Romani atacati in Belfast

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui ellej

"Racist attacks"?? Nu stiam ca sunt rase diferite, romanii si irlandezii. E un fel de a se subintelege ca respectivii cetateni romani sunt de alta rasa, dar nu vor sa iste poleminca "romani" vs "rromani" / tigani. Altfel nu vad sensul; cuvantul potrivit ar fi fost xenofobie, nu rasism.

Nu ca asta ar avea vreo importanta, oricum violenta este de condamnat.

Mare e gradina lui Dumnezeu si multe animale sunt in ea :)

Nu stiu exact cum e în lb. engleza, dar în franceza "raciste" nu se refera numai la rasa, ci în sens mai larg. Sensul e oarecum de "discriminatoriu".
Am auzit adesea la francezi expresii ca "raciste contre les femmes" (ma faceau chiar sa râd, atât de inadecvat mi se parea...).
Desigur, în dictionare, termenul de "racisme" e cel pe care noi românii îl folosim corect, si anume relativ la rasa propriu-zisa.

http://www.humanrights.ch/home/fr/Dossiers/Racisme/Le-racisme-cest-quoi-/idart_711-content.html

Extras:
« Le racisme comprend des idéologies et des pratiques basées sur la construction de groupes sociaux, classés selon leur origine et leur provenance, auxquels sont attribuées des caractéristiques collectives évaluées implicitement ou explicitement et considérées comme difficilement modifiables, voire pas du tout. » (Johannes Zerger, Was ist Rassismus?, Göttingen 1997, p.81) Cette définition élargit donc la sphère d’application du terme « racisme », qui concerne non seulement les « races biologiques », mais également tous les groupes ethniques considérés comme différents. Vous trouverez de plus amples informations concernant cette dernière définition dans le tableau suivant (en allemand) : « Was heisst Rassismus? » (« Qu'est-ce que le racisme? », pdf, 1 page).

In sensul acesta largit, mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost prin excelenta o miscare rasista!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellej spune:

Citat:
citat din mesajul lui gabi3604

Citat:
citat din mesajul lui ellej

"Racist attacks"?? Nu stiam ca sunt rase diferite, romanii si irlandezii. E un fel de a se subintelege ca respectivii cetateni romani sunt de alta rasa, dar nu vor sa iste poleminca "romani" vs "rromani" / tigani. Altfel nu vad sensul; cuvantul potrivit ar fi fost xenofobie, nu rasism.

Nu ca asta ar avea vreo importanta, oricum violenta este de condamnat.

Nu stiu exact cum e în lb. engleza, dar în franceza "raciste" nu se refera numai la rasa, ci în sens mai larg. Sensul e oarecum de "discriminatoriu".
Am auzit adesea la francezi expresii ca "raciste contre les femmes" (ma faceau chiar sa râd, atât de inadecvat mi se parea...).
Desigur, în dictionare, termenul de "racisme" e cel pe care noi românii îl folosim corect, si anume relativ la rasa propriu-zisa.

http://www.humanrights.ch/home/fr/Dossiers/Racisme/Le-racisme-cest-quoi-/idart_711-content.html

In sensul acesta largit, mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost prin excelenta o miscare rasista!

Adica l-ar folosi improriu? Poate, desi ma asteptam mai mult de la niste jurnalisti profesinisti. In fine, sa nu mai despic firul in paishpe :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cait spune:

Fara s afiu ironica si acxuzata de mai stiu eu ce mie im plac comentarille al articol(cel putin cele facute pana la ora asta)
http://www.libertatea.ro/stire/romani-afara-din-oras-244291.html

Cait
Home is where heart is...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Daca acei cetateni au fost acceptati de irlanda sa lucreze si sa stea acolo atunci shame on the Irish!!!! De ce i-au acceptat?

Irlandezii uita uita de la mina pina la gura ca ei insisi sint victime si ca ei insisi au emigrat din motive politice in lumea larga.

Cum le-ar conveni daca cetatenii lor ar fi atacati pe nepusa masa pe motive eu stiu care in mai stiu eu care Irish pub din sua?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miki68 spune:

Monabella, irlandezii au plecat in lumea larga din motive politice, insa nu e cazul rromilor din Ro. Ba din contra, as zice eu. Sunt deseori favorizati fata de cetatenii romani: au www.ziare.com/articole/gradinite rromi Iasi" target="_blank">gradinite special pt.copii lor (asta in contextul in care romanii nu gasesc locuri la gradinite de stat pt.copiii lor), au programe de integrare sociala, profesionala... Numai sa vrea.

cristina d.
www.flickr.com/photos/9558016@N05/?saved=1" target="_blank">Motaneii mei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cait spune:

Nu stiu cat dr acceptati au fost sau mai mult s-au impus ca si pe aici si stiti vorba aia Noi d`aici nu plecam, nu plecam acasa asa sunt si ei.Eu vad pe aici la inceput erau cativa le-au dat bani sa se intoarca in tara , au luat banii au plecat si s-au intors de vreo 5 -6 ori mai multi.Le-au propus francezii sa el duca copii la scoala pe banii lor ce credeti ca au cerut ei?bani pentru copii spalati si dusi la scoala..asa ca..
Nu inteleg de ce toata presa scrie romani atacati..ar trebui sa scrie si originea macar sa nu ne mai confunde lumea..si acum nu arunci cu rosii dupa mine dar asa mi se pare normal.

Cait
Home is where heart is...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Pai e vorba de Irlanda de Nord(tara ce sufera mereu de probleme de genul asta) nu de Irlanda iar organizatiile neonaziste sunt dispuse sa atace pe oricine nu intra in tiparul arian. Nenorocitii astia (neonazistii) cauzeaza probleme in toata lumea.
Cat despre rromi, nu scrie niciunde ca ar fi cauzat probleme unde locuiau.Ok, stie toata lumea de ce sunt capabili rromii pe unde se duc dar chiar nu am citit niciunde ca oamenii astia ar fi facut parte din categoria aia ceea ce ma face sa cred ca erau oameni normali cu joburi si cu vieti normale.Desigur ma pot insela dar si atunci autoritatile trebuie sa faca ordine si nu organizatiile neonaziste.

Adriana si Aidan - 3 ani
A ticket to hell has never been funnier

"Friendship is like peeing in your pants, everyone can see it but only you can feel its true warmth."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Daca as fi în locul rromilor, as fi maicu bagare de seama pe unde haladuiesc... sunt si zone cu big no-no prin europa... ex. tara bascilor, corsica, sudul italiei - mai ales sicilia - si alte de-astea...
a, si irlanda de nord, of course :)
nu de alta, dar daca iesi în evidenta prin orice, pâna sa te prevalezi de drepturile omului, pe-acolo te potri trezi mort si rece in frigider mla morga :(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

MOnabella said Daca acei cetateni au fost acceptati de irlanda sa lucreze si sa stea acolo atunci shame on the Irish!!!! De ce i-au acceptat?

Monabella, da de unde stii ca au fost acceptati si ca aveau joburi? Nu scrie nicaieri chestia asta si de venit, poate veni oricine acu ca turist. Nu am citit nicaieri ca aveau joburi. Eu cred ca au ciordit vreo citeva portofele neonaziste si de aia s-au rasculat aia. S-or fi saturat de ciordeala si scandaluri. Inca nu stim varianta asa-zisilor neonazisti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Iata o situatie similara cu cea din Belfast, de data asta petrecuta in Romania. De data asta "neonazistii" erau maghiarii.

http://www.gandul.info/eveniment/maghiarii-au-sarit-furcile-romii-le-furau-recoltele.html?3935;888601

Mergi la inceput