Motive pentru nasterea prin cezariana
Raspunsuri - Pagina 3
blue_flower spune:
Se pare ca raspunsul meu vehement a lansat alte raspunsuri vehemente.
Recunosc ca m-au luat hormonii de 10 sapt pe dinainte si imi retrag cuvantul 'vaca'. Saracul animal nu are ce cauta in discutiile de aici.
Toate celelalte pareri sunt ale mele si se refera la mine, nu la alte utilizatoare de forum.
Amintesc ca utilizatorul 'cucuveaua' a generalizat, lista din primul post care enumera motivele puerile pt care romancele recurg la cezariana a fost generalizata.
Precizez ca raspunsul meu a continut o gramada de 'eu', 'mie' si alte pronume la pers 1. Ma refeream strict la mine, la parerea mea, la frica si mofturile mele.
Daca cineva se simte jignita, imi cer scuze, repet, retrag asemanarea cu animalul cu pricina.
p.s. Dr. Predoi de la Medlife azi mi-a zis ca, in secolul 21, in anii in care traim, i se pare o aberatie sa obligi femeia sa nasca intr-un anume fel. Copilul este bine in ambele variante de nastere. Este decizia mamei, in functie de cati copii vrea, cum naste.
Prof Marinescu care mi-a facut FIV mi-a explicat ca daca eu vreau cezariana, mi se va face cezariana. Nu mi-a interzis si nici nu mi-a povestit despre cum nu o sa am eu lapte.
Mai mult, am prietena care a nascut cu cezariana la Euroclinic si a avut lapte a doua zi.
Cred ca e de prisos sa comentam afirmatiile unor doctori cum sunt Marinescu si Predoi.
Daca se gaseste careva sa zica ca nici astia nu au dreptate, eu plec in Austria sa nasc.
Madutza_21 spune:
Blue_flower...Sunt de aceeasi parere ca si tine! (cu exceptia folosirii unor termeni) Bravo!
Madutza_21 spune:
Roxie si Claucia, imi place modul vostru de a gandi. Pacat ca nu gandim toti la fel, din punctul acesta de vedere! Eu sincer nu vad ce rost are sa rabzi in tacere, sa urli, sa te chinui, sau sa vina o cretina de moasa cu mentalitate comunista sa-ti zica: "Daca ti-a trebuit copil, acum taci si sufera"!! Dumnezeule..Oare chiar crede cineva ca lucrul acesta face o mama care naste natural, mai buna decat una care naste prin cezariana? In asta consta implinirea si bucuria de a da viata? Nu cred...La orice tip de nastere pot aparea complicatii, iar a avea sau nu lapte cred ca tine mai degraba de organismul fiecareia, la fel ca si recuperarea! Le felicit pe cele care au ales sa nasca natural, in aceeasi masura ca pe cele care au ales cezariana! In fond cred ca important este ca dai viata, nu modul in care o faci!! Si daca o femeie se poate bucura de venirea pe lume a copilului ei, fara a trece prin durerile nasterii, de ce sa nu o faca? Suntem in mileniul III, dar din pacate, cred ca in anumite cazuri mentalitatea a ramas undeva prin evul mediu...
Si inca ceva, nu cred ca secretiile reprezinta ceva rusinos, dar cred in libertatea de a alege, si mai ales CRED CA NIMENI NU E IN MASURA(sub nici o forma) SA SPUNA CUIVA SA NU MAI FACA COPII! Fara intentia de a supara pe nimeni, cred ca vorbele de genul acesta sunt o dovada la ceea ce am spus mai devreme legat de mentalitate!
cucuveaua spune:
Eu as fi de parere ca fiecare mama care ALEGE cezariana, sa semneze o hartie unde sunt prezentate riscurile, complicatiile si nu in ultimul rand costurile unei astfel de interventii.Mai mult de atat, sa contribuie cu jumatate din suma necesara spitalizarii unei mame cezarizate.Cu antibiotic, cu anticoagulante, tot tacamul.
