sotie si mama la 16 ani.sfaturi,intrebari
Raspunsuri - Pagina 8
flaviutza spune:
AB, eu nu consider ca trebuie sa fi cu studii superioare si capabil sa te intretii singur inainte de a intemeia o familie si a avea copii. Nu vad de ce bunicii,in cazul ca pot si vor n-ar ajuta tinara familie.
si vorbesc aici mai ales in cazul provinciei, unde salariile debutantilor nu sunt in prea multe sute de euro si unde trec ani buni pana respectivul tanar cuplu e in stare sa-si ia un credit pentru casa.
Noi abia acum, la 27 resp. 29 ani am putea spune ca ne descurcam destul de bine singuri si asta pt ca doa unul din noi e bugetar si inca ne ajuta parintii ,cel putin la nivel de sfaturi.
Avem o fetita de 5 ani, facuta la varsta la care majoritatea bat cluburile la agatat si nu regtretam decat ca nu ne-am intalnit si nu am facut-o mai devreme cu vreo doi ani de exemplu, pt ca tot ce ni s-a intamplat inainte de copil si familie este egal cu zero pe langa ce avem acum.
daca as da timpul inapoi...as face iar si iar la fel. nu am regrete, nu am nemultumiri,fac tot ce imi propun, am facut doua facultati cu copil cu tot, nu as da mama distractiei si experimentarilor de la 20 de ani pe serile linistite in familie cu prichindeaua intre noi, cu parintii,nasii si bunicii (care inca mai traiesc,toti).
Si da, am stat acasa vreo un an juma,protejata de sot si m-am simtit extrem de bine, nu mi-a lipsit nimic. si sunt convinsa ca si el ar sta la fel de bine,daca s-ar inversa vreodata situatia .
Ceea ce as vrea eu sa spun, ce mi se pare mie ca s-a omis aici e faptul ca un copil venit intr-un climat cald, la o varsta frageda, te MOTIVEAZA, nu te incurca. ai un scop nobil in viata pt care sa lupti, sa te autodepasesti, sa tragi de tine in toate domeniile.
S-a vorbit mai mult despre greutati. dar exista si parti benefice in a avea copii foarte tanar.
- ai parte de bunici tineri care se pot implica din toate punctele de vedere
-ai acea exuberanta a varstei,esti tu inca un copil, mult mai flexibil si muuult mai apropiat in comportament de copilul tau. mai poti copilarii la propriu odata cu el, te bucuri altfel, vezi viata altfel si spune asta una care deja incepe sa se "coaca" la minte, sa se maturizeze, sa ajunga femeia de 30 ani,desi inca adora sa-si puna fustite scurte si agrafe -n par si ea si fi-sa in ton :P si sa bantuie strazile pe role
- poate ca nu ai hainutele scumpe si jucariile de firma pe care si le permit parintii de 40 si oricum nu alea sunt importante pt un copil mic, dar sigur la 40 vei fi un parinte perfect atat financiar cat si emotional pentru studentul tau copil de 20
-exista motive medicale,atat pt mama cat si pt copil si nu intru in amanunte,ca isc polemici.
- odata cu maturizarea ta, iti pui altfel problema, stai ca n-am casa, stai ca n-am cu ce-l creste si il faci la sfantul asteapta, mereu mai e ceva de facut si spune asta una de 27 care n-ar face bb doi din motive de stabilitate financiara dar care la 21 studenta n-a zis pas ideii.
Pe Hope n-am decat s-o felicit si sa recunosc ca eu n-as fi avut curajul ala, poate doar daca ma numeam Gates cu tatic Bill.
hope_deedee spune:
buna flaviutza...
nu cred ca AB a facut vreo referire la studii superioare in ce priveste copiii...ci doar ca e bine ca intai sa te cunosti pe tine si apoi sa faci un copil...si cred ca e corect...imi place mult, insa, ceea ce ai enumerat in mes...
ar fi minunat ca toate tinerele mamici sa fie constiente de astea...dar sunt si cateva mamici..care in perioada cand incep sa isi dea seama de ce vor de la viata, lasa copilul, in cel mai bun caz in bratele bunicilor..si in cel mai rau caz al statului sau al strazii...pt a "se realiza" fara sa-i mai pese de ceea ce conteaza cu adevarat...e trist...dar se intampla...
