America (164)
Raspunsuri - Pagina 28
ruxij spune:
Sanzi, in afara de citire/scriere/mate au "arts", "social studies" si "gym". Mai au "computer lab" si muzica. Ah si la fi-miu mai au "spanish", dar nu toate scolile fac limbi straine.
ruxij spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui buflea
Mai, la 4 ani cat are el acum nu are nici un fel de prieteni apropiati incat sa planga dupa unul ...apoi, oricum sunt obligata sa schimb scoala pt ca scoala publica nu mi-l tine 2 ani in Pre-k decat daca are ceva "probleme" ...ori al meu nu are probleme. Deci anul asta o sa-l dau la privat, tot la Pre-k si de la anul, inapoi la scoala publica ... Sunt sigura ca e mai bine asa, fetele sunt mult mai mature decat baietii, si apoi nu cred ca ii strica inca 1 an de copilareala ... |
Cum ziceam, si fi-miu tot cam asa. A facut de doua ori K. De fapt l-am dat oficial tot la pre-K, dar acolo i-au pus pe grupe si unii au facut programa K si unii pre-K, aveau un program combinat, un fel de multiage. Si intrucat face clasa aia a doua oara mutandu-se de la public la privat si apoi de la privat la public pt. clasa I, nu va avea cine sa rada. Stiu ce zice si Corinadana, si la fi-miu e un baiat care a repetat K si intr-adevar radeau copiii, dar pt ca a fost cu ei in clasa si apoi toata clasa s-a mutat la clasa I (nu i-a distribuit in clase diferite), numai baietelul ala a ramas la K si intr-o clasa alaturata si mai aveau si activitati comune (era program multi-age). Dar la tine e alta situatie, nu vor fi probleme.
sinzi_ana spune:
Ruxij, sincera sa fiu, cu siguranta nu cred ca poti sa decizi daca un copil de 5-6-7-8 ani este gifted!!! Eu cred ca se aplica la copii mult mai mari..pentru ca, foarte rapid se pot schimba si ramane in urma; sau un copil mai lent, poate avansa si ajunge in frunte...
In cazul celor mici, gifted inseamna cu adevarat un talent care iese in evidenta si il poate "observa" oricine de la o varsta foarte mica...
Clasele "gifted" in scoli, sunt mai degraba clase de copii competenti cu nivel peste medie (care oricum media in US cred ca este destul de low fata de Ro-pe vremurile noastre)...dar nu neaparat "talentati" sau genii
Adica, pana la urma, noi (eu cel putin) nu vrem sa aiba coronita in clasele primare, noi vrem sa termine o universitate buna...sa fie peste medie...si asta e clar ca sunt cu ajutor din partea noastra!!!!
Noi oricum facem part time homeschooling cu ei...chiar si o carte citita, si un ajutat la lectie inseamna homeschooling...deci au parte de implicarea noastra ca parinti...si conteaza enorm. Asta face diferenta...intre un copil, cum numesc americanii "gifted" si unul normal.
Eh...ma pierd aici in cuvinte...cu Radu care tot intreaba, David care alearga prin jur......si Blaze care ma calareste
Sinzi , Radu si David psihologul
varsta David
www.flickr.com/photos/11552209@N04/" target="_blank">
corinadana spune:
Te omoara cu crafts urile daca ai prins vreo iubitoare de crafts uri...Noi am scapat doar cu creierul anul asta, restul le au facut in clasa.
Sanziana copilul este gifted in urma unui test care nu i din mate sau engleza. Este cumva perspicacitate si daca vede acolo ce are de vazut bine daca nu pauza. Nu ai ce practica cu el acasa, nu ai cum il pregati. E copilul istet trece testul, nu i nu l trece.
Apoi, mai este a doua varianta: 3 sau 4, nu stiu exact, ani la rand tr sa ia doar calificative maxime la toata materiile si va fi labeled automat de district ca si gifted. Varianta asta este f grea ptr ca nataraii astia de teacheri americani (nu toti, o sa intalniti si voi sigur) nu dau nota maxima la prima perioada de raportare chiar daca copilul este f bun. "Explicatie"- daca i da din prima nota maxima apoi nu mai are ptr ce invata, ce tzinti... Curios, nu? Ralu a avut in a 2a una asa care la prima perioada a notat o 3 de la un cap la altul si mi a dat acea explicatie. Apoi am aflat ca nu era singura teacher de acest gen in scoala.
Nu se pune problema nici de coronita ptr ca nu ai sa stii pe ce pozitie a terminat copilul tau. Nimeni nu stie de nimeni, doar teacher, atat. Secretosi
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
ruxij spune:
Dc te bagi prin clasa la diverse, cam stii pe unde ti-e copilul :) Dar, da, ei nu iti spun.
sinzi_ana spune:
Corina, eu ma refeream ca un copil caruia ii antrenezi creierul...nu conteaza cu ce...dar il tii mereu antrenat, nu are cum sa fie mediu!!! Nu sa faci reading sau math...ci pur si simplu sa petreci timp cu el, sa ii raspunzi la intrebari, sa il asculti, sa ii citesti ce ii place...