adrianapop spune:
fetelor cred ca va raciti gura degeaba
niciodata nu o sa poti schimba in romania din pacate genul de gandire in care toti incepand cu portarul,moase asistente si DR se cred D-ZEU iar noi restul lumii
Orice disputa se va termina rau, ptr ca ele au raspunsuri la toate,,,dar nu se orienteaza sa vada de ce in romania anului 2009 mai mult de jumatate din copii nascuti normal au probleme la nastere,,,cazuri cand mor si mama si copilul din plin ,,,iar traume si consecinte nefaste legate bineinteles de cezariene cate vrei
Atata timp cat nu vor exista legi care sa traga la raspundere (cu inchisoarea sau daune semnificative) doctorii si personalul care nenorocesc cu buna stiinta sau prin ingnoranta mame,copii sau familii,atata timp cat serviciile medicale la noi sant conditionate de grosimea plicului,,,orice disputa nu isi are rostul,,,
Nu contest devotamentul unor dr sau moase,,,dar din pacate sant foarte rare,,si greu de gasit ,,chiar pe cale de disparitie as spune
Si eu am nascut prin cezariana de 2 ori,,in austria din pacate,,,a 2 zi m-am dat jos din pat,,m-am dusat,,plimbat alaptat copilul ,iar a 4 zi am venit 10 ore cu masina acasa la familie..
iar o buna prietena a nascut normal si 7 zile nu s-a miscat ca o doare si e ametita,,
Daca vrei sa te plangi si sa fii nesuferita poti sa o faci oricum ai naste,,,nu neaparat prin cezariana sau normal,,,depinde de caracterul si educatia fiecaruia
Dar sa impui cuiva in anul 2009 in conditiile in care cotizeaza OBLIGATORIU la asigurarile de sanatate mi se pare o PROSTIE ,,,ar trebui sa fie alegerea fiecaruia cum doreste sa aduca un copil pe lume...
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=138133
buflea spune:
Eu am facut doua cezariene la diferenta de un an una de alta. As sfatui pe oricine sa faca asta decat sa stea in travaliu, care cu siguranta tine mai mult decat cezariana in sine.
Si ce daca este o trauma pentru organismul mamei ? Este o trauma care dureaza fix 1 zi (adica prima zi dupa operatie) ...sigur ca este incomoda dar ce, o nastere naturala nu este incomoda ?
Judecand fix tehnic, exista mult mai multe riscuri si pentru mama si pentru copil la o nastere naturala - travaliul sa fie lung, copilul sa ramana intzepenit la iesire, cu cordonul in jurul gatului, exista chiar riscul ca dupa ore intregi de travaliu tot la cezariana sa se ajunga. Mie si copilul mi se pare mai traumatizat de la o nastere naturala - este impins cu fortza prin canalele alea inguste comparativ cu cezariana unde este scos bine merci, fara inghesuiala.
Argumentul cum ca nasterea este un proces natural este nerelevant pentru mine. Acum 100 de ani se nastea natural, pe camp, fara anestezie, cu cordonul ombilical taiat cu coasa ... pentru ca nu existau alte conditii si intr-adevar supravietuiau mame si copii, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa profitam de evolutia omenirii.
Cine spune ca natura trebuie sa-si urmeze cursul, atunci sa se duca pe camp, ce cauta in spitale, cu doctorii intre picioare si epidurala in vena ?
miereamara spune:
Cezariana este o operatie majora. Care implica riscuri si pt mama si pt copil. Aici nu prea se fac cezariene la cerere, nu prea iti vine sa ceri cezariana cand costurile sunt extraordinar de mari si mai ales daca nu ai asigurare.
Eu am avut un travaliu de 27 de ore si apoi am impins 5 ore. Nu s-a pus problema cezarienei decat intr-un anumit punct cand nici cu ajutorul forcepsului nu au putut scoate copilul si acesta deja dadea semne de suferinta fetala. Asadar am avut cezariana de abia dupa ce s-a constatat ca nu exista nici o posibilitate de a naste vaginal. Copilul a avut 4kg, intrase in suferinta fetala si avea capul intr-o pozitie anormala invers fata de cum ar fi trebuit sa stea, flexat pe spate, cred ca distocie se numeste. Recuperarea dupa cezariana a fost groaznica, am avut nevoie de o a doua operatie care a durat cinci ore. Laptele a venit foarte tarziu, dupa o saptamana. Bondingul s-a realizat foarte greu. Nu mai tin minte aproape nimic din ceea ce s-a intamplat atunci, nu am vazut copilul cand s-a nascut, nu am fost in stare sa ma ocup cum trebuie de el imediat dupa nastere... Costurile cu cele doua operatii si spitalizarea au depasit 40.000 de dolari, noroc ca am avut o asigurare destul de buna care a acoperit mai bine de 99% din costuri.
