Corcoduse pt. acrit ciorbele
Raspunsuri - Pagina 3
Olina87 spune:
de pe net:
gem de corcoduse.
Se face ca orice gem , de exemplu cel de prune.
Daca insa corcodusele sunt prea acre se pune mai mult zahar .
Se spala , se scot samburii , se pun intr-o cratitza si se presara zaharul deasupra .Se acopera vasul si se lasa cateva ore sau pana a 2 a zi sa-si lase fructele sucul. Se pune la fiert la foc mic si cand incepe sa fiarba , se da la cuptor. Se lasa pana scade foarte bine .
Se pune fierbinte in borcane sterilizate si se pune intre paturi , unde se lasa pana se raceste .
Este un gem dulce acrisor ,foarte placut .
cu mere aici:
http : // elisagradinameadevis.blogspot.com/2008/08/gem-de-mere-si-corcoduseprima-serie.html
mai simplu, fara sa scoti simburii de crude:
1 1/2kg corcoduse
1kg zahar
Se spala corcodusele ,se pun apoi intr-un vas,un strat de corcoduse,unul de zahar
si tot asa ,ultimul fiind de zahar.
Se lasa citeva ore ,apoi se pune vasul pe foc la flacara mica .Dupa ce a scazut la jumatate,se rastoarna totul intr-o sita ,se paseaza corcodusele,se arunca simburii,dupa care se mai fierbe continutul circa 15'.
Rezulta o pasta aromata si gustoasa care se pune la borcan.Se poate folosi la diverse preparate culinare de ex:
-clatite
-prajituri etc.
bulion de corcoduse coapte rosii pentru ciorba:
http://ro.petitchef.com/retete/pasta-de-corcoduse-la-congelator-fid-358048
compot de corcoduse pentru iarna:
"ingrediente: corcoduse galbe si/sau rosii, zahar, conservant, apa, borcane cu capac.
Corcodusele se spala bine in mai multe ape si se curata de codite. Pentru compot este bine sa nu fie perfect coapte si este obligatoriu sa nu fie stricate sau lovite. Daca nimereste vre-o cireasa stricata, riscam sa se strice compotul. (nu se curata de samburi.)
Corcodusele se pun in borcanele foarte bine spalate. In borcanele de 800 ml, am adaugat aprox. 3-4 linguri de zahar. (se adauga si conservant, aprox un vf. de cutit pt fiecare borcan pentru o reusita sigura). Eu nu am pus conservant si nu s-au stricat nici alta data! Se adauga apa sa le acopere. Se pun capacele care se strang bine si se verifica sa nu curga. Borcanele se pun intr-o tava cu apa pe fundul careia am pus un prosopel si se introduc la cuptor la foc mic. Sunt gata cand zaharul s-a topit si de pe fundul borcanul spre capac incep sa se ridice bule de aer. Se pot fierbe si pe aragaz dupa aceeasi metoda dar dureaza mai mult."
vin supa, suc etc:
http:// www. retete-gustoase.ro/retete-corcoduse
pentru sirop, gugaleste un pic si gasesti sigur retete
se pot face si cu miel, da' nu stiu reteta, cica se fac la Ritz
Olina87 spune:
eu vreau sa fac supa de mere, cred ca merge si cu corcoduse, fierte separat cu putina apa si pasate:
Ingrediente:
4 mere (800 gr.), 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 20 gr. unt sau margarina, 2 linguri curry, 800 ml concentrat de pui (Knorr + apa), sare, piper, 1 varf de cutit cuisoare pisate, putina zeama de lamaie, 100 gr. costita afumata (Kaiser, Bacon, slanina afumata), 1/2 legatura ceapa verde (coditele).
Mod de preparare:
Se curata merele, se taie in patru, se scoate partea lemnoasa, apoi merele se taie bucati. Ceapa se taie marunt, iar usturoiul se zdrobeste. Se caleste ceapa si usturoiul in untul incins, se adauga merele, se toarna deasupra zeama de carne si se lasa sa fiarba 10 minute la foc mic, cu capac. Se da prin sita (sau se face un piure cu mixerul) si se adauga sarea, piperul, cuisoarele si zeama de lamaie. Costita se taie in feliute subtiri si se rumeneste intr-o tigaie fara grasime. Se taie coditele de ceapa rondele si se aseaza - impreuna cu costita - peste supa servita in farfurii.
Olina87 spune:
sirop de visine (la fel se face si cu corcoduse - daca pasezi apoi corcodusele poti fierbe pasta cu un pic de zahar si iese un nectar de corcoduse excelent! il poti pune fierbinte in sticle si apoi il poti pastra la frigider citeva zile fara probleme, dar te asigur ca n-o sa faca multi purici pe-acolo!)
cred ca si vinul de corcoduse iese bun, merita incercat
b.nica, dar sa stii - in general din corcoduse se face tuica :)))
Olina87 spune:
ups, am uitat sa pun reteta de sirop:
Sirop de visine I
Ingrediente
visine 3 kg 2.5 kg zahar
Mod de preparare
Visinele spalate, curatite de codite se fierb in 1/2 l apa pana ce incep sa plesneasca. Se iau de pe foc si se pun intr-un saculet de panza sau tifon sa se scurga zeama intr-un castron sau vas smaltuit. Dupa ce zeama s-a scurs se lasa sa se limpezeasca. Zeama limpezita se pune la fiert adaugand o cantitate egala de zahar, luand spuma de cate ori este nevoie. Dupa ce siropul este legat se lasa la racit si se toarna cat mai este inca putin cald.
b.nica spune:
Cand o sa fac tuica din corcoduse va chem ca am un cazan din cupru facut de mesteri.Trebuie sa ma invatati cum sa o fac!
ni-na spune:
Lasi fructele sa fermenteze(corcoduse,prune,zarzare,dulceturi din alti ani(prea dulci sau prea legate))apoi da un semn.Trebuie sa improvizezi o vatra pt foc si un vas cu apa rece prin care trece serpentina(tzeava incolacita pe unde se condenseaza aburii si se transforma in lichid.Ce capacitate e cazanul?
Am fost total off topic!
anda141 spune:
Mama conserva corcoduse ptr. acrit iarna in sticle, ca pe compot, numai ca nu le pune zahar.
Sa nu mai spun ca face si compot din corcoduse coapte, e super bun. Si gem si dulceata la fel. E mult mai aromat decat prunele sau caisele.