Calendarul gradinarului vesel :-)) 8

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Se dilueaza cu apa si dai cu spray pe plante. Depinde de tipul de ulei, unele sint insecticide, altele fungicide. Cica! Dupa ce am dat cu un ulei din asta au aparut omizile. Oricum, la monstrii aia nu stiu ce chimicale ar functiona. Eu ii vinez si acum, dar seria asta m-au luat prin surprindere, ca eu am crezut ca am scapat de ei. Ala urias l-am gasit pe planta cu cei mai frumosi ardei. Dimineata era totul OK, dupa-masa era mincata jumate din planta si monstrul ala se plimba de colo-colo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Ramona, daca era ulei de citrice, mirosea frumos, a prajitura , mmmm... de-aia au venit!
Asa mai bine alternezi un fir de ardei cu unul de usturoi, unul de reginanoptii, unul de menta, faci o schema de la inceput, cand plantezi! La rosii am auzit ca le-ar merge bine cu porumb in jur, le-ar feri de mana.

Eu am dat cu insecticid la inceputul primaverii toata gradina si acum intervin local doar unde si daca apar purici, paduchi. La cat a plouat la noi si asa nu sta prea mult substanta pe plante! Am mers pe principiul ca macar sa am eu recolta tratata chimic cu zgarcenie, respectand pauza pana la cules, sau urmatorul tratament, crescuta cu ingrasamant natural, decat sa moara tot si sa mananc de la magazin cu un continut dublu de chimicale (ingrasamant, insecticid si fungicid sistemice, basca stimulatori hormonali, pt crestere, copt samd)... As fi insa foarte fericita sa nu folosesc nimic daca s-ar putea, poate in timp, adunand experienta si selectand seminte, cine stie?

Asa ca o concluzie, am vazut ca in general si bolile si insectele apar in zone unde-s plantele inghesuite, daca am grija sa pastrez distanta,sa raresc, aerisesc, nu-s asa probleme. Cam greu, ca de pilda am niste rosii (soiul Maritza sau urzicutza)care cred ca ar fi mers la 1m distanta de plantare, le-am pus cam la 60 si abia le diferentiez una de alta, e chin si copilitul si afanatul pamantului!

Pene colorate... cate putin din toate!

Mergi la inceput

De gradinarit nu mai scrie nimeni?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Io,io!
Sa ma dau mare ca mi-au inflorit gladiolele,alea care le-am cumparat anul trecut,grena si verzi!Superbe!Le-am facut poze,da nu le-am descarcat,urmeaza!Si Hortensi,dupa cativa ani de stagnare,acum are 2 flori,yupiii!
Zmeura se coace in valuri,am scos ceapa deja,ca de la atatea ploi,ne era teama sa nu inceapa sa se strice,mazarea,am mancat doar de 2 orin din ea,nu-s de ce s-a terminat asa,s-a uscat dintr-o data!fasolea verde e pe val,varza,e varzai s-au rasucit frunzele si vad ca nu inveleste deloc,la gaini cu ea!In schimb avem niste gulii frumoase,abia astept sa se faca!Alunul e iarasi plin si am 4 migdale ramase in pom,sper sa le tina pana se coc!
Cam asta de la mine!

"La vita e bella"
www.lizidesign.com/" target="_blank">Bijuterii hand made
De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput

Si la mine au inflorit hortensiile dupa doi ani de stagnare, ca inainte aveam doar una si am impartit-o.
Si ... ma laud si io ca am REUSIT sa altoiesc!!! Un ficus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