Chiar si avand experianta asta traumatizanta, pt al doilea copil vreau sa incerc nastere vaginala. Beneficiile sunt mult mai mari atat pt copil cat si pt mama. Ceea ce mi s-a intamplat mie a fost un caz exceptional, in mod normal nasterile naturale se desfasoara fara probleme in marea majoritate a cazurilor, bineinteles in cazul in care travaliul si nasterea sunt monitorizate si asistate corespunzator si mama se simte comfortable cu idea de a naste vaginal, este informata asupra a ceea ce se va intampla (clasele de pregatire sunt foarte bune), stie sa respire si sa isi coordoneze efortul, etc. Eu recunosc ca am intrat in panica la un moment dat, dat fiind faptul ca aveam niste dureri ingrozitoare si am cerut cezariana. Oricum decizia nu s-a luat in functie de ceea ce voiam eu la momentul respectiv ci in functie de cum a decurs travaliul si incercarea de expulzie ulterior.
Riscurile cezarienei nu sunt deloc neglijabile, hemoragie ( am pierdut peste un litru de sange), aderente, risc de ruptura uterina la urmatorele sarcini...si lista poate continua.
Pe de alta parte am avut niste hemoroizi de toata frumusetea din cauza faptului ca am impins atatea ore. Dar acesta a fost cel mai mic inconvenient din toata nastere. Sunt recunoscatoare ca nu mi-au facut epiziotomie inainte de a aplica forcepsul si vacuumul, perineul mi-a ramas intact.
Edit: am uitat sa adaug ca nasterea mea a fost indusa, depasisem 42 de saptamani, colul era inchis si sus, nu aveam contractii, dar testul non stres iesise prost in ziua respectiva, bebe nu mai reactiona bine la stimuli.
Travaliul a progresat destul de incet initial, dupa 24 de ore de travaliu aveam dilatatie 2, apoi in cateva ore am ajuns la dilatatie 10 si tot atunci mi s-a rupt apa spontan. Optiunea mea a fost intotdeauna nastere vaginala, am vrut sa evit c-section cu orice pret, din pacate am ajuns tot la ea si pot sa spun cu toata sinceritatea ca regret enorm.
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank"> Baby Gator
www.eklipsse.net/gallery/" target="_blank">FineArt gallery
claucia spune:
In primul rand cezariana nu este o optiune decat la spitalele private - acolo o poti alege si nimeni nu ti-o poate refuza atata timp cat platesti.
In al doilea rand, in alte tari (si in curand si in Ro) nu se practica la scara larga, nu petnru ca nu s-ar pricepe doctorii, si nici pentru ca cine stie ce s-ar intampla cu copilul sau mama (la urma urmei este solutia de urgenta cand se intampla ceva in timpul nasterii vaginale) ci pentru ca nu se acopera automat de catre casa de asigurari ci doar dupa ce s-au epuizat toate incercarile de a se naste si fara costurile unei cezariene.
Parerea mea proprie si personala este ca este mai sigura, si anume ca desi este o operatie, este una care a devenit fff controlata si mult imbunatatita (si aici ma refer la cicatricea mica sub linia bikinilor, muschii despartiti plus ca se inspecteaza si toate organele in timpul operatiei, uter, ovare, etc), dar este doar o parere personala.
Si am o intrebare la care nu mi-au dat medicii pe care i-am intrebat nici un raspuns si nici altii: de ce majoritatea (99% chiar) sarcinilor obtinute prin FIV se termina cu o cezariana, si anume pentru ca se numesc "sarcini pretioase"? Pentru ca se evita necunoscutul si posibilitatea sa apara o gramada de complicatii in timpul unei nasteri vaginale.