poate par aiurea...dar va dau dreptate la amandoua...si AB are dreptate...mare dreptate...
dar si tu, in ce priveste viata de familie...chiar ma gandeam acum vreo cateva zile cum ar fi fost relatia mea cu sotul daca nu ar fi existat lucian...si ma gandeam ca ar fi fost fara sens...el m-a motivat sa devin puternica, sa ies din criza, sa lupt ca el sa fie mandru de mine...pt el poti muta si muntii cum zicea o alta mamicutza...ce ar fi viata asta fara copii??
dar totusi e bine si e indicat, cum spunea si AB ca toate sa fie facute la timpul lor
hope_deedee spune:
la multi ani copilasilor vostrii!!!
sa creasca mari frumosi si sanatosi...e o zi speciala pt ei...sper ca ati petrecut-o cat mai frumos si cat mai creativ..
ce mai faceti???
mexxa spune:
Astazi a aparut la Umanitare subiectul Alaturi de Sebi
Cine ne poate da o mana de ajutor, va multumim
, mamica lui Bibi cel luptator
Alaturi de Sebi
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Emma, un inger ce nu il vom uita niciodata....
deliafairais spune:
buna fetelor!
am citit tot topicul, si mi-a placut foarte mult. cred ca sunt multe mamici sau sotii tinere care trec prin perioade grele si sunt descurajate si care pot invata ceva de aici.
eu am 24 de ani, m-am maritat la 20 (sotul avea 28, terminasem primul an de facultate. dupa 3 ani, cand am terminat facultatea am facut si un bebe, pe micutzul david, care acum are 5 luni si este o adevarata minune in viata noastra.
hope, ma bucur mult pt tine! ma bucur ca ai o familie frumoasa, ca esti multumita de viata ta. pana la urma, asta conteaza... cel mai mult ma bucur ca ai luat-o de la inceput si ca te increzi in Dumnezeu.
mexxa, ce baiat dulce ai! ma rog sa se ingrijeasca Dzeu de el si sa se faca bine!
mai vorbim, acum ma duc sa ii fac baitza la bebe
puiutzul meu are 5 luni!
psichoMom spune:
Ghizy, iarta-ma, dar tu vorbesti serios???
Dragele mele, felicitari pentru curajul de a va avanta in viata asa de devreme! Si mie cateodata imi pare rau ca nu l-am facut pe fi-miu mai repede... Aveam 27 de ani ai am convingerea ca daca l-as fi facut pe la 23 sau 24 as fi fost altfel... mai rabdatoare, mai calma... mai sprijinita de exuberanta varstei...
Pe de alta parte, nu stiu daca intemeierea unei familii la varsta copilariei e cea mai buna idee. Cazul lui Hope e unul fericit pentru ca ea mi se pare o persoana foarte matura si care a stiut ce vrea de la viata foarte devreme... dar Ghizy, draga, la 14 ani??? Come on!!!
ghizy spune:
buna eu lam cunoscut pe mirc acuma 3 ani el era din ilanda eu aveam 14 si el 16 am vb cam un an pe mess venea la mine in rom dupa care ma loat la el bine inteles k parinti mei nu erau de acord ,dupa aproape un an am ramas insarcinata ,lam nascut pe baietelul meu raul pe ianuarie 18 2009 acuma are 5 luni iar eu 17 ,si suntem fericiti neam mutat la casa noastra ,pana sa se nasca raul stateam la socri,intreadevar am avut si probleme ne certam zi de zi dar a treut si ne e mult mai bn
deliafairais spune:
ghizy, eu nu as lasa fetitza mea (pe care nu o am) sa faca asa, si sunt sigura ca nici tu...dar ca idee, ma bucur ca iti merge bine acum si esti multumita de viatza ta eu m-am maritat la 20, dar daca as putea da timpul inapoi, as alege exact aceleai sot, dar totusi as mai copilari vreo 3-4 ani
puiutzul meu are 5 luni!
emilia_m spune:
Va admir curajul de a ingriji un copil la o varsta atat de frageda.
Eu nu as fi putut pentru ca am fost eu insami un copil pana am terminat liceul. La 18 ani chiar m-am maturizat foarte mult.