Hihihi..si coronite, metaforic vorbeam...in sensul ca nu neaparat rezultatele la teste sunt o caracterizare a competentei...ci produsul final...
varsta David
arminad spune:
Fiica-mea a sarit peste clasa a 6a si asta in public school .Cei de la scoala au vrut asta ,noi a trebuit sa ne dam acordul sau nu.Nu s-au bazat neaparat pe un scor standard ci asa in general teacher pe care a avut-o in anul ala a facut raport la conducere si a sugerat mutatul in alta clasa.Eu n-am prea vrut la inceput dar pina la urma m-am convins ca a fost bine ,ar fii pierdut un an degeaba,scoala era slabuta ca nivel asa ca ar fii facut fata si daca o muta in cls a 8a nu a 7 a.Dar cum am zis asta din cauza nivelului general al scolii.La scoala asta n-aveau program de gifted insa toti copiii mai avansati la unele materii erau plasati in clasele de AP(advance placement)unde chipurile faceau materia la nivel avansat.De asemenea au mai trimis-o la un program de gifted afiliate unei universitati locale .Exista aceste Regional Talent Center peste tot in SUA ,cred ca fiecare stat are asa ceva unde sunt programe speciale.
Citat: |
Clasele "gifted" in scoli, sunt mai degraba clase de copii competenti cu nivel peste medie (care oricum media in US cred ca este destul de low fata de Ro-pe vremurile noastre)...dar nu neaparat "talentati" sau genii |
Da, e adevarat .E un fel de trend care da bine la imaginea scolii insa e cu doua taisuri .Adica daca scoala e slabuta insa copilul e mai bun decit restul se trezeste dintr-o data' gifted ' si isi face si el si parintii sperante si asteptari false vizavi de potentialul copilului.Ajuns intr-un mediu concurential adevarat nu face de unde multa frustrare si dezamagire.
Citat: |
Eu cred ca dc. un copil este clar asa ani lumina peste cei de varsta lui, inclusiv la maturizare emotionala, atunci da, cred ca ar fi benefic pt ca nici nu prea are ce discuta cu cei de varsta respectiva, nu se poate integra samd. In Ro aveam pe scara o fetita de varsta lu' sor-mea. Intotdeauna a parut mai mare si era super mega desteapta si super matura, mult peste varsta ei. Au venit in America si a fost inscrisa direct intr-o clasa mai mare, dar a avut mereu problema chiar si asa, ca cei din generatia ei erau mult prea "prosti" (nu stiu cum sa le zic, probabil nu e termenul corect) pentru ea. Astia sunt copii cu adevarat "gifted", Sanzi, ai nostri sunt doar copii destepti, peste medie, dar gifted cu adevarat nu pot fi 16% cum zicea cineva de o scoala. Sincer de tot, chiar nu imi doresc un copil cu adevarat "gifted", au destule probleme sociale si de integrare, e f. greu de crescut un astfel de copil. |
Asta e problema cea mare cu invatamintul public ,nu stiu sa abordeze problemele sociale si emotionale ale acestor copii .In primul rind in sistemul public gifted inseamna standardul de aur IQ 135.Daca nu esti acolo nu existi in calitate de gifted si daca ai 134 si nu 135.Apoi si daca esti dupa opinia lor gifted ,in afara de stimularea asta academica pt a nu se plictisi nu fac absolut nimic .Fac de 10 ori mai mult pt cei cu special needs decit pt cei gifted.
Eu am avut o experienta destul de neplacuta cu fiica-mea odata ajunsa la liceu ,de genu celor de care povesteste Ruxij, fiindca nu am inteles la timp ce ar fii trebuit sa fac.
sinzi_ana spune:
Ruxij, scapasi de musafiri???
La noi ploua in continuu......stam in casa azi......eu cel putin ca ai mei baieti au iesit la plimbare si m-au lasat cu cainele schelalaitor!!!
varsta David
ruxij spune:
Arminad, ma bucur ca ai dat mai multe info despre asta. Nu stiam de exemplu ca trebuie ca IQul sa fie peste 135. Dar din cate spui si tu si din ce am vazut, la multe scoli nu folosesc acest standard si apar aceste programe de gifted in care intra cam toti ce's ceva mai buni ca restul. Si eu am vazut in jurul meu cel putin un exemplu de copil caruia i s-a spus mereu ca este extrem de destept/talentat si a ajuns un adult dezamagit de felul in care a fost tratat de societate, care nu i-a recunoscut calitatile conform imaginii pe care i-o formasera adultii din viata lui in copilarie si adolescenta. Si se considera nerealizat. Deci asa e, e destul de greu de inteles exact ce tb sa faci. Ah si am mai citit ca si IQurile astea prevestesc succesul scolar, dar nu si succesul in viata. Eu de aia ii tot spun lu' fi-miu, pe langa ca nah, tb sa il incurajez si sa ii zic ca e baiat destept, dar mereu ii tot zic si ca nu este la fel de important in viata a fi destept cum este a munci. Adica esti destept, dar conteaza si mai mult sa fii muncitor si sa stii sa te porti. Nu stiu ce intelege el, dar dc. ii bat capul toata viata asa poate se prinde ceva