Eu am avut o cezariana foarte ok si deloc traumatizanta, am stat cu bebele n salon de la cateva ore de la operatie, am vazut-o imediat (am avut anestezie rahi-epidurala) m-am recuperat extrem de rapid si nu am avut nici o sechela/urmare neplacuta pe nici un plan. Acum, la 2 ani si ceva, o voi avea pe a doua, sper la fel de simpla ca si prima. BIneinteles ca este o experienta extrem de subiectiva, am auzit multe cazuri de persoane care au suferit pe urma cezarienei, si cazuri de persoane care au nascut usor vaginal sau au ramas cu multe probleme in urma nasterii. Este foarte personal si subiectiv si de aceea nu avem decat pareri personale si nu adevaruri universal valabile.
Ah, ca mi-am amintit, operatia de amigdale de la 26 ani a fost de o mie de ori mai rea si mai traumatizanta decat cezariana (am avut hemoragie si o a doua operatie in 2 ore de la prima ca sa opreasca hemoragia, plus o recuperare de cam 2 saptamani ingrozitoare. Bine, sunt fericita ca am facut-o pt ca era f necesara, insa operatia si recuperarea au batut de departe cezariana)
Clau 31+ cu si Alessia Maria 13 iulie 2007
varsta bb2
CorinaDani spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cucuveaua Eu as fi de parere ca fiecare mama care ALEGE cezariana, sa semneze o hartie unde sunt prezentate riscurile, complicatiile si nu in ultimul rand costurile unei astfel de interventii.Mai mult de atat, sa contribuie cu jumatate din suma necesara spitalizarii unei mame cezarizate.Cu antibiotic, cu anticoagulante, tot tacamul. |
Din cate am inteles de la alte subiecte, lucrezi in domeniul medical, asa este ?
Personal, nu sunt de acord cu contributia la suma necesara spitalizarii, si-asa cotizez lunar milioane bune catre CAS si pentru ce?!? pe banii pe care eu ii platesc (dar nu stiu unde ajung) pentru sistemul de sanatate sunt internati si tratati altii, eu nu am luat in viata mea o reteta gratuita sau nu am facut o analiza gratuita in sistemul sanitar "de stat" (vorbesc despre perioada de dupa revolutie, desigur ca inainte de '89 era altceva), norocul meu a fost ca firma la care lucrez imi asigura in pachetul salarial servicii medicale gratuite. In felul acesta am reusit sa-mi fac toate ecografiile, analizele si investigatiile necesare atunci cand am fost insarcinata. La stomatolog platesc, pentru ca merg la cabinet particular, si oricum la "stat" nu mai este gratuit stomatologul decat la urgente. Alte analize mi le-am facut gratuit, tot la clinica unde am abonament de servicii medicale asigurat de firma. Deci platesc aiurea niste bani din munca mea, pentru ca in schimbul lor nu beneficiez si nu am beneficiat deocamdata de nimic in schimb din partea sistemului sanitar de stat !!!
Cel mai corect mi s-ar parea ca fiecare angajat sa aiba un fel de card de sanatate, in care sa fie incluse informatiile : ce suma s-a strans de-a lungul timpului de la salariat prin aceste contributii, cat s-a "consumat" din ea pentru onsultatii/analize/internari/operatii, etc., ce suma mai este "disponibila" ? Da, ca la banca, daca tot cotizam, sa stim cat am dat in timp si cat a cheltuit minunatul sistem sanitar din Romania pentru salariatul respectiv.
Iar de nascut, am nascut prin cezariana, la Universitar, pentru ca asa am vrut eu sa nasc, luni la pranz am fost operata si miercuri la ora 16 eram acasa. Da, am cotizat, la medicul care m-a operat, la rezident, la anestezist, la moasa si la asistente. Insa am dat cat am avut posibilitatea si am fost tratata bine, curatenia si mobilierul spitalului mai lasau de dorit, dar asta este, nu le poti avea pe toate la superlativ decat intr-o maternitate sau clinica particulara, daca iti permite buzunarul !
Din cate stiam, exista anumiti factori care ii dau mamei dreptul sa nasca prin cezariana in mod automat, fara sa ceara in mod special acest lucru daca si-l doreste. Unul dintre motive ar fi varsta mamei peste 35 ani.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )