Ce inseamna a avea un duhovnic? E posibil?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
citat din mesajul lui Iael

Eu am citit o cartcita numita "Indrumar de spovedanie ".
Inainte sa citesc aceasta carte aveam impresia ca nu am asa multe pacate .
Pe de alta parte am deznadajduit vazand ca eu repet mereu aceleasi pacate desi le marturisesc .
Tot acolo scria sa nu cauti o justificare a pacatelor tale acuzand pe celalalt si sa iei totul asupra ta ( de aceea eu nu povesteam contextul )
Spre exemplu , daca cineva ti-a dat o palma si tu te-ai enervat si ai ripostat eu am inteles ca trebuie sa spui doar pacatul tau , ce ai facut tu .

Mda... Uite, exact asa s-a facut ca la mine, credinta nu m-a ajutat, ci din contra... un om e depresiv si disperat, se apuca si studiaza, ca tine, si afla ca e mult mai rau decât credea, si ca sigur o sa arza-n fundu' iadului .
Pe când la psiholog, m-am dus si asta m-a ajutat sa vaz ca de fapt, nu-i dracu' asa de negru .

Ei, si uite-asa, încetisor, m-am restabilit psihic... nu cu amenintari cu pedepse grozave... ci cu încurajari si ajutor cât se poate de ... omenesti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
Spre exemplu , daca cineva ti-a dat o palma si tu te-ai enervat si ai ripostat eu am inteles ca trebuie sa spui doar pacatul tau , ce ai facut tu .

ceea ce se traduce prin culmea intelepciunii. dar calea asta e grea. mai usor la "psiholog", acolo ti se spune ca nu e sanatos sa-ti gasesti vreo vina, trebuie sa te impaci cu ideea, sa uiti trecutul si sa iti pui nevoile personale pe primul plan. "ca daca tu nu esti fericit, nici ceilalti care depind de tine nu-s". cand adevarul e dimpotriva - fa-i fericiti pe cei din jur si vei primi fericirea insutit. sunt doua lumi paralele ca abordare si intelegere a vietii. psihologul te trateaza sufleteste cu prozac, incredibil ce minunata e viata.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui conchita

ceea ce se traduce prin culmea intelepciunii. dar calea asta e grea. mai usor la "psiholog", acolo ti se spune ca nu e sanatos sa-ti gasesti vreo vina, trebuie sa te impaci cu ideea, sa uiti trecutul si sa iti pui nevoile personale pe primul plan. "ca daca tu nu esti fericit, nici ceilalti care depind de tine nu-s". cand adevarul e dimpotriva - fa-i fericiti pe cei din jur si vei primi fericirea insutit. sunt doua lumi paralele ca abordare si intelegere a vietii. psihologul te trateaza sufleteste cu prozac, incredibil ce minunata e viata.

Ce face psihologul?? Prozac?? atentie, ala e psihiatru... totusi .
Aa, daca era o metafora "prozac sufletesc", ei bine, tot cred ca e foarte buna abordarea psihologilor, e chiar abordarea optima dupa modesta mea parere. E simpla, eficienta si cel mai important, de maxim bun-simt (in semnificatia sa de "common sense").

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adita spune:

vad ca discutia a luat o alta turnura, eu vroiam sa raspund la intrebarea de la inceput. exista si duhovnici asa cum cauta Dorsilia. noi avem unul si ne e tare drag, la care nu doar ca ne spovedim dar apelam ori de cate ori avem nelamuriri, probleme, nevoie de o rugaciune, e o relatie minunata

mamica de patru copilasi : Stefan (18 ian. 2007) , Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui adita

vad ca discutia a luat o alta turnura, eu vroiam sa raspund la intrebarea de la inceput. exista si duhovnici asa cum cauta Dorsilia. noi avem unul si ne e tare drag, la care nu doar ca ne spovedim dar apelam ori de cate ori avem nelamuriri, probleme, nevoie de o rugaciune, e o relatie minunata

mamica de patru copilasi : Stefan (18 ian. 2007) , Nectarie Ioan (5 ian. 2005), Elena (21 mai 2003)si Antim (27 sept. 2001)

Pai cred ca i-am raspuns cu totii Dorsiliei: da, exista duhovnici, pot fi gasiti, dar trebuie sa îi gasesti personal. E greu sa delegi demersul asta. E cam prea personala treaba. Si da, e dificil sa gasesti o persoana cu har, întelegere, cucernicie si blândete care sa te ajute sa te marturisesti, sa te eliberezi, sa te îndrepti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Macrina spune:

DA, conchita, PLatina e cea despre care vorbeste Irina.. E cam mult de la tin, vaz.. Oricum, poate daca ai ocazia vreodata.. e foarte frumos acolo si calugarii sunt niste bijuterii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

Da, multumesc mult de incurajari si raspunsuri, am deja un preot recomandat de o cunoastinta, ba chiar doi, e adevarat ca primul e foaaarte aglomerat, foaaarte cautat datorita harului pe care se presupune ca il are, si poate ma va refuza, o sa-l sun totusi sa-l intreb daca ma primeste si daca imi va lasa si mie aceeasi impresie si amprenta buna pe care am auzit c-o lasa asupra tuturor fericitilor ce au ajuns aproape de el, sa vb cu el

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui Macrina

DA, conchita, PLatina e cea despre care vorbeste Irina.. E cam mult de la tin, vaz.. Oricum, poate daca ai ocazia vreodata.. e foarte frumos acolo si calugarii sunt niste bijuterii...

pai nu este exclus un uichend la Platina, bine ca stiu acum si multumesc din suflet ca mi-ai spus! tu stai prin apropiere, oare?

Dorsilia, doamne ajuta sa-l gasesti, dar nu deznadajdui daca nu e unul dintre cei doi preoti recomandati. toate au un rost, inclusiv cautarile...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

Citat:

Eu am citit o cartcita numita "Indrumar de spovedanie ".
Inainte sa citesc aceasta carte aveam impresia ca nu am asa multe pacate .
Pe de alta parte am deznadajduit vazand ca eu repet mereu aceleasi pacate desi le marturisesc .
Tot acolo scria sa nu cauti o justificare a pacatelor tale acuzand pe celalalt si sa iei totul asupra ta ( de aceea eu nu povesteam contextul )

Asa este. Nu trebuie sa deznadajduiesti ca nici asa nu-i bine, Dumnezeu stie cat putem duce fiecare, roaga-L sa te ajute.

Atunci cand faci un pas catre Dumnezeu, El face zece pasi catre tine! Ce spui sa si infaptuiesti!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ica 1975 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Dorsilia

Da, multumesc mult de incurajari si raspunsuri, am deja un preot recomandat de o cunoastinta, ba chiar doi, e adevarat ca primul e foaaarte aglomerat, foaaarte cautat datorita harului pe care se presupune ca il are, si poate ma va refuza, o sa-l sun totusi sa-l intreb daca ma primeste si daca imi va lasa si mie aceeasi impresie si amprenta buna pe care am auzit c-o lasa asupra tuturor fericitilor ce au ajuns aproape de el, sa vb cu el

Dorsilia, nu-l suna, du-te si vorbeste cu dansul. E doar o propunere

Atunci cand faci un pas catre Dumnezeu, El face zece pasi catre tine! Ce spui sa si infaptuiesti!

Mergi la inceput