuie chestii: pipi, pupat, sa ma mai vada, apa (desi e langa ea), imbracat in saculet de dormit, asezat cearsaful... Si ceva amuzant: cand n-a mai avut ce sa ceara, am auzit-o incercand sa planga (fara succes): "Aaam ooo prooobleeemaaaa!"... Ca sa nu sara nimeni pe mine ca las copilu' singur la culcare: stam amandoua in patul mare din camera ei, ii spun poveste, ne dragalim, uneori nu vrea tinuta in brate, uneori adoarme langa mine si o pun in patut, alteori se cere ea pusa in "patutul ei bun" si "mami, tu du-te sa dormi si tu in camera ta". Deci nu parasesc, la culcare, copilu' de 3 ani cu fricile lui.
EllaX cu Ana (30 iunie 2006)
pisicuta si matei spune:
Citat: |
Am fost cam ingrijorata, ca ea e un copil minunat si zvapaiat, dar rezonabil, cand e odihnita, dar cand e obosita se trasforma intr-o demolatoare-cazatoare-plangatoare-Gica contra |
Acelasi lucru se intampla si in cazul nostru si poate ca si din ingrijorarea noastra se nasc unele chestii, nu zic nu...dar e asa de greu sa fii mereu fresh si sa gasesti solutia potrivita.
"Problema asta o avem de muullttttttttt, tare de mult...cel putin 1 an indiferent de cald/rece; vara/iarna etc etc, sigur cu perioade mai bune si mai rele.
Spre exemplu ieri am terminat procesul de pregatire culcare in jur de 9.30 si l-am lasat sa faca tot scandalul...de test pana cand rezista..a adormit in jurul orei 11.30-11.40 si s-a trezit la 10.30..in functie de evolutie in cursul zilei..planuiesc sa repet figura si dieara..deja imi pregatesc nervii .
Multumesc mult pentru raspunsuri; cum a zis si Lora() parca te simti mai bine cand ai certitudinea ca nu ti se intampla numai tie...
Inca sunt binevenite orice fel de sfaturi
Monicabb spune:
Am avut si noi o perioada in care cu greu il culcam pe Dragos pana cand am realizat ca de fapt eu voiam sa se culce ca sa mai pot face si eu cate ceva, cu alte cuvine, cam voiam sa scap de el... Dupa ce am inteles asta, l-am lasat pe el sa decida cand este timpul sa mearga la culcare si n-am mai avut probleme, mai mult de atat relatia noastra s-a imbunatatit.
Dupa baie si lapte, cand e in pijama si gata de culcare, daca mai vrea sa se joace il las in pace, eu fie ma relaxez uitandu-ma la el, fie citesc doua pagini, fie ma duc la culcare cu Teodora si ramane singur putin (se joaca destul de zgomotos si-l aud ca-i ok). Intotdeauna zice: "ma culc", se suie in pat si-mi zice sa-i spun povestea. Bineinteles ca la ora de culcare este liniste, nu sunt televizoarele aprinse, sotul meu citeste sau eventual deja doarme.
Crede-ma ca tare mai urla cand il luam pe sus si-l puneam in pat, eu ma enervam, era rau, mi-era groaza de culcare. Acum culcarea este minunata. Pana adoarme povestim, ne jucam, sunt momentele lui.
Incearca sa privesti altfel culcarea, sa-ti schimbi atitudinea un pic si poate sa te pui in locul lui.
Pupici si somn usor
mina spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui pisicuta si matei
Acelasi lucru se intampla si in cazul nostru si poate ca si din ingrijorarea noastra se nasc unele chestii, nu zic nu...dar e asa de greu sa fii mereu fresh si sa gasesti solutia potrivita. "Problema asta o avem de muullttttttttt, tare de mult...cel putin 1 an indiferent de cald/rece; vara/iarna etc etc, sigur cu perioade mai bune si mai rele. Spre exemplu ieri am terminat procesul de pregatire culcare in jur de 9.30 si l-am lasat sa faca tot scandalul...de test pana cand rezista..a adormit in jurul orei 11.30-11.40 si s-a trezit la 10.30..in functie de evolutie in cursul zilei..planuiesc sa repet figura si dieara..deja imi pregatesc nervii . Multumesc mult pentru raspunsuri; cum a zis si Lora() parca te simti mai bine cand ai certitudinea ca nu ti se intampla numai tie... Inca sunt binevenite orice fel de sfaturi Poze noi cu noi; Vorbe de duh si nu numai desene si constructii made by Matei |
Fixeaza ora de culcare mai tarziu. Poate 9 30 e prea devreme pentru el. Da, stiu ca suna ciudat dar...decat sa va chinuiti cateva ore inainte sa adoarma...
Asa am paitti si noi, ajungea de se baga in pat la 9 jumate si adormea la 12. M-a mai panicat si pediatra de la vreme aceea care a facut un ffff mare caz din acest lucru, debitand chestii legate de sindrom de oboseala cronica si alte alea. La un moment dat m-au lasat nervii si l-am culcat mai tarziu, am decis ca asa e copilul meu si asta este. Acum se culca fara probleme in jur de 10 (22 adica) si doarme dus pana la 7 jumate - 8 dimineata. Cand e obosit "trage" la pat mai devreme.
Dupa ce ajungeti la o rutina, poti incerca sa "tragi" de ora de culcare cate 15 minute pana il aduci la teoreticul 21.30 (desi eu nu mai cred in teoria asta).
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
emilia_m spune:
Problema asta o avea si mama cu mine.
Nu dormeam la pranz absolut niciodata (aveam mult prea multa energie de consumat ca sa pot dormi/adormi si mult prea multa imaginatie - atata visam cu ochii deschisi ca si daca eram obosita imi fugea somnul de la cate povesti imi imaginam). Seara nu adormeam niciodata mai devreme de ora 23 si ma trezeam putin dupa ora 10.
Apoi mama a inceput sa ma trezeasca mai devreme dimineata. Cam o saptamana m-a trezit la ora 9 si dupa aceea la ora 8. Singura am inceput sa cer sa merg la culcare mai repede si adormeam pe la 21:30.