Olympia, multumesc de intrebare, ce sa facem, ne luptam cu buruienile. Totusi am ajuns la concluzia ca am boscorodit-o pe soacra-mea degeaba (a pus rasaduri cam tarziu, le-a plantat cam tarziu) dar pana la urma avem o productie uriasa de legume, am si un brocoli (yupiii) ceilalti au degerat, aaaaa si 2 smochine care se coc acum, sunt ocupate. Dupa ploile astea au explodat toate floricele puse (cele mai multe din seminte si nu-mi vine sa cred ce frunos au crescut) dar a explodat si buruiana, efectiv simt ca ne cotropeste. Cred ca ai dreptate Olympia, noi avand buruiana f deasa acolo unde ar trebui sa fie gazon dar si legumele dese se fac f multi purici si paduchi - recunosc am stropit pt ca incepusera sa roada si salciuta si margaretele si unicul meu trandafir...
Mi-am luat o carte si cred ca am gasit solutia pt a scapa de buruieni (avem si mult pir cu care e cam greu sa ma iau la tranta) dar presupune putin 'inestetic' si anume: taiat buruienile cu sapa, acoperit cu strat de pamant (al nostru e cam lutos desi f productiv dar...cam lutos) asa ca ne trebuie putin pamant negru si apoi acoperit cel putin un anotimp cu o folie prin care sa nu treaca lumina - astfel cica mor buruienile se transforma in ingrasamant natural pt pamant si scapi si de belele. Sunt hotarata sa fac asa si o sa va anunt cand voi avea si rezultate.
Am cumparat de langa Sovata (sunt niste sere imense in zona) niste floricele printre care si o Impatientes (care cam sufera dupa ce i-am schimbat pamantul) dar ce vroiam sa spun este ca pamantul (turba) in care erau toate era plin de niste oua galbui cam de 5mm diametru pe care le-am inlaturat cat am putut si am si stropit radacinile cu insecticid, dar mi-e teama ca vor supravietui cateva si ma trezesc cu niste monstri prin curte... sa speram ca nu.
Altfel, succese

Bucurie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Mai rar ajung pe aici, e prea cald sa mai gradinaresc si atunci nici nu am ce sa scriu.
Olympia, eu o tin pe a mea si nu pun chimicale. Cit se face se face si le mincam pe alea sanatoase, chit ca-s mai putine. Altfel sint ca la magazin. Au si ei reguli, cite chimicale sa puna, nu stiu ce diferenta ar fi intre ale mele si ale lor.
Nu stiu de ce nu se fac castraveti, n-or fi ginganii. Sint plini de flori, dar nu apar fructele. Cred ca am zis ca au aparut din nou omizile alea infioratoare, au mai dat o raita pe acolo pina le-am descoperit eu. Am totusi rosii, n-au ajuns nici la toti ardeii. Dovlecelul l-am scos ca nu i-a mers bine. Am avut un singur fir, pe restul mi i-au distrus ploile din primavara. A apucat sa produca putin. Au mai aparut si niste floricele, cam putine fata de cit am plantat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

La mine este Paradisul pe pamant,flori minunate mi-au inflorit:crinii(unii ciudati, parca se numesc Crinii zanelor),anemonele,afinii.
Studiez cu mare atentie o modalitate de a strange apa de ploaie.
Nici nu va puteti inchipui cata apa se strange dupa o ploaie ca cea de ieri seara!

Mergi la inceput

Bnica, o poza tot trebuie sa ne pui, macar sa stim cum sunt crinii zanelor. Cu apa de ploaie, ori pui butoaie sub burlan, ori conectezi prin tubulatura burlanele la un rezervor ingropat si conectat la randul lui la un furtun care trimite apa direct in gradina...
Tala, dar de firma de amenajari ai fost multumita, sau n-ai mai apelat?
Ramona, intre limita maxima admisa in norme, (cea la care asigura profitul cultivatorilor si comerciantilor) si cea pe care o folosesti tu, doar in caz de nevoie, eu zic ca e o marja mariosoara...
Incearca sa scapi de omizile alea cu ulei de menta. Si apropos, bizar ca regina noptii ar fi insecticid, ca face si ea purici! E drept ca pe frunze, jos, pe flori n-am vazut. Pe menta, chiar n-am vazut niciodata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Avem si noi floricele in gradina. Doi trandafiri superbi pe care i-am plantat anul asta, craitze, regina noptii, flori de piatra, carciumarese. Aaaaa si niste dalii pe care abia le astept sa infloreasca (cred ca vor fi imense, mai ales ca a plouat multicel si a fost fff cald). Noua plantele puse din seminte nu ne-au rasarit. A fost si seceta in aprilie mai. Si pomii au suferit mult de la seceta, desi i-am udat cu simtz de raspundere. Am luat o multime de pomi fructiferi, dar am avut probleme cu caisii: din 15 s-au prins doar 7. La legme n-am folosit deloc fertilizatoare sa mai ingrasam pamantul asta sarac (cam lutos si al nostru) sau alte substante chimice de combatere a insectelor, bolilor. Daca tot le facem pentru noi, macar sa fie "curate".

Ana Teodora (22.12.2005) si Razvan Dimitrie (26.10.2007)
http://www.dropshots.com/dochia

Mergi la inceput